WAT IS LOW STRESS TRAINING?

Low stress training, of “LST”, zoals cannabiskwekers het noemen, is een moderne variatie op een eeuwenoude tuinbouwkunst: de leiboom (of de "espalier" methode). Hierbij wordt een vruchtdragende plant of boom geleid en gesnoeid zodat ze een vlakke, 2-dimensionale structuur krijgt. Het verwijst ook naar het hekwerk dat hierbij vaak de planten ondersteunt. Op zichzelf staande (niet-ondersteunde) leibomen waren ooit een veelvoorkomend verschijnsel in Europa.

Hiërogliefen daterend uit het Egypte van 1400 v.C. beelden duidelijk vijgenbomen af die geleid zijn om horizontaal te groeien. De techniek werd echter, zoals je misschien al raadt, "espalier" genoemd en populair in het Frankrijk van de 17e eeuw. Appel- en perenboomgaarden werden hierbij niet alleen geleid om het fruit aan meer zonlicht bloot te stellen. Ook diende het als verfraaiing van het landschap.

Espalier Training

Puristen buigen uitsluitend scheuten, maar de meeste kwekers verrichten ook wat snoeiwerk bij LST. Hoe dan ook, het doel is hetzelfde als bij een leiboom. De kweker manipuleert de plantstructuur om meer vertakte planten te krijgen, in plaats van het gebruikelijke kerstboom-profiel. Scheuten worden gebogen voor een vlakker bladerdak en om de ontwikkeling van veel hoofdtoppen te stimuleren.

GEREEDSCHAPPEN DIE JE NODIG HEBT VOOR LST

Je hebt niet veel nodig om te beginnen met LST. Een minimalistische gereedschapsset volstaat. Het eerste wat je echt nodig hebt, is zacht plantkoord om scheuten mee vast te zetten. Voor de verbuiging heb je diverse opties. Zo kun je gaten boren in de rand van de pot of bamboestokken gebruiken. Alle opties afgewogen, vinden we dat dunne houten stokjes van ongeveer 30cm het makkelijkst werken. Wat je ook doet, maak in ieder geval geen scheuten aan de grond vast. Je moet namelijk aanpassingen doen naarmate de teelt vordert. Ook moet je mogelijk de planten verplaatsen. En als laatste, zorg dat je altijd wat ducttape bij de hand hebt.

Low stress training cannabis

HOE DOE JE HET?

LST vereist een verfijnde aanpak. Buig scheuten altijd naar buiten en weg van de hoofdsteel. LST is echt een combinatie van kunst en wetenschap. Allereerst moet je bedenken welke vorm je wilt dat je cannabisplant aanneemt. Als het de eerste keer is dat je met LST experimenteert, kun je nog steeds creatief zijn, maar laat je niet al te veel meeslepen.

Een cannabisstruik is waarschijnlijk de meest gebruikelijke vorm en voor beginners niet moeilijk om te proberen. Je kunt hierbij de hoofdsteel hetzelfde behandelen als elke andere tak. Buig hem zodanig dat je het bladerdak vlakker maakt. Eventueel kun je ook je wiet toppen of fimmen en alle resterende secundaire scheuten buigen. Veel kwekers verwijderen daarnaast bladeren van hun planten. Dit is niet essentieel, maar het helpt wel om verduisterende fan leaves weg te halen en zorgt voor meer luchtstroming onderin.

Mocht je een tak breken in plaats van buigen, dan kun je de schade meestal repareren. Haal de ducttape tevoorschijn en verbindt de wond onmiddellijk. Als je de tak niet compleet hebt afgebroken, geneest en herstelt  hij gewoon weer.

Verwacht niet na het buigen van 6 scheuten klaar te zijn. De verbuigingen moeten namelijk aangepast worden naarmate de groei vordert. Bovendien moet je secundaire scheuten mogelijk ook buigen wanneer ze meer licht ontvangen. Het bladerdak moet geregeld vlak gemaakt worden om het gelijkmatig te houden en alle planten voldoende licht te geven.

branches LST training cannabis

WANNEER DOE JE HET?

Een bijkomend voordeel van LST is de flexibiliteit die het de kweker biedt. Het is pas te laat voor de techniek als een cannabisplant laat in de bloei is en de stelen te stevig zijn om te buigen. Micro-kwekers met beperkte ruimte passen vaak al vroeg LST toe. Hiermee halen ze het maximale uit het horizontale kweekoppervlak. De meeste binnenkwekers beginnen ermee in de vegetatieve fase als de scheuten nog groen en buigbaar zijn. Hoe vroeger je begint, hoe uitbundiger je kunt zijn met je vormgeving.

Wil je echt je opbrengst maximaliseren en elke top op de perfecte plaats houden ten opzichte van je kweeklamp? Pas dan de ScrOG-techniek toe. Dit is alleen een reële optie voor degenen die ervaren zijn met LST. Als je over de ervaring beschikt, is deze combi zeer nuttig.

WAAR DOE JE HET?

LST is niet beperkt tot "interieurkweekdesigners". De oorsprong van leibomen ligt tenslotte buiten. Buitenkwekers, met name in koudere Noord-Europese klimaten, hebben het meeste baat bij LST. Een lage cannabisstruik valt niet alleen minder op dan een wietboom van 3m. Een struik is namelijk ook veel productiever. Doorbreek de apicale dominantie van de cannabisplant. Zo kunnen de groeihormonen zich richten op meerdere scheuten in plaats van op slechts één. Zowel binnen als buiten is dit een zeer succesvolle strategie.

Main Lining Cannabis

KUN JE LST TOEPASSEN OP AUTOBLOEIENDE SOORTEN?

Ja, dat kan. Hedendaagse autobloeiende hybrides hebben een nieuw tijdperk van hoop en verandering ingeluid. LST behelst niet echt een hersteltijd. Binnen enkele uren zien de meeste kwekers scheuten al terug buigen. In feite hoef je de auto’s uit de RQS collectie niet anders te behandelen dan een fotoperiodieke variëteit wat LST betreft.

Sterker nog, LST is misschien wel de beste manier om de opbrengst van een autobloeiende soort aanzienlijk te verhogen, zonder nadelen. Wel moet je er rekening mee houden dat de meeste auto’s al na 4-5 weken na de ontkieming beginnen te bloeien. Je kunt ze dan ook beter voor die tijd trainen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.