By Max Sargent

Het kweken van cannabis is een heerlijke hobby waarmee je altijd verzekerd bent van je eigen stash. Na maanden van planning, water en energie, wil je dat je planten zoveel mogelijk toppen produceren. Ook heb je een discrete locatie nodig waar je naar hartenlust kunt kweken. Je kunt buiten telen, waar je profiteert van het natuurlijke zonlicht en de omgevingsomstandigheden. Het lijkt er echter op dat binnen kweken betrouwbaarder is, omdat je zelf de controle hebt over de omgeving. Wat je ook kiest, er is een aantal factoren waar je rekening mee moet houden om de oogst te maximaliseren.

Allereerst heb je te maken met de genetica van de door jou gekweekte soort. Gelukkig hebben wij een grote selectie sterke, winstgevende zaden die je kunt gebruiken. Dan is er nog de vraag of je een autoflowering of fotoperiode soort wilt kweken. Kies je voor het laatste? Dan moet je heel precies omgaan met de verlichting om goede resultaten te behalen. Bestel je zaden, zodat je snel aan de slag kunt! Hier zijn zestien manieren, in willekeurige volgorde, waarmee je de kans vergroot op een enorme oogst van jouw fotoperiode plant.


1. Latwerk

Als een plant moeite heeft met groeien, heeft ze soms de kracht niet om zichzelf te ondersteunen. Wanneer een cannabisplant een structuur heeft die helpt haar gewicht te dragen, kan ze zich beter ontwikkelen. Een basistechniek van het tuinieren is het gebruik van latwerk. Hierbij bouw je houten structuren om de groei van de plant te ondersteunen en sturen. Hout is een veelgebruikt materiaal, maar je kunt ook denken aan bamboe of bepaalde metaalsoorten. Elk sterk materieel kan worden verbouwd tot hekwerk of een simpele steunpaal. Hiermee kun je je planten gescheiden en rechtop houden, ongeacht of je nu horizontaal of verticaal kweekt. Een bamboestok kan precies dat steuntje zijn waardoor je plant kan blijven groeien.

Trellising

Planten trainen

Je plant is in de vegetatieve fase nog steeds kwetsbaar, wat haar ook gevoelig maakt voor training. Als je de ontwikkeling van je planten wilt sturen, doe je dat in deze fase. De fysieke vorming van een plant kan worden belemmerd door takken die in elkaar draaien door ongelijkmatige groei. Dit is het moment om low stress training (LST) toe te passen. Met deze techniek scheid je de hoofdsteel van de zijtakken. Dit doe je zorgvuldig met een touwtje. Hierdoor groeit je plant meer naar buiten en neemt ze een dikke, struikachtige vorm aan. Je kunt ook touw gebruiken om de overlappende delen tussen je planten netjes te houden. Overweeg daarbij de "screen of green" (ScrOG) methode. Hierbij stuurt een raster van touw de planten om gelijkmatiger te groeien.

Het trainen van je wietplanten is een van de meest effectieve manieren om een enorme oogst te behalen. Het is echter belangrijk om te vermelden dat training een gebrek aan basisbehoeften niet compenseert. Denk daarbij aan water, voedingsstoffen, verlichting, enz. Maar als je een goede basis hebt, zal het gebruik van verschillende technieken de totale hoeveelheid en omvang van je toppen vergroten. Training wordt voornamelijk toegepast tijdens de vegetatieve fase of vroege bloei. In deze fase laat de plant zich namelijk makkelijker beheersen. Zodra de bloei begint, zal de plant min of meer dezelfde maat en vorm behouden. 

2. Low stress training

Low stress training, oftewel LST, is het voorzichtig manipuleren van planten om de groei van toppen te stimuleren. Vaak wordt dit bereikt door de blootstelling aan licht naar alle delen van de plant te maximaliseren. Je kunt LST toepassen op zowel autoflowers als fotoperiode soorten, zowel binnen als buiten. Dit maakt LST een van de meest veelzijdige en beginnersvriendelijke vormen van training.

Tie-Down

Simpel gesteld, buig je met LST de stengel naar beneden om deze aan de rand van de pot te bevestigen. Daarmee forceer je een gelijkmatige groei en maximaliseer je de blootstelling aan licht. Toppen die anders door het bladerdek worden overschaduwd, ontvangen zo een gelijke hoeveelheid licht.

Tie Down

SOG

SOG houdt in dat je veel kleine planten naast elkaar kweekt om een groot bladerdek te creëren. De opbrengst van elke plant is hier aanzienlijk lager. De opbrengst per vierkante meter is echter aanzienlijk groter, vergeleken met wietplanten die zonder training worden gekweekt.

SOG

3. High-Stress Training Techniques

High stress training, oftewel HST, omvat meer intensieve technieken waarbij je je planten bewust beschadigt. Het doel is het verhogen van de blootstelling aan licht en het omleiden van bronnen naar rendabele toppen. Over het algemeen worden deze methoden niet aanbevolen voor autoflowering wietplanten, omdat deze planten niet voldoende tijd hebben om te herstellen voordat de bloei aanbreekt. HST wordt vooral binnen toegepast op fotoperiode planten. Hoe intensiever de training, hoe langer je de vegetatieve fase moet verlengen, aangezien de planten zichzelf moeten herstellen. Houd hier dus rekening mee.

Topping

Een van de simpelere vormen van HST is topping. Dit betekent simpelweg dat je het topje van je wietplant snoeit. Het gevolg is dat er twee stelen uitgroeien, wat zorgt voor twee cola's in plaats van één centrale. Dit proces kun je meerdere keren herhalen om toppensites te vermenigvuldigen. Er is ook een variatie op topping die 'fimming' wordt genoemd. Hierbij knip je niet de gehele stengel af, maar zo'n 75% ervan. Zo verschijnen er zelfs vier nieuwe scheuten in plaats van twee.

Bij zowel fimming als topping moet je allereerst verzekeren dat je wietplant zich nog in de vegetatieve fase bevindt. Als de bloei al begonnen is, snoei je namelijk de hoofdcola en dat leidt tot een veel kleinere oogst!

Topping

Main-Lining

Main-lining is een van de meest intensieve en effectieve manieren om je totale opbrengst te vergroten. Het is een combinatie van topping en de tie-down methode. In feite snoei je de vegetatieve plant terug tot aan de derde knoop waarbij je alle onderliggende groei verwijdert. Vervolgens bind je de overige takken vast zodat ze horizontaal groeien. Voor een maximale opbrengst creëer je acht toppensites; je herhaalt dit proces dus nog drie keer. Het resultaat zijn acht hoofdcola's in plaats van één. Wees echter heel voorzichtig met deze techniek. Onthoud ook dat je plant een veel langere vegetatieve fase nodig heeft om zichzelf te repareren. 

Mainlining

4. Vergroot de potmaat

Een logische manier om de opbrengst te verbeteren, is het verhogen van je productie. Dit betekent niet direct dat je meer planten moet kweken dan je aankunt. Je kunt namelijk ook de apparatuur aanpassen. Met een pot van 11 liter met aarde kun je goede resultaten behalen. Maar wat als je opschaalt naar 20 liter? Als de plant meer ruimte heeft om te groeien, kunnen grotere oogsten worden verwacht. Kijk of je ruimte hebt in je budget om je apparatuur te verbeteren. Je hebt toch wel een begroting gemaakt voordat je met je project begon? Dit is namelijk zo belangrijk dat we ervan uit zijn gegaan dat we dit niet hoefden te benoemen.

5. Potsoort

Verschillende soorten potten kunnen de groei van je plant, en dus je opbrengst, aanzienlijk beïnvloeden. Serieuze kwekers kiezen 'air potten' of zogeheten 'smart pots' voor het beste resultaat. Deze zijn meestal gemaakt van sterk ademend materiaal. De verhoogde beluchting geeft de wortels voldoende ruimte om te ademen en uit te zetten. Dit zorgt voor gezonde planten die robuust groeien, zowel boven als onder de grond.

Pot Size and Type

6. Zijverlichting

Met trainingstechnieken voor planten probeer je de blootstelling aan licht te maximaliseren. Je kunt dit natuurlijk ook doen door aanvullende verlichting te gebruiken. In plaats van simpelweg meer lampen boven het bladerdek te hangen, kun je ook in zijverlichting investeren. Hiermee belicht je delen van de plant die meestal worden beschaduwd door hoger gelegen groei. Zo wordt niet al het licht door het bladerdek geabsorbeerd, maar veel gelijkmatiger over de plant(en) verdeeld. Het resultaat? Waar normaal gesproken kleine 'popcorn toppen' zouden groeien, verschijnen nu flinke exemplaren.

7. Ontbladering

Door dode en nutteloze bladeren van een wietplant te verwijderen, heeft de plant meer energie om toppen te produceren. Dit moet echter gebeuren tijdens de bloei, wanneer je wietplant haar energie in de toppen steekt. Tijdens de vegetatieve fase kun je het beter vermijden, omdat je de groei niet wilt remmen. Begin onderaan en verwijder bladeren die vergelen en verwelken. De plant snoeit zich als het ware zelf, waardoor onnodige groei wordt verwijderd. Je kunt echter het heft in eigen handen nemen en nog veel meer verwijderen. Maar word niet te enthousiast. Je plant heeft tenslotte bladeren nodig voor fotosynthese. Overweeg ook om die bladeren te verwijderen die weinig licht krijgen en dus waarschijnlijk meer energie verbruiken dan ze opleveren.

Defoliation

8. Verbeter de lichtintensiteit

Je budget heeft aanzienlijk te lijden onder je verlichting. Daarbij moet je het beschikbare licht optimaal benutten met een lichtbron die het licht direct en gelijkmatig verdeelt. Er zijn verticale variaties rondom een centrale lichtbron. Ook heb je rijen planten die onder een lichtbron zijn geplaatst. Zorg ervoor dat je weet hoe ver je lampen van de planten moeten hangen. Ervan uitgaande dat je de controle hebt over je verlichting, kun je zoeken naar energiezuinige lampen. Daarmee kun je de energiekosten en het risico op hittestress verminderen. Het verbeteren van de lichtintensiteit is een duur grapje. Maar het stimuleert zeker het proces van fotosynthese.

9. Klimaatbeheersing

Als je hittestress en extreme kou vermijdt, voorkomt dit beschadiging van je planten. Zulke schade kost de plant alleen maar energie, die ze beter kan steken in het produceren van een rijkelijke oogst. Een groot voordeel van binnen kweken: je kunt de temperatuur van je kweekruimte beheersen met een ventilatiesysteem. De aanbevolen temperatuur varieert van 21–29°C (of 70–85°F) met de lampen aan. De beste temperatuur 's nachts varieert van 14–21°C (of 58–70°F). Het is ook belangrijk dat je de luchtvochtigheid in de gaten houdt. Een niveau van tussen de 50-70% is perfect, afhankelijk van de ontwikkelingsfase van de plant.

Climate Control

10. Extra CO₂

In tegenstelling tot mensen, ademen planten overdag CO₂ in. Dit gebruiken ze om zichzelf van energie te voorzien. Hoewel we geen definitieve conclusies kunnen trekken, zijn veel kwekers van mening dat het introduceren van extra CO₂ in een kweek de algehele opbrengst kan verhogen. Het zou zomaar kunnen, maar toch wordt het niet aanbevolen voor de gemiddelde thuiskweker. Om CO₂ te introduceren, zijn vaak dure apparaten nodig. Ook moet de kweekruimte goed zijn afgesloten voor maximaal effect. Bovendien kan het gevaarlijk zijn om het zuurstofgehalte te verlagen, ook al is CO₂ misschien niet giftig. We raden daarom aan deze methode pas te overwegen als je alle andere onder de knie hebt.

11. Voeding

Voeding is iets wat altijd precies afgesteld moet worden tijdens elke fase van de groei. Hieronder valt ook de enorme vraag naar water waaraan moet worden voldaan. Houd hier rekening mee als je in een droog gebied woont. De plant heeft absoluut voedingsstoffen nodig, maar zorg ervoor dat je niet te veel geeft. Gele bladpunten zijn een teken van overbemesting, waarmee je mogelijk de planten verwoest. De balans tussen stikstof, fosfor en kalium moet echt goed zijn afgesteld. In de vegetatieve fase moet voeding veel stikstof bevatten, een gemiddelde hoeveelheid fosfor en veel kalium. Tijdens de bloeiperiode geef je weinig stikstof, gemiddeld tot veel fosfor en veel kalium. Het is ook mogelijk om Epsom zout te gebruiken. Hiermee voorzie je de plant van zwavel en magnesium.

12. pH en PPM

Een van de eerste dingen die je waarschijnlijk leert als je gaat kweken, is dat wiet dol is op zure grond. Idealiter valt de pH ergens tussen 6,0 en 7,0. Door je aarde binnen deze grenzen te houden, kunnen je planten het beste voedingsstoffen opnemen. Bij een te hoge of te lage waarde vinden de wortels het lastiger om voedingsstoffen te absorberen. Dit leidt uiteindelijk tot een lager oogstgewicht. Als je dit fenomeen snapt, moet je het voeden nog onder de knie zien te krijgen. Een goed begrip van voedingsstoffen en 'parts per million' (PPM) stelt je in staat om je planten te finetunen om de beste resultaten te behalen. De meeste pH-meters meten ook PPM en EC (elektrische geleidbaarheid). Zo kun je de balans van voedingsstoffen in je aarde en water nauwkeurig beoordelen en zo nodig aanpassen.

13. Melasse

Melasse, het stroperige spul in je keukenkastje, kun je ook benutten om het formaat van je toppen te vergroten. Uiteindelijk is suiker het belangrijkste ingrediënt. Suiker is brandstof voor het metabolisme en helpt je wietplant om signalen te sturen. Dat gezegd hebbende, kun je ook honing of siroop gebruiken. Melasse zit echter boordevol andere voedingsstoffen en mineralen, die allemaal gunstig zijn voor je plant. Dus als je iets zoets aan je aarde toe wilt voegen, kies dan voor melasse.

14. Hydroponics

Het gebruik van hydroponics kan de opbrengst met maar liefst 20% verhogen. Dit komt omdat het wortelstelsel direct toegang heeft tot een perfect uitgebalanceerde voedingsoplossing. Bovendien wordt je kweektijd ook wat korter. Maar waarom kiest dan niet iedereen voor hydroponics? Nou, het opzetten van dit systeem is behoorlijk ingewikkeld. En als er iets fout gaat, gaat het razendsnel fout, wat het corrigeren bemoeilijkt. Een kweek in aarde is meer vergevingsgezind als het gaat om bijvoorbeeld voedingsstoffen. Bij een hydro-opstelling heb je daarentegen veel minder marge. Bovendien vereist hydroponics een speciale ruimte. Als je op aarde kweekt, kun je planten in kleine ruimtes plaatsen, zoals een kweekkast of -tent.

Hydroponics

15. Plan het oogstmoment

Nu rest ons nog een laatste, maar zeer belangrijk aspect. Als je plant overgaat naar de bloeiperiode, is haar prikkelende aroma erg sterk. Het harde werk van de afgelopen maanden is nu met eigen ogen te zien. Ben je geduldig genoeg om cannabis te kweken? Dan moet je ook het temperament hebben om de verleiding nog iets langer te weerstaan. Maak geen haast om je toppen te oogsten: oogst je te snel, dan kun je de opbrengst onbedoeld verlagen. Je hebt ongeveer twee tot drie weken de tijd om ze te oogsten. Als je nog een week of twee geduld hebt, kun je het formaat van de toppen met wel 25% vergroten. Het loont de moeite om alles te doen wat in je macht ligt om de opbrengst te maximaliseren. Ook al moet je dan wellicht iets langer wachten.

16. Kweekdagboek

Als je je toppen tijdens de bloei wilt vergroten, heb je behoorlijk wat opties tot je beschikking. Toch blijft ervaring een belangrijke factor voor het succes van je kweek. Als je diverse kweektechnieken probeert en zowel mogelijk leert over de nuances van verschillende wietplanten, zul je uiteindelijk vanzelf grotere, betere oogsten behalen. Helaas bestaat er geen sluiproute naar ervaring. Het gebruik van een kweekdagboek is echter een geweldige manier om je voortgang vast te leggen en je vaardigheden aan te scherpen. Leg elk aspect van je kweek vast, denk erover na en kijk wat het beste werkt. Vergeet wat niet werkte, herhaal je successen en je zult gegarandeerd verbeteringen zien. Door je vaardigheden stapsgewijs te vergroten, zul je merken dat je opbrengsten vanzelf mee zullen groeien.

Journaling

Wat is het geheim van grotere toppen?

Wat is nu de conclusie? Ga gewoon kweken! En maak je niet al te veel zorgen over wat er fout kan gaan. Het kweken van wiet is een enorme leercurve. Natuurlijk willen we allemaal enorme opbrengsten. Maar te hoge verwachtingen leiden bijna altijd tot teleurstelling. Voor beginnende kwekers is het behalen van een oogst al een behoorlijke prestatie.

Doe een stapje terug in je zoektocht naar gigantische toppen. Concentreer je op goed kweken en veel oefenen. Dan volgt de rest vanzelf.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.