By Marguerite Arnold

Het is al langere tijd bekend dat het gebruik van cannabis een positieve uitwerking heeft op het functioneren van de ogen. Sommige van de eerste moderne medicinale voorvechters voor hervorming waren mensen met glaucoom -een conditie die schade aan de oogzenuwen toebrengt. Nu lijkt er ook bewijs te zijn dat cannabis een positief effect heeft op het nachtzicht van gebruikers - daaruit volgend dat cannabinöiden het zicht over het geheel verbeterd.

In een van de oudste studies aan de universiteit van de West-Indies kwam men tot dezelfde conclusie. Het was een farmacoloog opgevallen dat er vissers waren die cannabis rookten, of rum met de bladeren ervan dronken, een "buitengewoon zicht bij nacht" hadden. Onderzoekers in Marokko gebruikten een scotopisch gevoelige tester -een machine die test op de ontwikkeling van glaucoom, ontdekten ook dat zowel synthetische als natuurlijke THC een verbetering van het zicht bij nacht bij proefpersonen leek te veroorzaken.

Een andere studie heeft onlangs aangetoond dat er nog meer bewijs is dat cannabis het zicht bij nacht verbeterd. De resultaten die werden gepubliceerd in eLife[1] zijn een mogelijke doorbraak in hoe cannabis gebruikt kan worden bij de behandeling voor een grote groep patiënten die lijden aan degeneratieve oogziekten.

DE IMPACT OP CB1 RECEPTOREN

Sinds de ontdekking van het cannabinoïde-systeem is het algemeen bekend dat cannabis stimulerend werkt op de CB1 en CB2 receptoren die zich door het hele lichaam bevinden. CB1 receptoren worden hoofdzakelijk aangetroffen in de hersenen en het zenuwstelsel.

Echter, wat zo interessant is aan deze nieuwste studie, is dat het eerdere hypotheses fundamenteel lijkt te weerleggen over de werking waarom cannabis een beter gezichtsvermogen veroorzaakt - niet uitsluitend 's nachts of in omstandigheden waarbij weinig licht is. Onderzoekers in de West-Indies veronderstelden dat cannabis, omdat het de pupillen vergroot, het ook meer licht toeliet om op het retina te vallen. Onderzoekers theoretiseerden ook dat het stimuleren van de CB1 receptor, die dieper in het hoofd ligt dan de visuele cortex, voor zo'n verbetering verantwoordelijk zou kunnen zijn. Deze nieuwe studie lijkt de tweede theorie te bepalen. Door cannabinoïden op het oogweefsel van Afrikaanse kikkers aan te brengen ontdekten researchers dat cannabis de acties van de retina ganglion cellen - meer lichtgevoelig werden door de remming van een proteïne NKCC 1 genoemd, via de CB1 receptor.

NKCC1 is een transport-proteïne dat sodium, potassium, en chloride-ionen in de cellen doorlaat, en terwijl ze dat doen bepalen ze de elektrische eigenschappen van zenuwcellen.

Wat de laatste studies lijken aan te tonen is dat cannabinoïden zulke cellen aantrekkelijker maakt met als gevolg dat ze gevoeliger voor licht zijn.

CANNABIS VERMINDERT ZICHTVERLIES

Het is al enige tijd bekend dat het gebruik van cannabis een aanzienlijke vertraging kan veroorzaken bij de progressie van oogaandoeningen die tot blindheid kunnen leiden, en het bezit neuroprotectieve effecten[2]. Onderzoekers aan de Universiteit van Spanje voerden tests uit op ratten met retinitis pigmentosa (een degeneratieve oogziekte). Na 90 dagen hadden de ratten die met cannabinoïden waren behandeld betere resultaten bij zicht-testen, en verworven 40% meer fotoreceptoren dan de ratten die niet met de drug waren behandeld. Dit komt overeen met ander onderzoek dat ook bevestigd dat cannabis daadwerkelijk celgroei in de hersenen veroorzaakt - een proces dat neurogenesis heet.

CANNABIS VERBETERT HET VISUELE PROCES

Onderzoekers aan de Universiteit van Waterloo, Ontario/Canada hebben ook bewijs gevonden dat baby's die in de baarmoeder aan cannabis werden blootgesteld beter zouden kunnen zien[3] - met name het waarnemen van bewegende voorwerpen. Onderzoek toonde aan dat blootstelling aan cannabis in de baarmoeder de globale waarneming van bewegingen, een verwerkingsproces dat in de dorsale visuele baan plaatsvindt verbeterde. De kinderen die bestudeerd werden waren allemaal geboren uit een moeder die nicotine gebruikten of andere drugs zoals methylamfetamine en alcohol, gedurende de zwangerschap. In directe tegenstelling scheen methylamfetamine geen effect te hebben. Natuurlijk ondanks dit, waren wetenschappers er snel bij om te waarschuwen dat cannabis geen algeheel positief effect heeft op de prenatale ontwikkeling.

cannabis neuroprotector endocannabinoid system vision

CANNABIS LIJKT HET ZICHT TE VERBETEREN

Wat het onderzoek duidelijk aantoont is dat, hoewel niet overtuigend op dit punt, cannabis het zichtvermogen lijkt te verbeteren, omdat het de CB1 receptor stimuleert. Dit effect is opgemerkt door zowel degenen met oogziekten maar ook degenen die daar niet aan leden. Met als gevolg dat de werking van cannabis voor een groot aantal oogaandoeningen veelbelovend is.

THC treed in de hersenen op om de natuurlijke stimulatie van het zien bij weinig licht te verbeteren door een natuurlijk voorkomend endocannabinoïde, genaamd anandamide - het zogeheten "geluks-molecuul" wat ook verantwoordelijk is voor de "runners-high".

CANNABIS ALS NEUROPROTECTOR

THC lijkt ook de binnenste lagen van het retina te beschermen. Dit is in overeenstemming met andere bevindingen die aantonen dat het gebruik van THC blijkbaar schijnt te helpen bij het beschermen van hersenletsel en koolstofmonoxide-vergiftiging.

Een studie uit 2014[4] toonde aan dat mensen met THC-resten in hun systeem 80% minder kans hadden om door traumatisch hersenletsel te overlijden. Onderzoekers aan de UCLA beoordeelden gegevens van 446 volwassenen die in Torrance, Californië voor TBI behandeld werden. Ze werden allemaal eerst op THC getest. Degenen die positief voor de drug uit de test kwamen hadden voor 80% minder kans op overlijden in vergelijking met degenen zonder THC in hun systeem.

STIMULERING VAN HET ENDOCANNBINOÏDE SYSTEEM

Wat dit onderzoek ook bevestigd is het belang van het endocannabinoïde systeem (ECS) in het onderhouden van homeostasis - of de optimale balans in het lichaam, speciaal in veranderende omstandigheden. Endocannabinoïden die van nature door het lichaam aangemaakt worden treden op als boodschappers die de noodzakelijke processen voor optimale functionering van het lichaam ofwel versnellen of vertragen. Men vermoedt dat ontregeling van het ECS bijdraagt aan een aantal ziektes en aandoeningen, van kanker tot fibromyalgie.

De ECS theorie betreffende ziekte, die in het endocannabinoïde systeem zelf werd aangetroffen, houdt in dat wanneer het lichaam zelf niet voldoende endocannabinoïden aanmaakt of ze niet behoorlijk kan reguleren, het menselijk lichaam meer vatbaar wordt voor aandoeningen of ziektes zoals kanker, ontstekingsaandoeningen en het verlies van het gezichtsvermogen.

Het lichaam maakt endocannabinoïden aan met behulp van vetzuren - in het bijzonder omega-3 vetzuren.

 

External Resources:
  1. Endocannabinoid signaling enhances visual responses through modulation of intracellular chloride levels in retinal ganglion cells | eLife https://elifesciences.org
  2. Neuroprotective effects of the cannabinoid agonist HU210 on retinal degeneration - ScienceDirect http://www.sciencedirect.com
  3. Vision test gives insight into the effect of prenatal exposure to recreational drugs | Waterloo News | University of Waterloo https://uwaterloo.ca
  4. Work-Related Injuries: Injury Characteristics, Survival, and Age ...: Ingenta Connect http://www.ingentaconnect.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.