By Steven Voser

Nerolidol is een sesquiterpenol en daarom minder vluchtig en aromatischer dan monoterpenen en andere vluchtige stoffen. Er zijn meerdere planten waarvan de etherische oliën nerolidol bevatten. Dat zijn onder meer de gemberplant, jasmijn, de theeboom, lavendel en citroengras. Deze etherische oliën gebruiken mensen vaak bij aromatherapie.

Nerolidol komt ook in hoge concentraties voor in Aframomum pruinosum, Myrceugenia cucullata, Siparuna guianensis, Melaleuca quinquenervia, Piper claussenianum, Eucalyptus nova-anglica, Brassavola nodosa en Salvia runcinata. Het is, net als andere terpenen, een substantie die een plant aanmaakt als reactie op aanvallen door insecten. Nerolidol ruikt gronderig en naar hout, met op de achtergrond fruitige, florale tonen van citrus, appel en rozen. Het is een klein component van het terpenen-profiel van veel cannabisvariëteiten.

Nerolidol is de aartsvijand van veel bacteriën, fungi, parasieten, spintmijten, hoofdluizen, enzovoort. Voor ons is het echter veilig te consumeren en inhaleren. Van oudsher gebruiken mensen het voor de ontspannende effecten en tevens als smaakstof in voedingsmiddelen. Momenteel ligt het onder de loep als substantie om de huiddoorlaatbaarheid te verbeteren voor het via de huid toedienen van geneesmiddelen. Onderzoek suggereert dat nerolidol antimycotische, antibacteriële, anxiolytische en antioxidatieve eigenschappen heeft.

Nerolidol

NEROLIDOL TEGEN PARASIETEN EN INFECTIES

Nerolidol is onlangs onderzocht op antiparasitaire, antifungale en antibacteriële eigenschappen. Onderzoek met zowel muizen als celculturen heeft aangetoond dat de stof in staat is infecties, veroorzaakt door leishmaniase, te verminderen. Het terpeen blijkt in het laboratorium de groei te remmen[1] van parasieten. Uit verder onderzoek moet blijken of het ook in te zetten is bij de behandeling van mensen die aan leishmaniase lijden. Deze infectieziekte treft jaarlijks wereldwijd 14 miljoen personen. Bovendien zijn er veel gerelateerde ziektes en gevallen van resistentie waarbij conventionele behandelingen niet werken.

Ander proefdieronderzoek heeft aangetoond dat nerolidol in staat is huidletsel ten gevolge van Microsporum gypseum te verminderen[2]. Bovendien heeft men ontdekt dat het soms een synergetisch[3] samenwerkingsverband aangaat met antibiotica. In combinatie vernietigen ze zo meer bacteriële ziekteverwekkers dan het antibioticum op zich. Ander recent onderzoek toont de antiparasitaire en insectendodende eigenschappen van dit terpeen aan, zowel in het geval van dieren als in het geval van planten.

Onderzoekers zijn ook in het terpeen geïnteresseerd inzake malaria. De werkzaamheid van nerolidol als antimalaria-middel is bijvoorbeeld onderzocht[4] met muizen. De dieren kregen het terpeen oraal en middels inhalatie toegediend. In beide gevallen daalde de parasitemie tot 14 dagen na het ontstaan van de infectie met 80% en soms met bijna 100%. 30 dagen na de infectie was het overlevingscijfer van oraal behandelde muizen 90% ten opzichte van 16% van de onbehandelde diertjes. De toxiciteit was niet significant.

NEROLIDOL EN DE HERSENEN

Onderzoekers vermoeden dat nerolidol ook in staat is de hersenen te beïnvloeden. Maar het is niet onderzocht, zoals andere etherische oliën, op angstremmende effecten bij proefdieren. Er heeft echter wel een onderzoek plaatsgevonden naar de werking ervan op het centraal zenuwstelsel van muizen. Dat wijst erop dat nerolidol een angstremmend effect[5] genereert, zonder de motoriek te beïnvloeden. Hoe dat precies werkt, is vooralsnog onbekend. Maar de laboratoriumresultaten bevestigen de werkzaamheid van het traditioneel gebruik van bepaalde vruchten en kruiden die dit terpeen bevatten.

Weer ander onderzoek[6] evalueerde de neuroprotectieve eigenschappen van nerolidol. Ditmaal als bescherming tegen oxidatieve stress in zenuwcellen in vergelijking met vitamine C. Het onderzoek met proefmuizen evalueerde tevens de sedatieve effecten van nerolidol vergeleken met diazepam, wat ook wel bekend is onder de merknaam Valium. Nerolidol bleek daarbij een sedatief effect op dieren te hebben, naast de antioxidatieve werking op de hippocampus van proefdieren.

Nerolidol

NEROLIDOL EN DE HUID

Een van de meest erkende effecten van nerolidol is tot op heden het verbeteren van de huidpenetratie in combinatie met andere verbindingen. Veel terpenen zijn niet irriterende huidpenetratie-verbeteraars. Ze worden dan ook regelmatig ingezet in de farmaceutische en nutraceutische industrie. Ook onderzoek[7] toont dit effect aan. De rangorde van het verbeteringseffect van diclofenacnatrium met een hoge concentratie terpenen bedeelt nerolidol de eerste plek toe. Op de voet volgen farnesol, carvon, menthone en limoneenoxide. De rangorde bij lagere doseringen terpenen is farnesol, carvon, nerolidol, menthone en limoneenoxide.

Gebruikers en producenten van crèmes, lotions en balsems voor de behandeling van huidaandoeningen of dagelijkse verzorging, zouden deze verbeterde doordringbaarheid van smeermiddeltjes, mogelijk gemaakt door nerolidol dat bovendien niet toxisch is, kunnen overwegen bij het selecteren van bestanddelen.

NEROLIDOL IN DE CANNABISPLANT

De terpenen-profielen van cannabisplanten verschillen soms enorm. Dat komt door de genetische opbouw en omgevingsfactoren. Het is echter lastig om een strain te vinden die een bepaald terpeen bevat. Vooral als het eentje is die niet in grote concentraties voorkomt. Wat helpt, is dat veel cannabisvariëteiten die nerolidol bevatten, een houterig, fruitig citrusaroma verspreiden. Deze geur blijft behouden in de toppen en bij verbranding.

Een voorbeeld van een cannabisvariëteit met nerolidol erin is Royal Jack Automatic. Het is de autoflowering-versie van de alom geliefde Jack Herer. De smaken en effecten komen dicht in de buurt van het origineel. Ook Royal Cookies is een strain met een melange van zoete en gronderige tonen. De rijpe toppen zijn voorzien van een THC-gehalte van soms wel 23%. Houd daarbij in je achterhoofd dat zelfs de meest volhardende terpenen soms achteruit hollen en tijdens het roken verbranden. Het verdient dan ook de voorkeur cannabis in een vaporizer te gebruiken. Dat is beter voor je gezondheid en het behoud van het terpenen-profiel. Als je zelf kweekt, lees dan onze tips over het optimaliseren van de terpenen in je wietplanten.

External Resources:
  1. Antileishmanial Activity of the Terpene Nerolidol | Antimicrobial Agents and Chemotherapy https://aac.asm.org
  2. Antifungal effect of eugenol and nerolidol against Microsporum gypseum in a guinea pig model. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Sensitization of Staphylococcus aureus and Escherichia coli to Antibiotics by the Sesquiterpenoids Nerolidol, Farnesol, Bisabolol, and Apritone https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Antimalarial activity of the terpene nerolidol. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Assessment of anxiolytic effect of nerolidol in mice https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  6. Antioxidant effects of nerolidol in mice hippocampus after open field test. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  7. The effect of terpene concentrations on the skin penetration of diclofenac sodium. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.