By Luke Sumpter

Muziek heeft een uitgesproken effect op de menselijke geest. Bij bepaalde liedjes schieten de tranen in je ogen, bij andere haal je een nieuw persoonlijk record in de sportschool. Maar muzikale geluidsgolven beïnvloeden niet uitsluitend mensen.

Muziek, maar ook geluid in het algemeen, lijkt opvallende veranderingen teweeg te brengen bij bepaalde plantensoorten. Dit varieert van een verbeterde opbrengst tot een versterkte immuniteit. Betekent dit dat je je cannabistuin moet voorzien van Mozart? Of dat je kruidentuintje de voorkeur geeft aan de ontspannende ritmes van Bob Marley?

Lees door en ontdek of (en hoe) muziek de productiviteit en gezondheid van je wietplanten versterkt.

KUNNEN PLANTEN HOREN? 

Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat planten geen oren hebben. Maar deze simpele observatie sluit niet uit dat geluid nog steeds invloed kan hebben op biologisch niveau. Mensen kunnen geluiden waarnemen dankzij speciale cellen in het oor, zogeheten mechanoreceptoren.

Simpel uitgelegd, is geluid de vibratie van moleculen door een bepaald medium, of dat nu vast, vloeibaar of gas is. Deze trillingen vinden hun weg door een medium middels het samendrukken van moleculen in de lucht. Wanneer deze golven het menselijk oor raken, reageren mechanoreceptoren op de verandering in druk, die vervolgens signalen naar de hersenen sturen.

Hoe planten muziek en geluid 'horen', is niet helemaal duidelijk. Er is wel een hypothese. Deze suggereert dat de mechanoreceptoren in planten een verandering in druk detecteren als ze in contact komen met geluidsgolven.

KUNNEN PLANTEN HOREN?

WAAROM MOETEN PLANTEN KUNNEN HOREN?

Het vermogen om geluid te detecteren, stelt planten in staat de buitenwereld te ervaren. Zo kunnen ze reageren op problemen. Planten zijn dus geen groene massa's die meedeinen op de wind, maar zijn zich ongelooflijk bewust van hun omgeving.

Het geluid van bijvoorbeeld een rups die aan de bladeren knabbelt, stimuleert de plant om de productie van beschermende chemicaliën op te schroeven. Deze kunnen vijanden verjagen. Daarnaast zijn planten in staat onderscheid te maken tussen akoestische energie die een dreiging aangeeft en geluiden van niet-bedreigende bronnen.

In het vakblad Plant-microbe-animal Interactions is onderzoek hiernaar gepubliceerd. Hierin lezen we dat planten de productie van glucosinolaat en anthocyanen verhogen[1] na blootstelling aan de vibraties van een kauwende rups.

Geluidsgolven moedigen planten niet alleen aan om hun afweer te verhogen. Akoestische energie beïnvloedt namelijk ook de kieming en groei. Uit experimenten blijkt dat er sprake is van een groot verschil als tomatenplanten worden blootgesteld aan specifieke deuntjes: Na blootstelling, werden ze twee keer zo groot[2] als de controlegroep. Onderzoekers hebben zelfs ontdekt dat bepaalde melodieën virussen afremmen bij tomatenplanten.

GELUID VERSUS MUZIEK

Geluid en muziek zijn totaal verschillende fenomenen. Vooral de structuur verschilt. Geluid heeft namelijk geen ritme of structuur. Denk aan lawaai van verkeer, hevige wind of de voetstappen van een menigte.

Muziek kenmerkt zich echter door harmoniserende tonen, ritmes en melodieën. Muzieknoten hebben hun eigen frequentie en behoren tot een specifieke schaal. Elke schaal behelst simpele noten, die in combinatie aangenaam klinken. In een specifieke volgorde, vormen simpele noten van dezelfde schaal een melodie.

Liedjes bevatten ook unieke ritmes, tonen en instrumenten. Wanneer twee instrumenten dezelfde frequentie raken, creëren ze een versterkte geluidsgolf. Dit noemen we een staande golf.

Onderzoek toont aan dat zowel geluid als muziek de groei van planten kan beïnvloeden. In het Journal of Integrative Agriculture vinden we een studie waarin staat dat geluidsgolven tussen de 0,1 en 1 kHz de opbrengst van paprika's met 30% verhoogde[3]. De oogst van komkommers nam met 37% toe en die van tomaten met 13%. Hetzelfde artikel stelt dat geluidsgolven ook tot minder spint, bladluizen, grauwe schimmel en bruinrot leiden.

HET EFFECT VAN MUZIEK OP PLANTEN 

Ook andere wetenschappers verdiepten zich in het effect van muziek op planten. Zij namen waar dat muziek de groei stimuleerde[4]. Daarnaast vergrootte het de hoeveelheid metabolieten, zoals chlorofyl en zetmeel. De onderzoekers vergeleken de invloed van Indiase klassieke muziek met die van rockmuziek op Chinese rozen en stelden vast dat de laatstgenoemde de groei belemmerde. Aanvullend onderzoek toonde hogere indolazijnzuurgehalten (een belangrijk groeihormoon) aan[5] bij zes soorten groente na blootstelling aan muzikale akoestische frequenties

In andere studies is aangetoond dat zowel rock- als klassieke muziek een positief effect hebben op de ontkieming van zaden, de hoogte van planten en het aantal bladeren. Niet-ritmische verkeersgeluiden veroorzaakten echter een negatief effect. Toch is in een ander experiment ontdekt dat elk geluid, in vergelijking met stilte, de groei van bonen bevordert.

HELPT MUZIEK BIJ DE ONTWIKKELING VAN CANNABISPLANTEN?

Telers doen vaak veel moeite om de opbrengst van hun wietplanten te verbeteren. Denk aan het gebruik van beproefde meststoffen, krachtige kweeklampen en geautomatiseerde klimaatcontrole. Maar verdienen een DJ-controller en een luidspreker ook een plekje in je kweektent?

Hoewel in een groot aantal onderzoeken positieve effecten van muziek op planten zijn geobserveerd, zijn hierbij nog geen cannabisplanten gebruikt. Toch hebben wietplanten dezelfde biologische groeimechanismen als veel andere planten.

Het is dus logisch om aan te nemen dat muziek je opbrengst kan stimuleren. Maar we weten niet wat het beste genre is, waar je de speakers moet plaatsen en wat het juiste volume is voor je geselecteerde playlist.

Wil je het toch proberen? Bereid je dan voor op wat experimenteren. Probeer verschillende genres, volumes, tijdsduren en tempo's. In het slechtste geval kun je toch nog lekker mee neuriën, terwijl je je planten verzorgt.

External Resources:
  1. Plants respond to leaf vibrations caused by insect herbivore chewing | SpringerLink https://link.springer.com
  2. (PDF) Effect of Music on Plants – An Overview https://www.researchgate.net
  3. Advances in Effects of Sound Waves on Plants - ScienceDirect https://www.sciencedirect.com
  4. (PDF) Effect of Music on Plants – An Overview https://www.researchgate.net
  5. Effects of music acoustic frequency on indoleacetic acid in plants https://agris.fao.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.