De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Mr José

Als wietkweker kun je veel verschillende uitdagingen tegenkomen. Zo kun je naast ziekten en plagen op een gegeven moment met een voedingsblokkade te maken krijgen. De symptomen van zo'n blokkade lijken alarmerend, maar je kunt gerust zijn. Hieronder ontdek je namelijk wat je ertegen kunt doen en hoe je het in de toekomst kunt voorkomen.


Wat is een voedingsblokkade en hoe ontstaat het?

Een voedingsblokkade kan ontstaan doordat er teveel minerale meststoffen met veel zout aanwezig zijn. Een voedingsblokkade ontstaat wanneer planten niet in staat meer zijn de voedingsstoffen op te nemen die ze nodig hebben om te overleven en te groeien. Dit kan vervolgens leiden tot symptomen van een tekort, ondanks dat de nutriënten mogelijk wel in het kweekmedium aanwezig zijn - de planten kunnen ze alleen niet opnemen.

In principe zijn de planten dus aan het verhongeren terwijl ze wel door voeding omringd zijn. De pH-waarde van het kweekmedium speelt daarbij een belangrijke rol. 'pH' staat voor 'potentieel van waterstof'. Het is een maateenheid die de zuurgraad of alkaliteit van een kweekmedium aangeeft. De pH-waarde loopt van 0 t/m 14, waarbij 0–6 als zuur wordt beschouwd, 7 de neutrale waarde is en 8–14 als basisch wordt gezien.

Wiet groeit het beste bij een pH-waarde van 5,5–6,5 in hydrocultuur systemen en bij 6–6,8 in bodemsystemen. Wanneer je de pH binnen dit bereik houdt, hebben je planten toegang tot alle benodigde voedingsstoffen. Als je hier echter onder of boven zit, kun je met een voedingsblokkade te maken krijgen!

pH meten met een tester
pH meten met een tester

Een voedingsblokkade of een tekort aan voedingsstoffen?

Een voedingsblokkade en tekorten aan voedingsstoffen hebben bijna identieke symptomen. Dit is ook logisch, omdat beide door een gebrek aan mineralen in het plantenweefsel ontstaan. Er liggen echter verschillende oorzaken aan ten grondslag.

Een voedingsblokkade kan namelijk ook plaatsvinden als er wel voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn; planten kunnen er dan alleen niet bij. Tekorten treden echter op wanneer er niet genoeg voeding aanwezig is (en de pH wel op orde is).

Signalen van een voedingsblokkade bij wiet

Voor iedere teler geldt: om verdere teeltproblemen te voorkomen, is het verstandig op tijd te handelen. Hieronder leer je hoe je een voedingsblokkade kunt herkennen!

Groeiproblemen

Wietplanten hebben verschillende belangrijke voedingsstoffen nodig om te overleven en te groeien. Macronutriënten, zoals stikstof, spelen vooral een belangrijke rol. Zo helpt stikstof bij het vormen van het chlorofylmolecuul. Planten hebben dit molecuul nodig om zonlicht op te vangen, en om aminozuurmoleculen voor hun structurele ontwikkeling aan te maken. Wanneer belangrijke mineralen worden buitengesloten, raakt het groeiproces ernstig verstoord.

Gele bladeren

Gele bladeren (chlorose) zijn ook een belangrijk symptoom van een voedingsblokkade. Dit treedt altijd eerst op bij de onderste blaadjes, waarna het zich een weg naar boven baant. Zoals vermeld, speelt stikstof een sleutelrol bij het aanmaken van chlorofyl. Zonder voldoende stikstof krijgen planten niet wat ze nodig hebben om dit groene pigment aan te kunnen maken.

Gele bladeren
Gele bladeren

Bladverkleuring

Planten worden echter niet alleen geel bij een voedingsblokkade. Er kunnen ook andere verkleuringspatronen optreden. Bladeren kunnen bijvoorbeeld ook bruin, paars of roodachtig worden.

Gekrulde bladeren

Veel voedingsstoffen zijn belangrijk voor de bladgezondheid. Zo bevordert stikstof de bladgroei en helpt fosfor om zonlicht op te vangen, op te slaan en om te zetten. Een gebrek aan mineralen door een voedingsblokkade kan ertoe leiden dat de bladeren omhoog of omlaag gaan krullen.

Verbrande bladpunten

Verbrande bladpunten zijn een ander teken dat je wietplanten met een voedingsblokkade kampen. Dit alarmerende fenomeen treedt voornamelijk op vanwege een gebrek aan stikstof.

Verbrande bladpunten
Verbrande bladpunten

pH-onbalans

Bovenstaande tekenen komen overeen met de signalen die je bij een tekort aan voedingsstoffen waarneemt. Om onderscheid te maken tussen beide, moet je de pH-waarde van de grond testen (hierover later meer). Te lage pH-waarden belemmeren de opname[1] van macronutriënten en secundaire voedingsstoffen, zoals calcium en magnesium. Wanneer de pH echter te hoog wordt, krijgen planten moeite om micronutriënten tot zich te nemen.

Een voedingsblokkade bij wiet behandelen

Nu je weet hoe je een voedingsblokkade kunt herkennen, wil je natuurlijk ook weten wat je ertegen kunt doen. Enkele maatregelen zijn het aanpassen van de pH-waarde, het doorspoelen van het kweekmedium en het toepassen van bladvoeding. Hieronder lees je meer over deze (en meer) behandelmethoden.

pH-waarden aanpassen

Onjuiste pH-waarden staan dus aan de basis van een voedingsblokkade. Wanneer je de pH-waarde van je substraat checkt en deze buiten het ideale bereik ligt, moet je de pH aanpassen. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Zo is er een scala aan pH-up- en pH-down-producten te koop.

Je hoeft echter niet per se kant en klare producten te kopen. Zo kun je ook citroen en azijn gebruiken om de pH-waarde te verlagen, en baking soda om het te verhogen. Wees wel zuinig als je deze middeltjes gebruikt, en test de pH ook steeds na gebruik.

Het kweekmedium doorspoelen

Kunstmest werkt goed als je snel een tekort aan voedingsstoffen wilt tegengaan. De ionische zouten die erin zitten, kunnen zich echter in de loop van de tijd in de bodem ophopen en pH-fluctuaties veroorzaken, wat vervolgens weer in een voedingsblokkade resulteert.

Maar gelukkig is kunstmest in water oplosbaar. Je kunt bij een zoutophoping dan ook het beste even geen voedingsstoffen meer toedienen en het kweekmedium doorspoelen met pH-gebalanceerd water om de pH-waarde te herstellen. Spoel de grond een paar dagen goed door voordat je de pH gaat testen. Zodra de pH-waarde weer in orde is, kun je doorgaan met voeding geven. Bij hydro en kokosvezel moet de pH tussen de 5,5 en 6,5 liggen, en bij kweek in aarde tussen de 6 en 6,8.

Chelaten gebruiken

Chelaten hebben indrukwekkende voordelen in vergelijking met standaard minerale zouten. Ze zijn namelijk zo ontworpen dat ze gemakkelijker beschikbaar zijn voor planten. Bovendien veroorzaken ze minder snel voedingsblokkades, waardoor de kans op een tekort slinkt.

Bladvoeding toepassen

Het geven van bladvoeding houdt in dat je een voedingsoplossing rechtstreeks op de bladeren spuit. Wietbladeren hebben allerlei kleine gaatjes, ook wel 'huidmondjes' genoemd, die voor gasuitwisseling zorgen. Ionische voedingsstoffen kunnen via deze huidmondjes in de plant terechtkomen en zo het wortelnetwerk omzeilen. Met bladvoeding als extra hulpmiddel kun je de impact van eventuele tekorten verminderen.

Foliar Feeds
Foliar Feeds

Je voedingsschema aanpassen

Afgezien van een onjuiste pH-waarde kan een voedingsblokkade optreden vanwege overtollige zouten in de grond. Dit komt vaak voor bij het geven van teveel voeding. Geef wat minder vaak plantenvoeding en overweeg om daarnaast ook pH-aangepast water te geven.

Een voedingsblokkade in de bodem oplossen

Een voedingsblokkade kan in verschillende kweekmedia ontstaan. De meeste telers kweken hun planten echter in aarde. Dit medium heeft voor- en nadelen en is daarbij niet immuun tegen voedingsblokkades.

Vermoed je dat je met een voedingsblokkade te maken hebt, test dan altijd eerst de pH-waarde van de grond om te zien wat er aan de hand is. Als de pH niet op orde is, corrigeer deze dan met de bovengenoemde pH-up- of -downproducten. Je kunt ook dolomiet kalk of houtas gebruiken om de pH-waarde te verhogen, of zwavel als je de pH wilt verlagen. Dit wordt door microben in zwavelzuur omgezet.

Verschillende natuurlijke grondverbeteraars kunnen ook helpen om de pH-waarde geleidelijk aan te passen. Om de pH van je grond te verlagen, kun je er bijvoorbeeld compost, mest en alfalfameel aan toevoegen. Wil je het tegenovergestelde bereiken, dan kun je gemalen oesterschelpen, geplette eierschalen en as van hardhout door je aarde mengen.

Daarnaast helpt het gebruik van microbiële inoculanten de nutriëntenkringloop in de bodem te stimuleren, waardoor er gestaag mineralen beschikbaar komen (in plaats van onmiddellijk). Je kunt hiervoor mycorrhiza-schimmels, melkzuurbacteriën en Trichoderma gebruiken.

Dolomitic Lime
Dolomitic Lime

Een voedingsblokkade tijdens de vroege bloeifase

De vroege bloeifase is een cruciaal fase in de groeicyclus. Het vormt in principe de basis van je oogst. Wanneer je in deze fase met een voedingsblokkade te maken krijgt, kan dit de kwaliteit van je toppen dan ook ernstig aantasten.

In plaats van je plant gedurende deze tijd met zoveel mogelijk voedingsstoffen te bombarderen, is het beter om kleinere hoeveelheden specifieke mineralen te geven. Gebruik je synthetische voedingsstoffen, schakel dan geleidelijk over naar een product met een ideale verhouding stikstof, fosfor en kalium voor de bloei. Als je teveel stikstof toedient terwijl je planten beginnen te bloeien, vergroot je het risico op een voedingsblokkade.

Een voedingsblokkade tijdens de late bloeifase

Een voedingsblokkade in de late bloeifase kan ook nadelige gevolgen hebben. Gedurende deze tijd rijpen de kostbare toppen en maken ze cannabinoïden aan. Hoewel veel kwekers hun planten twee weken voor de oogst met zuiver water beginnen te spoelen, hebben wietplanten in de weken daarvoor nog wel voedingsstoffen nodig.

Blijf je planten voeden met een uitgebalanceerde bloeimix. Voer daarnaast preventieve pH-testen uit om er zeker van te zijn dat alles binnen het ideale bereik valt. Op die manier ben je er ook op tijd bij wanneer de pH-waarde begint af te wijken. Grijp niet pas in als je symptomen ziet verschijnen, maar probeer preventief te werk te gaan!

Een voedingsblokkade in kokosvezel oplossen

Het grootste verschil tussen kokosvezel en aarde is dat eerstgenoemde bijna geen voedingsstoffen bevat. Dit geeft je volledige controle over het voeden van je planten. Kokosvezel beschikt ook over uitstekende afwaterings- en beluchtingskwaliteiten. Ondanks dit kan er echter nog steeds een voedingsblokkade ontstaan. En ondanks de verschillen met aarde is het principe hetzelfde als je met kokosvezel werkt: je moet routinematig de pH-waarde meten. Daarnaast is het ook verstandig regelmatig de EC te controleren.

Bovendien zijn er trucs om de structuur van je kokosvezel te verbeteren, wat je plant kan helpen om voedingsstoffen op te nemen. Dit voorkomt ook dat de nutriënten zich te veel rondom de wortels ophopen. Denk bijvoorbeeld aan wormafgietsels of vermiculiet: beide werken goed om voedingsstoffen op te vangen en vast te houden totdat je plant ze nodig heeft.

Hoe voorkom je een voedingsblokkade bij wiet?

Om je planten gezond te houden, raden we aan ze regelmatig te spoelen, zeker als je minerale meststoffen en een groeimedium op basis van kokos of steenwol gebruikt. Doe dit in ieder geval net voordat ze gaan bloeien en halverwege de bloei.

Het kweken van wiet kan soms best stressvolle momenten met zich meebrengen. Bij elke soort die je kweekt, heb je een bepaald aantal dagen tussen de kieming en de oogst. Er kan in deze periode van alles misgaan, van infecties tot aan voedingsblokkades. En al dit soort zaken kan de groei van je planten remmen. Bovendien hebben je wietplanten hierdoor extra tijd nodig om te herstellen.

Wel zijn hier enkele uitzonderingen op, zoals fotoperiode planten eindeloos in de vegetatieve fase houden (alleen bij een binnenkweek). Maar ook in dat geval kan een voedingsblokkade van invloed zijn op de oogst.

Alles doen om een voedingsblokkade te voorkomen, bespaart je uiteindelijk dan ook enorm veel tijd en moeite. Dit zijn de beste manieren om te voorkomen dat dit probleem überhaupt de kop opsteekt:

Test de pH-waarde van de grond en het water
je moet niet alleen de pH-waarde van de grond binnen het ideale bereik houden, maar ook die van het water en de voedingsoplossing. Zo ben je er zeker van dat je het wortelstelsel niet teveel zure of alkalische vloeistoffen aan het geven bent. Gebruik speciale pH producten als de pH-waarden blijven afwijken.
Gebruik voedingsstoffen van topkwaliteit
wanneer je synthetische voeding gebruikt, koop dan alleen het allerbeste. Eersteklas voedingsstoffen hebben vaak een zeer specifieke samenstelling, speciaal bedoeld voor de groei of bloei. Deze zorgvuldig samengestelde producten verminderen het risico op een voedingsblokkade.
Consequent voeding geven
houd een strak voedingsschema aan. Houd een dagboek bij en schrijf op wanneer en hoeveel je je planten voedt. Dit voorkomt dat je teveel geeft en helpt je om de hoeveelheid gemakkelijk terug te draaien als er symptomen optreden.
Kweek in een levende bodem
doe er alles aan om het microbieel leven in de grond te bevorderen. Gebruik dode en/of levende mulch en breng nuttige schimmels en bacteriën aan. Deze levensvormen helpen tegen zoutstress, wat tot een voedingsblokkade kan leiden.
Ga voor biologisch
biologische teelt vermindert de kans op een voedingsblokkade aanzienlijk. In plaats van de bodem te overspoelen met ionische zouten, kun je met microben voor een constante aanvoer van voedingsstoffen zorgen.
Houd je planten goed in de gaten
blijf waakzaam en controleer je planten regelmatig. In plaats van meteen meer voedingsstoffen toe te dienen bij een probleem, is het beter eerst de pH-waarde te controleren om de oorzaak te achterhalen. Bepaal op basis hiervan je volgende stap.

Voedingsblokkade: herstellen wietplanten weer?

Er is ook goed nieuws... je wietplanten kunnen van een voedingsblokkade herstellen! Dit kan echter alleen als je het op de juiste manier aanpakt. Neem maatregelen om de pH-waarde van de bodem te herstellen en tekorten tegen te gaan, en je zult zien dat je planten vanzelf weer gezond gaan groeien!

Hersteltijd van een voedingsblokkade

De hersteltijd van een voedingsblokkade varieert en hangt af van verschillende factoren. De ernst van de situatie speelt vooral een belangrijke rol. Als je er op tijd bij bent en de pH-waarde van het kweekmedium snel aanpast, herstellen je wietplanten vaak vrij snel.

Maar ook als je er relatief laat achter komt wat er aan de hand is, kan je plant nog steeds binnen een paar weken herstellen. Het is simpelweg een geleidelijk proces. Neem gewoon de hierboven beschreven stappen om het probleem op te lossen; dan zou het goed moeten komen.

Vergeet daarbij niet om de pH-waarde van het water in evenwicht te brengen en bladvoeding toe te dienen als de blokkade aan blijft houden. Verwijder alle bladeren die er slecht uitzien, zodat nieuwe, jonge en gezonde exemplaren nog een kans hebben.

RQS-voedingsstoffen
RQS-voedingsstoffen

Voedingsblokkade: een goede voorbereiding is het halve werk

Een voedingsblokkade is een van de frustrerendste dingen waar je bij het kweken van wiet tegenaan kunt lopen. Zeker omdat het ook voor kan komen als je je kweekproject prima op orde lijkt te hebben. De pH-waarde van de bodem lijkt daarbij misschien verwaarloosbaar, maar kan je kweek echt maken of breken!

Hoe dan ook, je hebt nu zowel de kennis als de vaardigheden in huis om een voedingsblokkade te behandelen en te voorkomen. Wanneer je ermee te maken krijgt, raak dan niet in paniek. Je planten kunnen volledig herstellen, zolang je maar de pH-waarde van de grond herstelt, bladvoeding toepast en de pH regelmatig blijft checken.

External Resources:
  1. Certified Crop Advisor study resources (Northeast region) https://nrcca.cals.cornell.edu
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37751 reviews