By Luke Sumpter


Er zijn tal van manieren om van cannabis te genieten. Daartoe behoort ook de alom geprezen en hoogst efficiënte bong. Er zijn zelfs wietliefhebbers die vinden dat er niets beters is dan de high die ze ervaren na een ferme hijs hiervan. Daar denkt iedereen zo het zijne over, maar als je wiet met behulp van een bong rookt, profiteer je zeker van een aantal voordelen. Om te beginnen, is de rook koeler en zachter. Bovendien hoef je niet te pielen met lange vloei, zoals bij het bouwen van een joint.

Niet iedereen weet echter hoe je een bong goed gebruikt. Maar met een beetje hulp kom je een heel eind. We hebben daarom dit gidsje voor je samengesteld. Daarin lees je alles wat je zou moeten weten, zodat ook jij als een pro van een bong geniet. Bovendien kom je te weten hoe je een bong schoonmaakt en in topconditie houdt.

De basiscomponenten van een waterpijp

Als je een bong of waterpijp gebruikt, zuig je de rook door een vloeistof, waardoor de rook afkoelt en minder pijn aan je keel doet. Bongs zijn vaak van duurzaam borosilicaatglas gemaakt, maar je vindt ze ook van acrylplastic, hout en andere materialen. Qua formaat valt er eveneens genoeg te kiezen; van klein en onopvallend rookgerei tot enorme installaties. De laatste zijn vaak voorzien van allerlei vernuftigheden die garant staan voor een onvergetelijke rookervaring. Voor dit gidsje houden we ons liever bij de grondbeginselen, om de boel simpel en helder te houden.

Om het meeste plezier van je bong te beleven, is het verstandig de onderdelen te kennen. Een bong heeft een bowl, chillum, basis, een rookkamer en een mondstuk. Het gaatje dat in de meeste bongs zit, heet het klapgat.

  • Bowl

De bowl is het onderdeel waarin je rookwaar moet. Behalve glazen bowls zijn er ook exemplaren van metalen, zoals staal en koper.

  • Downstem

De bowl van de bong is bevestigd op een buisje dat we een downstem noemen. Deze buis voert naar de basis. Binnenin de bong komt de chillum gedeeltelijk onder water te staan.

  • Basis

De basis bevindt zich aan de onderkant van de bong. Hierin zit water. In de basis verzamelt zich tevens de rook nadat deze door het water is geborreld.

  • Rookkamer

De rookkamer is de grote cilinder die vanuit de basis omhoog loopt. Hier passeert de rook door alvorens deze het mondstuk bereikt.

  • Mondstuk

Het mondstuk is het grote gat bovenin de bong. Je plaatst je lippen erop om de rook te inhaleren.

  • Percolator

Een percolator is een filtersysteem dat in bepaalde waterpijpen zit. Het helpt de rook te koelen voordat je het inhaleert. Een percolator verspreidt en filtert de rook, waardoor het opbreekt. Dit leidt vervolgens tot zachtere rook. Je vindt de percolator vaak in de downstem van een bong, maar soms ook in een ander onderdeel. Percolators zijn er daarbij in diverse uitvoeringen. Een percolator zorgt ook voor dat herkenbare borrelende geluid als je een dergelijke bong gebruikt.

De basiscomponenten van een waterpijp

Hoe maak je je waterpijp klaar om te roken?

  • Vul de waterpijp met water

Voordat je als een baas aan je bong gaat lurken, moet je hem eerst met vers water vullen. Als vuistregel geldt dat je genoeg water moet toevoegen om de spleten van de downstem volledig onder te dompelen. Wanneer je downstem deze niet heeft, voeg dan net zoveel water toe totdat de downstem ongeveer een centimeter ondergedompeld staat.

⇢ Hoeveel water moet ik in mijn bong doen?

De ideale hoeveelheid water hangt van het formaat en de kenmerken van je bong af. Bezit je een grote waterpijp, met meerdere kamers en percolators? Voeg dan zoveel water toe dat alle openingen van de percolators onder water staan. Dit verzekert dat je het filtersysteem optimaal benut.

  • Vul de bowl

Er zijn bong-rokers die hun bowl met cannabis vullen voordat ze de chillum in de bong plaatsen. Sommige rokers kiezen er echter voor de bowl te vullen terwijl de chillum er al in zit. Kijk wat jij het prettigst vindt.

Voordat je de bowl vult, verkruimel je eerst met een grinder of je vingers je toppen. In sommige bowls is het ook mogelijk een screen te plaatsen. Vul vervolgens de bowl met je verkruimelde rookwaar. Ben je in gezelschap, stop er dan voldoende in, zodat iedereen aan de beurt komt. Heb je hiervoor de chillum uit de bong gehaald, steek hem er dan weer in.

Een bong rippen als een pro

Op welke manier je een hijs van een bong neemt, hangt af van de aanwezigheid van een klapgat. Dit is het kleine gaatje aan de zijkant of achterkant. Als je bong voorzien is van zo'n klapgat, dek het dan af met je duim. Daarmee blijft de rook in de waterpijp tot het moment waarop je inhaleert.

1. Steek de inhoud van de bowl aan

Nu is het tijd om je gevulde bowl te ontsteken! Zet het mondstuk op je lippen en wees klaar voor de eerste hijs. Gebruik een geschikte aansteker of aansteeklont, maar steek niet de volledige inhoud van de bowl in de hens. Ben je met rookvrienden, dan is het wel zo beschaafd om maar een klein beetje aan te steken. Het is niet echt aardig om alleen as door te geven.

Een bong rippen als een pro

2.  Vul de bong met rook

Tijdens het aansteken van de bowl zuig je aan het mondstuk, waardoor er zich rook in de rookkamer verzamelt. Zit je duim nog op het klapgat? Mooi zo! Blijf rook in de bong zuigen tot die lekker vol zit. Je mag bijna inhaleren!

Een bong rippen als een pro

3.  Inhaleer de rook

Als er zich voldoende rook in de bong heeft verzameld, is het eindelijk zover. Je mag inhaleren. Haal je vinger van het klapgat of verwijder de chillum uit het bevestigingsgat, mocht je bong geen klapgat hebben. Nu mag je genieten van de rook uit de rookkamer. Zit er een beetje teveel in? Dat is geen issue; het is altijd mogelijk nog een tweede hijs te nemen.

Het is geen pretje om aan de volgende hijs te beginnen terwijl er nog oudbakken rook in de bong zit. En je wilt natuurlijk niet als lompe hork overkomen als je met vrienden rookt. Dat vermijd je door de rook die in de bong is blijven hangen eruit te blazen als je klaar bent.

Een bong rippen als een pro

Het reinigen en onderhouden van je bong

Als je ervoor zorgt dat je de bong goed schoonmaakt en onderhoudt, dan blijft de rook goed smaken, de waterpijp genoeg rook genereren en de high fijn. Verzorg je de bong echter niet als een pro, dan is dat mogelijk schadelijk voor je gezondheid. Binnen 24 uur krioelt het vaak al van de bacteriën die het heerlijk vinden zich te vermeerderen in het stilstaande water dat je er niet uit hebt gegoten. Ook is het zo dat de plakzooi die op je bong achterblijft schimmels en bacteriën aantrekt. Daarom is het belangrijk hem na gebruik schoon te maken. Maar geen paniek, de reinigingsprocedure van een bong is niet ingewikkeld en je bent zo klaar.

Om te beginnen, zou je er een gewoonte van moeten maken het water uit je bong te gieten na een rooksessie. Gewoonweg omdat er zonder water minder narigheid ontstaat. Vervolgens spoel je de bong na met heet water. Droog hem met keukenpapier af en laat hem verder aan de lucht opdrogen. Bij dagelijks gebruik zou dat voldoende moeten zijn om hem niet te vies te laten worden.

Tip: Constateer je plakzooi die je niet weg krijgt, bijvoorbeeld op de chillum of in de bowl, gebruik dan een doekje met schoonmaakalcohol, dan vliegt het er zo vanaf. Vervang ook regelmatig je screens als je die gebruikt.

Maak gebruik van deze eenvoudige tips om je bong in topconditie te houden. Zo ben je altijd verzekerd van enorme hijsen en heerlijke smaken. Wil je meer lezen over het reinigen en onderhouden van je bong, lees dan het artikel Het schoonmaken van je bong, kom of pijp. Daarin vind je aanvullende tips over het reinigen van je bong en soortgelijk rookgerei.

De temperatuur van het water in je bong

Vraag liefhebbers van wiet wat de perfecte temperatuur van bongwater is en je krijgt allerlei verschillende antwoorden. Iedereen heeft namelijk zijn eigen mening en er is geen goed of fout antwoord. Het komt allemaal op je persoonlijke voorkeur neer.

  • Heet versus koud water in je bong

Er kleven echter wel unieke voordelen aan het gebruik van heet dan wel koud water. Hierdoor is de ene optie mogelijk aantrekkelijker voor je dan de andere. Om je een idee te geven van wat je kunt verwachten, noemen we hieronder enkele voor- en nadelen.

Voor- en nadelen van heet water in je bong

Voordelen Nadelen
Mogelijk zachtere hijsjes Niet geschikt voor alle waterpijpen
Betere filtratie Vereist enige voorbereiding
- Mogelijk minder krachtige hijsjes (minder gecondenseerde rook)

Sommige gebruikers zweren bij heet water en menen dat dit zachtere, lekkerdere trekken oplevert. Naar verluidt, irriteert de stomende rook de keel en luchtwegen minder dan koud water, waardoor je minder snel hoest.

Wanneer we 'heet' zeggen, bedoelen we geen kokend water, maar ook geen lauwwarm water. Denk aan de gemiddelde temperatuur van een vers gezet kopje koffie of thee.

Er is geen bewijs waaruit blijkt dat de temperatuur van het water in je bong het THC-gehalte beïnvloedt. Toch wordt wel gedacht dat heet water meer verontreinigingen filtert dan koud water.

Je kunt geen heet water in waterpijpen van acryl of plastic doen. Bij deze modellen moet je altijd voor koud water kiezen.

Voor- en nadelen van koud water in je bong

Voordelen Nadelen
Maakt grotere trekken mogelijk Mogelijk irriterender voor je keel
Geschikt voor alle soorten bongs Filtratie is minder goed
Vereist geen voorbereiding Het gebruik van ijs is mogelijk nadelig
Blijft langer fris -

Koud water koelt de rook af en condenseert het. Sommige mensen geloven dat dit de impact versterkt, omdat je longen meer rook kunnen inhaleren. Deze theorie is echter omstreden. Als je koud water gebruikt, bespaar je in ieder geval wel tijd, omdat je het niet hoeft te verwarmen. Koud water blijft ook langer fris.

Je kunt ook waterpijpen met een speciaal compartiment voor ijs kopen. Het doel hiervan is de rook nog sterker af te koelen, waardoor je grotere, zachtere trekken kunt nemen.

Uit verhalen blijkt echter ook dat ijsbongs met bronchitis en andere luchtwegaandoeningen in verband worden gebracht. Hoewel dit niet bewezen is, is het wel iets om in het achterhoofd te houden.

Als je eenmaal weet hoe je een bong voorbereidt, schoonmaakt en gebruikt, snap je al snel waarom het een van de gemakkelijkste en beste methoden is om van wiet te genieten!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.