De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Miguel Ángel Garcia


Zoals de naam al doet vermoeden, is hydrocultuur een teeltmethode voor cannabis waarbij je geen grond gebruikt; water is het primaire medium. Bij een hydroponische kweek staan de cannabisplanten in emmers of manden. Deze zijn gevuld met een inert groeimedium en hangen boven een tank die is gevuld met water. Het water bevat alle voedingsstoffen die de planten nodig hebben om te overleven en te floreren. Ook zitten er zuurstofstenen in, zodat er voldoende zuurstof in de tank blijft. Dit basissysteem is er in vele soorten en vormen. Elke kweker heeft daarbij zo zijn eigen voorkeur. Hydrocultuur heeft vele voordelen die we in dit artikel behandelen. Allereerst verdiepen we ons echter in de geschiedenis van deze fascinerende kweekvorm.

De geschiedenis van hydrocultuur

Hydrocultuur lijkt in eerste instantie misschien het resultaat van moderne, technologische vooruitgang. Niets is echter minder waar. De oorsprong van planten kweken in water voert ons duizenden jaren terug in de geschiedenis van de mensheid. Bij de beroemde Hangende Tuinen van Babylon, uit het jaar 600 v.Chr., gebruikte men waarschijnlijk al de principes van hydrocultuur. Dit gebied nabij de rivier de Eufraat was van nature droog en dor. Men veronderstelt dat de planten in de tuin werden verzorgd met behulp van een irrigatiesysteem dat bij de rivier begon.

Gaan we iets minder ver terug in de tijd, naar de 10e en 11e eeuw, dan komen we uit bij de Azteken. We weten dat de Azteekse beschaving ook hydrocultuur gebruikte om in het levensonderhoud te voorzien. Nadat de Azteken hun land na een conflict gedwongen moesten verlaten, vestigden ze zich bij het Texcocomeer. Daar bouwden ze drijvende vlotten met daarop grond. De planten groeiden daarbij door de bovenste grondlaag en de wortels hingen in het onderliggende water.

Nog recenter, maar nog steeds lang geleden, vinden we in het jaar 1699 voorbeelden van hydrocultuur, in het werk van de Engelse wetenschapper John Woodward. Hij omschrijft de kweek van groene muntplanten in water. Woodward ontdekte dat deze plantsoort sneller groeit als ze in water staat dat is vermengd met grond.

De geschiedenis van hydrocultuur

De voordelen van hydrocultuur

Als je met een kweker praat die ervaring heeft met hydrocultuur, vertelt hij je waarschijnlijk allereerst dat planten in een hydroponische kweek vele malen sneller groeien dan in grond. Dat is een belangrijk voordeel van deze kweekmethode. Planten in een hydrocultuur groeien vaak 30–50% sneller en leveren daarbij meer op. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is dat ze in een hydrocultuursysteem direct toegang hebben tot voedingsstoffen. Deze zijn immers opgelost in het water en komen rechtstreeks in het wortelsysteem terecht. Daarbij hoeven ze niet eerst door grond heen. Planten die echter in aarde groeien, moeten eerst in het medium op zoek naar voedingsstoffen. Pas dan zijn ze in staat ze van onderaf op te nemen. Als planten makkelijker toegang hebben tot voedingsstoffen, kunnen ze meer energie in de groei stoppen.

Actieve en passieve hydroponics: de verschillen

Hydrocultuursystemen zijn actief of passief, afhankelijk van de manier waarop ze zijn ontworpen. Actieve systemen omvatten de verplaatsing van een voedingsoplossing met een elektrische pomp en de oxygenatie van water met een luchtsteen. Passieve systemen zijn echter veel eenvoudiger. Hierbij is vaak sprake van een capillaire werking om een voedingsoplossing te leveren, in plaats van dat er een elektrische pomp aan te pas komt.

Passieve hydrocultuursystemen voor wiet

Passieve hydrocultuursystemen hebben een minimalistisch design. Hierbij is sprake van een low tech methode om water en voedingsstoffen aan cannabiswortels te leveren, zonder extra elektriciteit te gebruiken.

Soorten passieve hydrocultuursystemen

Er zijn talloze soorten passieve hydrocultuursystemen, maar de populairste zijn de Kratky-methode en het Wick-systeem.

De Kratky-methode Het Wick-systeem

Voordelen van passieve hydrocultuursystemen

Passieve hydrocultuursystemen zijn eenvoudig en gemakkelijk. Ze zijn daarmee een geweldige manier om kennis te maken met kweektechnieken op waterbasis en goedkoper dan actieve alternatieven. De belangrijkste voordelen van passieve systemen:

✔️Goedkoop
✔️Eenvoudig
✔️Geweldig voor beginners
✔️Lager elektriciteitsverbruik

Passieve hydroponics: beter dan handmatig watergeven?

Dit hangt af van het systeem dat je gebruikt. Bij het Kratky-systeem hoef je zelf helemaal geen water te geven. Een Wick-systeem met aarde is daarbij vaak superieur aan handmatig watergeven. De langzame en gestage waterafgifte helpt namelijk voorkomen dat je te veel water geeft. Soms geven ze echter niet voldoende water aan grote en dorstige planten, wat betekent dat kwekers soms met een gieter moeten ingrijpen.

Actieve hydrocultuursystemen voor wiet

Actieve hydrocultuursystemen benutten de kracht van moderne innovaties om planten te voeden, te bewateren en van zuurstof te voorzien. Elektrische luchtpompen en luchtstenen zorgen hierbij dat de cannabiswortels alle noodzakelijke voedingsstoffen krijgen. Omdat hier sprake is van elektronische apparaten, kunnen kwekers deze systemen ook automatiseren.

Soorten actieve hydrocultuursystemen

Klinken actieve hydrocultuursystemen je als muziek in de oren, dan zijn er genoeg opties om uit te kiezen:

Deep Water Culture Ebb and Flow
Nutrient Film Technique Druppelsysteem
Aerocultuur

Voordelen van actieve hydrocultuursystemen

Actieve hydrocultuursystemen zijn vooral geschikt voor grotere kweekopstellingen. Ondanks dat ze kwetsbaar zijn voor stroomuitval, bieden ze de volgende voordelen:

✔️Waterbesparend
✔️Zorgen voor voldoende zuurstof
✔️Eenvoudig te automatiseren

Wat kost kweken met een hydrocultuur?

Als je aan een hydrocultuur denkt, dan denk je wellicht aan een geavanceerde kweek met automatische knoppen, flikkerende lampen en tikkende timers. De kosten van een hydrocultuursysteem zijn echter helemaal afhankelijk van hoeveel geld je ervoor over hebt. Zo'n systeem varieert van een eenvoudige plastic emmer tot een automatisch drainage- en bevloeiingssysteem. Om tijd te besparen is het slim te investeren in een betaalbare startersset. Hierin zitten allerlei materialen die je nodig hebt, van zaad tot oogst. Je koopt er al eentje voor zo'n € 235,-.

Wat heb je nodig voor een zelf opgezet hydrocultuursysteem?

Als je zelf aan de slag wilt, lees dan onderstaand lijstje door. Hier vind je het gereedschap dat je nodig hebt voor een basis setup voor binnen. Voor de producten uit de lijst kies je gewoon wat jij geschikt vindt. Door de uitrusting in delen te kopen, kun je meer investeren in belangrijke items, zoals verlichting. Tegelijkertijd kun je besparen op voor jou minder essentiële zaken.

Het volgende heb je nodig:

a) Verlichting (LED of HPS)

b) Ophangsysteem voor verlichting

c) Kweektent

d) Reservoir en bak

e) Luchtsteen en pomp

f) Groeimedium (bijvoorbeeld kokosvezel)

g) Manden om in te planten

h) Zaden

i) Ventilatoren en leidingen

j) Koolstoffilter

k) Draaiende ventilator

l) Voedingsstoffen voor hydrocultuur

m) pH- en TDS/EC-meters

n) Thermometer/hygrometer

Wat heb je nodig voor een zelf opgezet hydrocultuursysteem?

1. Kies eerst een groeimedium

Nu we de geschiedenis en voordelen van hydrocultuur kennen, gaan we echt beginnen. Allereerst zou je een groeimedium uit moeten kiezen dat het knooppunt van stengels en het wortelstelsel stevig op de plaats houdt. Vanaf die plek groeien de wortels in het water, op zoek naar voedingsstoffen. Het inerte medium zou er bovendien voor moeten zorgen dat er voldoende lucht bij de bovenkant van het wortelstelsel komt. Er is een enorme lijst van kweekmedia die kwekers gebruiken. De hieronder genoemde opties passen telers echter het meest toe. Elk medium heeft daarbij zijn eigen, unieke voordelen. Het ene werkt daarnaast beter in een bepaald systeem dan het andere. Experimenteer dan ook vooral als je gaat uitzoeken wat het best voor jou werkt.

  • Kleikorrels
    KLEIKORRELS

    Een van de populairste opties zijn kleikorrels. Deze zorgen voor een uitstekende beluchting van het wortelsysteem. Voor kleikorrels is het soms nodig de pH-waarde aan te passen om een optimale groeiomgeving te creëren. Er zijn echter ook aangepaste producten verkrijgbaar. Je doet de kleikorrels in een plastic hydrocultuur-mand waarin openingen zitten voor de wortels.

    • Steenwol
      STEENWOL

      Ook steenwol (Rockwool) is populair. Het is een combinatie van vulkanische steen met een woltextuur, vandaar de naam. Steenwol is ontzettend goed in het vasthouden van water, waardoor het bovenste deel van het wortelsysteem goed gehydrateerd blijft. Het is in een hydrocultuur-mand te doen, maar het is ook mogelijk het rechtstreeks bovenop een emmer of tank zonder deksel te plaatsen.

      • Perliet
        PERLIET

        Perliet is een vulkanisch glas dat uitzet onder invloed van hoge temperaturen. Men gebruikt het vaak in tuinaarde voor beluchting. En dat is precies de reden waarom het zo geschikt is als groeimedium voor cannabis in een hydrocultuur.

        • Kokosvezel
          KOKOSVEZEL
          Kokosvezel is een goede, duurzame optie. Zoals de naam al zegt, zitten er vezels in. Deze zorgen voor goede beluchting en voor het vasthouden van vocht. Kokosvezels beschermen de wortels bovendien tegen infecties dankzij de aanwezigheid van plant-stimulerende hormonen.

          2. Kies een goede installatie, zodat je planten floreren

          Nu je een groeimedium hebt uitgekozen, is het tijd om te kiezen voor een installatie. Alle systemen lijken op elkaar. Ze maken namelijk allemaal gebruik van een wateroplossing met voedingsstoffen. Toch zijn er ook grote verschillen tussen de diverse installaties. Denk aan de blootstelling aan water en luchtcirculatie. De meeste van de hieronder genoemde systemen zijn in de winkel verkrijgbaar. Als je echter handig bent, is het niet moeilijk om zelf een installatie te maken. Je hebt daarvoor emmers, boren, pompen en zuurstofstenen nodig.

          • De Kratky-methode

          De Kratky-methode maakt hydrocultuur betaalbaar, toegankelijk en eenvoudig. Kwekers kunnen verschillende artikelen gebruiken om een dergelijk systeem zelf te bouwen, zoals een emmer of plastic box. De planten zitten hierbij in netpotten die in een deksel zijn gestoken, en daaronder hangen de wortels in een voedingsoplossing.

          Een opening tussen het oppervlak van de oplossing en de onderkant van het deksel voorziet de wortels van lucht. Dit geeft het wortelstelsel zuurstof en maakt een luchtsteen overbodig. De wortels groeien steeds verder in de oplossing naar beneden naarmate het niveau daalt. Kwekers moeten wel de emmer of box blijven bijvullen.

          De Kratky-methode
          • Diepwatercultuur (DWC)

          Een diepwatercultuursysteem is in feite een actieve versie van het Kratky-systeem. Hierbij is sprake van één reservoir dat volledig met een voedingsoplossing gevuld is. De planten zitten daarbij in netpotten die in een stuk polystyreen zijn gestoken, drijvend op het oppervlak. In tegenstelling tot de Kratky-methode is er bij het diepwatercultuursysteem geen sprake van een luchttoevoeropening om de wortels te laten ademen. In plaats daarvan maken deze systemen gebruik van een luchtsteen om de oplossing continu te beluchten.

          Diepwatercultuur (DWC)
          • Eb en vloed

          Een eb- en vloedsysteem (ook wel vloed- en drainagesysteem genoemd) bevat water dat onderhevig is aan eb en vloed. Deze systemen bestaan uit diverse emmers die boven een groeibak hangen met in- en uitvoer van water. Beide waterwegen zijn verbonden met een externe tank die voedingsstoffen bevat. Ook zit er een zuurstofsteen in de tank om de watervoorraad te beluchten en een pomp om het water naar de groeibak te pompen. De wortels zijn in deze systemen niet steeds ondergedompeld. In plaats daarvan stroomt het water periodiek in de groeibak. Dit met verse zuurstof en voedingsstoffen. Aan het einde van de pompcyclus stroomt het water terug naar de externe tank.

          Met dit systeem krijgen de planten periodiek voeding. Als de groeibak leeg is, is het eenvoudig te zorgen voor de wortels en te oogsten.

          Eb en vloed
          • Druppelsysteem

          Een druppelsysteem bij hydrocultuur lijkt op een druppel-irrigatiesysteem bij kweek in grond. Dit systeem bestaat uit een grote bak, gevuld met een groeimedium, bijvoorbeeld kleikorrels. De planten zet je direct in het medium en bij elke plant zit een pijp. Een externe watertank met een pomp en zuurstofstenen zorgt ervoor dat ze voortdurend water krijgen. De wortels van deze planten worden voortdurend blootgesteld aan lucht. Het overtollige water sijpelt daarbij door het medium en komt weer in de externe tank terecht.

          Druppelsysteem
          • Nutrient film-techniek

          De nutrient film-techniek heeft een vergelijkbare opzet als het eb en vloed-systeem. Maar in plaats van de kweekbak af en toe te laten volstromen, zorgt deze techniek voor een constante stroom van water en voeding. Het reservoir bevat een luchtsteen om de oplossing te beluchten en een elektrische waterpomp om deze oplossing in de kweekbak te laten circuleren. De kweekbak staat zo afgesteld, dat de voedingsoplossing na het passeren van de wortels naar beneden, terug in het reservoir stroomt.

          Nutrient film-techniek
          • Het Wick-systeem

          Het Wick-systeem bestaat uit een kweekbak gevuld met een medium en een apart reservoir waarin de voedingsoplossing zit. Sommige kwekers kiezen ervoor om de bak te vullen met aarde, anderen hebben een voorkeur voor aardeloos materiaal, zoals kokos. Deze groeimedia hebben openingen waardoor zuurstof bij de wortels kan komen. Op die manier heb je geen luchtpomp nodig.

          Wicks vervoeren de voedingsoplossing daarbij passief naar de wortels. Het ene uiteinde zit in het voedingsreservoir en het andere in de kweekbak. De wicks brengen hierbij water uit het reservoir naar de wortels door middel van capillaire werking.

          Het Wick-systeem
          • Aerocultuur

          Aerocultuur is wellicht de meest futuristische versie van hydrocultuur. Hierbij gebruikt men verneveld water dat in de lucht hangt voor optimale beluchting en hydratatie. De planten staan bovenin een grote tank die voor 25% met water is gevuld. Onder het water stuurt een pomp water naar vernevelaars onder het wortelsysteem. Deze fijne nevel bevochtigt de wortels voortdurend. Daardoor krijgen de planten tegelijkertijd ontzettend veel lucht en water.

          Aerocultuur

          3. Zorg voor een goede voorbereiding van je systeem

          Nadat je een systeem hebt uitgekozen, is het belangrijk om het goed voor te bereiden. Daarmee voorkom je ongunstige situaties. Omdat een watertank donker en klam is, is het een ideale groeiomgeving voor talloze ziekteverwekkers. Voordat je het systeem gaat gebruiken, zou je de apparatuur dan ook moeten steriliseren. Daarmee beperk je het risico op besmetting. Maak al je emmers, bakken, pijpen en tanks schoon met alcohol, heet water en peroxide. Als je systeem is gesteriliseerd, volg dan de hierna genoemde instructies voor een correcte installatie.

          • Je systeem heeft regelmatig onderhoud nodig

          Elk hydrocultuursysteem vergt regelmatig onderhoud voor behoud van optimale groeiomstandigheden. Hieronder de belangrijkste factoren waar je op zou moeten letten.

          A) Houd de pH-waarde goed in de gaten

          Je zou de pH-waarde van het water voortdurend in de gaten moeten houden om een optimale groeiomgeving te garanderen. Planten nemen voedingsstoffen beter op als de omgeving enigszins zuur is. Daarvoor is een pH van 5,5-5,8 nodig. Gebruik een pH-test om de waarde regelmatig te controleren. Vervang daarbij de oplossing wekelijks om binnen de marges te blijven. Tijdens de bloei zou de pH 6 moeten zijn.

          Hoe de PH de Voedingsopname Van Planten Beïnvloedt Reguliere & Hoogwaardige Aarde
          Experimentele Beschikbaarheid Van Voedingsstoffen Hydroponisch Kweken

          B) Probeer de watertemperatuur rond de 20°C te houden

          De ideale temperatuur voor cannabis in een hydrocultuur is 20°C. Dit controleer je met een waterthermometer. Als de temperatuur te laag is, gebruik je een waterverwarmer om het water te verwarmen.

          C) Zorg voor de juiste hoeveelheid voedingsstoffen

          Planten in een hydrocultuur hebben dezelfde voedingsstoffen nodig als in grond. De makkelijkste manier om ze voeding te geven, is met voedingsoplossingen voor hydroponische kweek. Deze oplossingen bevatten stofjes voor de vegetatie of de bloei. Op de producten staat ook vermeld hoe vaak je voedingsstoffen bij je systeem moet doen en hoeveel je moet verdunnen.

          D) Houd alles goed schoon om besmetting te voorkomen

          Elke twee weken zou je alle groeibakken en tanks moeten legen en schoonmaken. Hierdoor blijven de wortels van je planten beschermd tegen indringers, zoals pathogenen en ziektes. Herhaal het proces dat we hierboven hebben genoemd voor het voorbereiden van je systeem.

          E) Een strain selecteren voor hydrocultuur

          De strainkeuze is een belangrijke factor bij hydrocultuur. Planten die je in een dergelijk systeem kweekt, nemen snel voedingsstoffen op. Dat resulteert vaak in een explosieve en snelle groei. Daarom is een grote sativa-variëteit niet de beste keus. Dat geldt met name als je systeem in een indoor groeitent staat.

          Kleinere en compactere strains zijn ideaal voor hydrocultuursystemen die binnen staan. Het heeft daarbij diverse voordelen om te beginnen met een kleine strain. Allereerst ben je zo in staat meerdere planten te kweken in een kleinere ruimte. Daardoor krijg je meer diversiteit en mogelijk grotere opbrengsten. Als je planten een groeispurt krijgen, heb je bovendien de ruimte om dergelijke groei in goede banen te leiden. Hieronder twee strains die we aanbevelen voor hydrocultuur.

          • White Widow

          White Widow is een perfect gebalanceerde hybride die 50% indica-genetica heeft en 50% sativa-genetica. Ze is ontwikkeld vanuit de strain White Widow S1 en biedt een goed gebalanceerde high. Deze high is stimulerend en geeft de geest energie. Tegelijkertijd werkt de plant ontspannend en kalmeert ze je lijf. Ze heeft daarbij een THC-gehalte van 19%. Je mag dus rekenen op een krachtige, psychoactieve ervaring die meerdere uren aanhoudt. Deze toppen hebben een terpeenprofiel met een aroma van aarde en dennen.

          White Widow bereikt een hoogte van ongeveer 60–100cm als je haar binnen kweekt. Daarmee is ze een ideale kandidaat voor de ruimtelijke eisen van een hydrocultuur. Je mag rekenen op goede opbrengsten van 450–500g/m² na een bloeiperiode van 8–9 weken.

          White Widow

          White Widow
          23_genetic background_1 White Widow S1
          33_Yield indoors_1 450 - 500 gr/m2
          31_plant height outdoor_1 60 - 100 cm
          25_flowering time_1 8 - 10 weken
          29_THC_1 THC: 19%
          28_Type Blend_1 Sativa 50% Indica 50%
          34_yield outdoor_1 550 - 600 gr/plant
          32_plant height outdoors_1 150 - 190 cm
          27_harvest period_1 Begin Oktober
          22_Effect_1 Krachtig, Stoned

          Koop White Widow

          • Royal Dwarf

          Ook Royal Dwarf is een logische optie voor een indoor hydrocultuurinstallatie. Deze strain combineert Skunk en ruderalis. Daarmee is gestreefd naar het creëren van een compacte plant met goede opbrengsten en gemiddelde kracht. Royal Dwarf is sativa-dominant en geeft een motiverende en inspirerende cerebrale high. Ze heeft daarbij een THC-gehalte van 13%. Elke hijs van deze strain biedt een zoete smaak, aangevuld met vleugjes citrusvruchten.

          Indoor bereiken de planten een hoogte van zo’n 40–70cm. Reken daarbij op een opbrengst van soms wel 200g/m². Deze plant sprint bovendien van zaad naar oogst in slechts 8 weken.

          Royal Dwarf

          Royal Dwarf
          23_genetic background_1 Skunk x Ruderalis
          33_Yield indoors_1 150 - 200 gr/m2
          31_plant height outdoor_1 40 - 70 cm
          25_flowering time_1 6 - 7 Weken
          29_THC_1 THC: 13%
          28_Type Blend_1 Sativa 10% Indica 60% Ruderalis 30%
          34_yield outdoor_1 30 - 80 gr/plant
          32_plant height outdoors_1 50 - 90 cm
          27_harvest period_1 9-10 weken na ontkiemen
          22_Effect_1 Creatief, Motiverend

          Koop Royal Dwarf

          Hydrocultuur lijkt misschien lastig, maar het loont

          Hydrocultuur ziet er misschien eng en ingewikkeld uit als je er als outsider naar kijkt. Alle verschillende onderdelen, systemen en methodes doen het lastig lijken. Begin echter gewoon eenvoudig, kies een geschikte strain en controleer regelmatig of je planten alles hebben wat ze vereisen. Kweken in een hydrocultuur loont zeker en het werk betaalt zich uit met snelle groei en grote opbrengsten.

          Ben je 18 Jaar of ouder?

          De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

          Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

          Door op ENTER te klikken, bevestig
          je dat je
          18 jaar of ouder bent.

          Grow Guide Zoekmachine

          eKomi silver seal
          4.7 van 5
          van 37751 reviews