By Steven Voser

Het kweken van cannabis in een kweektent heeft plus- en minpunten. Een van de grootste uitdagingen is het koel houden van de tent, vooral als het buiten heet is. Dan wordt het er namelijk al snel warm en benauwd, en dat is slecht voor je wietplanten. Hieronder lees je hoe je je kweektent kunt afkoelen en ondanks de hitte toch goede wiet kunt oogsten!


Waarom het regelen van de temperatuur in je kweektent belangrijk is

Bij het binnen kweken van wiet moet je de omgeving zo goed mogelijk onder controle houden om je wietplanten helemaal tot hun recht te laten komen. Vooral het reguleren van de temperatuur is belangrijk, want langdurige hitte remt belangrijke plantprocessen en daarmee de plantengroei.

Hitte zorgt bovendien voor ongedierte. En daar worden je planten ziek van, dus kun je het maar beter voorkomen. Warmte gaat daarbij vaak gepaard met vocht (warme lucht houdt vocht langer vast), en daardoor kunnen er ook schimmels of andere ziekteverwekkers ontstaan, wat al snel je hele oogst kan verpesten.

Video id: 266470360

Wat is de beste temperatuur en luchtvochtigheid voor cannabis?

De ideale temperatuur en luchtvochtigheid is voor elke groeifase van cannabis verschillend. Houd bij het kweken van wiet in je kweektent of -kamer onderstaande waarden aan voor een goed resultaat:

Zaailingen

  • Zaailingen en klonen gedijen het best bij een relatieve luchtvochtigheid van 65-75%. Hun wortelsysteem is namelijk nog niet volgroeid, wat betekent dat ze vocht via hun bladeren op moeten nemen.
  • De ideale kamertemperatuur is met de groeilampen aan 20-25°C en met de lampen uit 15-20°C.

Vegetatieve stadium

  • Verminder in dit stadium de relatieve luchtvochtigheid elke week met 5%. Een relatieve luchtvochtigheid van 40-70% is prima. De wortels zijn inmiddels volgroeid en de planten kunnen ademen.
  • De ideale temperatuur is met de groeilampen aan 22-28°C en met de lampen uit 18-22°C.

Bloei

  • Tijdens de bloei is een lage luchtvochtigheid heel belangrijk. Verlaag daarom de relatieve luchtvochtigheid naar 40-50%. Een waarde van meer dan 60% betekent een grotere kans op groeivertraging en ziektes.
  • De ideale temperatuur is met de groeilampen aan 20-26°C en met de lampen uit 16-22°C. In deze fase probeer je de herfst na te bootsen, dus houd de temperatuur relatief laag.

Late bloei

  • Tijdens de late bloei is het voor de algehele plantkwaliteit belangrijk dat het zo koel en droog mogelijk blijft. Een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 40% is daarbij ideaal.
  • De ideale temperatuur is met de groeilampen aan 18-24°C. Het beste resultaat krijg je als je het verschil tussen dag- en nachttemperatuur op ongeveer 10°C kunt houden.

Humidity and Temperarure in Every Stage

Het koelen van een kweektent: effectieve strategieën

Hoe je je kweektent (of kamer) het beste kunt afkoelen, hangt af van de hoogte van de buitentemperatuur. Is het buiten niet al te heet en binnen nog koel, dan hoef je bijna niets te doen. Dat geldt ook als je kweektent binnenshuis op een koele plek staat.

Maar als het buiten echt heet begint te worden of je kweektent niet op een koele plek staat, kan het zijn dat je drastische maatregelen moet nemen om de tent af te koelen. Iets om rekening mee te houden, want het kan kosten met zich meebrengen!

Hieronder vind je een aantal passieve en actieve maatregelen om de temperatuur in je kweekruimte op orde te houden.

Passieve oplossingen om de temperatuur in je kweektent te regelen

  1. Elektronische apparaten geven altijd warmte af. Houd het daarom alleen bij groeilampen in je kweekruimte en zet alle andere elektronische apparatuur (voorschakelapparaten, motoren, pompen, timers en dergelijke) erbuiten. Behalve voor de nodige afkoeling, staat je apparatuur zo ook mooi bij elkaar en kun je snel bekijken hoe alles verloopt.
  2. Zet je kweektent ergens neer waar (vrijwel) geen zonlicht komt. Als dat niet mogelijk is, verduister de kamer dan zoveel mogelijk (met rolgordijnen bijvoorbeeld).
  3. Haal de instromende lucht van je ventilatoren van een koele plek en houd de afzuigventilatoren buiten je kweekruimte. Laat bij voorkeur de warme lucht van de afzuigventilatoren naar buiten (of een andere ruimte) blazen. Een 400W HPS- of MH-lamp geeft veel warmte af!
  4. Kweek alleen 's nachts. Laat de planten 's nachts hun dagcyclus doorlopen. Het temperatuurverschil is vaak wel 10-15°C.
  5. Isoleer je kweektent met behulp van rollen isolatiefolie, waar je je tent mee afdekt. Mocht je van plan zijn om een speciale kweekkamer te maken, isoleer deze dan meteen!

NIght Growing

Actieve oplossingen om de temperatuur in je kweektent te regelen

  1. Gebruik in de eerste plaats een thermometer en een hygrometer om de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid bij te houden.
  2. Gebruik gekoelde reflectoren voor kweeklampen. Deze reflecteren het licht van de lampen en zorgen daarmee voor een optimale plantengroei, en verminderen deels ook de warmte die je lampen genereren. Een relatief goedkope en toch solide oplossing voor elke kweekruimte!
  3. Overweeg de aanschaf van een dimmer. Het regelmatig dimmen van je groeilampen heeft minder hitte tot gevolg, terwijl de groeicyclus niet doorbroken wordt.
  4. Investeer in ventilatoren en zorg daarmee voor een hoge luchtcirculatie. Cannabis heeft een hekel aan stilstaande lucht, want daar wordt de omgeving heet van. Plaats daarom, vooral bij meerdere planten, draaiende ventilatoren boven en onder de bladeren. Zet ze zo neer dat er een koele luchtstroom in de richting van de afzuiging ontstaat. Schaf desnoods grotere ventilatoren aan; een grote ventilator op de laagste stand is efficiënter dan een kleine ventilator op de hoogste stand.
  5. Gebruik airco en luchtdrogers om je kweekruimte af te koelen.

Fan and cannabis growth

Kostenbeheersing van afkoeling en duurzaamheid

Het afkoelen van een kweekruimte brengt behoorlijk wat kosten met zich mee. Naast groeilampen, die veel energie kosten, heb je immers ook nog ventilatoren, een aan- en afzuigsysteem, airco en/of luchtdrogers.

Hoeveel het je precies gaat kosten, hangt af van wat je kunt uitgeven. Heb je weinig geld te besteden, dan is het misschien verstandig om alleen in de winter binnen te kweken, want dan is het toch al kouder. Mocht je niet zo krap bij kas zitten; ook dan kan het in het kader van duurzaamheid handig zijn om:

  • alle passieve oplossingen te overwegen die hierboven beschreven staan. Kijk of er simpele, weinig energie rovende maatregelen mogelijk zijn en geef nog geen geld uit aan extra apparatuur.
  • duurzame kweekmethodes te hanteren. Kun je je geen koelende ventilatoren veroorloven, dan kun je misschien je ecologische voetafdruk op een andere manier verkleinen.
  • biologisch te kweken. Biologisch telen zorgt niet alleen voor betere wiettoppen, maar kan ook goedkoper en energiezuiniger zijn. Het implementeren van biologische kweekmethodes kan net zo kostenbesparend zijn als energiezuinige maatregelen.

Wanneer is het te heet voor cannabis?

Volwassen wietplanten houden van een dagtemperatuur van 20-30°C en de nachttemperatuur moet ongeveer 10°C lager zijn. Hoewel de meeste wietsoorten wel tegen iets meer warmte kunnen, verdragen ze geen langdurige temperaturen van boven de 35°C en evenmin te lage temperaturen.

Het herkennen van hittestress bij wietplanten

Bescherm je wietplanten tijdens hun gehele levenscyclus tegen hittestress. Het duurt vaak even voor je de tekenen herkent en ze zijn per groeifase verschillend, maar hieronder geven we je een idee.

Symptomen van hittestress bij zaailingen van wietplanten

Zaailingen zijn heel kwetsbaar en bij langdurige blootstelling aan hitte gaan ze meestal dood. Hier volgen de belangrijkste symptomen van hittestress bij zaailingen:

  • Stagnerende groei
  • Verse blaadjes worden bleek en verdorren snel
  • Verwelking

Symptomen van hittestress tijdens de vegetatieve fase

  • Gekrulde en komvormige bladeren
  • Droge, verdorde bladranden
  • Bruine vlekken op de waaier- en suikerbladeren, vooral bovenin de plant (laat je het zo, dan kunnen ook de onderste bladeren bruin worden en verdorren)

Hittestress bij bloeiende wietplanten

  • Vaalbleke, gele bladeren
  • Gekrulde bladeren
  • Foxtails
  • Ongewoon veel witte stampers rond de oogsttijd
  • Lichte, doorschijnende toppen met weinig hars of geur

Heat stress

Wiet is dol op de zomer!

Van nature is de zomer het ideale groeiseizoen voor cannabis. Maar helaas kun je in diezelfde periode in je kweektent of -kamer ook tegen problemen aanlopen, vooral als het buiten te heet wordt. Gelukkig is het met de bovenstaande oplossingen mogelijk om de temperatuur in je kweekruimte goed te regelen en kun je met een gerust hart binnen gaan kweken. Veel succes!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.