By RQS Editorial Team


WAT IS CHELATIE?

Chelatie is, in eenvoudige stonertaal, een manier waarop pientere wetenschappers op een chemische manier spoormineralen in een imaginair envelopje hebben gestopt die de plant zelf kan openmaken. De term is ontsproten uit het Griekse "chele", wat klauw betekent. Een andere manier om chelatie beeldend te omschrijven, is dus een envelopje met microvoedingsstoffen, als een soort klauw.

Veel spoorelementen waar cannabisplanten behoefte aan hebben, zijn metalen, maar die zijn als dusdanig niet beschikbaar. Cannabis neemt metalen niet zomaar op. De positieve oppepper van microvoedingsstoffen moet door middel van chelatie, het envelopje dus, aangeboden worden. Pas dan kunnen ze de poriën van de plant passeren. Dit wordt bereikt doordat het chelaat het element omringt met een negatieve of neutrale lading. Sommige chelaten kunnen het element niet helemaal insluiten, maar omringen het net genoeg om door de plant opgenomen te worden. Technisch gezien wordt chelatie hierbij complexvorming genoemd.

Het is voor cannabiskwekers niet nodig online allerlei informatie op te zoeken over chelatie. Het enige wat je moet weten, is dat het essentieel is voor cannabisplanten om microvoedingsstoffen te verwerken en te benutten. Zonder chelaten ontwikkelen ze een tekort aan microvoedingsstoffen.

CHELATIE MESTSTOFFEN

De meststoffen waar je voor kiest om je wietplanten mee te voeden, moeten voor het beste resultaat ontwikkeld zijn voor een specifiek substraat. Nog belangrijker is dat de pH-waarde bij elke waterbeurt optimaal is voor het door jou gebruikte kweekmedium. Het is mogelijk de dosis aan te passen en weg te komen met een mix 'n match van verschillende soorten voedingsstoffen. Schommelt de pH echter, dan leidt dit vrijwel altijd tot een microvoedingsstoffentekort.

Chelatie En Cannabis Micronutriënten

HET KWEEKMEDIUM VOEDEN, FULVINEZUUR EN HUMUSZUUR

Fulvinezuur en humuszuur zijn waardevolle, van nature voorkomende biologische chelaten, geëxtraheerd uit leisteenafzettingen langs de kust. Prehistorisch plantaardig materiaal dat miljoenen jaren afbreekt, vormt uiteindelijk humus, wat rijk is aan humuszuur. Dit zet microben vervolgens in de bodem om in fulvinezuur. Biologische kwekers hebben baat bij het toevoegen van zowel fulvinezuur als humuszuur aan oplossingen met voedingsstoffen.

Humuszuur verrijkt het substraat en is in feite niet beschikbaar voor de cannabisplant. De ware functie is het creëren van een levendige bodem. Bovendien is humuszuur de precursor van fulvinezuur. Kwekers met kokosvezel  komen tijdens de bloeiperiode vaak in de problemen met cal-mag en/of ijzertekorten Zij doen er absoluut goed aan dit met biologische chelaten aan te vullen. De bekendste merken voedingstoffen voor cannabis verkopen producten met humus en fulvinezuur om het substraat te verbeteren.

HET WORTELSTELSEL VOEDEN

Basisvoedingsstoffen van goede kwaliteit bevatten over het algemeen synthetische chelaten. Kijk maar eens op het etiket van flessen met vloeibare meststoffen, waarbij de ingrediënten EDTA, DTPA en EDDHA vermeld staan. Je kunt deze beschouwen als aanvoersysteem voor de microvoedingsstoffen voor het wortelstelsel.

Cannabisplanten hebben behoefte aan slechts kleine hoeveelheden spoorelementen. De inhoud van de macrovoedingsstoffen staat daarbij vaak duidelijk op het etiket met koeienletters vermeld als NPK verhouding. De microvoedingsstoffen moeten het echter met de kleine lettertjes doen.

Natuurlijk is de NPK verhouding belangrijk, maar de beste merken basisvoedingsstoffen bevatten zowel het juiste gehalte macrovoedingsstoffen als alle benodigde spoormineralen. Het extra toedienen van enzymen en aminozuren maakt chelatie ook mogelijk. Je kunt deze supplementen als katalysatoren voor chelatie en verbeteraars van de opname van voedingsstoffen beschouwen.

Hydrokwekers merken doorgaans als eerste de negatieve gevolgen wanneer de wortels mineralen niet kunnen absorberen. Cannabisplanten die in aarde gekweekt worden, kunnen langer door de bodem ondersteund worden. Toch kan cannabis, zelfs als je met speciale hoogwaardige grond kweekt, zonder chelatie problemen krijgen, waarbij voedingsstoffen uitgesloten worden. Het correct afstellen van de pH-waarde tijdens elke waterbeurt is daarbij erg belangrijk. Chelatie en consistentie zijn dan ook nauw aan elkaar verwant.

Nutriëntenbalans Voor Wortels Van Cannabisplant

BLADVOEDING

De natuurlijke, wasachtige laag op cannabisbladeren stoot water en geladen deeltjes in vloeistoffen af. Chelatie-meststoffen die toegediend worden als bladvoeding kunnen deze barrière echter doorbreken en de poriën binnendringen. Als je bladvoeding wilt geven, kun je dat het best tijdens de groeiperiode doen. Wanneer er zich toppen beginnen te vormen, wordt het een riskante zaak. Om een tekort echter DIRECT te verhelpen, is er geen effectievere methode voor het toedienen van voldoende microvoedingsstoffen dan bladvoeding.

TEKORTEN AAN MICROVOEDINGSSTOFFEN

Chelatie is het toverwoord om je planten optimaal te laten presteren. Veel kwekers letten echter uitsluitend op macrovoedingsstoffen en hechten veel geloof aan online calculators en voedingsschema's. Planten zo vaak mogelijk volpompen met supergeconcentreerde macrovoedingsstoffen is echter niet waar het bij het kweken van cannabis om draait. In de meeste gevallen veroorzaken ze zelfs tekorten aan microvoedingsstoffen.

Een gebalanceerde, plantspecifieke benadering biedt veel meer voordelen. Sommige cannabissoorten zijn daarbij gevoeliger voor een voedingsstoffentekort dan andere. Wanneer je vanuit zaad cannabis kweekt, zie je vaak wat variatie tussen individuele planten. Verschillende fenotypes van dezelfde soort kunnen daarbij zeer uiteenlopende voedingsbehoeften hebben. Een combinatie van bladvoeding en wortelvoeding met chelaten kunnen je helpen je cannabisplanten vrolijk en gezond te houden.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.