By Adam Parsons Reviewed by: Gloria Payá

Bij biologische kweek van cannabis gebruik je geen op zout gebaseerde chemische meststoffen. Je biedt ruimte aan het “microleven” dat in de grond zit. Dat betekent niet dat er in de aarde een enorme veestapel mini-koeien leeft. Het microleven is een complexe gemeenschap van nuttige micro-organismen, waaronder bacteriën, schimmels, algen en gisten.

Bij deze vorm van tuinieren geef je de microbiota te eten. De micro-organismen verteren het voedsel vervolgens en voeden je planten met hun bijproducten.Deze natuurlijke techniek is perfect afgestemd en elimineert vrijwel alle problemen. Denk daarbij aan overvoeding, tekorten en voedingsuitsluiting. Tenminste, als je het goed uitvoert. Je hoeft je zelfs geen zorgen te maken over het pH-gehalte.

Maar betekent dat niet dat je inlevert op het gebied van kracht, omdat je geen middelen gebruikt die experts toepassen om betere toppen en meer THC te krijgen? Niet per definitie. De melkzuurbacterie werkt misschien nog wel beter.

WAT ZIJN MELKZUURBACTERIЁN?

Melkzuurbacteriën vormen een uitgebreide, heterogene groep van voedselveilige micro-organismen die worden gebruikt voor het maken van yoghurt, augurken en ander gefermenteerd eten. In de voedselverwerkende industrie worden deze bacteriën soms ook als ontsmetter gebruikt. Voeg je het toe aan een vloeistof of vaste stof die een soort suiker bevat? Dan nemen de melkzuurbacteriën de suiker op en verteren ze die. Vervolgens scheiden de bacteriën melkzuur uit als de uiteindelijke metaboliet.

Deze bacteriën zijn niet schadelijk, maar zelfs goed voor je. Net als voor je wietplanten. Het microleven in je eigen spijsverteringsstelsel bevat ook melkzuurbacteriën, en veel dokters adviseren het innemen van een probiotisch supplement met lacto b als je aanhoudende maagproblemen hebt. Regelmatig yoghurt (probiotische voeding) eten helpt ook.

Melkzuurbacteriën

HOE VERBETERT DE MELKZUURBACTERIE DE CANNABIS DIE IK KWEEK?

In theorie is het toevoegen van de melkzuurbacterie aan je biologische kweek goed voor zowel de productie van trichomen als die van terpenen. Deze hypothese wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek dat na te lezen is in The Plant Journal[1] en Frontiers in Plant Science[2].

Door het verteren van suikers creëren melkzuurbacteriën een bijproduct in de vorm van een korteketenvetzuur, genaamd capronzuur. Wietplanten synthetiseren capronzuur voor de productie van terpenen en cannabinoïden. Door voor meer capronzuur te zorgen, krijgen ze de bouwstenen om meer terpenen en in theorie meer THC aan te maken.

In ander onderzoek komt naar voren dat boeren allerlei soorten melkzuurbacteriën kunnen gebruiken om de plantengroei te stimuleren[3] door het biologisch beschikbaarder maken van biologische voedingsstoffen. Daarbij voorkomt dit ziektes, doordat meerdere soorten slechte schimmels en bacteriën worden onderdrukt. Dat betekent grotere, gezondere planten en een hogere opbrengst.

HOE VOEG IK DE MELKZUURBACTERIE TOE AAN MIJN KWEEK?

Als je biologisch kweekt en de grond niet bewerkt, dan bevat de aarde waarschijnlijk al melkzuurbacteriën. De melkzuurbacterie is overal aanwezig, zelfs in de lucht. Het komt in aanraking met je grond als bladeren en ander plantmateriaal het oppervlak bereiken en ontbinden. Melkzuurbacteriën die al in de aarde aanwezig zijn, voeden zich ook met oud organisch materiaal.

De meeste melkzuurbacteriën bevinden zich in de bovenste 15cm van je aarde. Ze groeien namelijk beter in zuurstofrijke omgevingen. Micro-organismen die in deze categorie vallen, noemen we 'grondeigen facultatief anaërobe micro-organismen'. Dat betekent dat je de aarde vanaf het oppervlak moet kunnen verrijken met extra melkzuurbacteriën, al is niet iedereen het erover eens dat dit mogelijk is.

WAAR ZOU IK OP MOETEN LETTEN ALS IK DE MELKZUURBACTERIE GEBRUIK?

Als je een gezond microleven wilt creëren, gebruik dan geen chemische meststoffen op basis van zouten voor je grond. Deze doden de meeste nuttige microben en laten schadelijke exemplaren juist in leven.

Probeer de grond zo weinig mogelijk te verstoren. De meeste melkzuurbacteriën bevinden zich net onder het oppervlak. Als je ze blootstelt aan uv-licht betekent dat mogelijk hun einde. Daarom zou je melkzuurbacteriën alleen ’s nachts moeten toevoegen of vlak voordat je het licht uitdoet.

Hoe melkzuurbacteriën toe te voegen

HOE KOM IK AAN DE MELKZUURBACTERIE?

Het is mogelijk je eigen melkzuurbacterieserum te kweken. De meeste spullen daarvoor heb je waarschijnlijk al in huis. Je doet het als volgt:

INGREDIЁNTEN

  • 340g rijst
  • 240ml water
  • 1l biologische melk (commerciële melk bevat wellicht antibiotica)

WAT HEB JE NODIG?

  • Glazen potten met een grote opening
  • Kaasdoek(en)
  • Elastiek
  • Papieren zak
  • Schone tank

INSTRUCTIES

1. Als er chloor in je water zit, laat het dan 24 uur staan, zodat het in staat is te vervliegen.

2. Vul de pot met gelijke delen water en rijst.

3. Goed schudden en daarna door een kaasdoek zeven boven de tweede pot. Het water ziet er als het goed is melkachtig uit.

4. Bedek de pot met een schone kaasdoek en maak dat vast met een elastiek.

5. Doe de pot in een papieren zak of doe er een doek omheen om te zorgen dat er geen licht bij komt.

6. Zet de pot weg op een warme, donkere plek.

7. Controleer dagelijks of er al residu ontstaat op de bodem en of het mengsel de zure geur heeft die je vertelt dat het fermentatieproces is begonnen. Dit duurt 2–3 dagen als de temperatuur tussen de 25–30°C blijft. Anders is dit mogelijk een week of langer.

8. Giet de melk in een schone tank.

9. Giet het fermenterende rijstwater in de tank door het te zeven door een schone kaasdoek.

10. Bedek de tank met een andere kaasdoek en maak het vast met een elastiek of het deksel. Zorg ervoor dat het goed vastzit, maar dat er nog wel luchtstroom mogelijk is.

Melkzuurbacteriën handgemaakt

11. Zet de tank in een papieren zak of wikkel het in een doek om te voorkomen dat er licht bij komt.

12. Zet het op een koele, donkere plek.

13. Controleer eenmaal per dag of je al lagen ziet ontstaan. Dat duurt ongeveer een week.

14. Schep de bovenste laag eraf (de wrongel) en gooi het weg.

15. Het serum (de wei) is de middelste laag met een heldere, gele kleur. Giet het langzaam af in een schone pot en zeef het opnieuw door een kaasdoek. Pas op dat het niet vermengd raakt met de onderste laag (het bezinksel).

16. Sluit de pot losjes af, zodat eventueel geproduceerd gas door de fermentatie in staat is te ontsnappen.

17. Zet het serum in de koelkast.

Het serum leeft. Het blijft kleine bubbels produceren en ruikt mild zoetzuur. Als het stinkt, dan is het serum besmet met andere bacteriën en zou je het weg moeten gooien.

Voor gebruik verdun je het serum door 30ml per liter chloorvrij water toe te voegen. Doe het daarna in sprayflessen. Een fles serum geeft maar liefst 500 liter spray.

Als het serum niet in de koelkast te bewaren is, dan is het mogelijk het te stabiliseren. Dat doe je door evenveel melasse of bruine suiker aan het mengsel toe te voegen. Daardoor krijgt je cultuur voeding totdat je het gebruikt voor je cannabisplanten.

External Resources:
  1. The hexanoyl-CoA precursor for cannabinoid biosynthesis is formed by an acyl-activating enzyme in Cannabis sativa trichomes https://themodern.farm
  2. Priming of Plant Resistance by Natural Compounds. Hexanoic Acid as a Model - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. From yogurt to yield: Potential applications of lactic acid bacteria in plant production https://www.researchgate.net
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.