By Marguerite Arnold

Lionel Messi leidt een teamboycot van het Argentijnse nationale voetbalteam tegen de pers nadat teamgenoot Ezequiel Lavezzi werd beticht van marihuanagebruik. Het hele 3-tallige team verscheen vorige week voor de pers na een 3-0 overwinning op Colombia in een kwalificatiewedstrijd voor de wereldbeker en weigerde andere vragen te beantwoorden.
De wedstrijd van vorige week was de eerste van vijf kwalificerende wedstrijden in de Zuid-Amerikaanse groep om een plaats te winnen in een play-offpositie tegen Rusland in 2018.

Het team heeft deze houding aangenomen nadat een Argentijnse radiojournalist – Gabriel Anello - op Twitter suggereerde dat Lavezzi voor de wedstrijd betrapt was op het roken van cannabis tijdens trainingskamp. Hij was geen onderdeel van de selectie die Colombia versloeg.

Anello tweette: “Lavezzi zit niet op de bank…vanwege de joint die gisterennacht in het kamp werd gerookt? Een vraag…gewoon een vraag.”

Alhoewel deze boycot niet alleen door de aantijging van marihuanagebruik werd veroorzaakt – het team is schijnbar vaker bekritiseerd tijdens hun pogingen tot kwalificatie voor het wereldkampioenschap– lijkt dit de druppel te zijn geweest die de emmer deed overlopen. Argentinië werd twee jaar geleden tweede in het wereldkampioenschap. De kritiek komt ook na een 3-0 verlies van Brazilië een paar weken geleden, hun tweede verlies op rij, en twee keer gelijkspel.

Messi [1]sprak: “We weten dat de meeste van jullie dat spel van disrespect niet spelen. We kunnen worden bekritiseerd als we verliezen, of winnen, of goed of slecht spelen. Maar dit raakt onze persoonlijke levens. Als we het nu geen halt toeroepen, zullen we het nooit stoppen.”

Lavezzi heeft nu gezegd dat hij gerechtelijke stappen gaat nemen tegen de journalist. Op 15 november tweette hij “Bij deze heb ik gecommuniceerd dat ik legale stappen[2] ga ondernemen tegen Gabriel Anello vanwege zijn valse aantijgingen tegen mij als persoon, vanwege de serieuze schade die deze hebben aangericht aan mijn familie en in mijn werk”.

VERBETERT OF VERSLECHTERT CANNABIS ATLETISCHE PRESTATIES?

De kern van deze laatste furore over drugsgebruik – ook van cannabis – van professionele atleten is de vraag of de drug de algehele atletische prestatie verhindert of verbetert.

Ondanks de reactie van Argentiniës team over de link tussen negatieve prestatie en cannabisgebruik, is het in feite mogelijk dat het tegenovergestelde waar is. Bewijs lijkt zich zelfs te verschuiven ten gunste van cannabis als prestatieverbeteraar. Gordy Megroz[3] beschreef vorig jaar in Outside Magazine dat het eten van cannabis zijn skiprestaties leek te verbeteren – en dat hij zich zelfs “onverslaanbaar” voelde.

Hier is een hele simpele wetenschappelijke verklaring voor. Door het hele lichaam en brein bevinden zich cannabisreceptoren. Wanneer THC met deze receptoren interacteert, kan het de mate van nervositeit beïnvloeden – in beide richtingen. Dat is waarom sommige mensen zich er zelfverzekerder door voelen. Veel mensen beschrijven echter ook een grotere mare van nervositeit bij het roken van marihuana. Dit blijkt zowel afhankelijk te zijn van het soort marihuana dat gebruikt wordt als de individuele stofwisseling.

Dit is ook waarom de World Anti-Doping Association competitie onder invloed[4] van marihuana heeft verboden. Marihuana kan de luchttoevoer tot de longen doen toenemen door te reageren als een bronchodilator die de weerstand in de luchtpassages vermindert.

cannabinioides anxieté recepteurs thc optredens sport ahtlétiques cannabisEr zijn echter veel verslagen van atleten die na het gebruiken van marihuana een verstoord beoordelingsvermogen hebben, maar het kan goed zijn dat spieren zowel bestendiger zijn tegen blessures als snelle helen. Mensen die een traumatische hoofdblessure hebben opgelopen en direct daarna behandeld worden met marihuana hebben uiteindelijk bijvoorbeeld minder invaliderende blessures omdat er minder schade aan de hersenen toegedaan is.

Het antwoord op al deze vragen staat daarom niet vast, simpelweg omdat er niet genoeg echt bewijs is – in alle richtingen. De andere kwesties is natuurlijk het effect van cannabisresidu in het lichaam. Een atleet kan vlak voor de wedstrijd een joint roken. Hoe lang dat soort effecten in het lichaam blijven – verder dan bewijs van THC – is een zeer legitieme vraag.

EEN NATUURLIJKE RUNNER’S HIGH

De zogenaamde “runner’s high” wordt gedeeltelijk veroorzaakt door natuurlijke endorfine. Het brein geeft tijdens beweging natuurlijke opiate chemicaliën af. Het scheidt ook endogene cannabinoïden af – endocannabinoïden genaamd. In tegenstelling tot endorfine zijn deze chemicaliën in staat om de bloed-breinbarrière te passeren en op dezelfde receptoren te reageren als de receptoren die THC kan stimuleren wanneer het via marihuana geconsumeerd wordt. Dit lijkt vervolgens, vooral in langeafstandslopers, een effect te creëren dat de prestatie kan verbeteren. Nadat de workout over is, kan het spierpijn verzachten. Gewichtsheffers beschrijven ook dat pijn na de training en spierpijn sterk verminderd is.

MEER ONDERZOEK IS NODIG

Voor eenieder die claimt dat marihuana zijn of haar atletische prestatie inderdaad helpt te verbeteren, is er iemand die claimt dat marihuanagebruik daar juist schadelijk voor is. Dit begint met reactietijd, hand-oogcoördinatie en perceptie. Zulke effecten kunnen tot 36 uur na gebruik aanhouden – bij gezonde mensen, tenminste.

Het is ook onduidelijk of marihuana spiergroei versterkt of vermindert. Omdat langetermijngebruik van marihuana de ontvankelijkheid van CB1-receptoren kan verlagen op dezelfde manier als schommelingen in de bloedsuikerspiegel tot insulineresistentie kunnen leiden, hindert THC mogelijk spieropbouw door signaalwegen die nodig zijn voor eiwitsynthese te verstoren. Er is ook een studie die aan lijkt te tonen dat marihuana mogelijk de afscheiding van groeihormonen belemmert. Deze studie[5] gebruikte echter wel extreem hoge dosissen THC (2 weken lang 210mg per dag) om tot dit resultaat te komen.

Marihuana kan ook hormonen beïnvloeden – maar ook hier is het niet duidelijk hoe precies en of dit noodzakelijk negatief is. Een onderzoek vond dat het de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as in knaagdieren onderdrukte, maar onderzoeken op mensen suggereren een variabel effect op deze as (die de endocrienregulering[6] en algehele energiebalans regelt).

Het kan ook het gehalte cortisol verhogen – het hormoon dat geassocieerd is met stress. Dit verklaart mogelijk de paranoia die sommige gebruikers voelen, maar ook dit is onduidelijk, vooral omdat ander onderzoek aantoont dat de cortisolrespons in chronische cannabisgebruikers afstompt.

Concluderend kan gezegd worden dat marihuana duidelijk zowel positieve als negatieve gezondheidseffecten kan hebben op mensen die sportief zijn of zelfs op professionele atleten. Totdat verdergaand en definitiever onderzoek op een eenduidige manier is uitgevoerd, blijven de antwoorden nog onduidelijk.

External Resources:
  1. Lionel Messi leads Argentina in media boycott to back Ezequiel Lavezzi after drug allegations | Daily Mail Online http://www.dailymail.co.uk
  2. Ezequiel Lavezzi takes legal action over cannabis claim | Sporting News http://www.sportingnews.com
  3. Argentina Moves Forward On Legalization - RQS Blog https://www.royalqueenseeds.com
  4. Can Pot Make You a Better Athlete? | Outside Online http://www.outsideonline.com
  5. Why should Cannabis be Considered Doping in Sports? https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  6. Depression of Growth Hormone and Cortisol Response to Insulin-Induced Hypoglycemia After Prolonged Oral delta-9-tetrahydrocannabinol Administration in Man - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  7. http://press.endocrine.org/doi/full/10.1210/er.2005-0009
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.