By RQS Editorial Team


Cannabis kweken volgens de onophoudelijke oogstmethode betekent een constante aanvoer van toppen. Een dergelijke kweek opzetten vereist alleen wat extra ruimte, wat extra hulpmiddelen en een goede planning. Als je de slag eenmaal te pakken hebt, zie je hoe makkelijk het is om een constante aanvoer van toppen te hebben.

De onophoudelijke oogstmethode wil eigenlijk niets anders zeggen dan dat je cannabisplanten in een bloeiruimte oogst, die je vervolgens ogenblikkelijk vervangt door planten die al in een aparte ruimte de groeiperiode achter de rug hebben. De ruimte voor de groei zet je daarbij vol met pas ontsproten zaailingen of klonen. Als je het tijdsraam eenmaal onder de knie hebt, ben je in staat elke 8-12 weken te oogsten, afhankelijk van de bloeiperiode van je geselecteerde cannabisvariëteit.

DE GROEI EN BLOEI SEPAREREN

Cannabisplanten in de groei- en de bloeiperiode stel je bloot aan verschillende soorten en hoeveelheden licht. Autoflowers uitgezonderd, is het onmogelijk opkomende en volgroeide planten in dezelfde ruimte te plaatsen. Dat los je op met twee verschillende kweekruimtes. Of een kweekruimte die je op de een of andere manier opsplitst. Twee teeltruimtes, twee kweektenten, twee omgebouwde keukenkastjes, je begrijpt het al: bij de onophoudelijke oogstmethode heb je een ruimte voor de groei- en eentje voor de bloeiperiode.

WAAROM DE ONOPHOUDELIJKE OOGSTMETHODE?

De onophoudelijke oogstmethode biedt twee voordelen. De eerste en belangrijkste is dat je nooit zonder wiet zit. Van veel hedendaagse kruisingen bedraagt de bloeiperiode slechts een week of 8. Dat betekent elke twee maanden een verse partij toppen. Als je zonder wiet komt te zitten en het weer moet kopen, is dat behoorlijk vervelend. Bovendien raakt je portemonnee snel leeg. Dus met een beetje extra moeite en een strakke planning oogst je zelf 6 keer per jaar.

De tweede is dat je in staat bent in te spelen op problemen. Als er in de ruimte voor de bloeiperiode iets misgaat en je oogst daarbij verloren gaat - bijvoorbeeld door ziekteverwekkers, zoals top- of wortelrot, vergiftiging door een voedingsstoffen- of pH-fout, enzovoort - zijn de planten snel te vervangen dankzij de ruimte voor de groeiperiode en ben je niet direct terug bij af. Een paar weken verliezen is duldbaar, maar 10 weken of meer aan noeste arbeid verloren zien gaan, is hartverscheurend.

Onophoudelijke Oogstmethode Voordelen

NATUURLIJK KOST HET MEER, MAAR...

Natuurlijk zijn er extra kosten. Planten in de groeiperiode hebben echter minder nodig om goed te groeien. Cannabisplanten in kleinere potten in een kleinere ruimte onder zwakkere lampen, zoals spaarlampen, hebben minder behoefte aan extra's. Maar toch zijn er extra's. Houd rekening met een hoger stroomverbruik, meer voedingsstoffen en de kosten voor het groeimedium. De extra opstartkosten voor alle benodigdheden zijn echter te verwaarlozen als uiteindelijk je voorraadpotten barstensvol zitten.

Het spreekt vanzelf dat onophoudelijk oogsten inhoudt dat je als kweker meer tijd investeert. Tweemaal zoveel planten onderhouden, vereist tijdens elke stap extra aandacht. De ruimte voor vegetatie vraagt om geregeld toppen snoeien en trainen. Maar ook andere ingrepen die een gezonde groei garanderen. Wie vindt het echter nu niet leuk om tijd door te brengen met zijn/haar planten?

Hoepla, teveel toppen! Onophoudelijk oogsten heeft soms tot gevolg dat je teveel toppen overhoudt als er een nieuwe oogst gedroogd en klaar is. Dat opent ontdekkingsdeuren naar de vele gebruiken van cannabis. Van extra wiet is het mogelijk edibles, hasj en diverse extracten te maken.

HOE JE ONOPHOUDELIJK OOGST

Creëer twee ruimtes. De groeiruimte mag kleiner zijn. Een grotere bloeiruimte moet planten echter voldoende ruimte bieden om te strekken.

Natuurlijk is de grootte van elke ruimte afhankelijk van de beschikbare kweekkamer. Een kleine en een grote kweektent zijn fantastisch als je een logeerkamer hebt. Maar een keukenkastje met een lichtdichte binnenruimte voldoet ook. Check of elke ruimte voldoet aan de eisen van een groei- en bloeiruimte.

DE EERSTE OOGST

Voor de eerste oogst hebben de planten de standaard tijdsspanne nodig om van groei naar bloei te gaan. Maar als de eerste bloeiperiode eenmaal achter de rug is, ben je goed onderweg.

  • Kweek planten voor de groeikamer, ofwel vanuit zaad of gebruik stekkies. Zodra ze eenmaal het geschikte formaat hebben, zet je ze in de bloeiruimte.
  • Bereid direct meer planten voor - klonen of vers ontsproten zaden - om in de groeiruimte te plaatsen.
  • Na 8 weken liefdevolle verzorging zijn je toppen oogstrijp. En er staan al nieuwe planten gereed.

De onophoudelijke oogstmethode

RESETTEN

Afhankelijk van je setup, is het mogelijk in een middagje aan een nieuwe cyclus te beginnen.

  • Oogst je bestaande planten in de bloeiruimte.
  • Verwijder de potten en maak de ruimte schoon.
  • Vul de bloeiruimte met de planten uit de groeiruimte.
  • Vul de groeiruimte met nieuwe zaailingen of klonen.
  • Start opnieuw.

Onophoudelijke oogsten vereisen twee ruimtes die tegelijkertijd in werking zijn. Zo ben je in staat verse planten in de volgende ruimte te laten floreren. Hanteer deze tips voor een efficiënte opstelling.

DE GROEIRUIMTE ORGANISEREN

  • Gedurende de groeiperiode zijn planten kleiner en vereisen ze minder ruimte en hulpmiddelen. Daarom is een lagere ruimte met minder felle lampen dan in de bloeiruimte voldoende. Denk daarbij aan een verhoogde plank in een keukenkast als bloeiruimte, met daaronder de groeiruimte.
  • Als je een ruimte onderverdeeld in een twee-in-een-opstelling zorg er dan voor dat beide "kamers" lichtdicht zijn ten opzichte van elkaar. Lichtvervuiling tijdens de donkere periode van de bloei vertraagt mogelijk de productie van toppen. Ook gaan planten soms weer groeien of worden ze hermafrodiet.
  • Overweeg meerdere kleinere planten te kweken, in plaats van een paar grote. Dat verkort de groeiperiode, terwijl de ruimte toch gevuld raakt met een billijk gebladerte.

DE BLOEIRUIMTE ORGANISEREN

  • De bloeiruimte moet 100% lichtdicht zijn. Nogmaals, lichtvervuiling zorgt mogelijk voor schade.
  • Warmte- en vochtigheidscontrole zijn evenredig belangrijk. Met name in kleinere ruimtes. Ook een goede ventilatie is van levensbelang. Teveel warmte of kou beïnvloedt mogelijk de gewenste productie van toppen. Een hoge luchtvochtigheid en slechte ventilatie veroorzaken soms schimmel. Koop de juiste apparatuur en een robuuste zwenkventilator.
  • Cannabis, en dan met name hedendaagse terpeenrijke kruisingen, ruikt sterk. Als discretie vereist is, zorg dan voor deugdelijk werkende, afzuigende ventilatoren en koolstoffilters.

Vegetatieperiode, Bloeiperiode,

DE TIMING IS AFHANKELIJK VAN DE CANNABIS-VARIËTEIT

De timing is cruciaal. En dat leer je mettertijd met de variëteiten die je kweekt. Als de toppen geoogst zijn, wil je graag planten uit de groeiperiode die op schema zijn in de bloeiruimte zetten. Beschikken over passende cannabisplanten op het juiste moment betekent dat je iets over de groeikenmerken van strains zou moeten weten. Sommige groeien zo snel dat er geen 8 hele weken nodig zijn voor de groeiperiode. De groeiruimte ligt in dat geval even stil. Er zijn echter ook strains die wel de hele 8 weken nodig hebben om de juiste maat te krijgen voor de omschakeling naar 12/12. Het is allemaal afhankelijk van het fenotype.

Strains met een kortere bloeiperiode zijn ideaal voor de onophoudelijke oogstmethode. Veel hedendaagse soorten rijpen in 8 weken. En dat is genoeg voor het prepareren van goed gegroeide planten. Een 8-weekse oogst betekent tevens een verse voorraad elke twee maanden. Dat is zeker niet slecht!

Als je sativa's wilt kweken die een langere bloeiperiode hebben, zoals Haze, keldert je oogstfrequentie naar 4 per jaar. Dat komt door de 12-weekse bloeiperiode. Het impliceert tevens dat er minder tijd voor de groeiperiode nodig is. Dat scheelt tijd en geld, omdat de groeiruimte niet steeds in gebruik is.

Het is ook mogelijk het lichtschema in de groeiruimte op 12/12 in te stellen als de planten groot genoeg zijn om ze in bloei te trekken. Daarmee zijn ze al voorgebloeid als je ze in de bloeiruimte zet. Vervolgens verander je het lichtschema in de groeiruimte in 18/12, voor het voorbereiden van een verse voorraad planten.

UITZONDERINGEN OP DE REGELS

Voor autoflowers heb je geen gesepareerde ruimtes nodig. Zaailingen en volwassen planten hebben hetzelfde lichtschema nodig. Het is dus prima wat jonge plantjes tussen je oudere planten te zetten. Maar ook in de omtrek waar minder licht valt. Dat geeft ze een voorsprong.

De totale levenscyclus van autoflowering variëteiten bedraagt slechts 8-10 weken. Je hebt dus geen groeiruimte meer nodig. Het is mogelijk binnen hetzelfde tijdsbestek, van zaad tot oogst, onophoudelijk te oogsten. De meeste hedendaagse autoflowering variëteiten bevatten net zoveel cannabinoïden als fotoperiodieke planten. Je levert dus niets aan kwaliteit in.

Behalve door te kiezen voor autoflowers zijn er ook andere manieren om de boel te versnellen als je gefeminiseerde fotoperiodieke strains gebruikt. Als je de zaailingen direct vanaf het begin onder 12 uur licht zet, gaan ze meteen bloeien. De volledige groeiperiode omzeil je en je hebt meer controle over de hoogte van je planten. Indien je zaailingen direct laat bloeien, heb je dus ook geen groeiruimte nodig. Maar een aantal cannabisvariëteiten vindt dit niet fijn.

DE ONOPHOUDELIJKE KWEEKMETHODE KLINKT NIET ALLEEN GOED

Met twee volledig ingerichte kweekruimtes of een correct ingericht keukenkastje en wat extra tijd zijn alle kwekers in staat onophoudelijk te oogsten en meer toppen te genereren dan ze per 8 weken nodig hebben. Het is een ideale manier om verschillende strains te proberen en de soorten eruit te pikken die bij je kweek en je geestestoestand passen!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.