By Luke Sholl

Alles over de regeneratie van wietplanten.


Net als conventionele tuinders, gooien de meeste cannabiskwekers hun wietplanten weg na het oogsten van de toppen. Na het binnenharken van die weelderige, verse, krachtige wiet is het tijd voor nieuwe planten. Sommige kwekers gaan echter anders te werk. Zij gebruiken regeneratie, ook wel re-vegetatie genoemd. Met deze methode kun je een enkele plant meerdere malen oogsten.

Maar hoe dan?

In dit artikel duiken we diep in de wereld van re-vegetatie van cannabis. Wat is het, hoe doe je het en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is Regeneratie van Wietplanten?

In de plantkunde betekent regeneratie het repareren en vernieuwen van plantenweefsels.

De cannabisplant is een eenjarige plant. De levenscyclus blijft beperkt tot een enkel seizoen. Dit is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven, ongeacht hoeveel we met hun genen knutselen. In principe groeien cannabisplanten wanneer de dagen lang zijn. Ze bloeien wanneer de dagen korten. Als ze het einde van de levenscyclus nadert, sterven ze.

Regeneratie kun je het beste vergelijken met het hacken van dit biologische proces. De oorspronkelijke plant zal uiteindelijk sterven, maar kwekers kunnen haar terugbrengen naar de vegetatieve fase. Het gevolg is dat je dezelfde plant opnieuw kunt kweken voor een tweede, maar kleinere oogst.

Waarom zou Je Cannabisplanten Re-Vegeteren?

Of het nu je eerste of je vijftigste wietplant is; er zijn tal van redenen om te kiezen voor re-vegetatie. Een van de meest overtuigende is dat je ontzettend veel tijd bespaart. Je hoeft namelijk niet opnieuw een plant te kweken. Maar re-vegetatie kent zeker ook nadelen.

In dit deel kijken we naar de voor- en nadelen van re-vegetatie.

De Voordelen van Re-Vegetatie

De achterliggende wetenschap lijkt ingewikkeld, maar re-vegetatie is vrij eenvoudig. En er zijn genoeg pluspunten te noemen!

Het Behoud van Fenotypes

Meerdere keren oogsten van dezelfde plant kan erg interessant zijn. Veel kwekers nemen bijvoorbeeld een stekje van een geliefde moederplant voordat de bloeitijd aanbreekt. Laten ze dit achterwege, gaat dit speciale fenotype voor altijd verloren, tenzij ze kiezen voor re-vegetatie. Op deze manier kan een kweker een exacte replica bewaren van dat specifieke fenotype.

Verhoging van de Levensvatbaarheid

Het nemen van stekjes is een uiterst effectieve manier om je opbrengst te vergroten. Dit geldt zowel voor de recreatieve als holistische wietkwekers die kampen met juridische beperkingen over het aantal toegestane planten. Dit is ideaal als je voldoende hebt aan een paar hoogwaardige planten. Het is beter om 2 planten te hebben met dezelfde eigenschappen dan 1 onbekende plant toevoegen.

Waarom zou Je Cannabisplanten Re-Vegeteren?

Een Moederplant is Onnodig

Een moederplant wegdoen, kan pijnlijk zijn, zeker als ze trakteert op geweldige highs. Daarom bewaren veel kwekers de moederplant zo lang mogelijk om te stekken. Dit is één manier om die geweldige kenmerken te behouden. Maar dit is ook mogelijk met re-vegetatie.

Misschien neemt je moederplant te veel ruimte in beslag, of vraagt de verzorging tijd en bronnen die je liever elders besteedt. Wat de reden ook mag zijn, de re-vegetatie van je plant betekent dat je haar weg kunt doen en nog steeds een genetisch identieke oogst produceert.

Een Kortere Vegetatieve Fase

Sommige kwekers hebben ontdekt dat re-vegetatie de wachttijd aanzienlijk kan verkorten. Dit is ideaal als je weinig tijd hebt. Re-vegetatie is nog vrij controversieel. Toch biedt de methode veel mogelijkheden om de vegetatieve fase te verkorten. Planten die gedurende een heel seizoen volgroeid zijn, hebben een complex en goed ontwikkeld wortelsysteem. Stekjes en jongere planten daarentegen, hebben enige tijd nodig om zich te ontwikkelen. Als je na de oogst re-vegetatie inzet, zijn de wortels technisch gezien al aanwezig.

Meer Wiet van Dezelfde Plant

Misschien heb je de term monstercropping al eens horen vallen. Monstercropping is simpelweg een re-vegetatie techniek. Goed uitgevoerd, kun je met monstercropping de opbrengst van cannabisplanten aanzienlijk verhogen. De planten zijn meer struikachtig, ontwikkelen stevige stengels en meer nodes waar mogelijk toppen ontstaan.

Geen Zaadjes meer Nodig

Hoeveel tijd spendeer jij aan het selecteren van de juiste zaadjes? Het proces is leuk, maar je verliest er kostbare groeitijd mee. Door je favoriete wietplant te regenereren, elimineer je dit proces, waarmee je tijd gemakkelijk halveert. Als je re-vegetatie gebruikt om de genen te behouden, weet je gegarandeerd dat je ontvangt wat je wilt.

De Nadelen van Re-Vegetatie

Het leven is niet altijd positief en hetzelfde geldt voor re-vegetatie. Hieronder vind je een aantal valkuilen om rekening mee te houden.

Moeilijkheidsgraad

In theorie klinkt re-vegetatie simpel, maar in de praktijk valt dat niet altijd mee. Er kunnen en zullen veel dingen fout gaan, of je nu voor eerst experimenteert of al jarenlang kweekt. Voor je begint, is het verstandig om zoveel mogelijk kennis op te doen. Wapen jezelf door forums te lezen en video's te kijken. Maar vergeet niet dat het maken van fouten oké is. Gelukkig kun je meerdere stekjes maken, zodat je je slagingskans vergroot.

Tijd

Ook al duurt het minder lang dan het kweken van een nieuwe plant, toch kan het enkele weken duren voordat een geregenereerde plant opnieuw gaat groeien. Hoe lang re-vegetatie duurt, hangt af van de omgeving en de individuele plant. Wacht je te lang om het proces van re-vegetatie op te starten? Dan duurt het ook langer voordat ze de bloeitijd bereikt. Geduld is een schone zaak en soms groeien planten nu eenmaal langzamer.

Training

Het trainen van cannabisplanten wordt vaak vergeten, zelfs door vaardige kwekers. En dat is best jammer. Het is namelijk een van de beste manieren om je opbrengst met meer dan 40% te vergroten. En je hoeft hiervoor niets aan je set-up te veranderen. Het trainingsproces voor re-vegetatie is echter iets lastiger. Je werkt tenslotte alleen met het skelet van de plant en niet met een jong plantje.

De Nadelen van Re-Vegetatie

Lager Oogstgewicht

Er zijn kwekers, monster-croppers bijvoorbeeld, die hun planten vaker regenereren dan 2 cyclussen. Sommige kwekers melden dat de kracht gelijk blijft gedurende de eerste paar rondes, maar het oogstgewicht neemt wel af. Elke oogst levert dus minder wiet op dan de vorige. Uiteindelijk verliezen de toppen ook aan kracht en kwaliteit en is de wiet niet langer rendabel.

Stress

Zoals voor ieder levend wezen geldt, is stress ook voor planten een grote risicofactor. Het proces van re-vegetatie kan op zichzelf al genoeg zijn om mutaties te veroorzaken of hermafroditisme te stimuleren. Zo kunnen bijvoorbeeld ook de welbekende en geliefde gekartelde randen van de nieuw gevormde blaadjes compleet ontbreken. Maar hoogstwaarschijnlijk trekken deze problemen na enkele weken vanzelf weg. Weet dat een gestreste plant een langere hersteltijd vraagt. Blijf gewoon liefdevol verzorgen.

De Verschillende Re-Vegetatie Methoden

Het regenereren van wietplanten is geen eenduidig proces. Er bestaan verschillende manieren om de vegetatieve fase op te wekken. Soms gebeurt dit zelfs onopzettelijk.

Monstercropping

Verander Bruce Banner in The Hulk met monstercropping, een mix van plantentraining en verschillende re-vegetatie technieken. Het is ontzettend populair bij kwekers die hun opbrengst willen verhogen. Het geheim zit hem in het klonen van de plant in de bloeitijd door stekjes te nemen van de lagere takken. Daardoor verhoog je het volume, de dichtheid en levensvatbaarheid van de nieuwe planten.

Re-Vegetatie na de Oogst

Deze techniek is minder geschikt voor beginners. Toch heb je deze methode vrij snel onder de knie. Zodra je weet wat je doet, kun je het telkens opnieuw uitvoeren. Zo bouw je vanzelf meer kennis op.

De truc zit hem in de plant te misleiden door de herfst en winter te imiteren.

Hoe Regenereer Je Je Wietplant?

  1. Snoeien, snoeien, en nog eens snoeien. Wees selectief en verwijder slechts enkele toppen. Behoud de stengels en toppen op het onderste derde deel van de plant. Na de oogst, ontstaat hier de nieuwe groei.
  2. Dek de wonden af. Om stress te verminderen, kun je ze bedekken met wat tape. Hiermee voorkom je infecties en ongewenste blootstelling aan omgevingsfactoren, zoals licht en zuurstof.
  3. Spoel de wortels. Gebruik schoon en lauwwarm water voor dit proces zonder ze te verdrinken. Eventueel kun je beschadigde wortels wegsnoeien.
  4. Voeg wat voedingstoffen aan de wortels toe die geschikt zijn voor de vroege groeifase. Deze bevatten meer stikstofhoudende voedingstoffen.
  5. Verpot de plant. Het verpotten kan het proces van re-vegetatie maken of breken. Gebruik het liefst een nieuwe pot, verse potgrond en andere toevoegingen die het proces kunnen stimuleren.
  6. Herstart de vegetatieve fase. Verwen je plant met 20-24 uur licht. Hiermee dwing je haar terug in de vegetatieve fase. Omdat wiet van nature groeit in het voorjaar en de zomer, is er meer licht nodig om haar te doen geloven dat de lente weer is aangebroken.
  7. Pas de fotoperiode aan, want de fotoperiode in de bloei verschilt met die van de vegetatieve fase. Na het herstel van je plant kun je overschakelen naar 18 uur licht per dag.
  8. Het kan even duren voordat de plant je een teken van leven geeft. Blijf dus goed opletten en geef haar niet te veel water. Meer water zal het proces niet versnellen en is op de lange termijn zelfs nadelig. Normaal gesproken, zie je na 2 weken de eerste tekenen van regeneratie.
  9. Verander je lichtschema om de bloei op te wekken. Na enkele weken is je plant klaar voor de bloeitijd. Snoei de bladeren en schakel om naar een lichtschema van 12/12.

Wanneer ze begint te bloeien, zal de oogst niet lang meer op zich laten wachten.

Re-Vegetatie na de Oogst

Onopzettelijke Re-Vegetatie

Onopzettelijke re-vegetatie komt veel vaker voor dan je zou denken. Misschien is het jou ook al eens overkomen.

Er zijn meerdere redenen waardoor een wietplant onverwacht terugschiet naar de vegetatieve fase. Soms zijn schijnbaar onbelangrijke verstoringen in het lichtschema of weersveranderingen de oorzaak. Onopzettelijke re-vegetatie is daarom grotendeels afhankelijk van waar je je planten kweekt en enige gerelateerde factoren.

Binnen

Lichtlekken: wiet is fotoperiode-gevoelig. Als binnenkweker is het jouw taak om deze cyclus te stimuleren. Elke kleine verandering in deze cyclus kan onbedoeld de bloei opwekken. Mogelijk gebeurt dit als je de kweekruimte te vaak betreedt of een kapotte rits. Om dit te voorkomen, controleer je de ruimte op ongewenste lichtbronnen. Als je een lek tegenkomt, hoe klein ook, dek je het gat af met een stukje zwarte tape.

Defecte timers: Elektrische apparaten gaan nu eenmaal stuk. Als je timer niet goed werkt, kan je de plant langer blootstellen aan licht dan noodzakelijk. Wietplanten zijn ongelooflijk gevoelig voor licht. Dit kan dus een onverwachte regeneratie opwekken. Controleer je timers voordat je begint.

Buiten

Te vroeg planten: Als vuistregel geldt dat je de vegetatieve fase verlengt als je zaailingen te vroeg buiten plant. Begin niet in maart of april, maar heb geduld tot half of eind mei (op het noordelijk halfrond).

Planten verplaatsen: Je wietplanten te veel verplaatsen, is geen goed idee. Af en toe is verplaatsen onvermijdelijk. Maar soms keert de plant terug naar de vegetatieve fase als je haar verhuist naar een plekje met betere blootstelling aan licht of warmte.

Wat Kun Je nog meer Doen?

Onopzettelijke re-vegetatie is niet meteen het einde van de wereld. Mocht het gebeuren, kun je een aantal kunstgrepen uitvoeren om het op te lossen.

Je kunt er ook voor kiezen om niet in te grijpen en het proces te laten gebeuren. Misschien was je al geïnteresseerd in re-vegetatie. Dan heb je nu een mooie voorsprong. Of wellicht wil je er het beste van maken. Wat je ook beslist, een onopzettelijke re-vegetatie is niet schadelijk voor je planten.

Wil je het proces liever in de kiem smoren? Het corrigeren van lichtlekken in de kweekruimte is waarschijnlijk voldoende. Zodra je ongewenst licht hebt aangepakt, gun je je plant 12 uur ononderbroken duisternis om terug te keren naar de bloei.

Bij planten die abrupt en vaker dan eens tussen fases switchen, is hermafroditisme mogelijk. Ook dit probleem kun je gemakkelijk rectificeren. Zoek in de buurt van de toppen naar geelachtige zakjes. Soms zijn deze slecht zichtbaar want ze verbergen zich wel eens achter de toppen. Verwijder eventuele zakjes voorzichtig voordat ze de kans krijgen om zich te openen. Zo bescherm je de plant tegen zelfbestuiving en de ontwikkeling van zaadjes in plaats van hars.

Meerdere Oogsten van één Plant door Re-Vegetatie

Meer ervaren kwekers hebben vaak meer succes met re-vegetatie. Maar zelfs eenvoudige dingen kunnen fout gaan, vooral als je niet zo bekend bent met het groeiproces.

Als je interesse hebt in re-vegetatie of je planten zijn per ongeluk teruggekeerd in de vegetatieve fase, zijn er veel voordelen te noemen. Een van de meest indrukwekkende is toch wel dat je plant in slechts 3-6 weken klaar is voor de bloei. Als dat geen enorm pluspunt is, dan weten wij het ook niet!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.