By Steven Voser

Light Emitting Ceramic lampen hebben onder wiettelers een hoop losgemaakt. Deze kweeklampen zouden unieke voordelen ten opzichte van Metal Halide/High-Pressure Sodium en LED lampen hebben. In dit artikel gaan we dieper in op LEC lampen. We leggen je uit hoe ze van leds verschillen, maar ook welke unieke voor- en nadelen ze hebben. Kom erachter ze echt een geschikte optie voor je kweek zijn.


Wat zijn LEC kweeklampen precies?

LEC is een afkorting voor Light Emitting Ceramic, een type kweeklamp die officieel Ceramic Metal Halide (CMH) wordt genoemd. Om precies te zijn is LEC is een merknaam van het kweeklampenbedrijf Sun System voor zijn versie van CMH lampen. Het is mede aan de populariteit van Sun System kweeklampen te danken dat de handelsnaam LEC synoniem is komen te staan voor CMH kweeklampen in het algemeen.

LEC Light

Wat is het verschil tussen LED en LEC lampen?

In eerste instantie lijken LED en LEC kweeklampen misschien vergelijkbaar vanwege hun naam. Toch hebben de verschillende typen maar weinig gemeen. Dit zijn enkele verschillen tussen LEC en LED lampen:

  • Hoewel LED lampen een moeizame start hebben gehad, presteren moderne LED armaturen uitstekend. Doordat ze diodes in plaats van gloeilampen gebruiken, gaan ze lang mee, zijn ze energie-efficiënt en produceren ze weinig warmte. LED lampen zorgen voor hoogwaardige verlichting en leveren spectaculaire oogsten op, zonder de enorme massa, warmte en complexiteit van traditionele HPS lampen. Ondanks hun relatief hoge aanschafprijs zijn LED kweeklampen efficiënt, gaan lang mee en hebben vaak een knop om het lichtspectrum op de groei en bloei af te stemmen. Daarmee zijn ze heel populair onder zowel hobbymatige als professionele wiettelers. Bovendien verspreiden ze de minste warmte van alle kweeklampen, wat voor sommige kwekers goed van pas komt.
  • LEC lampen beloofden een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we binnen wiet kweken. Er zitten zeker voordelen aan deze lampen (zie: Wat zijn de voordelen van LEC kweeklampen?). Omdat ze keramische ontladingsbuizen in plaats van kwarts gebruiken, zijn LEC oftewel CMH lampen als het ware een hybride tussen Metal Halide en High-Pressure Sodium lampen. Ze produceren een zeer natuurlijk licht, vooral in vergelijking met het amberkleurige licht van HPS, het witte licht van MH of het rode en blauwe licht van LED. Bovendien kunnen CMH lampen ultraviolette straling produceren. Hoewel te veel uv-licht schadelijk is, wordt aangenomen dat deze UV stralen bij cannabis de productie van terpenen en hars bevorderen.

Wat zijn de voordelen van LEC kweeklampen?

LEC kweeklampen hebben verschillende unieke voordelen die ze een interessante keuze maken als je binnen kweekt. Enkele voordelen zijn:

1. LEC lampen produceren UVB licht

Waarschijnlijk het grootste voordeel van LEC kweeklampen is het feit dat ze UVB licht produceren. UV-licht of ultraviolette straling is een onzichtbare vorm van licht die van nature door de zon wordt geproduceerd. Voor mensen kan UVB straling schadelijk zijn, vandaar dat we zonnebrandcrème gebruiken, maar voor planten kan de juiste hoeveelheid ervan juist gunstig zijn. Naar verluidt, ondersteunt UVB licht het fotosyntheseproces van planten en bevordert het tijdens de vegetatieve fase een snellere plantengroei. Tijdens de bloei versterkt UVB licht mogelijk de productie van trichomen, en in het bijzonder terpenen. Sommige kwekers geloven daarom dat trichomen de plant helpen beschermen tegen uv-licht.

2. LEC lampen zijn efficiënter dan HPS lampen (maar produceren nog steeds wel wat warmte)

High-Pressure Sodium lampen waren lange tijd de favoriete kweeklampen van veel wiettelers. Een van de grootste nadelen van HPS lampen is echter hun efficiëntie, want hoewel ze een uitstekende opbrengst opleveren, staan ze erom bekend prijzig en niet bepaald zuinig te zijn. Daarbij komt er een hoop warmte vrij die je weer onder controle moet houden met in- en uitlaat ventilatoren en zwenkventilatoren. In dat opzicht zijn LED lampen eigenlijk het tegenovergestelde van HPS lampen, want ze zijn bijzonder efficiënt. Het feit dat ze bijna geen warmte produceren, kan in een kouder klimaat echter weer problemen geven als je je kweektent/ruimte ook in de winter wilt gebruiken. Daarentegen houden LEC lampen de perfecte balans tussen HPS en LED lampen omdat ze een stuk efficiënter dan HPS lampen zijn, maar nog steeds wat warmte produceren zodat je tent of ruimte beter op de juiste temperatuur blijft. Houd er wel rekening mee dat als je in de zomer LEC kweeklampen gebruikt, je waarschijnlijk ook moet investeren in een ventilatiesysteem en misschien zelfs een airco, net als wanneer je HPS kweeklampen gebruikt.

3. LEC lampen zijn betaalbaarder dan LED lampen

Inmiddels wordt de markt van kweeklampen gedomineerd door leds, maar toch zijn ze vanwege hun hoge prijs voor hobbykwekers niet altijd de beste optie. Voor prijsbewuste kwekers zijn LEC kweeklampen een perfecte oplossing, omdat ze doorgaans 2-4 keer goedkoper zijn dan LED kweeklampen.

4. LEC lampen produceren 'natuurlijk licht'

Een andere reden dat veel kwekers LEC lampen kiezen is omdat ze een meer 'natuurlijk' licht produceren. Het is belangrijk om je huid en ogen te beschermen wanneer je aan de slag gaat in een kweekruimte met een LEC armatuur, maar de natuurlijke kleur van dit licht is zeer aangenaam. Zo geniet je niet alleen van de prachtige kleuren van je planten, maar dankzij het natuurlijke spectrum van LEC lampen kun je ook makkelijker ongedierte, voedingstekorten of ziektes herkennen die je onder het onnatuurlijke licht van HPS of LED lampen misschien niet opmerkt.

5. Veel LEC kweeklampen zijn plug-and-play

HPS kweeklampen hebben een voorschakelapparaat (ook wel ballast genoemd) nodig en zitten vaak in een grote armatuur, wat voor beginnende kwekers nogal een uitdaging kan zijn. LEC lampen zijn ook niet heel klein (vooral vergeleken met de dunne LED kweeklampen van tegenwoordig), maar veel moderne LEC kweeklampen zijn uitgerust met een ingebouwde ballast en werken plug-and-play. Het installeren van deze lampen is daarom vaak gewoon een kwestie van ze op de gewenste hoogte hangen en de stekker in het stopcontact steken.

Wat zijn de nadelen van LEC kweeklampen?

Hoewel LEC kweeklampen enkele specifieke voordelen hebben, zijn ze verre van perfect. Na het experimenteren met LEC en het vergelijken met LED, HPS en MH lampen, hebben kwekers de volgende minpunten ontdekt:

1. Het opbrengstpotentieel van LEC lampen is discutabel

Sommige kwekers zijn ervan overtuigd dat LEC's geweldige resultaten opleveren. Toch blijkt uit enkele online vergelijkingen dat ze niet kunnen tippen aan LED lampen. In bijvoorbeeld deze vergelijking van Grow Weed Easy[1] komt naar voren dat een 315W LEC lamp gemiddeld 0,67g per watt opleverde, terwijl een 260W LED lamp 1,02g per watt produceerde. Bij deze vergelijking bleek ook dat planten die met LEC gekweekt waren slungeliger waren en de wiet iets minder THC maar aanzienlijk meer terpenen bevatten. Afhankelijk van hoeveel waarde je hecht aan de uiteindelijke hoeveelheid, zijn de lagere opbrengsten van LEC kweeklampen misschien niet de moeite waard.

2. LEC lampen zijn duurder dan MH of HPS lampen

LEC lampen zijn wel goedkoper dan LED, maar een stuk duurder dan HPS of MH lampen wat betreft de aanschafwaarde. Hoewel LEC's in gebruik doorgaans vaak goedkoper zijn dan HPS/MH lampen, hangt dit sterk af van de omstandigheden in je kweektent/ruimte.

3. LEC lampen kunnen jou en je planten verbranden!

Door het UVB licht dat ze produceren, moet je wel oppassen met het gebruik van LEC kweeklampen. Om te beginnen is het belangrijk dat je je ogen beschermt wanneer je onder een LEC groeilamp bezig bent. Daarnaast is het belangrijk dat je een LEC armatuur ver genoeg boven het bladerdak hangt om verbranding van je planten te voorkomen. Onder 'Hoe gebruik je LEC lampen in je kweektent?' vind je enkele algemene richtlijnen voor het installeren van LEC kweeklampen.

4. LEC lampen moeten na verloop van tijd vervangen worden

Een ander mogelijk nadeel van LEC lampen is dat je, als je de beste resultaten wilt behalen, verschillende lampen moet gebruiken voor de groei en bloei. Dit is weliswaar geen enorm probleem, maar het verwisselen van lampen is natuurlijk niet zo simpel als gewoon aan een knop draaien of een schakelaar omzetten, zoals bij LED kweekpaneel. Verder zijn LEC lampen niet bepaald goedkoop. Zodoende kunnen de kosten van de verschillende lampen die je nodig hebt na verloop van tijd aardig oplopen, vooral als je je lampen veel gebruikt.

5. LEC lampen gaan niet zo lang mee als LED lampen

Is de levensduur van de kweeklamp voor jou een belangrijke factor? Dan gaat er eigenlijk niets boven LED kweeklampen. Hoogwaardige LED lampen gaan meestal tot wel 50.000 uur mee, terwijl LEC lampen al na 20.000 uur vervangen moeten worden. Daarbij verliezen leds ook niets aan lichtsterkte naarmate ze gebruikt worden, terwijl dat bij LEC, MH en HPS lampen wel het geval is. Het betekent dat je planten altijd aan dezelfde lichtkwaliteit worden blootgesteld, zelfs wanneer je LED kweeklamp al een aanzienlijk aantal uren draait.

LEC Light

Hoe gebruik je LEC kweeklampen in je kweektent?

Omdat LEC lampen heel krachtig zijn, is het belangrijk dat je een aantal voorzorgsmaatregelen treft bij de installatie en het gebruik ervan. Hier zijn enkele algemene vuistregels als je LEC lampen in je kweekruimte/tent wilt installeren en gebruiken:

  • Houd je LEC lamp op veilige afstand van het bladerdak. Zoals gezegd kan het uv-licht van LEC lampen je planten aantasten. Bij het gebruik van 315W LEC lampen (de meest gangbare lamp onder hobbykwekers) moet je ervoor zorgen dat de lamp minstens 45cm boven de top van het bladerdak hangt. Gebruik je een krachtiger 630W kweeklamp? Hang deze dan minstens 60cm verwijderd van de bovenkant van je planten.
  • Zorg ervoor dat je huid en ogen altijd beschermd zijn wanneer een kweekruimte met LEC betreedt. Blootstelling aan LEC lampen kan ernstige schade aan je huid en ogen opleveren, dus draag een beschermende bril en bedek je huid goed.
  • Vergeet niet dat LEC lampen meer warmte afgeven dan LED, maar minder dan HPS lampen. Houd daar rekening mee bij het ophangen van je lampen en het plannen van de teeltomgeving. Afhankelijk van je klimaat kan de warmte van LEC lampen de temperatuur in je tent/ruimte op peil houden.

Hoe verhouden LEC lampen zich tot andere kweeklampen voor wiet?

Momenteel zijn er 4 verschillende categorieën van kweeklampen voor wiet te onderscheiden: Compact Fluorescent Light (CFL), Metal Halide (MH), High-Pressure Sodium (HPS), LED en LEC lampen. Elk type heeft voor- en nadelen. Welke je kiest, hangt af van je budget, je vaardigheden en het doel van je kweek, maar ook de setup die je gebruikt.

CFL kweeklampen bieden gemiddelde prestaties, zijn heel simpel en goedkoop. CFL lampen zijn vaak de eerste keuze van beginnende kwekers omdat ze op veel plaatsen te verkrijgen en makkelijk te installeren zijn. Je kunt ze in principe gebruiken om een plant van zaad tot oogst te kweken, maar door hun matige sterkte zijn ze doorgaans niet aanbevolen, tenzij je als complete beginner voor het eerst gaat kweken. Als je meer dan een matige opbrengst wilt behalen, kun je beter kijken naar MH/HPS, LED of LEC lampen. Voor commerciële wiettelers zijn CFL's geen serieuze optie.

LEC Lights

Voor mensen die binnen kweken, zijn Metal Halide en High-Pressure Sodium lampen lange tijd de eerste keuze geweest. Nog steeds verkiezen veel ervaren wiettelers deze kweeklampen boven modernere opties, omdat ze gewoon ongelooflijke oogsten opleveren. De hoge gebruikskosten van MH en HPS lampen zijn echter een nadeel, net als het feit dat ze een voorschakelapparaat nodig hebben om de hoeveelheid stroom die de lampen bereikt te beperken. Daardoor zijn het tamelijk grote armaturen die wat moeilijker te installeren zijn. Ze zijn een uitstekende optie voor hobbykwekers en commerciële kwekers die met de hoge operationele kosten geen probleem hebben.

LED en LEC lampen zijn de modernste kweeklampen op de markt. De eerste LED kweeklampen werkten verre van optimaal, maar inmiddels leveren ze spectaculaire resultaten. En dat zonder de enorme massa, ingewikkelde installatie en hoge gebruikskosten van MH of HPS. Aan de andere kant is er wel een grotere investering voor nodig. Daarentegen houden LEC kweeklampen het midden tussen MH/HPS en LED. Ze zijn niet zo duur om aan te schaffen als LED, maar ook niet zo goedkoop in gebruik als LED. Tegelijkertijd kosten ze meer dan MH/HPS lampen, maar hebben op termijn mogelijk wel lagere operationale kosten.

Zijn LEC lampen een potentiële game changer in de wereld van wiet kweken?

LEC lampen beloofden een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we binnen wiet kweken. Ze hebben zeker diverse pluspunten ten opzichte van Metal Halide, High-Pressure Sodium en LED lampen, maar ook enkele minpunten. Vooralsnog lijken LEC lampen niet beter te presteren dan MH, HPS of LED kweeklampen, hoewel hun voordelen sommige kwekers aanspreekt.

External Resources:
  1. LEC vs LED Grow Lights: Side-by-Side Cannabis Grow Journal | Grow Weed Easy https://www.growweedeasy.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.