By Max Sargent


Bij het kweken van wiet zijn er veel factoren die je moet beheersen. De meeste van deze vaardigheden en technieken zijn gericht op de productie van een grote hoeveelheid geweldige wiet. Maar dat is niet alles. Bij een perfecte kweek gaat het niet alleen om een goede oogst, maar ook om een aangenaam, veilig en discreet proces. Daarom is geluidsvermindering van de kweekruimte een belangrijk doel voor de deskundige kweker.

Wiet kweken: zwijgen is goud

Een eigen wietkweek hebben is fantastisch. Maar als je constant herrie hoort, is dat in het beste geval hinderlijk. In het slechtste geval leidt het tot een bezoek van de politie.

Daarom is een geluidsstille, of op zijn minst gedempte, set-up creëren onmisbaar voor een goede kweekruimte. Natuurlijk zijn er altijd mensen die zoveel lawaai kunnen maken als ze willen. Maar voor de meesten van ons geldt dat een stille kweek een fijne kweek betekent!

4 Tips om je kweektent stiller te maken

Laten we ons dus snel richten op manieren om je kweek wat subtieler en stiller te maken. We beginnen door te kijken naar specifieke manieren om een kweektent stiller te maken, aangezien de meeste kleinschalige kwekers hier gebruik van maken. Later behandelen we ook geluidsvermindering voor kweekruimtes.

1. Bevestig je afzuiger aan de binnenkant van de tent

Allereerst is het verstandig om al je apparatuur in de tent te plaatsen. De tent houdt zelf veel van het geluid tegen dat afkomstig is van verschillende soorten apparatuur. En als je deze stappen volgt, kun je dit nog beter isoleren.

Vaak is je afzuigventilator groot en lomp, waardoor je misschien de neiging hebt om hem voor het gemak aan de buitenkant van je tent te monteren. Dit is een logische gedachte, maar een afzuiger is vaak een van de luidruchtigste apparaten. Het maakt veel verschil als je deze in de tent hangt.

Om dit te doen, kun je het beste de plafondbuizen gebruiken. Met behulp van klemmen en spanbanden moet het mogelijk zijn om de afzuiger vrij eenvoudig in de tent te hangen. Spanbanden zijn trouwe bondgenoten om geluid te beperken. Dankzij hun flexibiliteit absorberen ze de trillingen van de apparatuur, zodat je geluidsoverlast vermindert. Ze voorkomen niet alleen dat je tent een versterker wordt, maar verstevigen ook de structuur omdat die zo niet wordt blootgesteld aan voortdurend getril.

Bevestig je afzuiger aan de binnenkant van de tent

2. Pas de ventilatoren op je groeilamp aan

Dit kan wat lastig zijn en raden we alleen aan als je vertrouwt op je doe-het-zelfvaardigheden. LED lampen blijven koel, want ze zijn uitgerust met dezelfde ventilatoren als computers. Ze zijn van zichzelf behoorlijk stil, maar irritant zoemen wanneer ze warm worden. Iedereen met een oude computer kan dat beamen.

Het is echter mogelijk om de standaard ventilatoren te verwijderen en ultrastille exemplaren te installeren. Het proces hangt af van de soort lampen die je hebt, maar in principe is het gewoon een kwestie van de behuizing openen en de ventilatoren vervangen.

Deze methode is voor sommigen misschien onnodig, aangezien LED lampen van zichzelf al behoorlijk stil zijn. Maar als je kweektent in een kamer staat waar je veel tijd doorbrengt, kan het zeker de moeite waard zijn.

3. Overweeg om over te stappen op LED lampen

Als je nog ouderwetse lampen gebruikt, zoals HID-lampen, dan kun je je kweek een stuk geruislozer maken door over te stappen op LED lampen. Oudere lampen stralen veel warmte uit en je moet daardoor veel lucht afzuigen om de kweekruimte koel te houden. LED lampen geven daarentegen nauwelijks warmte af en vereisen zodoende veel minder afzuiging.

Dit betekent dat je geen enorme ventilator nodig hebt om de lucht uit je kweekruimte af te zuigen en kunt kiezen voor veel kleiner, en dus stiller, alternatief. Op die manier bespaar je ruimte en energie. Twee vliegen in één klap!

Overweeg om over te stappen op LED lampen

4. Dicht alle mogelijke openingen af

Niet alleen licht sijpelt door de kieren. Ook geluiden vinden hun weg naar de buitenwereld door de openingen van je kweektent. Dicht die openingen dus af!

Een geluidsdichte kweektent is eenvoudig en effectief om je kweek stil te houden. Kweektenten zijn standaard voorzien van een hoop verschillende openingen om draden, slangen, luchtkanalen en apparatuur doorheen te voeren. Deze zijn ongelooflijk handig als je ze nodig hebt, maar erg lawaaierig als dat niet het geval is!

Gelukkig kun je ze makkelijk afdichten. Hier zijn verschillende opties voor, afhankelijk van de opening. Allereerst kun je ze met ducttape dichtmaken. Als je dit doet, is het verstandig om dit zowel aan de binnen- als buitenkant te doen. Zo ben je verzekerd van een goede afdichting. Grotere openingen kun je eventueel afsluiten door een stuk stof om de buis te binden. De lap absorbeert veel geluid en vormt een goede verzegeling.

Het afdichten van openingen is sowieso noodzakelijk als je fotoperiode planten kweekt. Het is dus hoe dan ook verstandig om het te doen. Lichtlekkages kunnen de groei verstoren, ervoor zorgen dat wietplanten weer in de vegetatieve fase schieten en allerlei andere problemen opleveren. Het is dus belangrijk om hier geen steken te laten vallen.

4 Tips om een kweekruimte stiller te maken

Als je genoeg ruimte hebt om een volledige kamer in te richten voor het kweken, heb je automatisch te maken met meer lawaai. Als je een kweektent in een kamer hebt staan, zal de kamer het meeste geluid absorberen. Dit is vervelend in het gebouw, maar valt waarschijnlijk bij je buren niet op. Daarentegen kunnen kweekruimtes een stuk beter hoorbaar zijn. Het is dan niet alleen wenselijk om je kweek stiller te maken, maar vaak ook essentieel.

1. Maak de ruimte geluiddicht

De kamer effectief geluiddicht maken, is de beste manier om het geluid van je kweekruimte te beperken. Afhankelijk van hoeveel moeite je wilt doen en hoezeer je de ruimte permanent wilt veranderen, zijn er een aantal opties die je kunt overwegen.

Een van de meest simpele, en gemakkelijk terug te draaien oplossingen is zeil langs de muren te hangen, op dezelfde manier als gordijnen. Deze houden veel van het geluid tegen, in plaats van het via de muren door te trillen. Ook kun je een geluidsdichte onderlaag op de vloer leggen. Dit soort materiaal is bedoeld als ondervloer, maar je kunt het gemakkelijk op een bestaande vloer installeren.

De meest extreme optie, die je alleen moet overwegen als je regelmatig in de ruimte wilt kweken, is om de muren met geluidsisolerende gipsplaten te bedekken. Deze platen zijn speciaal gemaakt om geluid te absorberen. Je kunt zelfs dubbele wanden aanbrengen. Sommige bouwers gebruiken deze techniek om elk geluid uit de ruimte effectief te dempen.

Zoals ook bij de tent het geval is, is het raadzaam om alle luchtkanalen en ventilatoren aan spanbanden te hangen. Deze voorkomen dat de trillingen de grotere structuur bereiken.

Maak de ruimte geluiddicht

2. Probeer geïsoleerde luchtkanalen

Metalen luchtkanalen zien er misschien gaaf uit, maar maken ook het meeste lawaai. Je kunt je voorstellen dat metaal meer resonantie veroorzaakt dan andere materialen, zoals glasvezel. Geluiddempende luchtkanalen voorkomen dat je last hebt van een constant ratelend geluid.

Heb je deze niet? Dan kun je je luchtkanalen ook zelf isoleren. Je kunt een isolerende houten of plastic omhulsel over je ventilatiekanaal plaatsen, of wikkel er isolatiemateriaal omheen, zoals steenwol. Elk materiaal dat de metaalachtige brom kan absorberen, maakt een groot verschil.

Als laatste is het de moeite waard om alles wat op de grond staat op iets zachts te plaatsen, bijvoorbeeld een yogamat. Dit is met name handig bij bepaalde apparaten die je vanwege veiligheidsredenen niet kunt isoleren, zoals pompen. Aangezien ze een hoop warmte produceren, ontstaat er brandgevaar wanneer je ze inpakt. En brand is veel vervelender dan een brommend geluid!

3. Gebruik extra luchtstenen in een hydroponics set-up

Luchtstenen die bij hydroponics worden aangesloten op de pomp kunnen bepalen hoeveel geluid de pomp maakt. Verstopte of oude luchtstenen zorgen ervoor dat de pomp meer lawaai maakt. Het is dus belangrijk dat je je luchtstenen regelmatig vervangt om je opstelling efficiënt te laten werken.

Wil je het echt stil maken? Overweeg dan om extra luchtstenen toe te voegen zodat je pomp minder inspanning hoeft te leveren. Zo blijft hij stil, koel en energiezuinig.

4. Plaats een geluiddemper op je ventilatiebuis

De ventilatiebuis van je afzuigsysteem is waarschijnlijk verantwoordelijk voor het meeste geluid van je hele systeem. Daarom is het essentieel om deze te dempen. Sommige systemen zijn soms al uitgerust met geluiddempers, maar je kunt ze ook los kopen. Als je deze optie hebt, maakt het je leven veel makkelijker.

Dit zijn wel dure grapjes. Daarom kun je overwegen om zelf een geluiddemper te maken.

Plaats een geluiddemper op je ventilatiebuis

Maak je eigen geluiddemper

Een geluiddemper voor je ruimte creëren, is simpel en goedkoop. Als je graag knutselt, is het ook nog leuk. Hoewel de grootte kan variëren, is dit een onmisbaar onderdeel voor een geluiddichte kweektent of kweekruimte. Volg deze stappen om je ventilatiesysteem voor weinig geld te isoleren.

Materiaal

  • 200 liter plastic prullenbak met deksel
  • Een stuk metalen gaas (bijvoorbeeld kippengaas)
  • Kitspuit
  • Ducttape
  • Isolatie (zoals steenwol of isolatiewol)

Zo maak je zelf een geluiddemper voor je ventilatiebuis

  1. Maak van het metalen gaas een buis met dezelfde diameter als je luchtkanaal. Maak het iets langer dan de lengte van je prullenbak.
  2. Snijd vervolgens gaten in beide kanten van de prullenbak zodat de buis van gaas er goed in past. Steek het erdoor en laat aan beide kanten 5-10cm uitsteken.
  3. Gebruik siliconenkit en ducttape om het gaas aan de binnenkant van de prullenbak te bevestigen.
  4. Vul vervolgens de ruimte tussen de buitenkant van het gaas en de binnenkant van de prullenbak met het isolatiemateriaal. Het is niet nodig om dit heel strak in te pakken. Draag handschoenen, een gezichtsmasker en bril. Isolatiemateriaal van glasvezel is namelijk sterk irriterend en je krijgt spijt als je dit niet doet!
  5. Gebruik ducttape en siliconenkit om het deksel af te sluiten. Daarna dicht je met de tape en kit de buitenkant van de gaten waar het gaas de prullenbak in- en uitgaat.
  6. Plaats je nieuwe geluiddemper over je ventilatiebuis. Als alles meezit, past hij als gegoten!

Houd je wietkweek binnen stil

Er komt een altijd een moment waarop je moet nadenken over geluiddemping, of het nu voor je eigen gemoedsrust is of om de discretie te verbeteren. Het is niet nodig om elke hier genoemde techniek te gebruiken. Je kunt deze tips gebruiken en afstellen op de specifieke omstandigheden van je kweek. In de meeste gevallen bevat een kweek een mix van speciaal daarvoor bestemde apparatuur en dingen die we zelf hebben samengesteld. Flexibiliteit en inventiviteit zijn dus cruciaal!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.