By Ryan Najjar

Tot recent liet elke anti-drugsadvertentie je geloven dat wiet gevaarlijk is. Sommige advertenties waren overdreven; andere vertelden zelfs rechtstreekse leugens over de effecten van drugs. Andere reclames lieten op komische wijze mensen zien die van het padje waren, waarmee ze een verband legden tussen dit gedrag en cannabisgebruikers. Welke invalshoek de advertentiemakers ook kozen, ze hadden één missie. Ze wilden ervoor zorgen dat cannabis eruitzag als een bedreiging en tijdsverspilling.

Deze anti-drugscampagnes besteedden echter lang niet zoveel aandacht aan alcohol. Oké, er zijn in de afgelopen tientallen jaren zeker advertenties gemaakt over alcoholisme. De kwestie is dan ook niet volledig aan het publiek voorbij gegaan. De meeste advertenties over alcohol tonen echter beelden van feesten en avonturen. Ze gaan niet over chirurgen die een potje maken van een operatie, zoals bij reclames over stoners. Nee, elke advertentie eindigt alleen met een simpel “drink bewust”.

Tot recent lieten de media de meeste mensen dus geloven dat wiet gevaarlijker was dan alcohol. Maar wat zegt de wetenschap daar eigenlijk over? Als we de feiten bekijken, dan ontdekken we dat wiet op veel gebieden veiliger is dan alcohol. Wij noemen daarvoor de 10 belangrijkste redenen:

1. DODENTAL

We willen niet meteen negatief zijn, maar een van de belangrijkste indicatoren dat iets gevaarlijk is, is dat er mensen aan doodgaan. Misbruik van alcohol kostte in 2016 wereldwijd[1] meer dan 3 miljoen personen het leven. Daartoe behoren gevallen van alcoholvergiftiging, kanker en beroertes als gevolg van alcoholgebruik. Het dodental door marihuana is ter vergelijking een dikke vette 0. Natuurlijk zijn er mensen die rijden als ze high zijn en auto-ongelukken veroorzaken. Dit komt echter vaker voor bij dronken bestuurders.

2. OVERDOSES

Volgens Alcoholism Solutions, krijgen er in de VS jaarlijks bijna 50.000 mensen de diagnose alcoholvergiftiging. De situatie is ook slecht in het VK. Daar is het aantal minderjarigen dat in het ziekenhuis belandt door alcoholvergiftiging in de afgelopen acht jaar jaarlijks gestegen met maar liefst 20%.[2]

Hoewel het niet om recente statistieken gaat, schatten de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention dat er in 2011–2012 dagelijks zes mensen[3] in de VS zijn gestorven aan alcoholvergiftiging. Weet je hoeveel personen er in die periode zijn overleden aan een overdosis marihuana? Spel maar even mee: N-U-L. Je zou tussen de 238 tot 1113 joints[4] (15–70 gram pure THC) moeten roken voor een overdosis. Succes.

3. CHRONISCHE ZIEKTEN

Leverkanker, borstkanker, darmkanker, epilepsie, ischemische hartziekten – stuk voor stuk mogelijke gevolgen van overmatig alcoholgebruik. Zeker, marihuana heeft ook de nodige tekortkomingen. Dat beperkt zich echter tot longklachten (met name bij gebruik in combinatie met tabak) en in ernstige gevallen psychotische episodes. Toch bereikt bijna niemand die drempel. Psychotische episodes behoren bovendien ook tot de gevaren van alcohol! Kortom, de lijst met risico's is bij alcoholconsumptie veel langer.

4. GEWELD- EN LETSELPERCENTAGES

We weten niet hoe het met jullie zit, maar als wij roken, dan hebben we geen energie of behoefte om misdaden te begaan. Het lijkt erop dat anderen dat net zo ervaren.

Uit onderzoek van de _American Journal of Emergency Medicine_ bleek dat wietgebruik op de lange termijn zelden[5] verband hield met letsel door mishandeling. In de tussentijd toonde een studie aan dat 36%[6] van de slachtoffers van mishandeling die in het ziekenhuis belandden en 21% van al het letsel te maken had met alcoholgebruik. Als er zoveel ziekenhuisbezoeken in verband staan met een drug, dan zouden we het niet "veiliger" moeten noemen.

GEWELD- EN LETSELPERCENTAGES

5. IMPACT OP DE HERSENEN

Velen van jullie denken misschien dat marihuana hetgeen is dat de hersenen stukmaakt (dankzij de publieke opinie). Dit is verrassend genoeg echter niet waar. Dr. Gary L. Wenk zegt[7] in een artikel voor _Psychology Today_ zelfs dat het tegenovergestelde het geval is!

Hij citeert daarbij uit onderzoek van Scripps Research Institute. Daarin staat dat bij fervente drinkers, zelfs nadat ze zijn gestopt, er minder neurogenese (vorming van nieuwe hersencellen) plaatsvindt. In tegenstelling daarmee blijkt uit recent onderzoek dat de stimulering van cannabinoïdereceptoren neurogenese juist _activeert_.

6. THERAPEUTISCH POTENTIEEL

Wiet heeft één specifiek voordeel ten opzichte van alcohol. Sommige mensen hebben er namelijk therapeutisch gezien baat bij. Er zijn veel individuen die cannabis gebruiken om algemene, medicinale redenen. Ook zijn er mensen die aan chronische pijn en misselijkheid lijden en wiet of middelen met cannabinoïden krijgen voorgeschreven als medicinaal gebruik legaal is. Wanneer was de laatste keer (na 1870) dat een dokter whisky voorschreef? Precies.

7. ANGST EN DEPRESSIE

Overmatig gebruik van cannabis kan deze problemen verergeren. Veel mensen die lijden aan angst en depressie vinden echter juist verlichting met medicinale marihuana. Toegegeven, er is op dit gebied nog maar weinig onderzoek gedaan. Ook schrijft men wiet slechts zelden voor bij mentale gezondheidsklachten. Dat weerhoudt individuen er echter niet van om zelf te experimenteren met diverse verhoudingen THC en CBD.

Men doet met name onderzoek naar CBD vanwege het angstwerende potentieel ervan. Zo gaf men in een studie[8] cannabidiol aan mensen met een sociale fobie voordat ze in het openbaar moesten spreken. Daarbij ontdekte men dat de cannabinoïde subjectieve angstgevoelens significant verminderde.

Hebben we het op dit gebied over alcohol, dan ziet het er behoorlijk grimmig uit. We weten dat drank het centrale zenuwstelsel onderdrukt. Er is dan ook een verband tussen chronisch misbruik van alcohol en diverse mentale gezondheidsklachten, zoals depressie en angst.

8. OBESITAS

Het klopt dat veel wietrokers honger hebben als ze high zijn. Dat noemen we dan "de munchies". In tegenstelling tot mogelijke verwachtingen, vallen cannabisgebruikers echter vaker in het lagere spectrum[9] van de body mass index dan niet-gebruikers. Je mag het stereotype van de "luie stoner" dus in de prullenbak gooien.

Alcohol bevat echter veel calorieën en geen enkele nuttige voedingsstof. Met name chronisch drankmisbruik wordt in verband gebracht met een hoger percentage vetweefsel[10]. En dus ook met meer gevallen van obesitas.

9. KANKER

We hebben het al even aangestipt; alcohol kan veel soorten kanker veroorzaken. Men gebruikt cannabis weliswaar nog niet als behandeling tegen kanker, maar wel al lange tijd ter verlichting van klachten door chemotherapie en andere fysiologische symptomen van de ziekte.

Cannabinoids-Targeting-Tumor-Cells

Het interessante is dat er veel verkennend onderzoek[11] is gedaan waaruit blijkt dat cannabinoïden in vitro de “groei remmen en/of dood veroorzaken” van kankercellen. Het geldt echter nog lang niet als mogelijke behandelvorm. Toch is het feit dat cannabis potentieel heeft op dit gebied positief als je bedenkt wat de schadelijke effecten van alcohol zijn.

10. ZIEKTE VAN ALZHEIMER

Er lijkt een verband te zijn tussen alcohol en de ontwikkeling van neurodegeneratieve ziekten, zoals Alzheimer. In recent onderzoek wordt dat ook wetenschappelijk onderbouwd. Het _Journal of Neuroinflammation_ heeft een studie gepubliceerd waarin wetenschappers hebben ontdekt dat “de effecten van alcohol op fagocytose mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling van de Ziekte van Alzheimer”.

Hoe zit dat met cannabis? Uit preklinisch onderzoek[12] blijkt dat kleine hoeveelheden THC de productie van het eiwit bèta-amyloïde afremmen. Dat is een van de belangrijkste veroorzakers van Alzheimer. Het is daarbij belangrijk om op te merken dat het ook hier nog te vroeg is om te concluderen dat cannabis een behandelmiddel is voor deze aandoening. Toch tonen deze resultaten, en ook ander onderzoek waaruit blijkt dat het mogelijk neuroprotectieve kwaliteiten heeft, aan dat cannabis inderdaad divers is qua werking.

External Resources:
  1. https://www.who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/en/
  2. Alcohol Poisoning Statistics - Alcoholism Solutions | A New Way To Deal With Alcoholism https://alcoholism-solutions.com
  3. Alcohol Poisoning Deaths | VitalSigns | CDC https://www.cdc.gov
  4. Marijuana vs Alcohol | Is Marijuana Safer Than Alcohol? https://drugabuse.com
  5. Patterns and correlates of drug-related ED visits: results from a national survey. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  6. Alcohol consumption greatly increases serious injury risk for heavy and moderate drinkers -- ScienceDaily https://www.sciencedaily.com
  7. Alcohol vs. marijuana in the brain | Psychology Today https://www.psychologytoday.com
  8. Cannabidiol reduces the anxiety induced by simulated public speaking in treatment-naïve social phobia patients. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  9. Reduced Body Mass Index and Obesity Rates in Cannabis Users https://www.genengnews.com
  10. Alcohol Consumption and Obesity: An Update https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  11. Marijuana and Cancer https://www.cancer.org
  12. The Effects of Medical Marijuana on Alzheimer’s Treatment https://www.alzheimers.net
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.