By Max Sargent

Wat wiet betreft, wonen veel mensen nog in landen waar het illegaal is, terwijl anderen ergens leven waar het gedecriminaliseerd of zelfs gelegaliseerd is. De laatste groep kan gewoon een dispensarium, coffeeshop of cannabis club binnenwandelen, een keuze maken uit diverse wiet producten en terug naar huis keren zonder de wet te overtreden!

Ook wij in Nederland behoren tot die bofkonten!

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen de twee belangrijkste cannabisverkooppunten: coffeeshops en dispensaria.


Wat zijn coffeeshops?

Coffeeshop

Coffeeshops zijn een unieke Nederlandse uitvinding. In de jaren '70 introduceerde de overheid nieuwe wetgeving waarmee de verkoop, het bezit en gebruik van cannabis werd gedecriminaliseerd. Toch is de productie van wiet in Nederland nog altijd verboden.

In dat opzicht bevinden coffeeshops zich in een grijs gebied. Strikt genomen zijn de verkoop en het gebruik van wiet nog steeds illegaal. Maar bepaalde horecagelegenheden hebben een vergunning gekregen die deze activiteiten toch mogelijk maken. In de jaren '70 kwamen er cafés op als dekmantel voor de illegale handel in wietproducten, die tot de huidige coffeeshops uitgroeiden. Mettertijd kregen deze illegale clubs een wettelijke uitzonderingspositie.

Daarmee zijn coffeeshops in feite cafés die wiet mogen verkopen. Er zijn in Nederland daarentegen geen wietdispensaria waar wel cannabis wordt verkocht, maar geen eten en drinken.

Wat zijn wietdispensaria?

Dispensary

Wietdispensaria zijn winkels die alleen bestemd zijn voor de verkoop van cannabis en cannabis-gerelateerde producten. Deze winkels hebben daar een specifieke vergunning voor, in tegenstelling tot de cafés (coffeeshops) die een extra vergunning hebben om wiet te verkopen.

Dispensaria komen bijna alleen voor in Amerika, maar er zijn ook een paar in Canada te vinden. De wettelijke kaders waarbinnen ze opereren en hoe ze precies werken, verschilt per staat. In sommige staten mag wiet bijvoorbeeld alleen verkocht worden aan mensen met een medische indicatie, in andere staten alleen aan leden, en weer op andere plaatsen mag het worden verstrekt aan iedereen boven een wettelijke minimumleeftijd.

Bij wietdispensaria werken 'budtenders' met ruime kennis over de producten die ze verkopen, zodat ze klanten goed kunnen informeren. Daarnaast vind je er wiet van legale wietteelt en daarom hebben ze vaak een breed assortiment hoogwaardige cannabisproducten.

Hoe verhouden coffeeshops en dispensaria zich tot elkaar?

Hoewel er duidelijke overeenkomsten zijn tussen coffeeshops en dispensaria, bestaan er ook grote verschillen tussen de twee.

🍁 Aanbod

Al met al hebben dispensaria een groter aanbod van cannabis strains en wietproducten. Vaak vind je er naast wiettoppen ook hasj, concentraten, edibles en vape cartridges. In coffeeshops is de keuze meestal beperkt tot wiet, hasj en edibles. Bovendien is het aanbod daarvan vaak veel kleiner.

Daarnaast kun je bij dispensaria vaak ook materiaal voor het kweken van wiet vinden. Zo verkopen sommige dispensaria zaden, stekken en wietplanten; dingen die je in onze coffeeshops niet aantreft!

👛 Prijs

De prijzen kunnen bij zowel coffeeshops als dispensaria sterk verschillen, maar dispensaria richten zich meestal op meerdere budgetten. Zo vind je er afgeprijsde zakjes wiet-gruis, maar ook dure toppen, edibles, concentraten en met de hand gedraaide blunts.

In coffeeshops is het assortiment veel kleiner en daarmee zijn ook de prijsklassen beperkter.

Coffeeshop Selection

🆘 Diensten

Coffeeshops richten zich vooral op de recreatieve consument. Ze mogen alleen wiet op recreatieve basis verkopen, dus niet voor medische doeleinden. Daarom kan de service die ze bieden wat beperkt zijn, hoewel dit per shop verschilt. Bij sommige shops werken deskundige medewerkers die je uitstekend kunnen adviseren, terwijl andere veel minder kennis in huis hebben.

Dat ligt wat anders bij dispensaria, die hun taak zeer serieus nemen. Deels komt dit doordat ze speciaal in het leven zijn geroepen voor mensen die wiet voor medische doeleinden gebruiken. Daarom was het nodig dat de medewerkers goed op de hoogte waren van de producten. Dit is in principe altijd zo gebleven, waardoor je bij een wietdispensarium vaak voortreffelijk geholpen wordt.

🔺 Toegang

Wie toegang heeft tot coffeeshops en dispensaria hangt af van de locatie, maar ook de lokale wetgeving. In Nederland is iedereen boven de 18 jaar in principe welkom in een coffeeshop, al zijn er enkele uitzonderingen.

Neem bijvoorbeeld Maastricht. Lange tijd kwamen mensen uit Duitsland en België naar deze stad om er wiet in te slaan. Als reactie daarop is er plaatselijke wetgeving gekomen waardoor alleen inwoners van Nederland welkom zijn in Maastrichtse coffeeshops. Hier wordt ook streng op toegezien.

Zoals gezegd, verschilt het per staat in Amerika wie toegang tot dispensaria heeft. Op sommige plaatsen is het beleid zeer liberaal, terwijl het op andere juist vrij strikt is. Vaak moet je minstens 21 jaar oud zijn om recreatieve wiet te kunnen kopen, of 18 jaar zijn en een medische kaart hebben voor het gebruik van therapeutische wiet.

Dispensary Service

Welke andere cannabisverkooppunten bestaan er?

Dispensaria en coffeeshops zijn de twee beroemdste voorbeelden van etablissementen waar je legaal (of tenminste niet illegaal) wiet kunt kopen. Toch zijn er ook nog andere verkooppunten waar cannabis, cannabis-gerelateerde artikelen en andere psychoactieve producten verkocht worden.

1. Cannabis clubs

In Uruguay en Catalonië zijn cannabis clubs voor de verkoop van wiet geïntroduceerd. Je kunt ze vergelijken met onze coffeeshops, want ze opereren ook in een juridisch grijs gebied en fungeren vaak als café.

Het grootste verschil is dat cannabis clubs uitsluitend voor leden toegankelijk zijn. Daarbij moeten nieuwe leden vaak worden uitgenodigd door bestaande leden. In sommige gevallen zijn cannabis clubs daarom tamelijk exclusief. Er bestaan echter ook clubs waar eigenlijk iedereen die langs wil komen welkom is.

Een tweede verschil is dat ze technisch gezien geen winst op de verkoop van wiet mogen maken. Al het geld dat wordt omgezet, is bedoeld voor het dekken van de kosten van de club, en dus niet een directe transactie tussen de klant en het bedrijf. Het is zo bedacht dat leden in ruil voor cannabis een donatie van zo'n 10–20 euro per gram moeten doen.

In tegenstelling tot hier in Nederland, waar de productie van wiet nog altijd verboden is, mogen cannabis clubs legaal een bepaalde hoeveelheid wiet per jaar kweken. Deze hoeveelheid wordt door het aantal leden van de club bepaald.

2. Headshops

Headshops zijn fysieke of online winkels die drugsgerelateerde parafernalia verkopen, maar niet de drugs zelf. Elke shop waar je bongs, pijpjes, rolling trays etc. kunt vinden, kun je dus een headshop noemen. Ze zijn er over de hele wereld, en hoewel sommige misschien ook stiekem wiet verkopen, zijn de meeste helemaal legaal en niet het juiste adres om cannabis te scoren.

3. Smartshops

Een smartshop is vergelijkbaar met een headshop, maar het verschil is dat er daarnaast psychoactieve middelen en soms ook wietzaadjes worden verkocht. In Nederland vind je er bijvoorbeeld softdrugs als magic truffles en mescaline-houdende cactussen.

In andere landen verkopen smartshops ook legale 'research chemicals' die verkocht worden als 'niet voor menselijk gebruik'. In feite zijn dit ongeteste en ongereguleerde drugs.

Let op: er is meestal erg weinig bekend over de effecten van deze nieuwe onderzoekschemicaliën en daarom kun je ze maar beter vermijden. Het feit dat deze stoffen legaal zijn, betekent absoluut niet dat ze veilig zijn.

4. Non-profit cannabisbedrijven

Deze organisaties zijn eigenlijk hetzelfde als cannabis clubs. Het verschil is dat ze in het leven zijn geroepen als non-profit bedrijf en dus niet vanuit wettelijke noodzaak.

De leden van deze clubs stellen geld, tijd en energie ter beschikking om wiet te produceren. Door samen te werken, kunnen ze verschillende soorten cannabis kweken. Zo hebben ze de keuze uit een veel groter assortiment dan wanneer ze het helemaal alleen zouden doen.

Footer

Legaal aan wiet komen

Genoemde etablissementen zijn vaak de beste plaats om goede wiet te vinden. Je vindt er meestal producten of wietsoorten die aan verschillende wensen voldoen en de medewerkers kunnen je vaak veel vertellen over het assortiment.

Woon je echter niet in Nederland of een land met een van de andere bovengenoemde opties, dan kun je het beste op zoek gaan naar een goede dealer!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.