By Luke Sumpter

Wanneer mensen in het bos paddenstoelen plukken, moeten ze uiteraard weten dat sommige soorten enorm medicinaal zijn en andere ongelooflijk giftig. Dezelfde relatie met schimmels is van toepassing op het kweken van cannabisplanten. Sommige schimmels hebben een symbiotische relatie met planten en bevorderen de opname van voedingsstoffen uit de bodem. Andere soorten zijn echter niet zo vriendelijk en kunnen in feite al je cannabisplanten uitroeien. Fusarium is een groot schimmelgeslacht dat in de laatste beschrijving past. Deze schimmel kan cannabisplanten verwoesten en kan niet worden behandeld. Daarom is preventie van het allergrootste belang.

Fusarium kan jarenlang sluimeren in de bodem voordat het actief wordt en de planten aantast. Dit maakt de schimmel ongelooflijk lastig op te sporen. Hierdoor lopen je planten het risico op een aanval zonder enige waarschuwing.

Fusarium heeft de neiging gewassen aan te vallen die vaak door mensen worden gekweekt. Dit kan te maken hebben met de keuze voor chemicaliën en pesticiden die veel kwekers gebruiken. De schimmel wordt gewoonlijk verspreid door stromend water, tuingereedschap en andere apparatuur. De slapende cellen komen in actie wanneer ze een geschikte gastplant detecteren en cannabis is een ideaal doelwit.

SYMPTOMEN VAN FUSARIUM

De twee belangrijkste symptomen van fusarium zijn verwelking en wortelrot. Deze worden beide veroorzaakt door verschillende ondergeslachten.

Als de fusarium aanvalt, zijn razendsnel geel en bruin kleurende bladeren een van de eerste tekenen van verwelking. De uiteinden van de bladeren krullen daarbij omhoog. De bladeren verliezen kun kracht en zien eruit alsof ze van de plant vallen, hoewel het onwaarschijnlijk is dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Deze symptomen zijn duidelijke tekenen van fusarium verwelking.

As je planten het slachtoffer geworden zijn van fusarium wortelrot, kan het zijn dat je meerdere symptomen ziet. Een overduidelijk teken is een roodachtige tint bij de wortels van je gewas. Omdat de wortels bijna geheel bedekt zijn met aarde, is het niet direct duidelijk dat je planten last hebben van deze aandoening. Totdat de kleur optrekt naar de stelen van de planten. De verrotting blijft opklimmen in de steel, die geleidelijk wordt gesplitst en uiteindelijk ineenstort door de besmetting.

Deze beruchte schimmel verwoest de planten van binnenuit. De schimmel blokkeert vaten in de planten die worden gebruikt om water en voedingsstoffen op te nemen. Zonder toegang tot deze fundamentele levensbouwstenen, staat de planten een snelle en onvermijdelijke dood te wachten.

WAT KUN JE DOEN TEGEN FUSARIUM?

Als je planten het slachtoffer zijn geworden van fusarium, is het duidelijk dat de aarde op je specifieke kweeklocatie geïnfecteerd is met de schimmel. In het geval van een besmetting, is het verstandig om zo snel mogelijk een nieuw project op te starten op een locatie die ver uit de buurt ligt van de huidige. Kweek je binnen en krijg je te maken met deze schimmel? Maak je ruimte dan zorgvuldig schoon en zet je nieuwe planten in andere aarde. Als je gewas tekenen vertoont van een fusarium invasie, kun je het beste opnieuw beginnen. Het blijkt dat het roken van met fusarium besmette plantenmaterie je ziek kan maken, zeker als je immuunsysteem verzwakt is. Preventie is dus ontzettend belangrijk.

Een goede manier om fusarium te voorkomen, is het kweken van planten in de gecontroleerde omgeving van een kweektent. Deze opstelling stelt kwekers in staat bijna de volledige controle te behouden over factoren als de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtcirculatie. Sommige types fusarium groeien in anaërobe omstandigheden, wat betekent dat ze geen zuurstof nodig hebben. Sommige soorten groeien in aërobe condities, dus met zuurstof. Een goede luchtcirculatie minimaliseert in ieder geval de blootstelling aan soorten die geen zuurstof kunnen tolereren.

HOUD DE KWEEKOMSTANDIGHEDEN GOED IN DE GATEN

Fusarium heeft een voorliefde voor hitte en vocht. Helaas heb je in je kweekruimte ook met deze omstandigheden te maken, omdat er veel water en warme lampen worden gebruikt. Kwekers kunnen het niveau van de luchtvochtigheid goed in de gaten houden met een speciaal apparaat; de hygrometer. Ontvochtigers kunnen vervolgens worden gebruikt om de luchtvochtigheid naar beneden te brengen, omdat planten mettertijd een lagere luchtvochtigheid nodig hebben.

Voor wat betreft het vocht; zorg ervoor dat je je planten op de correcte manier water geeft. Het komt vaak voor dat beginners hun planten te veel water geven omdat ze bang zijn te weinig te geven. Een teveel aan water creëert echter een ideale omgeving voor een schimmelaanval. Ook minimaliseert het de aanwezigheid van zuurstof. Zorg ervoor dat de bovenste twee centimeter van de bodem droog zijn voordat je opnieuw water geeft om deze omstandigheden te voorkomen.

BODEMGEZONDHEID

Waterstof peroxide kan op de bodem worden aangebracht om het substraat te desinfecteren en deze tegelijkertijd van zuurstof te voorzien. Het blijkt dat de gewenste effecten worden bereikt met ongeveer 20cc waterstof peroxide per liter water.

Maar kwekers kunnen er ook voor kiezen om natuurlijke fungiciden te gebruiken om het risico op fusarium te verkleinen, nog voordat ze hun gewas planten. Hieronder vallen preparaties met netel en paardenstaart. Compostthee of bacteriële voeding, zoals melasse, ondersteunt de gezonde bacteriën en schimmels in de bodem. Ook het gebruik van kleigrond kan gevallen van fusarium voorkomen vanwege de hogere pH niveaus van dit substraat.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.