By Luke Sumpter

Bijna elke gebruiker van cannabis weet wel dat de cannabisplant verschillende cannabinoïden bevat. En dat die diverse medicinale eigenschappen hebben en de high verschillend beïnvloeden. Maar wat nu als we je vertellen dat cannabis om veel meer draait dan cannabinoïden? Er is nog een hele andere familie moleculen die bijdraagt aan de diversiteit van de ervaring bij diverse soorten.

Een ander belangrijk component in cannabis zijn terpenen. Dit zijn vluchtige, aromatische verbindingen. Je kunt ze in het hele plantenrijk vinden. Terpenen zijn verantwoordelijk voor de verrukkelijke geuren en aroma's van de toppen. De variatie in terpenen kan enorm zijn, wat leidt tot soorten die volledig verschillende sensorische ervaringen opleveren.

Soorten die meer naar mango ruiken, bevatten meer myrceen, terwijl planten die meer naar citrus ruiken, meer limoneen bevatten. Het zijn echter niet alleen verbindingen die lekker ruiken. Ze hebben namelijk ook invloed op de psychoactieve en medicinale effecten van cannabis middels het entourage effect.

Cineol, ook wel bekend als eucalyptol, is een terpeen die met regelmaat in de cannabisplant kan worden gevonden. Deze is verantwoordelijk voor de prettige en verkoelende geuren van eucalyptus, munt, rozemarijn, tea-tree, alsem, laurierbladeren, zoete basilicum, salie en bepaalde cannabisplanten. De organische verbinding is in 1870 ontdekt door Francois Stanislas Cloez.

Het krachtige, koelende, maar toch pittige aroma wordt in verschillende industrieën gebruikt. Zo zit het vaak in cosmetica, lotions, essentiële olie mixen en zalven. Eucalyptol is trouwens ook vrij uitgebreid onderzocht. Daarbij is aangetoond dat het mogelijk meerdere toepassingen heeft in de wereld van de geneeskunde.

Soorten die veel van deze terpeen bevatten, kunnen medische patiënten helpen die last hebben van aandoeningen, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat cineol er effectief bij kan zijn.

Eucalyptol Terpene In Cannabis

DE ZIEKTE VAN ALZHEIMER

Cineol heeft mogelijk een positief effect op de ziekte van Alzheimer, vanwege het vermogen om het geheugen en leervermogen te verbeteren. Terpenen zijn zo klein dat ze gemakkelijk de bloed-hersenbarrière kunnen passeren. Dit betekent dat ze een directe werking kunnen hebben op de hersenen.

Bij geheugentests is cineol toegediend om de effecten ervan te onderzoeken. In een studie uit 2012 zijn de effecten ervan op de stemming en het geheugen van 22 deelnemers onderzocht. De geselecteerde deelnemers zijn daarbij blootgesteld aan essentiële rozemarijn olie, die cineol bevat. De personen moesten wiskundige taken oplossen, terwijl de olie in variërende hoeveelheden in de ruimte werd verdampt.

Hierbij is een positieve correlatie aangetoond tussen het aantal correcte antwoorden en hogere niveaus van cineol in het bloed. Om die reden kan cineol dus bijdragen aan een verbeterde cognitie. Daarbij verlicht het mogelijk ook de symptomen die worden ervaren bij het begin van de ziekte van Alzheimer.

Cineol kan wellicht ook helpen bij een ander element van Alzheimer. Bij deze ziekte hoopt het eitwit amyloïd-beta zich op waardoor plaques ontstaan in de hersenen en de cel-naar-cel signalen bij synapsen geblokkeerd worden. Dit eiwit kan ook ontstekingen veroorzaken. Het is gemeld dat cineol de ontstekingen kan verminderen die worden veroorzaakt door de plaques die ontstaan door ophoping van amyloïd-beta.

Eucalyptol Terpen Tegen De Ziekte Van Alzheimer

ANTIBACTERIEEL

Onderzoek naar cineol heeft aangetoond dat de molecule ook effectief is tegen bepaalde soorten bacteriën. Hieronder vallen Escherichia coli, Enterobacter aerogenes, Serratia marcescens en Staphylococcus aureus. Dat wijst op de potentie ervan als antibacterieel middel.

Staphylococcus aureus is een type bacterie dat resistent is tegen bepaalde conventionele antibiotica. De bacterie draagt bij aan de ontwikkeling van veel aandoeningen. Denk aan impetigo, huidabcessen, wondinfecties en folliculitis. De potentie van cineol als antibacterieel middel kan betekenen dat het in de toekomst mogelijk wordt ingezet als medicijn om deze infecties in het lichaam te voorkomen of bestrijden.

ANTIOXIDANT

De populariteit van antioxidanten is enorm gestegen binnen de gezondheid- en fitnessindustrie. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen in het systeem. Ze voorkomen daarbij dat deze DNA-schade kunnen aanrichten middels oxidatie.

Een theorie rondom antioxidanten suggereert dat een verhoogde inname mogelijk de ontwikkeling van kanker kan voorkomen. Antioxidanten worden ook geassocieerd met het vertragen van het verouderingsproces. Daarnaast zouden ze hartaandoeningen en beroertes voorkomen.

Het is bewezen dat cineol werkt als een antioxidant en daarom kan het mogelijk deze voordelen bieden. In een onderzoek uit 2011, gepubliceerd in het tijdschrift Toxicology and Industrial Health, is cineol toegediend aan ratten. De diertjes zijn daarbij blootgesteld aan een hardnekkige verontreinigende stof. De onderzoekers concluderen dat cineol een antioxiderend effect heeft. Bovendien zou het de oxidatieve stress bij ratten na verloop van tijd elimineren.

Eucalyptol Verlaat Terpeen

ANTI-KANKER

Het meest opvallende aspect van cineol is misschien wel de werking ervan tegen kanker. In een paper uit 2002, gepubliceerd in Oncology Reports, wordt verslag gedaan van een proef waarbij cineol is toegediend aan menselijke leukemie cellijnen. De onderzoekers hebben ontdekt dat cineol de groei van de leukemie cellijnen onderdrukt door apoptose op te wekken.

Apoptose wordt beschreven als geprogrammeerde celdood. Het is nodig in het lichaam om de normale celvernieuwing en de juiste functie van het immuunsysteem te handhaven. Te weinig of te veel apoptose kan de oorzaak zijn van veel gezondheidsaandoeningen, die het resultaat zijn van celmutatie. Daaronder vallen ook veel soorten kanker. Het vermogen van cineol om de groei van kanker cellijnen te onderdrukken en apoptose op te wekken, maakt het mogelijk een toekomstig wapen tegen kanker.

ASTMA

Cineol kan ook fungeren als effectief therapeutisch middel als het om astma gaat. Dit is een veelvoorkomende ontstekingsziekte, die de luchtwegen aantast. Symptomen zijn onder meer hoesten, benauwdheid, kortademigheid en een piepende ademhaling. Triggers van astma zijn allergenen, irriterende stoffen, lichaamsbeweging en luchtweginfecties.

Een onderzoek uit 2012, gepubliceerd in het Journal of Asthma, toont aan dat cineol kan leiden tot verbetering van de gezondheid en longfuncties. Ook zou het kortademigheid bij astmapatiënten verminderen.

External Resources:
  1. Effects of Rosemary Essential Oil on Mood and Memory | NHRI http://www.naturalhealthresearch.org
  2. 1,8-Cineole (Eucalyptol) Mitigates Inflammation in Amyloid Beta Toxicated PC12 Cells: Relevance to Alzheimer’s Disease | SpringerLink https://link.springer.com
  3. Essential oil variation in the populations of Artemisia spicigera from northwest of Iran: Chemical composition and antibacterial activity http://www.tandfonline.com
  4. SAGE Journals: Your gateway to world-class journal research http://journals.sagepub.com
  5. Antitumor effect of 1, 8-cineole against colon cancer https://www.spandidos-publications.com
  6. Patients with Asthma Benefit from Concomitant Therapy with Cineole: A Placebo-Controlled, Double-Blind Trial http://www.tandfonline.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.