Wiet oogsten!

Deel 1 / Intro

Het einde is nabij en hopelijk heb ik bijgedragen aan jouw tuin vol met prachtige groene babes. Jullie zijn nu in ieder geval allemaal in staat om cannabis van topkwaliteit te kweken, ook al zal je de eerste keer als beginner vast nog een aantal fouten maken, die onvermijdelijk gevolgen zullen hebben op de grootte en, tot op een bepaalde hoogte, op de kwaliteit van je oogst. Als het helemaal is misgelopen, leer dan van je fout(en) en probeer deze een volgende keer te vermijden.

De meeste fouten die worden gemaakt, zijn vaak stomme fouten, dus probeer zoveel mogelijk informatie te krijgen als je kunt; informatie is macht! Als alles de afgelopen 8-10 weken (zolang hebben de meeste variëteiten nodig om hun bloei goed te voltooien) soepeltjes is verlopen, is het nu tijd om te oogsten.

Zolang je erin geslaagd bent om geen overdosis aan voedingsstoffen toe te dienen, zouden er nu een aantal geweldig goede buds zichtbaar moeten zijn aan al je planten.

Overdaad schaadt en je kunt dan ook beter te weinig dan te veel geven. Hoe dichter je bij het einde van de bloeiperiode komt, hoe meer je de sterkte van je voedingswater kunt reduceren. Je kunt de laatste week/weken zelfs helemaal stoppen met het toedienen ervan.

Het is niet schadelijk voor je oogst als de planten een mooie gele kleur vertonen, dit is zelfs een goed teken. De planten zuigen de voedingsstoffen uit hun eigen bladeren tot op de laatste druppel op, wat betekent dat er minder voedingsstofresten in je buds zullen achterblijven. Het resultaat is een aangenamere smoke.

Deel 2 / Nat knippen

Er zijn verschillende methodes om je planten te oogsten. Welke methode je het beste kunt gebruiken, hangt sterk af van het aantal planten dat je hebt en de grootte van de planten. De meest gangbare methode, en waar mijn voorkeur naar uitgaat, is het "nat" snoeien van de buds. Hierbij gaan we onmiddellijk over tot het één voor één snoeien van de planten op het moment dat zij klaar zijn met rijpen.

We nemen een volgroeide plant en snijden de takken er één voor één af en verwijderen de bladeren rondom de buds. Dit gebladerte bevat veel THC en we leggen dit dan ook opzij voor later om er ijshasj of 'skuff' van te maken. Probeer het vermengen van grote bladeren, waarop met het snoeien weinig of geen THC kristallen zichtbaar zijn, te vermijden, om de uiteindelijke kwaliteit van je hasj te verbeteren.

De grote dekbladeren kunnen 2-3 dagen voordat er wordt begonnen met het snoeien, of zelfs eerder, worden verwijderd. Hierdoor zal het snoeien makkelijker en sneller verlopen, omdat je tijdens het snoeien alleen de grote bladeren dient te verwijderen. Je kunt zelf beslissen of je dit wilt doen of niet.

Een voordeel van het eerder (ongeveer een week voor de oogst) verwijderen van de grote bladeren is dat de laagste buds aan je plant, die veel kleiner zullen zijn dan de bovenste buds, omdat ze minder zijn blootgesteld aan het licht, in de laatste week nu wat in grootte kunnen toenemen en voller kunnen groeien door de plotselinge lichttoename.
Door de planten nat te snoeien, kun je ze korter en netter snoeien dan wanneer de buds droog zijn, waardoor de buds er op hun best uitzien.

De eerste keer is het misschien een beetje wennen, omdat je dan nog probeert uit te vinden wat de beste manier is om ze te snoeien, maar na een minuut of tien heb je meestal wel de techniek gevonden die het snelste en netste voor jou werkt. Het snoeien is op zichzelf niet moeilijk, maar de beste techniek levert je uiteindelijk de beste eindresultaten op.

Zorg ervoor dat je altijd een aantal snoeischaren op voorraad hebt als je echt begint met de klus. Er zijn verschillende soorten snoeischaren verkrijgbaar en ik raad je aan om er een aantal uit te proberen, omdat ieder zijn eigen voorkeur heeft. Als je hebt besloten welke schaar jouw favoriet is, kun je bij toekomstige snoeisessies meteen aan de slag gaan met dit model. Goedkope snoeischaren en scharen die niet scherp genoeg of snel lam raken, zijn minder geschikt als je eens flink aan de slag wilt gaan. Ze veroorzaken op de lange termijn juist meer problemen dan dat ze waard zijn en het snoeien zal daarom veel tijd in beslag nemen.

Na een korte tijd snoeien, heb je al snel een enorme hoeveelheid THC aan je snoeischaren plakken. Als je geen product bij je hebt dat de plakkerige haartjes kan verwijderen, kan het heel lastig zijn om de snoeischaren weer schoon te krijgen. Een slechte snoeischaar zal al snel breken als het scharnier wordt belemmerd door teveel THC. Als je werkt met een goedkope snoeischaar, is het van belang om altijd een reserve snoeischaar achter de hand te hebben, zodat je de eerste snoeischaar kunt vervangen zodra deze problemen oplevert.

Deel 3 / Droog knippen

De tweede methode die je kunt gebruiken, is het droogsnoeien van de planten. Bij deze techniek laat je de planten eerst uitdrogen, voordat je overgaat tot het snoeien. De takken worden afgeknipt en opgehangen in een droogkamer. Het op deze manier drogen van de planten neemt iets meer tijd in beslag dan wanneer de buds nat worden gesnoeid. Deze methode wordt meestal toegepast bij een grote hoeveelheid planten en een tekort aan tijd.

Gedroogde buds zijn moeilijker te snoeien en leveren een minder net resultaat op. Er wordt relatief meer THC verloren omdat de THC met deze methode makkelijker loslaat bij beweging. Dit is allemaal erg relatief; er blijft nog altijd een grote hoeveelheid THC over, zowel aan de buds als aan het plantmateriaal. Hoe droger het plantmateriaal, hoe makkelijker de THC loslaat. Deze methode wordt vaak toegepast bij cannabis die buiten wordt gekweekt.

De enorme buiten gekweekte planten worden ondersteboven opgehangen in een droogruimte en vervolgens systematisch geoogst. Wanneer er een grote hoeveelheid kleinere planten binnen wordt gekweekt, wordt deze methode van het ophangen van de plant in zijn geheel, ook toegepast. Er bestaat geen slechte manier van snoeien, welke manier het beste bij je past hangt helemaal af van het kweeksysteem.

Deel 4 / Knipuimte

Als je een plaats zoekt om te oogsten, ga dan op zoek naar een ruimte die goed geventileerd is. Als je kweekruimte groot genoeg is, kun je daar het beste oogsten terwijl je continu een ventilator laat draaien. Als je in een andere ruimte moet oogsten, zul je merken dat de planten nogal wat geur afgeven. Het is dan ook beter om de deur gesloten te houden en deze alleen te openen als je de volgende plant moet halen voor het snoeien. Wat je ook doet, probeer de buren er niet mee lastig te vallen.

Hoewel de geur van verse cannabis goddelijk ruikt voor de rokers onder ons, zullen de meeste mensen de sterke geur afstotelijk vinden. Het toepassen van een kleine vacuümpomp met koolstoffilter kan helpen bij het verminderen van de geur tijdens het snoeien, of anders zul je toch op zoek moeten gaan naar een plek waar je niemand tot overlast bent. Meestal heb je zelf al snel geen last meer van de penetrante cannabisgeur, omdat je eraan gewend raakt. Onderschat niet hoeveel impact je kunt maken met deze geur, anders zou het hele proces nog kunnen eindigen in tranen.

Deel 5 / Droogkamer

Het is erg belangrijk om de oogst tot een goed einde te brengen, omdat het na al die maanden werk wel erg jammer zou zijn om je buds beschimmeld te zien raken. De ideale ruimte voor het drogen van de buds is een koele en donkere kamer met een temperatuur van 15-22 graden. De kamer hoeft niet erg warm gehouden te worden, omdat de actieve ingrediënten tijd nodig hebben om goed te rijpen, zodat je een fatsoenlijk effect krijgt wanneer je de cannabis rookt.

Het is beter om de buds langzaam, verdeeld over twee weken, te laten drogen, dan dat je ze in een warme kamer stopt om ze zo snel mogelijk in een rookbare toestand te krijgen. Dit doet afbreuk aan de kwaliteit. De buds snel proberen te laten drogen door ze in de magnetron of in een oven te stoppen, omdat je momenteel zonder zit, heeft al helemaal geen nut. Niet alleen de smaak zal erg scherp en slecht zijn, de high zal ook zeer zwak zijn, wat niet echt plezierig is. Cannabis heeft tijd nodig om zogezegd tot volledige sterkte te komen.

Dat de buds gedroogd zijn, betekent nog niet dat ze klaar zijn voor gebruik. Als je de buds uitspreidt om ze te laten drogen, zorg dan voor een goede luchtcirculatie onder en over de buds. Het is niet aangeraden om ze op een krant of iets anders dat niet luchtdoorlatend is te verspreiden. Er zijn speciale droogrekken te koop en ik raad je deze ten zeerste aan voor het drogen van je cannabis. Deze rekken beschikken over gespannen draden, waardoor de buds voldoende lucht van onderaf krijgen. Wanneer je de buds in een stuk karton steekt, zal de kant van de bud die in aanraking komt met het karton moeilijker zijn vocht verliezen, waardoor de kans op het ontwikkelen van schimmel aanzienlijk wordt verhoogd.

Je doet er beter aan om de geoogste buds naast elkaar te leggen, in plaats van ze op elkaar te stapelen. Mocht er toch schimmel ontstaan, zal deze zich op deze manier minder snel kunnen verspreiden. Een ruime 75% van de geoogste buds bestaat uit water dat verwijderd dient te worden. Als dit vocht met moeite wordt verwijderd, bestaat er een risico op schimmel. Als je begint met 500 gram natte buds, zul je eindigen met ongeveer 125 gram droge, rookbare buds. Een te lage temperatuur kan ook betekenen dat de buds te lang vochtig blijven, waardoor er wederom een risico op schimmel ontstaat.

Er bevinden zich altijd schimmelsporen in de lucht, maar ze zullen alleen houvast vinden op je buds als je de slechte omstandigheden waar schimmel van houdt creëert. De meest voorkomende oorzaken van schimmel is onvoldoende ventilatie door de geoogste buds in een te kleine of te afgesloten ruimte te plaatsen, of door ze te laten drogen op een harde ondergrond in plaats van op een luchtdoorlatende ondergrond. De angst voor schimmel is nogal ongegrond zolang je rekening houdt met deze factoren.

Deel 6 / Rijpen

Er is een groot verschil tussen het rijpen en drogen van cannabis. Na slechts een week zullen de kleine buds droog zijn, de middelmatige tot grote buds zullen twee weken nodig hebben. Als je echt een paar joekels in je tuin hebt staan, kunnen deze zelfs nog een paar dagen extra nodig hebben. Je kunt ervoor kiezen om de enorme buds in hun geheel te drogen of om ze eerst uit elkaar te halen, want de structuur van de grote buds bestaat uit kleinere buds die aan elkaar gegroeid zijn. Kleinere buds drogen sneller uit, dus als tijd een belangrijke factor is, is het beter om de grote buds uit elkaar te halen.

De truc om erachter te komen of je cannabis nu echt goed en droog is, is door te proberen om het takje van een grote bud te breken. Als het takje makkelijk knapt is de bud goed en droog. Houd jezelf niet voor de gek met het breken van het takje van een kleine bud. Alle buds dienen goed gedroogd te zijn, voordat je ze kunt rijpen. De droge buds zullen na twee weken goed te roken zijn. Ze hebben dan nog niet hun top bereikt, maar kunnen er mee door.

Het is nu eindelijk tijd om ze uit te proberen, met de wetenschap dat ze in de toekomst alleen maar beter kunnen worden. Als je buds eenmaal goed en echt droog zijn, kun je overgaan tot de opslag ervan. Om de kwaliteit van de cannabis high te behouden, dien je de buds te bewaren in een koele, donkere ruimte. Plaats de buds in een lichtdicht plastic bakje of glazen beker. Licht tast THC aan. Als een aantal van je buds niet droog genoeg zijn en je bewaart ze bij de andere buds, zullen deze buds samen met de al droge buds weer vochtig worden.

Nu moet je de buds nog eens twee weken laten rijpen, waardoor we een maand verder zijn sinds de oogst. Dankzij het rijpingsproces zullen de buds beter smaken en een betere high voortbrengen. Zoals ik al zei, cannabis heeft tijd nodig. Na een maand zal de smaak redelijk ontwikkeld zijn, hoewel sommige variëteiten iets meer tijd nodig zullen hebben om tot een top smoke te komen. De buds zijn nu vanzelfsprekend goed, maar het kan altijd nog een beetje beter.

Eind goed, al goed, maar we hebben nog steeds een enorme hoeveelheid snoeisel druipend met THC over, waarmee we iets fantastisch kunnen maken. We hebben dus niet alleen een goede voorraad rookmateriaal, maar we kunnen ook nog eens een goede ijshasj of hasjolie maken, een aantal cannabis recepten proberen tijdens het koken, en meer.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.