De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds


By Steven Voser Reviewed by: Mr José

Zelf supergrond maken, geeft veel meer voldoening dan grond en flessen plantenvoeding in het tuincentrum kopen. En het is helemaal niet zo moeilijk.


Bepaalde aarde afkomstig van tuincentra is prima voor het telen van wiet, maar het heeft wel beperkingen. Om thuis de beste wiet te telen, raden we aan om potgrond te gebruiken die speciaal is ontwikkeld voor wiet of zelf je eigen aardemix te maken. Als je thuis de allerbeste wiet wilt telen, dan adviseren we om je eigen grondmengsel te maken. Lees verder voor stapsgewijze instructies voor het creëren van je eigen grond.

WAT ZIJN DE VOOR- EN NADELEN VAN HET MAKEN VAN JE EIGEN SUPERGROND?

Evenals veel andere aspecten van het kweken, heeft ook het maken van je eigen cannabisgrond voor- en nadelen. De voordelen zijn echter groter dan de nadelen. We moedigen elke kweker dan ook aan om ten minste eenmaal te proberen zelf grond te maken.

Voordelen

Kwalitatieve zelfgemaakte grond bevat zowel veel macro- als micronutriënten. Je bent daardoor minder afhankelijk van chemische bemesting.

Kweken met zelfgemaakte grond geeft je volledige controle over de herkomst van de voedingstoffen voor je planten. Als je biologisch wilt telen, is dit de beste manier.

Toppen die je kweekt zonder chemische voedingsstoffen, hebben een niet te evenaren, overvloedige en natuurlijke smaak. Je mag dan ook rekenen op een rookervaring die smaakvoller en aangenamer is.

De chemische stoffen in kant-en-klare plantenvoeding laten restanten achter die mogelijk schadelijk zijn voor het milieu. Gebruik je echter zelfgemaakte grond, dan is dat volledig duurzaam en milieuvriendelijk.

Nadelen

Het kost tijd om je eigen grond te maken. Die luxe hebben niet alle kwekers. Als je een slechte mix maakt, zullen je planten niet gedijen. Een slechte mix bevat te veel of te weinig voeding. Gelukkig kom je in dit artikel te weten hoe je een fatsoenlijke mix maakt.

Als je zelf grond wilt mengen, moet je aanvankelijk meer investeren. Het is in het begin duurder dan kant-en-klare aarde en plantenvoeding. Wees je daarvan bewust als je kweekt met beperkte middelen. Weet echter ook dat het resultaat die investering absoluut waard is. 

MEER INZICHT IN DE GROND EN VOEDINGSTOFFEN VOOR CANNABIS

Door je eigen superaarde voor wiet samen te stellen, creëer je voortijdig een rijk medium voor je planten, in plaats van je planten alleen minerale of biologische voeding te geven als het nodig is. Grond speelt twee belangrijke rollen bij het kweken van cannabis. Allereerst zorgt het ervoor dat je cannabisplanten goed kunnen wortelen en beschermd zijn tegen de wind. Ten tweede, en belangrijker, is het een middel om voedingsstoffen en water bij de wortels te krijgen. Om te begrijpen hoe grond in elkaar zit en hoe je een zelfgemaakt mengsel gebruikt voor de bemesting en verzorging van cannabisplanten, helpt het als je inzicht hebt in de basisvoedingsstoffen die de planten nodig hebben om te overleven en floreren.

Naast water heeft cannabis drie belangrijke voedingsstoffen of _macronutriënten_ nodig: stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Als je meststoffen koopt, dan vind je producten met diverse verhoudingen. Ze zijn daarbij ontwikkeld voor een specifieke fase van de groeicyclus. Hieronder een kort overzicht van de manier waarop deze voedingsstoffen cannabisplanten helpen groeien:

Stikstof

Is een van de belangrijkste bestanddelen van chlorofyl. Het is een essentiële bouwsteen van belangrijke aminozuren.

Fosfor

Is essentieel voor de aanmaak van ATP en fosfolipiden. Die zijn nodig voor de opbouw van celmembranen.

Kalium

Draagt bij aan de fotosynthese. Daarbij reguleert het de CO₂-opname via huidmondjes in de bladeren en verstevigt het de celwanden.

Stikstof, fosfor en kalium zijn de belangrijkste stoffen in de meeste meststoffen uit tuincentra en kweekshops. Er zijn echter ook andere voedingsstoffen, de zogenaamde micronutriënten, die een sleutelrol spelen. Deze zijn tevens nodig voor de kweek van gezonde planten met de best mogelijke toppen.

Deze micronutriënten zijn onder andere calcium, ijzer, zwavel, zink, boor, mangaan en koper. De stofjes komen van nature bijvoorbeeld voor in vleermuisguano, wormenpoep, melasse, kelp en koffiedik.

NPK Ratio

Als je zelf supergrond voor cannabis maakt, creëer je alvast een rijk medium voor je planten. Daarbij krijgen ze dus meteen meer tot zich dan als je ze steeds voedt met chemische meststoffen. Het harde werk en de moeite die je steekt in het maken van je eigen natuurlijke en biologische grond, betalen zich uiteindelijk uit als je de superieure toppen mag oogsten.

HOE MAAK JE ZELF SUPERGROND?

Het maken van je eigen supergrond klinkt misschien eng, maar het is echt niet moeilijk. Het concept is eigenlijk heel eenvoudig. Je begint met kwalitatieve, biologische grond en verrijkt dat vooraf met natuurlijke stoffen. Als het dan tijd is om te planten, heb je alvast een rijk groeimedium. Daarin krijgen je cannabisplanten alles wat ze nodig hebben voor de productie van prachtige, aromatische toppen.

STAP 1: KOOP BASISGROND

Het kiezen van een goede basisgrond voor je cannabisplanten is superbelangrijk. Bedenk dat cannabis houdt van goed beluchte, doorlaatbare en lichtzure grond (een pH van 6–6,5 is ideaal). Kies, indien mogelijk, voor biologische aarde met natuurlijke ingrediënten, zoals wormenpoep, compost, kokosvezel of zand. Deze grondsoorten zijn over het algemeen wel duurder. Het maakt echter aanzienlijk verschil voor de gezondheid van je planten en de kwaliteit en omvang van je oogst.

Let op de volgende stoffen bij biologische grond:

Veenmos Guano
Mest Steengruis
Zand Kokosvezel
Natuurlijke meststoffen
(zoals K-Mag)
Pijnboomnaalden
Perliet Vermiculiet

Het is geen ramp als je geen hoogwaardige biologische grond kunt vinden waarin ten minste enkele van deze ingrediënten zitten. Ga in dat geval gewoon naar een plaatselijke kas of lokaal tuincentrum en koop neutrale potgrond. Kies daarbij, indien mogelijk, voor een lichtzure grond.

STAP 2: VERRIJK JE GROND

Doe de grond eerst in een grote bak. Maak de aarde los met een mestvork, zodat er voldoende lucht in komt. Als de grond mooi kruimelig is, ga je het verrijken met natuurlijke ingrediënten. Daarmee maak je een rijk groeimedium voor je cannabisplanten.

Deze dingen kun je aan de grond toevoegen:

Wormenpoep Koffiedik en/of
theeblaadjes
Eierschalen Schillen van groente
en fruit
Compost Kokosvezel
Perliet Vermiculiet
Zand Beendermeel
Bloedmeel Natuurfosfaat
Epsomzout Kalk
Dolomiet Biologische
voedingskorrelsJe doet deze ingrediënten gewoon bij de grond en gebruikt de mestvork om alles goed te mengen.

De “juiste” hoeveelheid voor in je supergrond is afhankelijk van de kwaliteit van je basisgrond. Ook hangt het samen met de tijd die je nog hebt voordat je gaat planten. Maak, indien mogelijk, je grond ten minste zes maanden voor het kweken. Daardoor kun je meer van de hierboven genoemde ingrediënten gebruiken. Ze hebben dan namelijk voldoende tijd om goed af te breken.

Als alle ingrediënten goed zijn afgebroken, heb je een rijke bovenlaag voor je planten. Daarmee boots je goed na hoe het in de natuur gaat. Deze supergrond bevat veel stikstof, fosfor en kalium, maar ook alle eerder genoemde micronutriënten.

Dit proces kost echter tijd. Compost is bijvoorbeeld pas na een paar maanden tot een jaar klaar. Houd hier rekening mee als je wilt gaan kweken. Alleen al de schillen van groenten en fruit hebben een paar maanden nodig om af te breken.

Als je meteen wilt planten, gebruik dan alsnog een aantal van de hierboven genoemde ingrediënten. Wees echter wel voorzichtig, want je loopt het risico dat de grond teveel voedingsstoffen bevat. Deze voedingsrijke (of ‘hete’) aarde kan je planten zelfs verbranden. Hanteer als vuistregel de volgende verhouding tussen grond en andere ingrediënten:

- 4 delen basisgrond
- 1 deel wormenpoep
- 1 deel kokosvezel
- 1 deel perliet/vermiculiet (voor extra drainage)
- 2,5–5% guano
- 2,5% beender- en/of bloedmeel

Als je micronutriënten als epsomzout, azomiet, kalk of dolomiet toevoegt, lees dan altijd de gebruiksaanwijzing. Deze voedingsstoffen zijn sterk en kunnen voedselverbranding veroorzaken als je ze niet goed gebruikt.

How To Create Your Own Cannabis Super Soil Mix

STAP 3: WAS JE SUPERGROND (ALS JE ER METEEN IN WILT PLANTEN)

Als je geen maanden de tijd hebt om je eigen supergrond te maken, gebruik dan deze snellere en makkelijkere manier voor het creëren van je eigen cannabisgrond.

Combineer in de potten waarin je gaat kweken:

- 3 delen biologische basisgrond
- 1 deel perliet
- 1 deel wormenpoep
- 100 gram groenzand
- 50 gram guano
- 100 gram dolomietkalk

Meng alles goed door elkaar met een mestvork. Laat de grond ten minste twee dagen in puur water staan, zodat het helemaal doorweekt is. Daardoor weet je zeker dat het niet te 'heet' is voor je zaailingen. Laat het water weglopen en laat de grond grotendeels opdrogen voordat je plant. Als je planten er eenmaal in staan, gebruik dan water zonder extra voeding bij de eerste drie keer watergeven.

STAP 4: ZET PLANTEN NIET METEEN IN ZELFGEMAAKTE SUPERGROND

Het is belangrijk te weten dat zelfgemaakte supergrond veel voedingsstoffen bevat. Je moet het daarom niet gebruiken voor zaden, zaailingen of klonen. Deze jonge plantjes zijn erg kwetsbaar. Ze zullen door de voedingsstoffen verbranden als je ze direct in zo’n rijk medium zet. In plaats daarvan moet je na het kiemen van je wietzaadjes jonge planten in elk geval de eerste 2 weken in neutrale aarde houden. Verpot ze pas als ze goed geworteld zijn en 3 of meer knooppunten en grotere bladeren hebben.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37835 reviews