De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds


By Steven Voser

WAT IS HET BESTE LICHTSCHEMA VOOR AUTOFLOWER CANNABIS?

Autoflowering cannabissoorten bloeien op basis van leeftijd, in plaats van een verandering in hun lichtcyclus. Toch blijft het voor een goede oogst belangrijk dat je autoflowers de juiste hoeveelheid licht ontvangen. Lees verder en ontdek alles dat er te weten valt over verlichting voor autoflowering cannabissoorten.

Video id: 527684146

18/6 LICHTSCHEMA

Cannabis is een C3-plant. Dit betekent dat het CO₂ kan absorberen voor fotosynthese, zelfs tijdens de lichturen. Autoflowering planten hebben korte vegetatieve fases en groeien meestal korter dan fotoperiodieke soorten. Je wilt je autoflowers daarom gewoonlijk minstens 18 uur licht geven. Dit maakt robuuste groei mogelijk, zonder teveel uit te geven aan energie. Je autoflowers zijn even dol op licht als traditionele fotoperiodieke soorten. Ze zijn er echter niet afhankelijk van voor het starten van hun bloei.

18/6 LICHTSCHEMA

24 UUR LICHTSCHEMA

Sommige kwekers geven hun autoflowers zelfs een volle 24 uur licht, met als argument dat dit de vegetatieve groei maximaal bevordert. Daarentegen stellen kwekers die zich aan 18 uur lichtschema’s houden dat dit hun planten een korte “hersteltijd” geeft, die belangrijk is voor gezonde groei.

Er bestaat geen echte overeenstemming over de vraag of autoflowers beter groeien onder 18 of 24 uur licht. Met beide methodes hebben we kwekers geweldige resultaten zien behalen. Wil je een weloverwogen keuze maken? Dan raden we je aan beide varianten uit te proberen. Ontdek wat voor jou het best werkt.

24 UUR LICHTSCHEMA

HOE ZIT HET MET EEN 12/12 LICHTSCHEMA?

Sommige kwekers kiezen er toch voor om hun autoflowers onder een 12/12 lichtcyclus te plaatsen tijdens de bloei. Dat is prima, omdat autoflowers onder deze omstandigheden toch een behoorlijke oogst leveren. Besef echter wel dat de toppen die je onder een 12-uurs lichtschema oogst veel kleiner zijn dan wat je behaalt onder een 18 of 24 uur schema. Enkele redenen om je autoflowers onder 12/12 te houden zijn:

  • Hitteproblemen: Leef je in warm klimaat? Dan kan het verstandig zijn om je kweeklampen overdag uit te schakelen. Zo voorkom je dat je kweekruimte oververhit raakt. In dat geval is het kweken van autoflowers onder een 12/12 lichtschema—met ’s nachts de lampen aan—mogelijk de beste manier om te voorkomen dat je planten aan hittestress worden blootgesteld.
  • De teelt van autoflowers naast fotoperiodieke soorten: Als je autoflowers kweekt naast gefeminiseerde fotoperiodieke soorten, dan zul je je autoflowers waarschijnlijk in dezelfde ruimte plaatsen als je bloeiende gefeminiseerde planten. Hierdoor krijgen je autoflowers slechts 12 uur per dag licht.
  • Om licht te besparen: Het kan behoorlijk in de kosten lopen, wanneer je kweeklampen een paar maanden op 18-24 uur draaien. Wil je je autoflowers wat goedkoper kweken? Dan kun je overwegen om een 12 uur lichtschema te hanteren.
HOE ZIT HET MET EEN 12/12 LICHTSCHEMA?

HET UITVOEREN VAN EEN SOG MET AUTOFLOWERS

SOG, of sea of green, is een cannabis trainingstechniek, die geweldige opbrengsten kan leveren. In plaats van je planten zo groot mogelijk te kweken, draait SOG om de teelt van meerdere kleinere planten dicht op elkaar. Zo ontstaat er een gelijkmatig bladerdak dat de lichtblootstelling en ruimte maximaal benut.

SOG is een geweldige techniek om met autoflowers te proberen. Hierbij komt het van nature kleinere formaat van deze variëteiten goed van pas.

Elke kweker heeft zijn eigen techniek voor SOG, maar de meesten plaatsen 4 tot 16 planten per m². Dit hangt af van hoe groot je elke plant wilt groeien.

Afhankelijk van het formaat van de specifieke soort die je kweekt, raden we aan om 7-10l potten te gebruiken en tussen 4-6 planten per m² te telen. Daarmee haal je het meeste uit je ruimte en lampen, terwijl voldoende luchtstroom mogelijk blijft. Dit voorkomt eventuele schimmelproblemen. Besluit je om meer planten per m² te kweken? Vergeet dan niet om kleinere potten te gebruiken, om hun formaat te beheersen en te vermijden dat je kweekruimte overvol raakt.

EEN OPMERKING OVER LICHTSPECTRUM

Gebruik van het juiste lichtspectrum is ontzettend belangrijk bij het kweken van iedere soort cannabisplant, inclusief autoflowers. Omdat autoflowering planten zo’n korte levenscyclus hebben, moet je zorgen voor zo goed mogelijke kwaliteit van licht, voeding en aarde.

Zoals je je misschien wel herinnert van de natuurkundeles, wordt licht opgesplitst in verschillende kleurenspectra zodra het door een prisma schijnt. Planten, die voor fotosynthese afhankelijk zijn van licht, reageren verschillend op deze diverse spectra. Net zoals bij een fotoperiodieke cannabissoort, raden we aan om de volgende lichtspectra te hanteren:

  • 6500K blauw licht tijdens de groei: Het is aangetoond dat blauwe lichtspectra de vegetatieve groei bevorderen. Dit helpt cannabisplanten om kort en gedrongen te groeien, terwijl het strekking beperkt.
6500K blauw licht tijdens de groei
  • 2700K rood licht tijdens de bloei: Rode lichtspectra zijn ideaal voor de bloei, omdat ze topvorming en een beetje strekking stimuleren. Dat bevordert je planten om grote, dichte toppen te produceren.
2700K rood licht tijdens de bloei

EXTRA TIPS VOOR HET KWEKEN VAN GEWELDIGE AUTOFLOWERS

Ben je nog onbekend in de wereld van autoflowers? Volg deze eenvoudige tips voor een betere oogst:

  • Kies een productieve autoflower: Niet alle autoflowers zijn hetzelfde. Als opbrengst belangrijk is voor je, zorg er dan voor dat je een productieve soort kiest.
  • Zaai in de uiteindelijke pot: Het overpotten van cannabisplanten veroorzaakt altijd stress. Autoflowers kunnen binnen slechts 8 weken van zaad tot oogst gekweekt worden. Om stress te vermijden, plant je je zaden daarom beter rechtstreeks in hun uiteindelijke potten.
  • Gebruik een luchtig kweekmedium: Dit bevordert de groei van wortels en bladeren.
  • Gebruik LST: Mocht je je autoflowering cannabisplanten willen trainen, gebruik dan alleen low-stress-technieken. High-stress-technieken zoals fimmen, toppen en supercroppen zullen meer kwaad dan goed doen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37832 reviews