De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Steven Voser

Lollipopping is een snoeitechniek waarmee je cannabisplanten helpt hun energie te richten op de omvangrijkste topdelen, meestal rond de kruinen. Het is simpel, levert weinig stress op en kan je helpen om grote oogsten en buitengewone toppen te verkrijgen. Lees verder en ontdek meer over het lollipoppen van wiet.


De Voordelen Van Lollipoppen

Net als elke andere plant halen wietplanten energie uit het licht, water en de voedingsstoffen uit hun omgeving. Deze energie is echter beperkt. Lollipopping, zoals het onder telers bekendstaat, helpt je planten die energie te richten op de ontwikkeling van toppen op de juiste plaatsen. Specifieker gezegd, leg je hiermee de focus op de delen van de plant die het meeste licht ontvangen.

Ongesnoeide of ongetrainde wietplanten groeien als een kerstboom. Tegen de tijd dat ze klaar zijn voor de bloei, is de kans groot dat ze een compacte kruin hebben ontwikkeld waar weinig licht doorheen komt. Dit betekent uiteraard dat het licht de lagere topdelen niet bereikt. Zonder ingrijpen, ontstaan uit deze lagergelegen knopen kleine, luchtige “popcorn”-topjes zonder veel kracht, smaak en aroma. Bovendien zien deze toppen er vaak onaantrekkelijk uit.

Bij lollipopping verwijder je tot een bepaald punt de groei aan elke tak van je wietplant om zo de focus te leggen op de bovenste topdelen.

Door te lollipoppen kun je echter niet alleen licht bij de juiste knopen krijgen, maar tevens de beperkte energievoorraad van je planten beter benutten. Het eindresultaat is een zwaardere oogst en grote, compacte toppen met maximale kracht en smaak.

Lollipopping Cannabis Plant

Zo Lollipop Je Wietplanten

Lollipopping is een simpele techniek, maar er is wel zorgvuldigheid bij geboden. Allereerst moet je dit net voor de bloei uitvoeren. Ook adviseren we om te snoeien, oftewel overbodige takken te verwijderen. Ga daarbij rustig te werk en met een plan.

1. Snoei je planten eerst met een scherpe en schone schaar. Onze gebogen snoeischaar is bijvoorbeeld geweldig om precieze sneden dicht bij de knopen te maken. Voor grotere en dikkere takken is het de moeite te investeren in een stevige snoeischaar. Verwijder allereerst de meest voor de hand liggende delen. De takken onderaan krijgen vanzelfsprekend niet genoeg licht om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Haal deze dus eerst weg.

Step 1

2. Zodra je de duidelijkste probleemgebieden hebt aangepakt, adviseren we het snoei-advies van Kyle Kushman te volgen: verwijder alle takken die niet verder komen dan 50% van de hoogte van de plant. Je planten strekken namelijk tijdens de eerste weken van de bloei, waardoor deze takken overschaduwd raken en zich nooit fatsoenlijk ontwikkelen. Bij lollipopping hoef je niet per se volledige stelen te verwijderen. Hier is echter wel vaak sprake van bij het snoeien.

Step 2

3. Verwijder vervolgens de takken die in het midden van de plant groeien, met name onder de kruin. Deze krijgen waarschijnlijk onvoldoende licht. Bovendien bedekt dit gebladerte vaak veel plaatsen waar omvangrijke toppen kunnen groeien. Verwijder op dit punt ook takken of bladeren die afsterven of vergelen.

Step 3

4. Vervolgens is het een kwestie van elke afzonderlijke tak lollipoppen. Sommige telers adviseren om niet meer dan drie knopen aan het uiteinde van elke tak te laten zitten. Dit hangt echter sterk af van de soort, het formaat en de gezondheid van de plant. Ook het moment waarop je snoeit, is van belang. Zijn je planten bijvoorbeeld aan de kleine kant en snoei je pas laat? Dan raden we aan om onder de bovenste 4/5 knopen te snoeien. Verwijder in elk geval alle groei richting de uiterste nodes van elke tak.

Step 4

Ben je overal bij langs gegaan? Dan adviseren we om je planten 2-3 dagen de tijd te geven om te herstellen, voordat je het lichtschema verandert. Pas ook op dat je niet teveel wegsnoeit, aangezien dit de groei kan belemmeren. Is dit de eerste keer dat je lollipopping probeert? Begin dan rustig aan en probeer geleidelijk je ideale snoeimethode te ontdekken.

Lollipoppen Versus Ontbladeren — De Verschillen

Ontbladeren is niet hetzelfde als lollipopping. Veel telers verwarren de technieken echter wel met elkaar. Hoewel je in beide gevallen bladeren verwijdert, richt lollipopping zicht op de onderkant van een plant. In feite gaat dit om het verwijderen van groei die niet genoeg licht krijgt. Hierdoor gaan planten hun energie richten op de ontwikkeling van toppen bovenin het bladerdek, waar genoeg licht is. Visueel kun je deze wietplanten herkennen aan blote stelen zonder bladeren aan de onderkant, vergelijkbaar met een lolly.

Ontbladeren draait echter om het verbeteren van de lichtblootstelling en luchtstroming rondom alle delen van de plant. In plaats van de bovenste toppen een voorkeursbehandeling te geven, biedt deze methode alle toppen een kans. Wil je dit eens proberen? Lees dan meer over het proces van ontbladeren en de voordelen die het biedt.

Lollipopping Cannabis Plant Voor en na

Lollipopping Met Een Scrog en Main-lining Combineren

Wil je het gewicht en de kwaliteit van je oogsten werkelijk verhogen? Dan adviseren we lollipopping te combineren met andere trainingstechnieken.

Main-lining is bijvoorbeeld een ideale manier om de natuurlijke apicale dominantie van wietplanten te sturen. Deze combinatie van toppen en LST levert symmetrische planten op met een Y-vormige, spruitstukachtige steel. Elke keer dat je dit doet, vermenigvuldig je het aantal hoofdtoppen dat de plant ontwikkelt en help je haar energie gelijkmatig te verdelen over alle takken.

Deze techniek gaat bijzonder goed samen met lollipopping. Door de technieken te combineren, benut je niet alleen het licht in je kweekruimte, maar verbeter je ook het vermogen van je planten tot top-ontwikkeling.

Naast main-lining werkt lollipopping ook uitstekend in combinatie met een ScrOG. Hierbij draait het om het verkrijgen van een gelijkmatig bladerdek door scheuten door een raster te weven. Wanneer je een ScrOG met main-lining en lollipopping combineert, bevorder je de planten om hun energie gelijkmatig en efficiënt over dit bladerdak te verdelen.

Lollipopping and Mainlining Cannabis Plant

Begin Vandaag Nog Met Lollipoppen!

Naderen je planten de bloei? Dan adviseren we om lollipoppen te proberen, voordat je je lampen aanpast. Begin wel rustig en voorzichtig. Heb je nog geen ervaring met deze techniek? Overweeg dan op verschillende manieren te lollipoppen en snoeitechnieken toe te passen op diverse planten van dezelfde soort. Vergelijk de resultaten vervolgens tijdens de oogst om de ‘sweet spot’ te vinden.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37823 reviews