Het maakt niet uit hoeveel de mensheid over cannabis te weten komt; altijd zullen er mensen met afwijkende meningen en voorkeuren zijn. Er zijn gebruikers met een weerstand tegen verdampen, mensen die enkel wiet roken, en uiteraard, liefhebbers van concentraten. Net zoals op de consumentenmarkt, speelt er op het niveau van de teelt een aantal discussies rond diverse wietgerelateerde zaken. Een van de belangrijkste discussiepunten is het "nat versus droog knippen". Er zijn steekhoudende argumenten voor én tegen beide methodes en daar liggen verschillende persoonlijke voorkeuren aan ten grondslag.

Als je het oogstproces nog niet voldoende begrijpt en daar wat meer achtergrondinfo over wilt, lees dan vooral ons eerdere artikel nog even:

INTRODUCTIE VAN BEIDE METHODEN

Voordat we kunnen uitleggen waarom de ene methode mogelijk voordeliger dan de andere is, moeten we eerst vaststellen wat beide technieken inhouden en welke stappen erbij komen kijken.

Nat knippen is wanneer een kweker de bladeren van de toppen snoeit direct nadat de tak van de hoofdplant is afgeknipt. Bij deze methode zal alle overgebleven oogst loodrecht ten opzichte van de plant staan. Aan de andere kant vergt het droog knippen geduld totdat de takken, tja, droog zijn voor het knippen. Bij deze methode drogen de bladeren met de toppen en krullen de bladeren naar de toppen toe.

Sommige kwekers verkiezen een balans tussen de twee opties. Zo verwijderen sommigen voor het drogen de grotere bladeren. Hierdoor blijven de suikerachtige blaadjes achter tot na het droogproces. We behandelen de reden hierachter later in dit artikel.

NAT KNIPPEN

Het verwijderen van de bladeren direct nadat de plant is geoogst, wordt door veel telers aanbevolen. Het is een gemakkelijke en praktische methode, in het bijzonder voor beginners. Zolang de bladeren vers en stevig zijn, is het eenvoudiger ze te vinden en tussen de toppen te komen om een hele bladstam te verwijderen. Wanneer je nat knipt, gaat het gehele proces aanzienlijk sneller. Je hoeft enkel de toppen te drogen en je geen zorgen te maken over de extra tijd die het later verwijderen van blad je kost.

De meest schimmels ontwikkelen zich tussen de stengel en de top in deze fase. Het verwijderen van de toppen van de tak voorkomt dit, wat je oogst kan redden in het geval je in een vochtige omgeving woont.

Deze methode geeft de toppen ook de kans om wat te luchten en uit te zetten. Ze worden hierdoor visueel aantrekkelijker. Als je je toppen wilt verkopen, trekt deze methode waarschijnlijk meer klanten.

Nat knippen is ook de wijze die het meest verenigbaar is met knipmachines. Als we het over grootschalige teelt hebben, is dit waarschijnlijk de methode om voor te gaan. Indien je kiest voor droog knippen in een grote kweekoperatie, moet je een compleet team inschakelen op de dag van het knippen.

nat knippen cannabis

DROOG KNIPPEN

Deze methode wordt beschouwd als de meer zorgzame. Hoewel het zeker minder efficiënt is, wordt het in sommige gevallen als effectiever gezien. De meeste kwekers die droog knippen, willen voorkomen dat de toppen te snel drogen. Dit zorgt voor een aangenamere rooksensatie en geeft de toppen de kans om op hun eigen tempo te drogen. De grotere bladeren bedekken de toppen en verzien ze zo van constant vocht totdat de volledige tak klaar is om gerookt te worden.

Het is lastiger om gedroogde, dode bladeren te knippen. Maar als je natuurlijke omgeving geen mogelijkheid voor nat knippen biedt, heb je geen andere keuze. De kwaliteit van je cannabis is altijd belangrijker dan de extra moeite die je er wellicht voor moet doen.

Droog knippen voorkomt ook dat je de gedroogde suikerblaadjes, die aan de toppen plakken, eraf haalt. Tenzij je veel tijd besteedt aan het zorgvuldig verwijderen van deze kleine blaadjes, blijven ze zitten. Maar hé, er zijn mensen die houden van de THC-rijke blaadjes die bij de toppen zitten. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Een hoop consumenten prefereren de minder scherpe rook van toppen met deze blaadjes eraan.

Deze methode kan voor een aangenamere rookervaring zorgen. Hoe langer je de plant laat drogen, des te meer chlorofyl er verdwijnt. Deze eigenschap geeft de toppen een zeer scherpe, “groene” smaak en geur, die veel gebruikers niet waarderen.

droog knippen

DE PERFECTE BALANS

Met dit alles in gedachten kunnen we kijken hoe je een balans tussen de twee methoden kunt vinden en hoe je kunt proberen het beste van beide te combineren.

Snoei alle grote ventilator bladeren en grove suikerblaadjes die uit de toppen steken. Laat de kleinere suikerachtige blaadjes zitten. Dit houdt het droogproces traag en beschermt je toppen en hun essentiële trichomen. Zodra de takken volledig gedroogd zijn en ze breken in plaats van buigen, is het moment gekomen om de rest eraf te knippen. Gooi het overblijfsel niet zomaar weg! Overtollig plantenmateriaal of “knipafval” is uitstekend voor het maken van eetbare producten ("edibles"), tincturen en zelfs hasj.

De grootste zorg bij iedere knipwijze is schade aan de trichomen. Je hebt al je tijd en energie gestoken in het kweken van deze wonderlijke plant; dan wil je zeker niet de potentie verliezen door onzorgvuldigheid. Zorg dus dat je alle aspecten ervan goed bestudeert. En pas de procedures aan aan jouw specifieke omstandigheden.

Per slot van rekening blijft cannabis iets waar verdeeldheid over bestaat en waarbij individuele voorkeuren een belangrijke rol spelen. Elke consument kan een kweker vinden die zijn of haar overtuiging en mening deelt. Het is aan jou om te zien waar je je het beste bij voelt als consument of als kweker.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.