De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds


By Luke Sumpter

Wat, wanneer en hoe je wiet moet knippen.


De meeste telers zullen het ermee eens zijn dat de oogst het lonendst van de hele kweek is. Je hebt maanden gespendeerd aan het opkweken van je zaailingen tot volwassen planten met mooie volle toppen en nu kun je eindelijk de vruchten plukken van al dat harde werken!

Er is echter nog steeds werk aan de winkel. Je moet je toppen namelijk op het drogen, uitharden en bewaren voorbereiden. Als je dit goed doet, krijg je wiet die er beter uitziet en beter smaakt. Bovendien is het lekkerder om te roken. Geloof ons; het is zeker de moeite waard.

Nadat je de takken van de plant hebt verwijderd, is het wegknippen van de suikerblaadjes van de toppen belangrijk. Herinner je je die mooie en goudklompachtige toppen van je favoriete coffeeshop? Deze zijn het resultaat van knippen, ook wel trimmen genoemd. Dergelijke toppen doen echter meer dan er alleen mooi uitzien. Ze ruiken en roken namelijk ook lekkerder. Bovendien blijven ze na een goede knipbeurt langer vers.

Laten we eens ingaan op waarom je je toppen moet knippen en de verschillende technieken die je kunt toepassen om deze klus te klaren.

Video id: 265566827

Waarom Je Wiettoppen Moet Bijknippen

Als je suikerblaadjes afknipt, zorg je ervoor dat de toppen vrij zijn van schimmel en ander overtollig plantmateriaal. Nog steeds niet overtuigd? Hieronder zetten we de belangrijkste redenen om je wiettoppen bij te knippen op een rijtje.

🏵️ Uiterlijk

De smaak, het aroma en effect zijn de belangrijkste aspecten van wiet. Hoe het eruitziet, is echter ook niet onbelangrijk. Niets voelt immers zo fijn als het beetpakken van pure, bijgeknipte toppen uit je voorraadpot. Met trimmen creëer je wiet van de bovenste plank.

👃 Aroma

Elke soort bestaat uit een unieke mix van terpenen die het aroma voortbrengen. Zonder de suikerblaadjes zullen deze terpenen veel meer op de voorgrond staan. Knip ze op het juiste moment af, zodat je voorkomt dat er te veel trichomen loskomen. Dit zijn de klieren die deze aromatische terpenen produceren.

💨 Aangename Rook

Niet weggehaalde suikerblaadjes zijn onaangenaam voor de longen als je ze rookt. Ook bevatten ze minder THC. Het beste is dus om deze te verwijderen. Als je je toppen bijknipt, worden ze net zo aangenaam om te roken als de exemplaren van de coffeeshop.

🦠 Gehalte Cannabinoïden

Op de toppen zitten de meeste trichomen, die cannabinoïden en terpenen voortbrengen. Suikerblaadjes maken ook wel trichomen aan, maar in mindere mate. Door het knippen van je toppen wordt de verhouding tussen plantmateriaal en cannabinoïden veel beter.

X

Wanneer Je Wiet Moet Bijknippen

Nu je weet waarom je je toppen moet knippen, is het belangrijk te weten hoe je dit moet doen. Zoals we al eerder hebben aangestipt, is timing essentieel als het gaat om het trimmen van wiettoppen. Knippen is de eerste stap na de oogst.

Voordat je echter gaat oogsten, kun je al iets doen om de voordelen van het knippen volledig te benutten. We hebben het hier over spoelen. Voor degenen die dit niet kennen; dit betekent dat je de voedingsstoffen wegspoelt uit het groeimedium met zuiver water voordat je gaat oogsten. Dit moedigt de planten aan om opgeslagen nutriënten te gebruiken, wat resulteert in zachtere en smaakvollere toppen.

De meeste telers kiezen ervoor om de laatste twee weken van de bloei hun planten te spoelen. Door de toppen vervolgens op de juiste manier te knippen, drogen en uit te harden, zorg je ervoor dat de wiet minder scherp wordt. Daarnaast versterk je hiermee haar aromatische eigenschappen.

Sommige telers geven er de voorkeur aan om direct na het oogsten hun toppen te knippen; anderen laten ze eerst liever drogen. Beide opties hebben voor- en nadelen.

De Beste Hulpmiddelen Om De Knipklus Te Klaren

Zoals voor elke aan wiet gerelateerde teeltklus geldt; je hebt de juiste hulpmiddelen nodig. Deze middelen zien er misschien simpel uit en in veel opzichten zijn ze dat ook, maar ze zijn ontzettend belangrijk.

1. Gebogen Snoeischaar

Om te beginnen, kan elke kweker je op het hart drukken dat een gebogen snoeischaar het oogsten en het knippen makkelijker maakt. Deze afgeronde messen passen perfect rond de basis van de toppen. Op deze manier kun je ze veilig van de takken afknippen.

Met deze afgeronde messen is het bovendien simpel suikerblaadjes te verwijderen zonder dat je de toppen beschadigt. Daarnaast kunnen je handen gaan slijten door het knippen. Veel telers hebben dan ook last van eelt. Gelukkig zijn deze scharen voorzien van een comfortabele PVC-greep en een veerweerstand om dit te voorkomen.

2. Rolling Tray / Collection Tray

Het is ook praktisch je toppen boven een collection tray te knippen, zodat je de suikerblaadjes voor later kunt bewaren. Weet je niet waar je deze kunt halen? Zoek dan niet verder en bekijk onze lijn van rolling trays. Deze hebben levendige ontwerpen en verhoogde randen. Zo voorkom je verspilling en rotzooi. Bovendien kun je je eigen favoriete kleur en maat uitzoeken.

3. Geschikte Voorraadpot

Heb je er al over nagedacht waar je de toppen die je hebt geknipt in gaat doen? Je kunt ze immers niet op je tafel laten liggen. Het beste kun je iets gebruiken dat luchtdicht, ruim en praktisch is. Wij hebben met ons huismerk de perfecte oplossing in de vorm van de RQS Re:stash Pot.

Deze luchtdichte potten hebben een siliconen hoes die de interne weckpot isoleert. De deksel is daarbij BPA-vrij en gemaakt van hernieuwbare hennepvezel. Deze voorrraadpot helpt je wiet vers te houden en optimaliseert het terpenen-gehalte.

X

Verschillende Knipmethodes

Er zijn twee manieren om wiet met de hand te knippen: nat en droog. Een alternatieve manier is het massaal verwerken van de toppen met een machine. Telers hebben elk hun eigen voorkeur, maar als alles goed gaat, komt het eindresultaat op hetzelfde neer. Laten we hieronder de procedure en de voors en tegens van elke methode eens bekijken. Zo kun je erachter komen welke het beste bij jou past.

Video id: 753816362

Nat Knippen

Nat knippen betekent dat je de suikerblaadjes direct na het oogsten van je toppen knipt. De toppen bevatten dan nog veel water, dus ze zijn in dit geval nogal nat en kleverig om vast te houden.

1. Oogst je toppen

Step 1

Knip met de gebogen snoeischaar de takken in de buurt van de knopen af. Elke steel heeft als het goed is meerdere toppen. Om het jezelf makkelijk te maken, kun je de toppen straks tijdens het knippen aan de takken laten zitten. Doe de stelen in een grote pot of emmer.

2. Zoek je hulpmiddelen bij elkaar en bereid je voor

Step 2

Pak je schaar en tray erbij, zet een podcast aan en drink wat koffie om je klaar te maken voor de taak die je te wachten staat. Was je handen en droog ze goed. Trek vervolgens een paar latexhandschoenen aan om te voorkomen dat je handen helemaal onder de hars komen te zitten.

3. Knip

Step 3

Verwerk de takken één voor één. Gebruik hierbij de gebogen schaar om alle kleine suikerblaadjes van elke top voorzichtig weg te knippen. Veel telers beginnen aan de basis en werken op een cirkelvormige manier omhoog. Zo zorgen ze voor gelijkmatig afgeronde randen. Een deel van de suikerblaadjes zit waarschijnlijk bijna helemaal in de toppen. Verwijder deze zoveel mogelijk zonder de toppen te beschadigen. En maak je niet al te veel zorgen, er blijven altijd sporen van suikerblaadjes achter.

4. Laat je toppen drogen en uitharden

Step 4

Natuurlijk moet je je bijgeknipte toppen eerst drogen en uitharden voordat je ze aansteekt. Leg de stelen op een droogrek in een licht verwarmde ruimte met een ventilator. Zodra ze droog zijn, haal je de toppen van de takken. Hierna kun je ze in potten doen om ze te laten uitharden.


Droog Knippen

Droog knippen doe je tussen het drogen en uitharden door. Droge toppen kleven minder, maar zijn wel wat lastiger om te trimmen. Hieronder lees je hoe je dit moet doen.

1. Oogst en laat de toppen drogen

Step 1

Knip je planten bij de basis af. Hang ze vervolgens ondersteboven in een warme kamer met een ventilator.

2. Verwerk de takken

Step 2

Zodra ze helemaal droog zijn, snijd je de takken af. Vervolgens leg je ze aan de kant voor de volgende stap: het knippen.

3. Verzamel je hulpmiddelen

Step 3

Zet een podcast aan en pak je schaar erbij. Was je handen en trek ook nu handschoenen aan.

4. Knip

Step 4

Als je er eenmaal klaar voor bent, knip je alle suikerblaadjes van elke top weg. Gebruik de schaar ook om de toppen één voor één van de takken af te knippen. Dit maakt het namelijk makkelijker om ze uit te harden en te bewaren.

5. Laat de toppen uitharden

Step 5

Doe je toppen in een weckpot voor een soepeler effect en een betere smaak.


Machinaal Knippen

Door met de hand te knippen, kunnen telers veel aandacht aan details besteden. Als thuiskweker is er vaak ook geen sprake van grote hoeveelheden. Voor commerciële kwekers is het met de hand knippen echter een beetje onpraktisch. Daarom maken zij vaak gebruik van machines om deze klus te klaren.

Knipmachines zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Bovendien zitten er diverse prijskaartjes aan. Commerciële machines, die niet echt een optie zijn voor de gemiddelde teler, kunnen in een mum van tijd enorme opbrengsten knippen. Er bestaan echter ook kleinere apparaten die deze taak van kleinschaligere telers over kunnen nemen.

Dit klinkt misschien geweldig, maar er is wel een keerzijde. Machines kunnen de wiettoppen namelijk ook snel beschadigen. Ze zijn dan wel tijdbesparend, maar ga voor jezelf na of je dit de moeite waard vindt.

Voor- en Nadelen Van Elke Knipmethode

Zoals we al eerder hebben genoemd, heeft elk van de bovenstaande manieren zijn voor- en nadelen.

VOORDELEN VAN NAT KNIPPEN NADELEN VAN NAT TRIMMEN
Handig bij het voorkomen van schimmel in een klimaat met een hoge luchtvochtigheid Het is een plakkeriger proces, waardoor het vervelend kan zijn
Een logischer proces na de oogst (geen onderbreking tussen het drogen en uitharden) De toppen kunnen te snel drogen, waardoor er uiteindelijk minder smaaknuances zijn 
Toppen drogen sneller zonder suikerblaadjes De toppen zullen minder compact zijn, waar sommige telers niet van houden
Telers kunnen meer toppen kwijt op hun droogrek -
VOORDELEN VAN DROOG KNIPPEN NADELEN VAN DROOG KNIPPEN
Geschikt voor regio's met een lage luchtvochtigheid Suikerblaadjes kunnen vocht opslaan, wat tot schimmelvorming kan leiden
De toppen worden mooi, compact en klompachtig Droog geknipte toppen verliezen vrij snel hun oorspronkelijke kleur
De toppen drogen geleidelijker en behouden hun volle smaak Gedroogde suikerblaadjes zijn kleiner en moeilijker weg te knippen
VOORDELEN VAN MACHINAAL KNIPPEN NADELEN VAN MACHINAAL KNIPPEN
Bespaart tijd ten opzichte van de beide knipmethodes met de hand Risico dat de machine de toppen beschadigt
Kleinere machines helpen thuiskwekers bij het verwerken van grotere oogsten Al dat lawaai is niet geschikt voor telers die in het geheim kweken
Ze nemen een van de vele taken van telers uit handen -

Wat Je Met De Restjes Doet

Nadat je de hele oogst hebt geknipt, is je collection tray waarschijnlijk gevuld met stelen, stengels, waaier- en suikerblaadjes. Deze delen lijken misschien op afval, maar je kunt ze nog steeds gebruiken.

Nee, je moet ze niet roken, maar al deze delen bevatten wel cannabinoïden en terpenen. Je kunt ze dan ook gebruiken voor allerlei zelfgemaakte plantaardige producten.

Telers kunnen met name goed experimenteren met suikerblaadjes. Deze zijn niet het beste om te roken, maar je kunt ze wel gebruiken voor wietboter, thee of zelfs lekkere kief om aan je toppen toe te voegen.

Daarnaast kun je met de stelen extracten en concentraten maken. Volgens ons zijn wietstengels het meest geschikt zijn voor:

Charas
Kief
Bubble hash
Thee en chai
THC-boter
Lotions

De Volgende Stap: Het Drogen en Uitharden Van De Wiet

Na het knippen is het tijd om je toppen te drogen (behalve als je droog hebt geknipt) en uit te laten harden. Met het droogproces zorg je ervoor dat overtollig vocht uit je wiet kan ontsnappen. Hierdoor verklein je de kans op schimmelvorming en kun je de toppen langer bewaren.

Door het uitharden van je toppen wordt de smaak beter. Bovendien draagt dit bij aan boterzachte trekken. Dit proces dwingt de toppen om precies de juiste hoeveelheid vocht vast te houden. Zo zijn ze lekker om te roken en geschikt om te bewaren.

Bekijk ons artikel over hoe je je oogst op de juiste manier droogt en uithardt voor meer info!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37835 reviews