🤯 Auto Madness: Up to 50% off seeds and supplies  SAVE NOW 🔥

 🤯 Autoflower Madness: pak tot
wel 50% korting
 ⏤ BESPAAR NU 🔥

By Steven Voser


Om de kenmerkende geur van je cannabis te conserveren, moet je de trichomen zien te behouden. En hiermee bedoelen we: behoud de terpenen. Deze zorgen namelijk voor de kenmerkende geur van je cannabisplant. Ze hebben veel vijanden die ze kunnen vernietigen en waardoor je toppen hun geur en smaak verliezen.

Na het oogsten van je cannabisplanten beginnen deze vluchtige verbindingen af te breken. Gelukkig zijn er methodes en tips die je kunt toepassen om dit proces te voorkomen - of in ieder geval te vertragen. Als je het goed doet, zijn je toppen langer te bewaren, ruiken en smaken ze beter en worden ze zelfs krachtiger.

Sommige van onze tips hebben betrekking op de nog groeiende cannabis. De meeste behelzen echter de stadia na de oogst. Hierbij gaan een paar tips over hoe je met de toppen omgaat als ze volledig gecured zijn. Ga er maar eens goed voor zitten terwijl wij alles haarfijn voor je uitpluizen!

RAAK DE TRICHOMEN ZO MIN MOGELIJK AAN

Deze tip geldt voor alle stadia van het kweken van cannabis; van het telen en bijknippen tot het drogen en curen. Raak je tijdens de bloeiperiode de suikerblaadjes en toppen keer op keer aan? Dan gaan er in dat stadium al een hoop trichomen verloren. Je vingers gaan er wel lekker van ruiken, maar die geur komt van de beschadigde trichomen die de terpenen beschermen.

Ga bij het trimmen vooral rustig en beheerst te werk. We snappen dat je de toppen ergens moet beetpakken om ze netjes bij te knippen. Maar behandel ze gewoon voorzichtig. Dit gaat ook op voor het drogen en curen van je oogst. Je voorraadpot is geen cocktailshaker en onnodig vingercontact moet je zien te vermijden. De trichomen komen dan namelijk los uit je toppen en de kwaliteit van je wiet holt achteruit.

Trichomen en terpenen zijn essentieel voor het cannabisaroma

SPOELEN

Voordat je met oogsten kunt beginnen, moet je je cannabisplanten goed spoelen, zodat de achterbleven voedingsstoffen wegvloeien. Dit zorgt ervoor dat je rokertje zachter voor je keel is, gelijkmatiger brandt en beter smaakt, waarbij de aroma's en smaken geprononceerder zijn. Of er goed gespoeld is, kun je zien aan de kleur van de as. Is deze wit tot lichtgrijs, dan is het goed gedaan. Zwarte as duidt op het tegenovergestelde.

Het juiste moment voor het flushen van je wietplanten hangt af van je kweekmethode. Kweek je met aarde, dan is 2 weken voor de oogst een goed moment om met het wegspoelen van de nutriënten te beginnen. Gebruik daar puur water voor. Als je hydroponisch kweekt, spoel je de planten 10 dagen voor de oogst. Uitsluitend als je biologisch met aarde teelt, is het niet nodig je cannabis langdurig te flushen. Toch doe je er verstandig aan ten minste 7 dagen voor de oogst alleen puur water te geven.

BIJKNIPPEN

Zijn je planten eenmaal klaar voor de oogst, dan moet je besluiten of je de toppen "nat" of "droog" wilt bijknippen. Nat in model knippen houdt in dat je de cannabissteeltjes meteen na de oogst van de blaadjes ontdoet. Vervolgens hang je ze ondersteboven op om te drogen. Droog in model knippen betekent dat je na de oogst de hele plant in je droogruimte hangt en pas bijknipt als de wiet droog is.

Voor het behouden van zoveel mogelijk terpenen kun je het best de natte methode toepassen. Op die manier behoud je de meeste trichomen. Knip je als de cannabis droog is? Dan is de kans groot dat er een hoop trichomen verloren gaan, want die komen in dat geval makkelijker los. Bovendien moet je de toppen beetpakken om ze goed te trimmen.

Video id: 753816362

DROGEN

Dit stadium is doorslaggevend voor het genereren van excellente toppen. Nadat je wiet is bijgewerkt, moet het drogen om al het vocht eruit te krijgen. Dit voorkomt niet alleen problemen met schimmels en meeldauw, het zorgt ook voor uitstekende aroma's en smaken. Licht en vochtigheid zijn de twee grootste boosdoeners. Droog je cannabis dus op een koele, donkere plek bij een temperatuur van 15-22°C en een relatieve luchtvochtigheid van rond de 50%. Als het te warm wordt (boven de 26°C), vervliegen de terpenen en dat moet je zien te vermijden. Dit kan gebeuren als je cannabis in warme, zomerse omstandigheden droogt.

Hoelang het duurt voordat je cannabis goed gedroogd is, hangt af van de plek waar je het te drogen hangt. Doorgaans houden kwekers 3-7 dagen aan, maar sommigen ook wel 14 dagen. Om te bepalen of je toppen al in de voorraadpot mogen, kun je de breektest uitvoeren. Controleer van tijd tot tijd even de takjes en steeltjes. Als ze makkelijk breken, zijn ze voldoende droog voor de volgende stap. Buigen ze wel, maar breken ze niet doormidden, dan bevatten ze nog teveel vocht. Voor de fijne kneepjes van het droogproces, kun je dit verhelderende artikel raadplegen, daarin vind je alle info.

Video id: 484380359

CURING

Sommige kwekers stellen dat de cannabis na het drogen gebruiksklaar is. Wil je echter de allerbeste aroma's, dan zou je nog een stapje verder moeten gaan en je wiet goed moeten curen. Dit verbetert je cannabis zodanig dat het heerlijk blijft ruiken en smaken als je het rookt.

Bovendien zorgt curen ervoor dat de kracht en effectiviteit van de cannabinoïden in je toppen toeneemt. Sla dit stadium dus niet over! Cannabis kun je curen door je toppen in een grote glazen pot te doen die je luchtdicht kunt afsluiten. Verschillende cannabisvariëteiten moet je niet in dezelfde pot huisvesten. Haal ze uit elkaar om uit elk het beste te halen. Gebruik ook geen plastic zakken voor het curen. Je stash zou zo ten prooi kunnen vallen aan schimmels en meeldauw. Daarbij komen ze in aanraking met microdeeltjes schadelijk plastic. Bovendien worden je toppen gemangeld in dit soort bewaarzakjes vanwege de vorm, waardoor uiteindelijk veel trichomen en terpenen verloren gaan.

De temperatuur in je bewaarpot moet op 21°C gehouden worden en de relatieve luchtvochtigheid rond de 60%. Er zijn uiteenlopende producten verkrijgbaar waarmee je aan deze eisen kunt voldoen, zoals zakjes voor vochtretentie. De eerste twee weken open je de pot een paar keer per dag om de toppen even te laten "ademen" en ze te inspecteren. Als het goed is, kun je ruiken dat de aroma's na verloop van tijd verfijnen. Na een week of twee zouden je toppen voldoende droog moeten zijn en hoef je ze niet steeds meer te laten ademen. Maar het curen gaat door. Veel kwekers zeggen dat cannabis na 4 weken voldoende gecured is. Maar sommigen curen ook wel een paar maand. Hierover hebben we eveneens een fantastisch artikel geschreven.

Video id: 510271390

VERMAAL MET EEN GRINDER

Ook na het deskundig drogen en curen van je wiet zijn er nog wat zaken waar je rekening mee moet houden om de smaak- en rookervaring te optimaliseren. Als je een grinder gebruikt, komen de aromatische geuren vrij uit je vette toppen. Verkruimel de cannabis niet met je vingers, want dan komt het hars dat in je pijpje of joint moet aan je handen te zitten.

ALTERNATIEVE AANSTEKERS

De meeste stoners gebruiken reguliere aanstekertjes omdat die gerieflijk zijn en overal te koop. Maar ze zijn gevuld met butagas. Dat is niet alleen slecht voor je gezondheid, het maskeert ook het terpenen profiel van je rookwaar. Geloof ons nu maar, dat moet je niet willen! Er zijn echter veel alternatieven voor het aansteken van je joint. Zo kun je een lont van hennep gebruiken of een plasma aansteker, zodat de smaak natuurlijk blijft en de rook minder ongezond is.

Plasma aansteker van Royal Queen Seeds

HET REINIGEN VAN ROOKGEREI

Voor een maximale rook- en smaakbeleving moet je ervoor zorgen dat je je rookgerei goed schoon houdt. Dat komt erop neer dat je regelmatig je pijpjes en bongs een grondige schoonmaakbeurt moet geven. De reden? Niets ruïneert de smaak van je perfect gedroogde en gecurede toppen meer dan een vies en stinkend rookapparaat. Kies ook altijd voor glas, want andere materialen kunnen leiden tot een onaangename smaak.

Rook je liever jointjes, draai ze dan met lange vloei van natuurlijk materiaal dat geproduceerd is zonder chemische middelen of additieven. Verpest het aroma niet met vloeitjes waar chlorine in zit en die smaken als een vers gedrukte krant. Niet geraffineerde vloei heeft geen invloed op de smaak van je joint. Fabrikanten als RAW, Smoking, enzovoort, bieden je een uitgelezen assortiment van natuurlijke, ongeraffineerde en zelfs vegan vloeitjes. Ook bestaat er vloei van hennep.

Koop RQS Metalen Grinder

De Royal Queen Seeds in reliëf van metaal ziet eruit als een miljoen dollar. Maar het beste van alles is dat het net zo goed is als het eruit ziet

Koop RQS Metalen Grinder

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.