By Luke Sumpter

Geen enkele andere plant ruikt zoals cannabis. De toppen van deze plantensoort zitten boordevol aromatische moleculen, waaronder terpenen. Naast het produceren van heerlijke geuren, dragen terpenen direct bij aan de subjectieve effecten[1] van wiet.

De aromatische verbindingen in wiet ruiken heerlijk en zorgen voor aangenamere highs. Het is dus logisch om er alles aan te doen om ze te behouden. Maar hoe gaat het aroma eigenlijk verloren?


Een snelcursus over terpenen in wietplanten

Wietplanten zijn chemische biofabrieken die meer dan 400 chemische verbindingen[2] produceren. Slechts een handvol van deze moleculen krijgt de aandacht in de hedendaagse cannabiswereld, met name THC en CBD. De moderne cannabiswetenschap heeft echter ontdekt dat veel verbindingen samenwerken om de unieke effecten van elke strain te produceren.

Van al deze stofjes spelen terpenen een belangrijke rol. Wietplanten produceren meer dan 150[3] van deze vluchtige aromatische chemicaliën. Deze verbindingen zijn verantwoordelijk voor veel van die heerlijke geuren van bepaalde cannabis strains. Ze dragen echter ook direct bij aan de high. De theorie van het entourage effect stelt dat terpenen en cannabinoïden, zoals THC, elkaars werking versterken.

Terpenen spelen dus een belangrijke rol in je ervaring met wiet. Maar vanwege hun vluchtige aard breken ze ook snel af. Als kweker en wietgebruiker kun je gelukkig veel doen om deze stofjes te behouden. Dit resulteert in smaakvollere en sterkere wiet.

Cannabis Terpenes
Cannabis Terpenes

De rol van terpenen in wiet

Voordat we ingaan op het tegengaan van de afbraak van terpenen, gaan we eerst even kijken naar de rol van terpenen in wietplanten. Als je hun functies in de plantenfysiologie begrijpt, krijg je nog meer waardering voor die heerlijke geuren tijdens de bloei!

De belangrijkste rollen van terpenen in wietplanten zijn:

 • Uv-bescherming: terpenen werken als een natuurlijke zonnebrandcrème voor planten. Hoewel planten licht nodig hebben om energie op te wekken, kunnen bepaalde golflengten schade aanrichten. Terpenen helpen uv-licht te absorberen en af te voeren.
 • Bestuiving: de meeste kwekers proberen bestuiving te vermijden bij het kweken van wiet. Cannabisplanten willen echter niets liever dan zich voortplanten. Terpenen helpen hen dit doel te bereiken door bestuivende insecten, waaronder bijen, aan te trekken.
 • Ongediertebestrijding: de krachtige geur die door terpenen wordt geproduceerd, helpt de plant te beschermen tegen schadelijke insecten en grotere herbivoren.
 • Communicatie: planten gebruiken terpenen als chemische taal. Ze geven deze stofjes vrij om elkaar te waarschuwen voor grazende roofdieren.
 • Bacterieteelt: ja, je leest het goed. Wietplanten kweken bacteriën in hun trichomen. Deze microben halen stikstof uit de atmosfeer en trichoomcellen geven ze er koolstof voor terug. Terpenen helpen deze bacteriën te beschermen[4] tegen oxidatie.

Wietaroma: meer dan enkel terpenen

Zeker, terpenen spelen een fundamentele rol als het gaat om het aroma van wiet, maar ze werken niet alleen. Verschillende andere stofjes dragen bij aan de genuanceerde geuren van cannabis strains.

Andere belangrijke spelers zijn onder meer:

 • Vluchtige zwavelverbindingen: deze moleculen, ook wel bekend als VSC's, hebben een scherpe geur. Ze ondersteunen de skunkachtige aroma's die in veel wietplanten voorkomen.
 • Esters: deze klasse van organische verbindingen speelt een belangrijke rol in de plantenfysiologie. Ze helpen bij het aanmaken van vetten en zijn belangrijk bij hormoonsignalering en kieming. In andere planten, zoals aardbeien en bananen, dragen ze ook bij aan hun kenmerkende aroma. In wiet zorgen ze voor zoete en fruitige tonen.

Het vasthouden van het aroma van je toppen helpt ook om deze stoffen te bewaren. Gebruik onderstaande tips om de terpenen, VSC's en esters in je wiet te beschermen. Geloof ons, je proeft het verschil!

Hoe behoud je aromatische cannabischemicaliën tijdens de oogst?

Er zijn veel spannende momenten tijdens het kweken van wiet, maar ze verbleken allemaal in vergelijking met de oogsttijd! Het snoeien en trimmen van toppen geeft voldoening, maar kan het aroma negatief beïnvloeden als je het verkeerd doet. Je moet voorzichtig zijn bij het verwerken van je toppen om de kostbare aromatische stofjes te beschermen. Volg de onderstaande tips om de best geurende toppen te krijgen.

Bescherm je trichomen

Trichomen zijn kleine paddenstoelvormige klieren die toppen hun ijzige uiterlijk geven. Deze kleine chemische fabrieken zijn belast met het produceren van cannabinoïden en terpenen. Je moet ze koste wat het kost beschermen om het aroma van je toppen te behouden.

Raak de toppen tijdens de bloei niet aan om beschadiging te voorkomen. Behandel ze tijdens de oogst met grote zorg. Wees zo voorzichtig mogelijk wanneer je je toppen aanraakt en probeer schudden en vallen te vermijden.

Cannabis Trichomes
Cannabis Trichomes

Spoelen of niet?

Bij spoelen geef je tijdens de laatste paar weken van de bloei geen voedingsstoffen meer. Er is veel onenigheid over dit onderwerp; sommige kwekers zweren erbij terwijl anderen er resoluut tegen zijn. Wat je mening ook is, spoelen kan helpen om het aroma van je wiet te versterken.

Het gebrek aan voedingsstoffen dwingt je planten om hun interne voorraden op te gebruiken voor de oogst. Deze voedingsstoffen dragen bij aan de hardheid en bitterheid van toppen. Door ze weg te nemen, verhoog je de concentratie van aromatische moleculen in het eindproduct.

Je wiet knippen

Het wegknippen van de kleine suikerblaadjes op de toppen is een standaardpraktijk onder kwekers. Hoewel sugar leaves kleine hoeveelheden terpenen en aromaten bevatten, bevatten ze ook veel stikstof en andere voedingsstoffen. Door suikerblaadjes weg te knippen, wordt de concentratie van aromaten in je gedroogde toppen verhoogd. Het resultaat? Toppen die lekkerder smaken, met een sterker aroma.

Video id: 753816362

Droog je toppen

Na het oogsten, is er nog genoeg te doen. Je moet je toppen op de juiste manier drogen om ze te bewaren en de kans op schimmel te elimineren. Als je hier niet in slaagt, krijg je wiet met een muffe en grassige geur die de aroma's van terpenen, VSC's en esters overheerst.

Video id: 484380359

Je wiet curen om het aroma te versterken

Het curen van toppen verbetert hun aroma enorm en helpt terpenen te behouden. Gedurende dit proces vinden er chemische veranderingen plaats in de toppen. Het chlorofyl breekt af, waardoor de grasachtige smaak verdwijnt. Hierdoor treden terpenen en andere aromaten op de voorgrond wanneer het tijd is om een joint te roken. Door je toppen minimaal vier weken te curen, kun je de geur van je stash aanzienlijk verhogen.

Video id: 509743497

Bewaar je wiet op de juiste manier

Terpenen zijn vluchtige stofjes. Er is niet veel voor nodig om ze te laten afbreken en dit heeft een grote impact op het aroma van je wiet. Licht en lucht zijn twee van de grootste boosdoeners die het terpenen profiel negatief beïnvloeden. Om je tegen deze factoren te beschermen, bewaar je je toppen het beste op een koele en donkere plaats in een luchtdichte glazen pot of een ander geschikt doosje.

Hoe verbeter je het aroma bij het roken?

Inmiddels weet je hoe je het aroma van je toppen kunt behouden tijdens de oogst en vlak daarna. Nu gaan we je enkele tips geven als het gaat om het roken ervan. Volg dit advies om de lekkerste wiet te krijgen.

Gebruik een grinder

De tijd van het behouden van trichomen is voorbij; je staat tenslotte op het punt ze te verbranden. Maal je wiet voordat je het in een joint rolt of in een bowl stopt. Hierdoor vergroot je het oppervlak van je wiet. Het brandt gelijkmatiger en zorgt voor een gelijkmatigere afgifte van aromatische verbindingen. Er zijn veel verschillende soorten grinders verkrijgbaar, van basismodellen van acryl tot complexere metalen modellen die dwalende trichomen verzamelen in een speciale kamer.

Gebruik geen aansteker

Traditionele aanstekers kunnen het aroma en de smaak beïnvloeden tijdens een rooksessie. Het butaangas kan een lichte brandstofgeur veroorzaken. Kies voor gasloze natuurlijke alternatieven om dit te voorkomen. Gebruik een stuk henneplont om je joint aan te steken; betere geuren en smaken zijn het gevolg.

Maak je rookaccessoires schoon

Zoals je weet, is cannabis een kleverige plant. Residu bouwt zich snel op in een pijp, bong of vaporizer. Zorg ervoor dat je je spullen schoonmaakt om te voorkomen dat nare smaken en aroma's je stone beïnvloeden. Doe dit regelmatig en je zult elke keer genieten van een frisse en zuivere sessie.

Kies voor vapen in plaats van roken

Vapen en roken zijn twee heel verschillende manieren om wiet te gebruiken. Ze omvatten allebei het inhaleren van componenten van de wietplant, maar je wiet krijgt totaal verschillende temperaturen te verwerken. Als je voor roken kiest, verbrandt de wiet op zeer hoge temperaturen. Dit betekent dat je veel meer inademt dan alleen cannabinoïden en terpenen. Een vaporizer benut daarentegen lagere temperaturen om THC en aromatische moleculen te verdampen, zonder de toppen te verbranden. Dit resulteert niet alleen in een superieure smaak, maar veel wietgebruikers vinden het ook lekkerder ruiken.

PAX 2 Vaporizer
56_1 Heat Conductie
57_2 Size 3,1 x 2 x 9,8 cm
58_3 Weight 90 gr
59_4 Temperature 182 - 215ºC / 360 - 420ºF
60_5 Heat Up Time 60 sec
61_6 Chamber Size 0,3 gr
62_7 Control type Handmatig
63_8 Used With Droge Kruiden

Koop PAX 2 Vaporizer

Geniet van betere smaken en aroma's

Het kost behoorlijk wat moeite om een zaadje op te kweken tot een volgroeide wietplant. Na al dat werk ben je het aan jezelf verplicht om er alles aan te doen om de aroma's en smaak van je kostbare toppen te behouden. Zorg ervoor dat je tijdens de oogst voorzichtig met je toppen omgaat om de trichomen te beschermen en natuurlijk moet je ze zorgvuldig drogen en curen. Gebruik bij het consumeren van wiet een grinder en steek joints en bowls aan met henneplont in plaats van traditionele aanstekers. Wat rest, is volop van die aromatische moleculen genieten!

External Resources:
 1. Psychoactives | Free Full-Text | The Nose Knows: Aroma, but Not THC Mediates the Subjective Effects of Smoked and Vaporized Cannabis Flower https://www.mdpi.com
 2. Chemistry, Metabolism, and Toxicology of Cannabis: Clinical Implications - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Terpenes in Cannabis sativa – From plant genome to humans https://www.sciencedirect.com
 4. Histochemical Evidence for Nitrogen-Transfer Endosymbiosis in Non-Photosynthetic Cells of Leaves and Inflorescence Bracts of Angiosperms - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.