By Luke Sumpter

Wie binnenstapt in de wereld van de wiet, komt er al snel achter dat er een gigantisch aantal soorten bestaat. Kwekers kunnen kiezen uit een enorm genetisch assortiment, waarbij elke cultivar andere smaken, effecten en groeikenmerken heeft. En blowers worden getrakteerd op allerlei verschillende soorten die allemaal weer een net iets andere ervaring geven.

In deze zee aan mogelijkheden zijn er enkele variëteiten die zich van de rest onderscheiden. Zo kom je al snel nadat je bent begonnen met het roken of kweken van wiet, de namen 'Skunk', 'Kush' en 'Haze' tegen. Deze soorten hebben inmiddels een legendarische status verworven en vormen de basis van vele klassieke wietgenen.

Dit trio van soorten heeft zijn status te danken aan het feit dat ze allemaal iets aantrekkelijks te bieden hebben. Zo zijn ze sterk, zitten ze boordevol smaak en bieden ze kwekers elk jaar weer ongelooflijke oogsten.

En de laatste tijd worden ze alleen nog maar bekender, doordat breeders de genetica ervan nog steeds voor nieuwe hybride soorten gebruiken.

Lees verder en ontdek alles wat je over de genen van Skunk, Kush en Haze moet weten. Je ontdekt wat ze uniek maakt, waar ze vandaan komen en een paar goede soorten die van deze genetica afstammen.


Wat is Skunk-wiet?

Misschien heb je de term 'skunk' weleens in het nieuws voorbij zien komen, waarbij vaak wordt gesproken over een algemene, supersterke vorm van wiet die de illegale markt overspoelt en de jeugd zou aantasten.

Het lijkt erop dat een journalist ooit is vergeten dat er een verschil is tussen de soort Skunk enerzijds en anderzijds het feit dat veel hedendaagse soorten ten opzichte van de strains van tien jaar geleden nog hogere THC-gehaltes hebben. Sterker nog, Skunk is een van de oudste kruisingen op de hedendaagse markt!

Feitelijk verwijst Skunk naar een specifieke hybride die van landrassen uit verschillende gebieden van over de hele wereld afstamt. Deze hybride stond officieel bekend als Skunk #1 en werd door vele breeders gebruikt om nieuwe soorten te creëren.

Deze sterk geurende soort dankt haar naam aan het gelijknamige dier. Sommige wietgebruikers vergelijken de geur van skunk-terpenen namelijk met de stank die het bekende zwart-witte diertje verspreidt. Daarnaast verwijst de naam simpelweg naar de sterkte van het aroma van Skunk #1.

Ergens is het dus ook wel te begrijpen dat de media, maar ook wietgebruikers, de term 'skunk' zijn gaan gebruiken voor sterke, aromatische wiet in het algemeen.

  • Eigenschappen van Skunk-wiet

Maar wat maakt Skunk nou zou bijzonder? Waarom heeft het zo'n prominente plaats ingenomen in de wereld van de wiet? En wat is de reden dat zoveel breeders haar gebruiken om nieuwe cultivars te maken?

Om te beginnen, biedt Skunk diverse fytochemicaliën, degelijke en betrouwbare genen en heerlijke smaken. Deze ietwat indica-dominante soort heeft daarbij het typische uiterlijk van een indica. Ze heeft dus een compacte, bossige vorm en grote bladeren met brede bladvingers.

Gemiddeld genomen, bevat de soort een THC-gehalte van 17%, maar dit kan variëren, afhankelijk van de hoeveelheid voeding en licht. Het roken van Skunk #1 verbetert je stemming, ontspant het lichaam en zorgt voor een rustige en vredige gemoedstoestand.

Uit meer recente analyses blijkt dat de toppen van Skunk #1 ook ongeveer 1% CBG bevatten. Deze niet-psychotrope cannabinoïde heeft een geruststellend effect.

De toppen van deze soort hebben een aangename en licht zurige smaak. Ze bevatten een hoog gehalte van de terpeen myrceen, wat de rustgevende effecten bevordert.

De soort is heerlijk om te roken aan het eind van de middag en in de avond als je klaar bent met al je taken. Hoewel ze vooral een slaperig effect opwekt, stimuleert Skunk #1 ook creatieve gedachten en werkt ze geweldig tijdens het schrijven of tekenen.

Skunk #1 heeft betrouwbare en sterke genen. De soort gedijt in verschillende groeiomgevingen, maar behaalt de beste resultaten in warme, zonnige omstandigheden. Als je deze strain gaat kweken, mag je verwachten dat de toppen na 8-9 weken bloeien oogstrijp zijn.

Eigenschappen van Skunk-wiet

Geschiedenis van Skunk-wiet

Skunk heeft een enorme impact op de cannabiscultuur gehad. Maar waar komt deze legendarische soort nu precies vandaan?

Skunk heeft een indrukwekkend verleden. Ze verscheen in de jaren '70 in de Verenigde Staten. De meeste wiet werd hier destijds geïmporteerd uit andere landen. Veel werd via de zuidelijke grens het land binnengesmokkeld, waaronder enorme partijen van de Mexicaanse variëteit Acapulco Gold, maar ook Colombian Gold uit Colombia.

De precieze waarheid achter het ontstaan van Skunk #1 blijft wat vaag. Het verhaal gaat echter dat een breeder genaamd Sam The Skunkman de eerste generatie van deze variëteit creëerde door Colombian Gold, Acapulco Gold en Afghani #1 te kruisen.

In 1983 week Sam uit naar Amsterdam, de cannabis hotspot van Europa. Hier ging hij met innovatieve breeders samenwerken. En samen perfectioneerden ze Skunk #1 tot de soort die we vandaag de dag kennen.

Beste Skunk-wietsoorten

Sinds de verschijning van Skunk, zijn er honderden unieke soorten uit voortgekomen. Sweet Skunk Automatic bijvoorbeeld, is een samenvoeging van Skunk en autoflowering genen. Deze snelgroeiende soort heeft de originele smaak en sterkte weten te behouden, maar is sneller oogstrijp. Skunk XL is echter een compleet andere verschijningsvorm van Skunk. Deze grote soort wordt buiten soms wel 200cm hoog en levert grote opbrengsten op die je voorraadpotten maanden gevuld houden.

Lemon Shining Silver Haze staat vrij laag in de stamboom van Skunk. Deze moderne variëteit heeft de originele zure smaak van Skunk, maar bevat een veel hoger THC-gehalte dan het origineel. Speedy Chile combineert de kracht van Skunk met de snelheid en efficiëntie van Chile Indica voor een vlugge en bevredigende oogst. Royal Critical stamt af van de legendarische soorten Afghani en Skunk. Ze geeft je een sterke, ontspannende high, en heeft een complex terpeenprofiel dat bestaat uit tonen van snoep, aarde, dennen en fruit.

Beste Skunk-wietsoorten

Wat is Kush-cannabis?

Als je op je eerste dag als blower bekend raakt met 'Skunk', duurt het niet lang voordat je ook de naam 'Kush' voorbij hoort komen. Leden van de Kush-stamboom behoren tot de populairste soorten ter wereld. En bij talloze cannabiscompetities zijn ze als winnaar uit de bus gekomen.

Deze soorten zijn meer te classificeren als ontspannende indica's, en trakteren blowers in het westen al decennia op rustgevende en euforische effecten. In de Himalaya, waar ze oorspronkelijk voorkomen, genieten mensen mogelijk al duizenden jaren van de landrasvoorouders van Kush.

Gerelateerd Artikel

Top 10 Kush soorten

  • Eigenschappen van Kush-cannabis

Kush-wietsoorten bezitten unieke eigenschappen waaruit duidelijk blijkt dat ze tot dezelfde familie behoren. Een sterke invloed van Kush-genen bij een cultivar resulteert meestal in herkenbare looks, geuren, smaken en effecten.

Door het indica-karakter van Kush hebben deze planten een vergelijkbaar uiterlijk als de aanverwante Skunk. Ze worden dus korter en bossiger dan lange en ranke sativa-soorten. Ook hebben ze brede bladeren, dikke stelen en een vol bladerdak.

De toppen van Kush zijn vaak dicht, compact en dik. Ze hebben daarbij stampers die qua kleur wat kunnen verschillen. Zo kunnen ze lichtoranje zijn, maar ook roestachtig.

Ook hebben de toppen een kenmerkende geur. Tijdens de bloei draaien de overvloedige trichomen op volle toeren om terpenen te produceren die geuren van druiven, bloemen, diesel, aardsheid en citrus voortbrengen. Deze terpenen strelen je smaakpapillen ook met heerlijke smaken tijdens het roken.

Zeker, de smaken van Kush zijn fantastisch, maar hoe zit het met de effecten? Kush-soorten leveren een fysieke 'body high' die je spieren verslapt. Met THC-gehaltes van ongeveer 18% bieden deze toppen een aangename en plezierige high, zonder je te overweldigen.

Hoge concentraties myrceen gaan een synergetische relatie aan met de psychoactieve cannabinoïde THC en zorgen zo voor extra slaperigheid. Deze mix van fytochemicaliën is geweldig om te roken, maar biedt ook in de vorm van edibles een fantastisch effect. Daarbij proef je de smaak soms nog beter, en ervaar je een intense high die uren aanhoudt.

Eigenschappen van Kush-cannabis

Geschiedenis van Kush-cannabis

Net als de andere legendarische soorten wiet heeft Kush een rijke en fascinerende geschiedenis. Het verhaal van Kush begint in het Hindoekoesj-gebergte van de Himalaya. Deze regio beslaat verschillende landen, zoals Afghanistan, India en China - landen waar het historische gebruik van cannabis al eeuwen teruggaat.

Het landras Kush ontwikkelde zich op natuurlijke wijze in deze regio. Generaties van inteelt in de natuur resulteerden uiteindelijk in degelijke en betrouwbare genen die inmiddels bij cannabis breeders overal ter wereld zeer geliefd zijn.

Het is te danken aan de legendarische 'Hippie Trail' dat de Kush-genen hun weg naar het westen vonden. Veel hippies maakten deze reis over land tussen halverwege de jaren '50 en eind jaren '70.

Tijdens hun reizen vanuit Europa richting India, Nepal en Thailand gingen deze vredelievende mensen op zoek naar nieuwe culturele ervaringen, het mystieke van religies en goede wiet! Velen van hen brachten wietzaden mee terug, waaronder de soort uit de Hindoekoesj.

Toen deze zaadjes in de VS aankwamen, waren breeders zeer geïntrigeerd door de stabiliteit van deze robuuste genen. En met haar indicagenen, bloeide de soort ook veel korter dan de populaire sativa's van destijds.

Beste Kush-wietsoorten

Vanwege de geliefde eigenschappen van deze soorten, kozen veel breeders ze voor de creatie van ontelbare nieuwe strains. OG Kush is daarbij nog altijd een van de populairste Kush-soorten. Deze soort stamt af van een mix van Kush-genen en is bekend geworden dankzij haar verrukkelijke fruitige smaken en stevige indica body high. Royal Kush Automatic combineert de beste kenmerken van Kush met de snelheid van ruderalis. Deze soort is ideaal voor beginnende kwekers en heeft als extra voordeel dat ze discreet te kweken is.

Special Kush 1 stamt rechtstreeks van pure Kush en Afghan af. Deze soort levert gemiddelde THC-gehaltes, indrukwekkende oogsten en een stonede high die perfect is voor het slapengaan. Als je zin hebt in iets sterkers, moet je Critical Kush eens proberen. Dit nageslacht van OG Kush en Critical Mass bevat THC-gehaltes van wel 20% en biedt een langdurige fysieke high.

Beste Kush-wietsoorten

Wat is Haze-wiet?

Haze maakt ons legendarische trio compleet. Net als met de twee eerder besproken variëteiten zijn breeders in de Verenigde Staten verantwoordelijk voor het ontstaan van deze evenzo geliefde wietfamilie.

Haze biedt net iets anders dan de andere twee soorten. Terwijl die je juist stoned maken, biedt Haze een verkwikkende sativaboost. In plaats van te zorgen voor een loom en slaperig gevoel, prikkelt Haze de geest, vult ze je lichaam met energie en maakt ze het bijna onprettig om op de bank te blijven hangen.

Of je nu een dispensarium in Californië of een Nederlandse coffeeshop bezoekt, op de menukaart prijkt hoe dan ook een scala aan Haze-soorten. Deze cultivars zijn de afgelopen decennia extreem populair geworden, juist vanwege die motiverende en vrolijke high.

  • Eigenschappen van Haze-wiet

Als een sativa-dominante kruising wordt Haze veel hoger dan haar indica-tegenhangers. Binnen kunnen kwekers de planten met trainingstechnieken bescheiden houden, maar wanneer je haar met rust laat, kan ze makkelijk uitschieten tot wel 3m, mits er genoeg ruimte is.

Haze-planten produceren ook langere en dunnere toppen. Deze pilaarvormige structuren zijn overladen met trichomen en vormen een zeer omvangrijk bladerdak.

Haar langwerpige toppen zijn rijk aan zoete en citrusachtige terpenen die de high een stimulerende en verkwikkende draai geven. Met THC-gehaltes van 16% hebben ze een helder, vrolijk en vaak euforisch effect.

Eigenschappen van Haze-wiet

Geschiedenis van Haze-wiet

Twee getalenteerde breeders uit Californië zijn verantwoordelijk voor de creatie van Haze. Begin jaren '70 creëerden de broers R. Haze en J. Haze deze hybride door Mexicaanse en Colombiaanse landrassen te kruisen.

Nadat ze het nageslacht enkele generaties veredeld hadden, kwamen ze uit bij een soort die ze Original Haze noemden. Deze strain zat boordevol terpenen en leverde de cerebrale en actieve high waar ze naar op zoek waren.

Het interessante is dat de gebroeders Haze rond die tijd ook contact met Sam The Skunkman hadden. De maker van Skunk #1 kreeg hierdoor wat Original Haze in handen.

Deze zaadjes nam Sam in de jaren '80 mee naar Amsterdam, waar hij ze uiteindelijk aan de beroemde Australische breeder Neville Schoenmakers gaf. Neville gebruikte de genetica vervolgens om Neville's Haze te creëren, een soort die beroemd is geworden vanwege haar bruisende high en de talloze Cannabis Cup awards die ze heeft gewonnen.

Beste Haze-wietsoorten

Hoewel de meeste Haze-soorten een levendige mentale high leveren, verschillen ze ook weer allemaal van elkaar. Royal Haze Auto heeft bijvoorbeeld een bescheiden THC-gehalte van 15% en zorgt dat je zin krijgt om wat van je dag te maken. Bovendien kun je de toppen 8-9 weken na het kiemen al oogsten. En alsof Haze nog niet goed genoeg smaakt, voegt Haze Berry een hele nieuwe dimensie toe aan de zoetigheid, waarbij ze THC-gehaltes van zo'n 20% biedt.

Ook Chocolate Haze voegt geheel nieuwe smaken toe. Deze sativa-variëteit trakteert je smaakpapillen op vleugjes chocolade en stimuleert je geest met een intense 'head high'. Tot slot is er natuurlijk nog de legendarische Amnesia Haze, een van de beroemdste en sterkste wietsoorten aller tijden.

Beste Haze-wietsoorten

 

Skunk versus Kush versus Haze: welke soort is het best?

Dat hangt er helemaal van af! Elke wietgebruiker heeft zijn eigen voorkeur. Sommigen doen niets liever dan op de bank kruipen met een goede indica om helemaal op te gaan in hun favoriete tv-programma. Andere mensen zijn juist het tegenovergestelde en maken liever een boswandeling of gaan liever surfen, met een oppepper van een goede sativa.

Skunk en Kush zijn vergelijkbaar wat betreft de intense 'body high' die je lichaam helpt ontspannen, rust in je hoofd brengt en de eetlust opwekt. Blow je dus het liefst in de avond of nadat je klaar bent met je werk? Dan gaan deze soorten je goed bevallen.

Daarnaast vertonen ze een vergelijkbare groei. Dankzij hun kleinere gestalte zijn ze ideaal voor binnenkwekers, met name als je het onopvallend wilt houden.

Haze verschilt behoorlijk van deze soorten qua grootte en effecten. Deze planten komen vooral tot hun recht wanneer ze buiten staan, met genoeg ruimte. Zet ze in de volle grond en aanschouw hoe ze uitgroeien tot enorme hoogtes en ongelooflijke oogsten produceren!

Haze-soorten zullen ook je voorkeur krijgen als je het liefst overdag blowt en volledig functioneel en bezig wilt blijven.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.