Cannabis bestaat, net als andere planten, als een zuiver ras of als een hybride mix van soorten. Omdat de industrie gecommercialiseerd is, worden zowel zuivere variëteiten als bestaande hybrides voortdurend gemixt en opnieuw gecombineerd. Deze nieuwe planten staan bekend als kruisingen of hybrides.

Hybrides ontstaan door de pogingen van mensen om planten aan te passen met specifieke kenmerken, die algemeen voorkomen in ruderalis, sativa en indica soorten. Succesvolle kruisingen erven de beste eigenschappen van hun ouders.

Dit is een gids voor beginners waarin we uitleggen waar hybrides vandaan komen.

WELKE HYBRIDE SOORTEN BESTAAN ER?

Over het algemeen zijn er vier types:

  1. Sativa x sativa: twee verschillende sativa soorten worden gekruist.
  2. Indica x indica: twee verschillende indica soorten worden gekruist.
  3. Sativa x indica: een dergelijke soort is een hybride met sativa-dominante eigenschappen. De variëteit bezit echter eigenschappen van beide cannabis soorten. Denk bijvoorbeeld aan een grote plant met paarse toppen.
  4. Indica x sativa: deze soort bezit eigenschappen van beide, maar is indica-dominant.

In aanvulling hierop zijn er ook nog autoflowering hybriden. Dit zijn soorten die op een bepaald moment zijn gekruist met ruderalis genetica.

Cannabis Klonen

HET KWEKEN VAN NIEUWE CANNABIS SOORTEN

Het kweken van planten omvat steeds hetzelfde basisproces. Dit geldt ook voor cannabis. Een vrouwelijke plant moet worden bestoven met mannelijk stuifmeel. Dit gebeurt van nature. Bij de creatie van een hybride, houden de kwekers zich echter bezig met selectief kweken in een gecontroleerde omgeving. Oftewel: ze kiezen zelf de vrouwelijke plant en het mannelijk pollen om één of meerdere specifieke eigenschappen te bewerkstelligen.

De in dit proces ontkiemde zaden zijn de eerste generatie hybrides van de mannelijke en vrouwelijke ouder. De planten met de gewenste eigenschappen, ondergaan dit proces van breeden opnieuw. Zodra deze eigenschappen zijn geproduceerd, stabiliseren de breeders de soort. Met andere woorden: ze kruisen een jonge hybride met de oudersoort om de karakteristieken te versterken. Het stabiliseren van de eigenschappen van een soort vereist meestal drie of meer generaties.

Cannabis kan ook "seksueel" of "aseksueel" worden gereproduceerd. Het seksuele voortplantingsproces bestaat uit het combineren van verschillende ouderplanten. Vegetatieve methoden omvatten ook klonen, stekken en zelfs verdeling van de wortels. Met aseksuele voortplantingsprocessen kan dezelfde plant steeds opnieuw worden geproduceerd.

LANDRAS CANNABIS

Wilde soorten vallen onder de noemer van landras cannabis variëteiten. Hiermee worden planten bedoeld die in het wild groeien en zichzelf hebben ontwikkeld zonder menselijke bemoeienis. We kunnen deze soorten onderverdelen in drie groepen:

Indica's

Deze soorten zijn klein en struikachtig. De high van de planten pakt meestal uit in een zware "lichamelijke stone".

Sativa's

Sativa soorten staan bekend om hun lange, boomachtige groei en cerebrale high.

Ruderalis

Dit is een THC-arme cannabis soort die groeit in Midden- en Oost-Europa en Rusland. Er is wat discussie gaande of ruderalis wellicht een subsoort is van sativa planten. Op dit moment wordt door de meeste experts aangenomen dat ruderalis een soort op zich is. De autoflowering eigenschap is de hoofdreden waarom dit een belangrijke cannabis variëteit is. Dit betekent dat de soort floreert, ongeacht de lichtcyclus. Fotoperiodieke soorten zijn hier wel van afhankelijk. Deze eigenschap is verwerkt in zowel indica als sativa planten, die normaal gesproken een bepaalde periode van fotosynthese vereisen. Als je een autoflowering soort kweekt, is deze op een bepaald moment gekruist met een ruderalis.

HYBRIDES

Zoals de naam al suggereert, zijn hybride cannabis soorten het resultaat van het kruisen van ofwel zuivere variëteiten of andere hybrides. Een van de eerste kruisingen was "Skunk". Dit is de eerste bekende kruising van een indica en een sativa, maar zeker niet de laatste.

Soorten woorden voornamelijk gekruist vanwege:

Een specifieke inhoud cannabinoïden

Veel hybrides bestaan uit een mix van indica en sativa "ouders". Hiermee kunnen breeders het effect van een soort bepalen. Ga je voor een couch-lock? Probeer dan een indica-dominante soort. Zoek je cerebrale creativiteit? Zoek dan naar sativa-dominante soorten. Wil je een autoflowering soort? Dan kies je een hybride van een ruderalis en een andere variëteit. Naarmate medisch onderzoek zich uitbreidt, worden steeds meer soorten gecreëerd met een specifieke concentratie van bepaalde cannabinoïden. Veel cannabis planten worden gekweekt voor een maximale hoeveelheid THC of CBD. Medicinale marihuana voor kinderen wordt bijvoorbeeld geproduceerd uit specifieke hybride wiet soorten die altijd weinig THC bevatten, maar veel CBD.

Het formaat

Er kleven bepaalde beperkingen aan het binnen of buiten kweken. Sativa's worden groot, bijna boomachtig. Indica's hebben de neiging zich meer struikachtig te ontwikkelen. Hybrides kunnen echter worden geselecteerd op basis van het formaat, de struikachtige ontwikkeling en andere kenmerken. Sommige sativa kruisingen kunnen dan ook ten onrechte worden aangezien voor indica's.

Autoflowering eigenschappen

Deze soorten zijn op een bepaald moment gekruist met een ruderalis ouder. Dit betekent dat dit soort planten automatisch floreren, ongeacht de blootstelling aan licht.

Paarse Cannabisplant

De hars

Sommige planten ontwikkelen meer hars dan andere. Hybrides worden specifiek gekruist voor de hoeveelheid hars. Indica's produceren vaak meer dan sativa's, maar kruisingen brengen hier ook verandering in.

Terpenen en flavonoïden

Omdat er steeds meer wordt begrepen over de gehele plant als medicijn, wordt ook de rol van essentiële oliën opnieuw onder de loep gelegd. Er verschijnen inmiddels hybrides op de markt waarbij essentiële oliën zijn gecombineerd, maar dit proces staat nog wel in de kinderschoenen.

De opbrengst

De productie van de plant heeft alles te maken met haar herkomst.

De weerbaarheid (en kleur)

Sommige cannabis soorten, vooral indica's, komen uit gebieden van de wereld waar de temperaturen koud zijn en de dagen kort. Zulke eigenschappen kunnen aan hybrides worden doorgegeven, inclusief het vermogen om paars te kleuren. Paarse cannabis is een absolute favoriet bij liefhebbers. Tegenwoordig kan deze eigenschap worden doorgegeven zonder de plant stress te bezorgen met kou tijdens het groeiproces.

De weerstand tegen ziektes en ongedierte

Net als mensen, zijn ook bepaalde planten beter bestand tegen de omgeving en natuurlijke vijanden.

Instabiele Soort In Zaadvorm

NIET ALLE HYBRIDES WORDEN OP DEZELFDE MANIER GEMAAKT

Het ontwikkelen van een succesvolle hybride is intensief en tijdrovend. En niet alle hybrides zijn gelijk.

Clone-only soort

Dit is een soort die is opgekweekt tot een plant met bepaalde eigenschappen. De kweker kan genetisch identieke klonen van de plant nemen en deze verdelen. Een kloon  is de enige manier om te verzekeren dat de exacte genetische opmaak van de plant in stand gehouden wordt. De kweekomstandigheden hebben echter een enorme invloed op het eindproduct.

Stabiele soort in zaadvorm

Een breeder die zowel mannelijke als vrouwelijke planten selecteert, breedt deze voortdurend om specifieke eigenschappen te stabiliseren. Het uiteindelijke stabiele zaadje behoudt deze eigenschappen voor altijd. Dat gezegd hebbende, blijft er natuurlijk wel genetische variatie bestaan.

Instabiele soort in zaadvorm

Hoewel deze sneller kunnen worden geproduceerd dan stabiele zaden, variëren de kenmerken enorm. Gerenommeerde zadenbanken verkopen geen instabiele zaden.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.