By Miguel Ordoñez


Heb je je ooit afgevraagd hoe je hasj maakt? Hasj behoort tot de krachtigste cannabisproducten. Wil je zelf hasj maken? Weet dat je soms wat langdradige processen moet uitvoeren, maar het is verre van onmogelijk! Je kunt thuis prima je eigen hasjvoorraad maken als je de juiste middelen tot je beschikking hebt.

Heeft dat je interesse gewekt? Nu, beste lezer, we hebben nog veel meer voor je. Na het lezen van dit artikel weet je meer over hasjiesj. We bespreken ook de diverse processen van het maken van hasj. Zo krijg je een goed idee van wat je voorkeursmethode is.

Wat Is Hasj?

Als je de trichomen van je wietplant scheidt, krijg je hasj. Dat is hasj in een notendop. Nu vraag je je wellicht af wat trichomen zijn? Zoek naar die haarachtige structuren op het oppervlak van je toppen. Deze structuren zijn, je raadt het al, de trichomen.

Als je nog nooit trichomen van dichtbij hebt bekeken, leg dan eens een wiettop onder een vergrootglas of microscoop. Je voelt ze ook als die plakkerige hars tussen je vingers en ze bevatten al het lekkers, zoals terpenen en onze geliefde THC en CBD.

De meeste trichomen tref je aan op volwassen wiettoppen. Toch bevat de gehele plant ze in kleinere concentraties. Veel kwekers bewaren hun snoeiafval zoals stelen, bladeren, enz. Zo kunnen ze alle trichomen gebruiken voor het maken van edibles of, zoals we hieronder zullen beschrijven, hasj.

Wat Is Hasj?

Hasj Versus Kief

Tot voor kort werden trichomen simpelweg "kief" genoemd. Dit ziet eruit als een fijn poeder dat lijkt op zand.

Hasj is het bijproduct van kief dat wordt gewonnen uit de wietplant en ondergaat verschillende processen. Er zijn talloze manieren om hasj te maken, die we in het volgende deel van dit artikel zullen bespreken. Over het algemeen komt het proces neer op verwarming en druk. Het eindresultaat bestaat uit een zachte, ronde bal of een blok.

Mensen die van concentraten houden en de voorkeur geven aan een gemakkelijke, betaalbare extractiemethode, gebruiken kief als hun primaire uitgangspunt. Het is zeer psychotroop en redelijk gemakkelijk te vinden.

Uit Welke Delen van de Wietplant Kun Je Hasj Maken?

De cannabisplant is complexer dan je denkt. Je kunt diverse plantendelen gebruiken om trichomen te onttrekken:

 • Mannelijke planten: veel kwekers gooien hun mannelijke wietplanten weg om bestuiving van hun vrouwtjes te voorkomen. Maar wacht daar beter even mee, want je kunt ze namelijk gebruiken om zelf hasj te maken. Mannelijke planten bevatten meestal minder cannabinoïden dan de vrouwelijke planten. Toch kun je de trichomen goed benutten.
 • Fan leaves: dit zijn de grootste en meest herkenbare bladeren van de wietplant. Ze bevatten niet zoveel kief als de suikerblaadjes, maar zijn nog steeds waardevol voor het maken van hasj.
 • Suikerblaadjes: dit zijn de kleinste, stekelige blaadjes die je in de toppen vindt. Ze worden suikerblaadjes genoemd omdat het oppervlak een fijn laagje trichomen bevat.
 • Gedroogde toppen: dit is de beste optie. Gedroogde toppen worden vaak gebruikt bij het droog zeven. Dit is ook een van de gemakkelijkste methoden om hasj te maken.

Hoe Maak Je Hasj?

Over het algemeen is het maken van hasj vrij eenvoudig. Zoals vermeld, draait het om het verzamelen van kief. Dit vorm je dan tot een blok of bal via diverse mechanismen. Maar voordat we dieper ingaan op de verschillende productiemethoden, bekijken we eerst de belangrijkste verschillen tussen hasj op basis van oplosmiddelen en hasj zonder oplosmiddel.

Zonder Oplosmiddel

Dit is de traditionele manier om hasj te maken. Je gebruikt hier geen oplosmiddelen. In plaats daarvan gebruik je mechanische middelen. Dit kan zo simpel zijn als het gebruik van je handen of een zeef. In het laatste geval wrijf je simpelweg je gedroogde wiet over een zeef om de trichomen te scheiden.

Nadat je de trichomen in een hoopje kief hebt veranderd, schep je ze in vormen. Je verwarmt ze en perst te vervolgens tot rollen, blokken of bollen.

Met Oplosmiddel

Het gebruik van oplosmiddelen is een meer moderne manier om hasj te maken. Bij dit proces gebruik je butaan, propaan of CO₂ om de cannabinoïden en terpenen uit de trichomen te extraheren.

Voordat je de hasj veilig kan consumeren, moet je de oplosmiddelresten verwijderen. Voor BHO (butaan-hasjolie) moet je het ofwel op een hete plaat tot was kloppen of het door een vacuümdroogkamer halen. Het is licht ontvlambaar en daarom erg gevaarlijk. Het is niet verstandig om deze methode thuis te proberen.

Thuis Hasj Maken: Verschillende Methoden

Gelukkig concentreren we ons in dit artikel op de meer veilige methoden van het maken van hasj. Hieronder verdiepen we ons in enkele technieken waarbij je geen oplosmiddelen gebruikt.

Met de Hand Rollen

Deze methode spreekt voor zich. Zoals de naam al doet vermoeden, hanteer je bij deze methode grote hoeveelheden wiet. Voor deze methode gebruik je meestal gedroogde, uitgeharde toppen.

Als je de toppen tussen de handpalmen rolt, plakt er al snel een zwarte laag kleverig hars aan je handen. Als je hiervan kleine bolletjes hasj kunt maken, weet je dat je genoeg materiaal hebt verzameld.

Een belangrijke factor: aangezien je je handen gebruikt, moet je ervan uitgaan dat je ook wat vet en vuil van je huid verzamelt. Was dus eerst goed je handen voordat je aan de slag gaat.

Met Je Schoen

De schoenmethode is een makkelijke manier om hasj te maken door een kleine hoeveelheid kief te comprimeren. Zoals de naam doet vermoeden, gebruik je hierbij je schoen.

Benodigdheden

 • Vijf gram kief
 • Stukje tape
 • Bakpapier of cellofaan
 • Speld
Hoe Maak Je Thuis Zelf Hasj?

Instructies

1. Wikkel je kief stevig in bakpapier of cellofaan. Gebruik wat tape om te voorkomen dat het zich terug ontvouwt. Gebruik geen plastic zak, aangezien hasj de neiging heeft om hieraan te blijven plakken.

2. Prik met een speld een klein gaatje door het bakpapier zodat de lucht kan ontsnappen. Zorg ervoor dat het geheel stevig dicht zit.

Hoe Maak Je Thuis Zelf Hasj?

3. Zodra het pakket goed dicht zit, plaats je het in de hiel van je schoen. Je kunt hiervoor het beste laarzen of ander dicht schoeisel met harde zolen gebruiken. Zo kun je veel beter druk uitoefenen.

Hoe Maak Je Thuis Zelf Hasj?

4. Je lichaamsgewicht en warmte persen de hasj in een plak terwijl je loopt. Deze methode duurt minimaal 15 minuten en maximaal 1 uur.

Hoe Maak Je Thuis Zelf Hasj?

Hasj Maken van Kief

Net als de eerste methode op deze lijst, is het persen van kief om hasj te maken meestal fysiek werk. Het is de handigste methode omdat je geen speciale uitrusting nodig hebt, maar bereid je wel voor op een behoorlijke work-out. Als je deze methode niet gewend bent, kun je daarna wat pijnlijke handen hebben.

Voor dit proces gebruik je het beste kief van gemiddelde tot hoge kwaliteit. Zorg ervoor dat het vers gezeefd is en geen plantmateriaal bevat, zodat het gemakkelijker kan worden gevormd.

Instructies

1. Meet een kleine hoeveelheid kief af. Je weet dat je de juiste hoeveelheid hebt als het hoopje perfect in je handpalm past. Meestal is dit een paar gram.

Hoe Maak Je Thuis Zelf Hasj?

2. Rol dit kleine hoopje tussen je handpalmen totdat het een stevig stuk vormt. Wrijf het ongeveer gedurende 10 minuten tussen je palmen totdat je een verandering in dichtheid opmerkt.

Hoe Maak Je Thuis Zelf Hasj?

3. Wikkel het materiaal in cellofaan. Zorg voor een goede afdichting met zo min mogelijk lucht. Wikkel dit pakketje vervolgens in een aantal vochtige doeken, krantenpapier of keukenrol.

Hoe Maak Je Thuis Zelf Hasj?

4. Leg het op een voorverwarmde koekenpan op zeer laag vuur. Zorg ervoor dat je het geheel regelmatig omdraait. Je hoeft het niet lang te verwarmen. Het enige dat je wilt, is dat de kief aan elkaar blijft plakken.

Hoe Maak Je Thuis Zelf Hasj?

Flat Screening, Oftewel Droog Zeven

Flat screening is een zeer gemakkelijke en ongecompliceerde methode. Je hebt hiervoor slechts enkele gedroogde wiet en een zeef nodig. Dat is alles.

Weet dat de kwaliteit van je hasj verbetert naarmate de gaatjes van je zeef kleiner zijn. Kortom, de kwaliteit en kwantiteit zijn afhankelijk van de gebruikte materialen.

Het is belangrijk te onthouden dat je je wiettoppen enkele uren invriest voor gebruik. Hierdoor komen de trichomen gemakkelijker los van de plant.

Instructies

1. Om met dit proces te beginnen, plaats je een zeef op een vlak en schoon oppervlak. Plaats de toppen of het snoeiafval in de zeef.

Hoe Maak Je Thuis Zelf Hasj?

2. Wrijf het plantmateriaal voorzichtig in een cirkelvormige beweging over de zeef. Je zult alle trichomen onder de zeef op het oppervlak zien vallen.

Hoe Maak Je Thuis Zelf Hasj?

3. Ga zo lang als nodig door met dit proces. Probeer 10% van het totale gewicht van je plantenresten om te zetten in trichomen.

Hoe Maak Je Thuis Zelf Hasj?

Blender

Zoals de naam al doet vermoeden, heb je voor deze methode een blender nodig. Maar, net als bij droog zeven, heb je ook een zeef nodig.

Instructies

1. Plaats je snoeiafval in de blender en voeg water toe totdat al het plantmateriaal is ondergedompeld. Voeg een handvol ijs toe en mix gedurende een minuut.

2. Giet hierna het mengsel door de zeef in een glazen pot. Laat de pot ongeveer een uur staan. Gedurende deze tijd zie je de trichomen naar de bodem van de pot zakken. Dat betekent dat je op de goede weg bent.

3. Laat ongeveer ⅔ van het water weglopen, maar pas op dat de trichomen niet wegstromen. Vul de pot opnieuw met ijswater en laat het nu maximaal 5 minuten staan. Laat weer ⅔ van het water weglopen en herhaal dit proces 4 tot 5 keer.

How to Make Hash at Home

4. Zodra je zoveel mogelijk water weg hebt laten stromen, pak je een koffiefilter. Giet hier de oplossing in om de trichomen te scheiden. Knijp overtollig water uit en laat de kief drogen.

How to Make Hash at Home

Het is nogal een omslachtig proces, maar de uitgedroogde kief is je eindproduct. Opwarmen of persen is niet meer nodig en je kunt het gebruiken in een bowl of joint.

Droogijshasj, oftewel Bubbelhasj

De bubblehasj-methode staat bekend als het meest zuivere, oplosmiddelvrije proces om hasj te maken. Droogijs wordt hier niet als een "echt" oplosmiddel beschouwd. Bij deze methode bevat het eindproduct praktisch geen plantaardig materiaal.

Benodigdheden

 • Droogijs
 • Grote emmer
 • Gazen zakken in diverse maten (73 μm voor de zuiverste hars)
 • Creditcard
 • Pollenpers (optioneel)
Hoe Maak Je Thuis Zelf Hasj?

Instructies

1. Plaats je snoeiafval of wiettoppen in een grote emmer met het droogijs. Roer en schud enkele minuten. Je helpt de harsklieren scheiden van het plantenmateriaal.

How to Make Hash at Home

2. Wikkel de netzakken om de bovenkant van de emmer. Keer de emmer ondersteboven om de zakken te vullen boven een groot, plat en schoon oppervlak.

3. Schud de emmer een paar minuten totdat je ziet dat op het oppervlak een amberkleurig stof verzamelt.

4. Neem je creditcard of een ander plat en hard item en gebruik dit om al het stof (nu hars) bij elkaar te schrapen.

5. Om de hars in hasj te veranderen, plaats je het verzamelde materiaal in een pollenpers voor mooie kleine kiefmuntjes.

How to Make Hash at Home

Warmwaterfles

De methode met de warmwaterfles is vergelijkbaar met het met de hand rollen. Het verschil is echter dat bij deze meer warmte nodig is om de wasachtige cuticula van elke trichoomkop te smelten.

Benodigdheden

 • Cellofaan of bakpapier
 • Wijnfles
Hoe Maak Je Thuis Zelf Hasj?

Instructies

1. Leg de hars op het cellofaan of bakpapier en vouw het vervolgens dubbel. Kook wat water en vul de wijnfles. Laat het water enkele minuten afkoelen.

How to Make Hash at Home

2. Plaats de wijnfles op het met hars gevulde papier en laat het daar 30 seconden staan. De hars moet donker verkleuren.

How to Make Hash at Home

3. Rol de warme fles met zeer minimale druk over het papier. Met behulp van de druk van je hand en de warmte van de fles moet de hars relatief gemakkelijk smelten.

4. Draai het papier om en herhaal hetzelfde proces.

How to Make Hash at Home

5. Je bent klaar als de hars eruit ziet als een geplette, plakkerige en glanzende hamburger. Vouw het papier weer om en herhaal het proces nog een laatste keer voordat je het eruit haalt voor gebruik.

How to Make Hash at Home

Charas

Deze methode is precies hetzelfde als de handrolmethode, met het verschil dat charas niet-uitgeharde toppen gebruikt. De meeste kwekers verwijderen een paar stekken van planten die binnen 2-3 weken de volwassenheid bereiken. Anderen wachten echter tot de oogsttijd.

Net als bij het rollen met de hand, houdt de charas-methode in dat je de toppen of snoeiafval voorzichtig tussen je handpalmen wrijft tot er een dikke laag op je handpalmen verschijnt. Schraap het eraf als je klaar bent, en voilà: je hebt een product dat je aan je favoriete toppen kunt toevoegen in een joint, blunt, pijp of bong.

Mechanische Trommel

Beschik je over de financiële middelen en heb je liever een machine die het werk voor je doet? Dan is de mechanische trommelmethode iets voor jou. Het is in feite hetzelfde als de droge zeefmethode, maar nu maak je gebruik van een complex en efficiënt apparaat.

Je plaatst je snoeiafval in een bak die is bedekt met een grote zeef. De machine schudt vervolgens de container om alle trichomen los te maken. Houd er echter rekening mee dat deze methode alleen bedoeld is voor het verkrijgen van kief. Je hebt nog steeds een pollenpers nodig om je product in hasjmunten te veranderen.

Voor het beste resultaat bevries je je cannabis ongeveer 3 uur voordat je de wiet overdoet in de machine.

Hoe Droog Je Hasj?

Het drogen en uitharden van je hasj is essentieel om de kwaliteit te behouden. Wanneer je het vochtig bewaart, stimuleer je de ontwikkeling van schimmels.

Vooral bubbelhasj moet je goed laten drogen en uitharden voor het beste resultaat. Om al het vocht uit de kief te krijgen, spreid je het uit op een stuk karton met bakpapier. Je vergroot hierdoor het oppervlaktegebied en versnelt het droogproces. Het karton helpt bij het onttrekken van vocht. Droog je bubbelhasj altijd in een koele en donkere omgeving.

Na het drogen, is het tijd om de hasj te laten uitharden. Je kunt hiervoor elke gewenste vorm kiezen (zoals hasjmunten). Het is een goed idee om je hasj in bakpapier te wikkelen en te bewaren in glazen potten waar je de luchtvochtigheid kunt controleren. Dit helpt de smaak en het aroma te bevorderen.

Kies de Juiste Methode voor het Maken van Hasj

Welke methode voor het maken van hasj je kiest, hangt af van de middelen die je ter beschikking hebt en je voorkeuren. Heb je het budget om meer te besteden aan een uitgebreide machine? En zo ja, wil je dit ook?

Je zult wat geld moeten uitgeven aan zeef, netzakken en droogijs. Het voordeel is dan wel dat je in het comfort van je eigen huis hasj kunt maken. Het beste van alles is dat het echt niet zo moeilijk is.

Hopelijk helpt dit artikel bij je volgende hasj-avontuur. Succes!

DE BESTE SOORTEN OM HASJ TE MAKEN

ROYAL GORILLA

Mocht je van plan zijn een verse partij hasj te gaan maken, overweeg dan absoluut Royal Gorilla. Maar alleen als je enorme gehaltes THC aankunt. Dit monster is het resultaat van een ambitieus teeltproject met de oudersoorten Sour Dubb, Chem Sis en Chocolate Diesel. Deze soort toont geen genade en levert onmiddellijke en langdurige highs, gevoed door THC-gehaltes van 25%. Bovendien heeft ze een genetische samenstelling van 50% sativa en 50% indica genetica. Het krachtige effect is daarmee evenwichtig verdeeld over lichaam en geest. De sativa-elementen maken de hersens wakker en openen de poorten naar diepgaand creatief denken en probleemoplossende vermogens. Tegelijk geven de indica aspecten een warm en rustgevend gevoel aan de spieren.

Deze prijswinnende variëteit produceert grote hoeveelheden hars in de bloeifase van de groeicyclus. Dit maakt haar een droom voor kwekers die graag handmatig hasj van de toppen wrijven. Deze uiterst psychoactieve hasj is tot ballen of blokken te vormen en geeft aangename aardse aroma’s en dennengeuren. Royal Gorilla doet het beter in een warm klimaat en produceert in deze omstandigheden meer hars. Planten die je binnen in een kweekruimte of tent teelt, bereiken hoogtes van 160cm en leveren grote opbrengsten op van 550g/m², mits er voldoende lampen en voedingsstoffen beschikbaar zijn. Buitenplanten worden 170cm hoog en produceren oogsten van 600g/plant. Buitenkwekers mogen de toppen halverwege oktober binnenhalen. Royal Gorilla heeft een bloeitijd van 8–9 weken.

Royal Gorilla

Royal Gorilla
23_genetic background_1 Sour Dubb x Chem Sis x Chocolate Diesel
33_Yield indoors_1 500 - 550 gr/m2
31_plant height outdoor_1 90 - 160 cm
25_flowering time_1 8 - 10 weken
29_THC_1 THC: 27%
28_Type Blend_1 Sativa 50% Indica 50%
34_yield outdoor_1 550 - 600 gr/plant
32_plant height outdoors_1 130 - 170 cm
27_harvest period_1 Half Oktober
22_Effect_1 Helder, Rustgevend

Koop Royal Gorilla

SOUR DIESEL

Hasj staat erom bekend een euforische, levendige high op te wekken. Het is dus logisch om genen te selecteren die deze effecten benadrukken. Sour Diesel vervult deze taak zonder twijfel. Deze sterke sativa soort bestaat uit 70% sativa en 30% indica genetica, waardoor ze een vurige en energieke kick geeft die hand in hand gaat met het “upper” effect van hoogwaardige hasj. Ze is het resultaat van een diverse samenstelling van soorten, waaronder Original Diesel, Northern Light, Shiva en Hawaiian. Het roken van een joint gevuld met haar toppen wekt een heldere high op die alertheid en je kritische denkvermogen versterkt. Hasj gemaakt van deze cannabis levert prikkelende smaken van kruiden en zuurheid op.

Sour Diesel produceert kleine en compacte felgroene toppen die keurige klompjes vormen. Bij nadere inspectie heb je als teler het geluk om hoge aantallen trichomen waar te nemen die grote hoeveelheden psychoactieve hars uitpersen. Deze eigenschap maakt haar een hoogst productieve plant. Gebruik gewoon je handen om het lekkers te verzamelen. Sour Diesel gedijt goed in een gematigd tot warm klimaat en presteert zowel binnen als buiten uitstekend. Binnenplanten leveren royale opbrengsten op van 475–525g/m² en worden tussen de 90–160cm hoog. Buitenplanten produceren oogsten van 600g/plant en bereiken hoogtes van 200cm. Buiten geteelde planten zijn eind oktober klaar voor de oogst en verdere verwerking. Sour Diesel heeft een bloeiperiode van 10–11 weken, maar is het wachten ruimschoots waard.

Sour Diesel

Sour Diesel
23_genetic background_1 Original Diesel x (Northern light x Shiva x Hawaiian)
33_Yield indoors_1 475 - 525 gr/m2
31_plant height outdoor_1 90 - 160 cm
25_flowering time_1 10 - 11 Weken
29_THC_1 THC: 19%
28_Type Blend_1 Sativa 70% Indica 30%
34_yield outdoor_1 550 - 600 gr/plant
32_plant height outdoors_1 150 - 200 cm
27_harvest period_1 Eind oktober
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Helder

Koop Sour Diesel

ICE

ICE, ook wel bekend als Indica Crystal Extreme, heeft haar naam te danken aan haar enorme trichoomproductie. De grote en bolvormige toppen van de soort lijken wel een sneeuwstorm te hebben doorstaan. In feite is dit echter gewoon de enorme hoeveelheid hars! Het lijkt wel alsof deze plant exclusief voor de productie van hasj is ontworpen. Vele lagen stroperige hars blijven aan je handpalm kleven. Het duurt niet lang voordat je een enorme temple ball hebt gevormd. Haar uitmuntende hasj genen zijn afkomstig van de oudersoorten Afghan, Northern Light en Skunk. Deze mix heeft geleid tot een indica-dominante soort die bij inhalering een onmiddellijke lichamelijke high geeft. De effecten zijn rustgevend, meditatief en therapeutisch. Deze hasj ’s avonds in een kaarsverlichte kamer roken leidt gegarandeerd tot kalmerende euforie. Elk hijsje is verrijkt met smaken van specerijen, kruiden en munt. Een THC gehalte van 18% garandeert bevredigende highs die niet overdreven intens zijn.

ICE groeit zowel binnen als buiten goed en levert in beide omgevingen bevredigende opbrengsten op. Binnenplanten produceren 450g/m² en strekken zich uit tot hoogtes van 120cm. Hun tegenhangers buiten bereiken opbrengsten van 500–550g/plant en een hoogte van wel 200cm. Houd er rekening mee dat je buitenplanten in september moet oogsten. ICE heeft een bloeitijd van 8–10 weken.

ICE

Ice
23_genetic background_1 Afghan x Northern Light x Skunk
33_Yield indoors_1 400 - 450 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 120 cm
25_flowering time_1 8 - 10 weken
29_THC_1 THC: 18%
28_Type Blend_1 Sativa 10% Indica 90%
34_yield outdoor_1 500 - 550 gr/plant
32_plant height outdoors_1 150 - 200 cm
27_harvest period_1 September
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Stoned

Koop Ice

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.