By Adam Parsons

Door concentraten is de manier waarop we cannabis gebruiken volledig veranderd. Sommige soorten hasj bestaan weliswaar al jaren, maar de markt voor extracten is de afgelopen jaren compleet geëxplodeerd. Daardoor zijn er allerlei nieuwe concentraten op de hedendaagse markt verschenen. Ze hebben daarbij allemaal unieke smaken, concentraties en effecten.

In dit artikel geven we een bondig overzicht van de verschillende soorten cannabisextracten. We leggen daarbij uit hoe men ze vervaardigt en in hoeverre ze verschillen.

WAT ZIJN CANNABISCONCENTRATEN?

Cannabisconcentraten zijn, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt door het concentreren van chemische stofjes die voorkomen in cannabis (cannabinoïden en terpenen). Dit is op verschillende manieren te doen, maar bij elke methode scheidt men de trichomen van de cannabistoppen. Deze trichomen zijn de kleine, plakkerige kristallen die bovenop de toppen zitten. Ze bevatten alle chemische stoffen die cannabis uniek maken.

Er zijn verscheidene soorten trichomen aanwezig in cannabis:

• Bolvormige trichomen

Deze kleine trichomen zijn slechts 25–30 micrometer groot en bestaan uit 1–4 cellen. Bij volwassen planten vormen ze een klein bolletje hars.

• Capitate-sessile trichomen

Deze trichomen komen in veel grotere aantallen voor dan de bolvormige. Ze bestaan uit ongeveer 8–16 cellen en hebben een diameter van 25–100 micrometer.

• Capitate-stalked trichomen

Deze staan ook wel bekend als glandulaire trichomen. Het zijn de grootste exemplaren die voorkomen op cannabis. Ze zijn tussen de 150 en 500 micrometer en verantwoordelijk voor de aanmaak van de meeste cannabinoïden. Deze trichomen leveren de grootste bijdrage aan de productie van extracten.

CANNABISCONCENTRATEN VS EXTRACTEN
CONCENTRATEN EXTRACTEN

Accumulatie van de trichomen

Een specifiek soort concentraat
Geproduceerd zonder oplosmiddelen (middels mechanisch of fysieke methoden) Geproduceerd met oplosmiddelen (alcohol, dioxide, koolstof...)

VERSCHILLENDE SOORTEN CANNABISCONCENTRATEN

Concentraten zijn er in verschillende vormen. Sommige daarvan vallen op door hun extractiemethode en andere verschillen alleen qua textuur. We bespreken de populairste.

KIEF

Kief is het eenvoudigste cannabisextract om te maken. Je gebruikt hierbij een zeef om de trichomen van droge cannabistoppen te scheiden. Daarmee verkrijg je een fijn, goudkleurig poeder. Dit is bijvoorbeeld kleinschalig aan te pakken met een grinder met meerdere kamers. Je kunt het echter ook groter aanpakken. In dat geval gebruik je een zeef.

DRY-SIFT-HASJ

Meestal maakt men hasj door gezeefde kief te verzamelen, te verhitten en tot donkere, chocoladeachtige blokjes te persen.

CHARAS

Charas (informeel ook wel vingerhasj genoemd) ontstaat door verse cannabistoppen tussen de handen te wrijven. De frictie scheidt de trichomen van de plant en daardoor ontstaat er een dikke, donkere laag hars op je handpalmen. Dat verzamel je vervolgens en rol je in bolletjes of ‘snakes’ voor consumptie.

BUBBLE-HASJ

Bubble-hasj maak je met behulp van ijswater, agitatie en speciale bubble-bags om de trichomen van bevroren cannabistoppen te scheiden. Door te werken met lage temperaturen is het mogelijk meer trichomen te verwijderen, terwijl veel terpenen intact blijven, die je bij hogere temperaturen zou verliezen. Omdat je water gebruikt, is deze methode ook veel schoner dan propaan of butaan. De kwaliteit verschilt soms op basis van de gaaszakken waarmee men de trichomen verzamelt. Hoe fijner het gaas, hoe hoger de kwaliteit.

Concentrati ed Estratti di Cannabis

FULL-MELT EXTRACTEN

Full-melt extracten gaan al even mee en gelden voor velen als de crème-de-la-crème van de extracten. Het zijn extracten zonder oplosmiddel. Dat wil zeggen dat ze niet zijn gemaakt met propaan, butaan of CO₂, maar door het ‘dry siften’ van cannabis of met behulp van ijswater (dat hier niet geldt als oplosmiddel). Daarmee worden de trichomen van de toppen en ander plantmateriaal gescheiden.

Full-melt extracten smelten volledig, zoals je vast al hebt geraden, als je ze dabt. Er blijven daarbij geen verontreinigingen (zoals chlorofyl of was) over. Laagwaardige extracten verdampen echter met residu als achterblijfsel. Bij full-melt extracten heb je een zeer fijn gaasfilter nodig om de juiste consistentie te krijgen.

BHO — SHATTER, BUDDER, CRUMBLE

Nog niet zo lang geleden was BHO (butaan-hasjolie) de nieuwste rage in de wereld van de cannabisconcentraten. Men maakt het met vloeibaar butaan om de trichomen te scheiden van gedroogde cannabistoppen. Het butaan brengt men vervolgens aan de kook en laat men verdampen. Daardoor blijft een geconcentreerde olie over. Men verkoopt BHO onder diverse namen, waaronder wax, shatter, crumble en budder. Deze termen omschrijven gewoonweg de textuur van het concentraat. Die varieert van broos en glasachtig (shatter) en dik en crèmig (budder) tot stevig, zandachtig (crumble) en vrijwel alles daartussen. Gebruikers kiezen voor hun favoriete soort op basis van hun voorkeur en consumptiemethode.

ROSIN

Rosin is een extract dat ontstaat zonder oplosmiddel. Hierbij gebruikt men hitte en druk om dikke, gouden hars te extraheren uit gedroogde cannabistoppen. De eenvoudigste manier om dat te doen, is door een top in bakpapier te wikkelen en dit een paar seconden tussen een stijltang te doen. Een professionelere methode is het gebruik van een speciale pers. Daardoor heb je meer controle over de druk en temperatuur. Het eindproduct is dan ook hoogwaardiger.

LIVE RESIN

Bij live resin gebruikt men, net als bij BHO, een oplosmiddel om cannabinoïden en terpenen uit cannabis te extraheren. Het verschil is dat het is gemaakt met verse cannabistoppen die direct na de oogst zijn ingevroren in plaats van met gecurede toppen. De extractie gebeurt bovendien bij temperaturen onder het vriespunt. Daarmee ontstaat een superrijk extract, dat vervolgens een aantal weken moet curen. Het resultaat is een krachtig extract dat, net als BHO, verscheidene texturen kan hebben. Er zitten daarbij meer terpenen en flavonoïden in dan in sommige andere genoemde concentraten.

CO₂-OLIE

CO₂-extractie is verreweg de meest geavanceerde extractiemethode. Hierbij gebruikt men superkritische CO₂ om cannabinoïden en terpenen uit cannabistoppen te extraheren. Het extract dat daarbij ontstaat, zuivert men vervolgens. Het eindresultaat is een zuivere, gouden olie die geliefd is vanwege haar smaak en kracht. Het mooie van CO₂ is dat het geen giftig oplosmiddel is. Bovendien behaalt men hiermee waarschijnlijk de beste marktresultaten. Het is echter vaak ook de duurste methode.

OLIËN EN TINCTUREN

Marihuana-olie en -tinctuur maakt men door cannabisextract (meestal CO₂-extract) te vermengen met een dragerolie (zoals hennepzaadolie of olijfolie) of met alcohol/glycerine. Deze supplementen zijn er daarbij in diverse concentraties. Men ontwikkelt ze vaak voor een bepaald doel of gezondheidsprobleem.

DisclaimerWiet-extracten en -oliën bevatten veel THC en zijn heel sterk. Wees er daarom voorzichtig mee bij het dabben. Neem het beetje bij beetje en bouw je gebruik langzaam op, zodat je er steeds meer aan went.

En onthoud: set en setting zijn uitermate belangrijk.

Stay Cultivated.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.