By Luke Sumpter


Technologische ontwikkelingen spelen een belangrijke rol bij de huidige kweek van wiet. Kweeklampen worden bijvoorbeeld steeds efficiënter en innovatieve bemestingstechnieken helpen de opbrengst te optimaliseren. Daarnaast doen telers uitstekend werk in het ontwikkelen van soorten die specifiek zijn afgestemd op individuele behoeften. Ook bij de manier waarop men concentraten maakt, profiteert men van de ontwikkelingen binnen de wetenschap en technologie. We krijgen daarbij steeds meer inzicht in cannabis en haar kenmerken. Ook ontdekken we hiermee nieuwe en interessante methodes om alles uit onze toppen te halen. In dit artikel vind je info over een nieuw soort concentraat: live resin.

LIVE RESIN, TERPENEN EN HIGH-TECH

Er zijn verschillende manieren om de gewenste componenten uit wiet te extraheren. Bij concentraten is Butaan Hasj Olie (BHO) de meest gebruikte vorm. Live resin is eigenlijk een vorm van BHO, al is het vooral geliefd bij kenners die een sterke en pure smaak zoeken. Het productieproces van BHO is relatief eenvoudig, maar het maken van live resin is wat ingewikkelder.

De manier waarop men live resin maakt, lijkt op hoe men BHO produceert. Nu gebruikt men echter verse, kort ingevroren toppen in plaats van gedroogde en uitgeharde exemplaren. Met het cryogeen invriezen van verse en niet-gedroogde cannabistoppen behoud je namelijk meer cannabinoïden en terpenen. Je hebt er echter ook speciale apparatuur voor nodig.

LIVE RESIN: EEN SUPERIEURE SMAAK

De meeste thuiskwekers weten hoe belangrijk drogen en uitharden zijn. Het aroma moet zich langzaam ontwikkelen en dat kost tijd. De productie van hoogwaardige wiet is te vergelijken met het verkrijgen van goede wijn of kaas. Het rijpingsproces is ontzettend belangrijk voor de geur en smaak van het eindproduct.

Zelfs bij perfecte controle over het uithardingsproces kan maar liefst 55-60% van de essentiële oliën, ook wel terpenen genoemd, verloren gaan. Door vers geoogste toppen echter onmiddellijk en kort in te vriezen, krijgen terpenen en cannabinoïden niet de kans om af te breken. Dat is het grootste verschil tussen live resin en andere concentraten.

Vanuit technisch perspectief, is live resin nog steeds een vorm van BHO. Voor de productie stelt men de toppen namelijk bloot aan butaan. Je kunt live resin echter ook maken met CO2-extractie. Na de extractie haal je de onzuiverheden uit het materiaal met een vacuüm-oven die je enkele uren op een lage temperatuur zet.

Omdat live resin meer terpenen bevat, is het sappiger en bijna vloeibaar. Je zou kunnen zeggen dat het niet zo stabiel of stevig is als BHO-producten als shatter en glass. Het aroma en de smaak zijn echter veel beter dan andere soorten concentraat. Het zal je echt verbazen hoe lekker het is. Eigenlijk is dat wel logisch als je bedenkt dat een paar gram live resin een volledig spectrum aan aroma's van een vers geoogste plant kan bevatten.

Live Resin Cannabis Extract vs BHO

DE NADELEN VAN LIVE RESIN

Live resin heeft slechts een paar nadelen – door de onvervalste smaak is het echt eersteklas spul. Zoals we echter al eerder hebben aangegeven, is het productieproces wel behoorlijk ingewikkeld. Je hebt er bovendien laboratoriumapparatuur voor nodig. Bij cryogeen vriezen is vloeibare stikstof vereist met een temperatuur van -196°C. Hiermee experimenteren in je garage of kelder is natuurlijk best riskant. Laat de productie van live resin daarom liever over aan experts die de juiste apparatuur hebben en in een laboratorium kunnen werken.

Omdat het productieproces van live resin behoorlijk veel tijd kost en best ingewikkeld is, is het ook nogal prijzig. De hoge kosten hebben daarnaast te maken met de enorme kracht ervan. Cannabisgebruikers die weinig of geen ervaring hebben met concentraten moeten dus voorzichtig zijn. De THC-waarde van live resin ligt tussen de 65 en 95%.

DE MOGELIJKE VOORDELEN VAN LIVE RESIN EN ANDERE CONCENTRATEN

Met live resin kun je met slechts één trek veel THC en andere cannabinoïden binnenkrijgen. Hiermee kun je dus de negatieve gezondheidseffecten van roken verminderen. Dit kan handig zijn voor mensen die wiet gebruiken bij chronische pijn of een onrustige maag. Zij willen vaak snel verlichting en niet voortdurend hoeven te roken. Het krachtige effect kan ook nuttig zijn na chemotherapie.

Bovendien wijst steeds meer wetenschappelijk[1] onderzoek erop dat terpenen niet alleen zorgen voor aroma en smaak, maar ook samenwerken met cannabinoïden om een gewenst effect te bewerkstelligen. Daarmee is live resin wellicht een belangrijk concentraat voor in de toekomst.

In Europa is het als gebruiker een behoorlijke uitdaging om live resin te vinden. Helaas is er geen juridisch werkkader voor het maken van concentraten op basis van wiet. Daardoor is het moeilijk voor bedrijven en investeerders om in te springen op de wereldwijde ontwikkeling van therapeutische cannabis. Als je live resin tegenkomt, zal dat illegaal zijn gemaakt. Daardoor is het zeldzaam en duur.

Het lijkt de droevige realiteit van de 21e eeuw te zijn, dat ernstig zieken naar een ander land moeten verhuizen als ze de plant legaal willen gebruiken voor gezondheidsklachten. Het is tijd voor een redelijke discussie, gebaseerd op feiten, over hoe we willen omgaan met wiet. Niet alleen in de maatschappij, maar ook in de Europese Unie, die zich zou moeten inzetten voor het belang van haar bewoners en lidstaten.

DE BESTE SOORTEN VOOR HET MAKEN VAN LIVE RESIN

Nu je weet waarom live resin zo geweldig is, wil je het misschien toch zelf proberen te maken! Je kunt dit met elke willekeurige cannabisstrain doen, maar een aantal soorten is vooral geschikt. Je moet zo plakkerig mogelijke toppen gebruiken met veel THC en een goed terpenenprofiel. We hebben onderstaande drie soorten gevonden die ongeëvenaard zijn voor het maken van live resin.

ROYAL GORILLA

Royal Gorilla is een ongelooflijke soort voor het maken van live resin. Dit beest biedt een perfect evenwicht van 50% indica- en 50% sativagenetica en een brutale, psychoactieve high. Haar toppen zijn overdekt met een plakkerige hars met 27% THC. Een trek van deze live resin zorgt ervoor dat je de komende uren echt stoned bent. Deze cultivar geeft een verwarmende en cerebrale high die je stemming verbetert. Royal Gorilla heeft ook een pittig terpenenprofiel met de smaak van aarde en den. Met een hoog gehalte van het terpeen myrceen biedt ze bovendien een heerlijk rustgevende ervaring.

Royal Gorilla

WHITE WIDOW

White Widow is zeer bekend in de cannabiswereld. Deze pittige sativa heeft een energiek effect dat de cognitieve functies stimuleert. En dan hebben we het nog niet eens over wat ze met je stemming doet. Profiteer van deze live resin als je problemen moet oplossen of aan zelfreflectie doet. Ze kan namelijk abstracte en out-of-the-box ideeën genereren. Daarmee krijg je een nieuw perspectief op de situatie. Haar toppen bevatten 19% THC en aardse terpenen.

White Widow

FRUIT SPIRIT

Fruit Spirit is het eindresultaat van een baanbrekend kweekproject. Het doel hiervan: het ontwikkelen van een soort met een heerlijke, fruitige smaak. En inderdaad, haar aromatische toppen geven een indringend aroma af van tropisch fruit. Het terpenenprofiel biedt ook heerlijke noten van zoetigheid en bosbes. Fruit Spirit katalyseert daarbij een sativa-dominante high. Deze verhoogt je alertheid en kan een giechelbui veroorzaken. De live resin die je uit deze toppen extraheert, biedt een van de lekkerste smaken die je ooit hebt geproefd.

Fruit Spirit

DisclaimerWiet-extracten en -oliën bevatten veel THC en zijn heel sterk. Wees er daarom voorzichtig mee bij het dabben. Neem het beetje bij beetje en bouw je gebruik langzaam op, zodat je er steeds meer aan went.

En onthoud: set en setting zijn uitermate belangrijk.

Stay Cultivated.

External Resources:
  1. Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects http://onlinelibrary.wiley.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.