By Steven Voser

Kwaliteitscontrole van wietzaadjes 

Kwaliteitscontrole van wietzaadjes


Elk wietzaadje biedt de belofte van nieuw leven. En hoewel wietplanten zich in de natuur prima op eigen houtje kunnen ontwikkelen en voortplanten, kun je als kweker met zadenbanken als Royal Queen Seeds, die bijzondere eigenschappen van verschillende cannabisplanten met elkaar combineren, ook toegang krijgen tot meer verfijnde, stabiele en uniforme zaden.

Bij RQS nemen we onze taak als zadenbank ongelooflijk serieus. We geloven dat kwekers, net als andere tuinders, toegang moeten hebben tot betrouwbare, stabiele genen om gezonde planten en een prachtige oogst te garanderen. Daarom ontwikkelen we ook steeds betere soorten. Daarnaast hanteren we strenge kwaliteitscontroles om jou als teler te helpen je doelen te behalen.

In dit artikel gaan we dieper op de kwaliteitscontrole van onze wietzaadjes in. We bespreken daarbij alle details van ons unieke proces, bestaande uit vijf stappen, waarmee we de hoogst mogelijke kwaliteit verzekeren.

Video id: 673601992

De levensvatbaarheid van wietzaadjes: wat betekent het en waarom is het belangrijk?

De levensvatbaarheid van een specifiek wietzaadje verwijst naar hoe effectief het kiemt en hoe gezond de daaruit voortkomende zaailing is. Sterke zaden kiemen gemakkelijk en snel. Ze produceren daarbij robuuste zaailingen met gezonde wortels en veel groeikracht. Etioleren (lange, zwakke stelen) en trage, stilstaande groei zijn daarentegen tekenen dat je een zwak zaadje hebt.

Het bepalen van de levensvatbaarheid van zaden is ongelooflijk belangrijk, en speelt ook een belangrijke rol in de agrarische sector. Door dit te doen, kunnen boeren namelijk voortdurend planten telen die snel tot uniforme, robuuste zaailingen uitgroeien. Dit leidt uiteraard ook tot een betere oogst. Helaas heeft de cannabisindustrie op dit gebied nog wat in te halen, gezien de historisch illegale aard van de wietplant.

Kwaliteitscontrole: hoe verzekeren zadenbanken de kwaliteit van hun wietzaadjes?

Met de kwaliteitscontrole van wietzaadjes bedoelen we de processen die bedrijven gebruiken om de levensvatbaarheid van hun zaden te verzekeren. Elke onderneming heeft haar eigen aanpak, maar de meesten richten zich op het bepalen van het volgende:

✔️ De kiemkracht van hun wietzaadjes (hoeveel zaden effectief ontkiemen)
✔️ De tijdlijn voor het kiemen van elke batch (hoelang het duurt voordat de zaden kiemen)
✔️ De sterkte van de zaailingen en hun weerstand tegen ziekten en plagen
✔️ De uniformiteit van de planten zodra de zaailingfase voorbij is

Kortom, zadenbanken kijken naar bovengenoemde variabelen om wietzaadjes te leveren die genetisch stabiel zijn. Daarnaast mogen de zaden geen planten opleveren die zaadjes produceren, moeten ze vrij zijn van overdraagbare ziektes en plagen en een uitzonderlijke groeikracht vertonen.

De wietplant is echter bijna honderd jaar lang gecriminaliseerd. Daarmee loopt de industrie nogal achter op de agrarische sector voor wat kwaliteitscontrole betreft. Toch werken zadenbanken, zoals wijzelf en een aantal anderen, keihard om dit gat te dichten. Zo willen we wietzaadjes bieden met dezelfde sterkte en kwaliteit als mainstream zaden.

Royal Queen Seeds houdt zich bij het testen van zaden-batches aan strenge kwaliteitseisen (hieronder vind je een volledige beschrijving van het proces). Door dit proces zorgvuldig te volgen en voortdurend te verbeteren, streven we naar:

✔️ genetische zuiverheid en uniformiteit van onze soorten;
✔️ soorten die tegen ongunstige omstandigheden, plagen en ziekteverwekkers bestand zijn;
✔️ meer levensvatbare en krachtige zaden;
✔️ meer productieve soorten.

De kwaliteitscontrole van Royal Queen Seeds: stap voor stap

Veel zadenbanken beweren dat ze hun wietzaadjes testen. Toch kunnen de processen en de striktheid van de maatregelen per fabrikant nogal verschillen.

Hieronder bespreken we ons unieke vijfstappen-proces voor kwaliteitscontrole. We volgen dit proces bij elke partij zaden voordat we onze zaadjes in de verkoop brengen. Zo garanderen we volledige transparantie en een eindproduct van de hoogste kwaliteit. We zijn ervan overtuigd dat dit proces ons helpt om steeds weer nieuwe klanten te werven en klanten te behouden.

Stap 1: reinigen

De eerste stap in ons kwaliteitscontroleproces draait om het reinigen van de geoogste en gedroogde wietzaadjes. Onze experts benutten luchtwasinstallaties om plantenresten (kleine bladeren, stengels en zaaddozen) en lege, gebroken of dode zaden van de zaadpartij te scheiden. We hebben ervaren dat dit type apparatuur de beste resultaten oplevert. Ook helpt het om de volgende stappen van ons proces te vereenvoudigen.

De kwaliteitscontrole van Royal Queen Seeds: stap voor stap

Stap 2: maatindeling

Na het schoonmaken van onze wietzaadjes worden ze op grootte ingedeeld. Bij RQS gebruiken we hiervoor zes verschillende zeven. Hiermee garanderen we een consistent eindproduct met een uniforme kiemkracht en plantengroei. Het beoordelen van het formaat van onze zaden helpt ons ook om zaadjes van lagere kwaliteit snel te herkennen. Zo komen uitsluitend de allerbeste wietzaadjes in ons assortiment terecht!

De kwaliteitscontrole van Royal Queen Seeds: stap voor stap

Stap 3: coating (professionele markt)

Het coaten van wietzaadjes is een proces dat we voor de professionele markt gebruiken. Met speciale apparatuur worden onze zaadjes hierbij met een dun laagje micronutriënten, fyto-actieve stoffen en schimmelwerende middelen besproeid. Zo verlengen we de houdbaarheid ervan en garanderen we een zo hoog mogelijke kiemkracht. In deze coating zitten ook biologische kleurstoffen om de behandelde en onbehandelde zaden duidelijk van elkaar te onderscheiden.

De kwaliteitscontrole van Royal Queen Seeds: stap voor stap

Stap 4: drogen (professionele markt)

Na het aanbrengen van de coating moeten de zaadjes drogen. Dit doen we in een strikt gereguleerde omgeving. We gebruiken daarbij een toegespitst ventilatiesysteem waarmee onze behandelde wietzaadjes aan een luchtstroom met een consistente temperatuur worden blootgesteld. Ook hier is het doel de gezondheid van onze zaden te behouden en de beste kiemkracht te garanderen.

De kwaliteitscontrole van Royal Queen Seeds: stap voor stap

Stap 5: testen van de kiemkracht

De vijfde en laatste stap in ons proces betreft het bepalen van de kiemkracht. Hierbij testen we van een aantal wietzaadjes uit elke batch het kiempercentage en houden we bij hoelang het kiemen duurt. Dit zorgt voor nog meer consistentie en transparantie. Vervolgens verpakken we de zaden en kunnen we ze naar onze klanten verzenden.

De kwaliteitscontrole van Royal Queen Seeds: stap voor stap

De kwaliteit van wietzaadjes: vandaag en in de toekomst

De wietplant is taai en groeit overal ter wereld in allerlei omstandigheden. Underground breeders en telers hebben daarbij jarenlang keihard gewerkt om de genetische zuiverheid en kwaliteit van soorten te behouden, maar vandaag de dag is de kwaliteit van wietzaadjes misschien nog wel belangrijker dan ooit. Ook overheden veranderen van standpunt over de wietplant, wat koplopers als RQS de kans geeft een gelegaliseerde, gereguleerde industrie op te bouwen, met hoogwaardige, sterke wietzaadjes als basis.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.