By Steven Voser

Net zoals pasgeboren baby’s zijn zaailingen heel erg kwetsbaar. Ze hebben zoveel mogelijk liefdevolle zorg nodig. En in het geval van onze geliefde cannabisplant, is de beste vorm van liefdevolle zorg ervoor zorgen dat ze ideale omgevingsfactoren heeft.

DE ONTKIEMINGSFASE

Zaden zijn net kleine, genetische tijdcapsules. Daarmee bedoelen we dat ze slechts één klus hebben en slechts één kans om die te volbrengen. Ze zijn ontworpen om te overleven. Een zaadje bevat absoluut alles wat een toekomstige plant nodig heeft om op gang te komen. Als het eenmaal is geactiveerd onder invloed van vocht en duisternis, wordt de ontkieming in gang gezet. Wanneer dat proces is begonnen, is er geen weg meer terug.

Een zaailing heeft tijdens de eerste paar dagen van haar leven geen voedsel nodig. Vanwege haar genetica is ze al voorzien van alle essentiële voedingsstoffen die vereist zijn om het wonder van het leven te omarmen. Zaailingen hebben een klein beetje reserve om hen te helpen zich te vestigen in hun groeiomgeving.

Onder optimale omstandigheden, barst het zaadomhulsel, of de bolster, open en komt er een spilwortel tevoorschijn, die zich onmiddellijk een weg naar beneden baant op zoek naar water. Het duurt niet lang voordat je een spruit uit de grond ziet komen dat haar eerste babyblaadjes (zaadlobben) uitspreidt. Daarna zie je het eerste paar echte blaadjes ontstaan. De taak van de bladeren is net zo belangrijk als die van de spilwortel. De blaadjes zijn echter op zoek naar een andere voedselbron, namelijk licht. Een plant gebruikt het licht letterlijk om datgene wat ze uit de grond haalt te verteren.

Uitstrekkende Zaalingen

WAARDOOR GAAT DE ZAAILING ZICH UITSTREKKEN?

Als de zaailing zich op een abnormale manier gaat uitstrekken in deze eerste fase, is dat een teken van stress. Verreweg de meest voorkomende reden, waardoor zaailingen zich uitstrekken en daardoor omvallen, is gebrek aan licht.

Op dezelfde manier als een spilwortel graaft naar water en voedingsstoffen, strekken de bovenste delen van de plant zich krachtig uit naar boven als ze niet genoeg licht ontvangen. Het is een overlevingsmechanisme. Het plantje gebruikt al haar opgeslagen energie om met haar kopje boven de concurrerende planten uit te steken. In het geval van binnenkweek, is er geen concurrentie, maar ervaart de zaailing het wel op die manier. Laat je de pot bijvoorbeeld in de schaduw onder een vensterbank staan? Dan wordt een dergelijke reactie van de plant in gang gezet.

Dit is misschien wat verwarrend voor nieuwe binnenkwekers, omdat ze denken dat ze hun planten voldoende licht geven. Maar overweeg het volgende eens. Als je een 200W metaalhalidelamp ver van de pot hangt, is dat minder effectief dan als je een 20W spaarlamp een paar centimeter van het bladoppervlak plaatst.

Zaailingen hebben erg kleine blaadjes. De totale oppervlakte waarmee ze licht moeten absorberen, is dan ook zeer klein. Het komt er dus op neer dat een 200W lamp licht uitstraalt over een erg groot oppervlak, maar dat de zaailing slecht een minutieus klein beetje daarvan kan gebruiken. Een spaarlamp die direct boven de plant hangt, geeft haar 20W echter bijna volledig aan de plant.

Stretching Cannabis Zaailingen

HOE LOS JE DIT OP?

Gelukkig is er niets ernstigs aan de hand, als je het probleem snel oplost. Sommigen kiezen voor het plaatsen van een steuntje (stokje, potlood, eetstokje) naast de plant, totdat ze groot genoeg is om zelf stevig te staan. Dit is een mogelijkheid, maar het is niet de optimale oplossing.

Een betere techniek is het plantje voorzichtig uit het groeimedium scheppen, waarbij je goed moet opletten dat je de kleine worteltjes niet beschadigt. Vervolgens graaf je een veel groter gat en herplant je de zaailing dieper in de grond, zodat het grootste deel van de te lange stengel onder de aarde zit. Na verloop van tijd ontwikkelt de begraven stengel ook wortels.

Geef je babyplantjes direct zonlicht en voorkom schaduw. Als je binnen kweekt, hang je lampen dan laag op als dat mogelijk is. Pas er echter wel voor op dat je geen potentiële hitte-stress creëert. Gasontladingslampen die te dicht op de plantjes staan, geven waarschijnlijk te veel hitte af voor zaailingen. LED- of spaarlampen zijn minder krachtig en daarom een betere optie in deze fase.

Je merkt al gauw dat de eerste paar blaadjes zich ontwikkelen. Het jonge plantje is nu gelukkig en kan beginnen aan de fotosynthese. Er is bladgroei in plaats van stengelgroei tot stand gekomen. Alle energie wordt ingezet om chlorofyl te produceren en daardoor vindt er nog meer fotosynthese plaats.

Het jonge plantje heeft nu alle juiste ingrediënten om haar volle potentieel te bereiken.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.