Cannabis Grow guide by Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Bij het telen van cannabis zijn er veel signalen en symptomen die je informatie geven over de gezondheid en vitaliteit van je planten. Als je optimale oogsten wilt, is er een symptoom waar je extra op moet letten; droge en breekbare blaadjes.

Weelderige planten met volle en sterke bladeren zijn een heerlijk gezicht. En ze zijn een signaal voor een krachtige en gezonde oogst. Droge en breekbare blaadjes zijn echter geen lust voor het oog. Er zijn verschillende onderliggende oorzaken mogelijk voor deze conditie. En het identificeren van de juiste is belangrijk om verdere schade aan je gewas te voorkomen.

Droge en Breekbare Cannabis Blaadjes

PROBLEMEN MET NUTRIËNTEN

Cannabis planten hebben een zekere balans van nutriënten in de voedingsbodem nodig om gezond te blijven en hun maximale potentieel te bereiken. Te veel of te weinig van bepaalde voedingsstoffen kan schadelijk zijn voor de gezondheid van de plant en kan leiden tot droge en breekbare blaadjes.

Stikstof is een belangrijke nutriënt voor je gewas en speelt een cruciale rol in de vorming van chlorofyl en daarmee in de fotosynthese. Ook is de stof belangrijk voor de vorming van aminozuren die proteïnen in de plant aanmaken.

Hoewel stikstof erg belangrijk is, kunnen telers die het te enthousiast toedienen een stikstof vergiftiging bij hun planten veroorzaken. Wanneer er te veel in het gewas aanwezig is, krijgen de blaadjes een erg donker groene kleur en worden ze uiteindelijk droog en breekbaar.

Twee andere nutriënten om op te letten bij droge bladeren zijn ijzer en magnesium. Magnesium speelt ook een cruciale rol bij fotosynthese. IJzer draagt in grote mate bij aan de vorming van chlorofyl en aan enzymatische activiteiten.

Tekorten aan een van deze nutriënten kunnen leiden tot een vermindering van de gezondheid van de bladeren. Maar er zijn acties die genomen kunnen worden om de balans te herstellen. Voor buitentelers begint dit meestal met het flushen met pH-gebalanceerd water.

Flushen PH Gebalanceerd Water

TE VEEL WATER

Hoewel het vaak met goede bedoelingen gedaan wordt, is te veel water geven een gebruikelijke fout bij het telen van cannabis. Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je planten genoeg water krijgen, maar een teveel is schadelijk.

Water is essentieel voor de gezondheid van planten, maar een met water verzadigde bodem kan leiden tot breekbare blaadjes die bruin verkleuren.

Water verspreidt zich door de plant via osmose. De cellen transporteren het water van de ene cel naar de andere. Wanneer er te veel water door de plant circuleert en het de uiterste delen bereikt, raken de cellen overvol en barsten ze. Dit fenomeen zorgt voor korstvorming aan de toppen van de blaadjes, vergezeld door een bruine verkleuring.

INSECTEN EN SCHIMMELS

Ziekten veroorzaakt door insecten en schimmels kunnen planten ernstig schaden. In sommige gevallen veroorzaken ze uitdroging van de blaadjes waardoor die breekbaar worden. Om zo’n crisis te vermijden, is het de moeite waard om jezelf te verdiepen in de bescherming tegen dergelijke bedreigingen.

De varenrouwmug is een voorbeeld van een plaag die je gewas kan belegeren met als resultaat de aantasting van de gezondheid van de bladeren. Deze mugjes komen op een teveel aan water af omdat dit ideale omstandigheden biedt om eitjes te leggen.

Verschillende plagen kunnen worden geweerd door een dun net over je gewas te spannen. Ook kunnen gunstige roofinsecten uitgezet worden om je planten van de plaag te bevrijden.

In het geval van schimmelvorming moet je de vochtigheidsgraad van de groeiomgeving in de gaten houden. Schimmel gedijt bij hoge vochtigheid en weinig ventilatie. Gebruik een combinatie van luchtontvochtigers en ventilatoren in de groeiomgeving wanneer je vermoedt dat schimmel de oorzaak van je droge bladeren is.

Vochtigheid En Temperatuur Cannabisplanten

TE HEET

Cannabis planten hebben veel licht nodig om in een korte tijd tot hun volle potentie uit te kunnen groeien. Hiervoor worden meestal grote lichtinstallaties gebruikt. Naast indrukwekkende hoeveelheden licht produceren de installaties vaak echter ook veel warmte. Zelfs wanneer de planten binnen een veilige afstand van de lichtbron staan, lopen ze het risico hitte stress te ondervinden en te verbranden.

Hitte stress kan er na een tijdje voor zorgen dat de bladeren uitdrogen, waardoor ze breekbaar worden. Het treedt meestal op wanneer je gewas is blootgesteld aan temperaturen van boven de 30°C.

Hitte stress kun je aanpakken door de afstand tussen je planten en de lichtbron geleidelijk te vergroten. Als dit werkt, ondervonden je planten waarschijnlijk geen hitte stress, maar raakten ze verbrand door het licht.

Als de afstand groter maken niet genoeg is, kun je inlaat en uitlaat ventilatoren plaatsen om de omgeving te koelen. Het toedienen van silicium kan je planten ook helpen zich te beschermen tegen omgevingsfactoren als hitte.

OUDE BLADEREN ZIJN GEWOON OUD

Soms zijn bruine en breekbare bladeren niet iets om je zorgen over te maken. Als onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces gaan bladeren verdorren wanneer ze hun biologische doel hebben bereikt. Er is in dat geval geen sprake van een onderliggende ziekte.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 36247 reviews