Cannabis Grow guide by Royal Queen Seeds

By Miguel Ordoñez


HET BELANG VAN ZORG VOOR JE CANNABIS ZAAILINGEN

Na het ontkiemen of het nemen van een stek heeft je zaadje of scheut een plek nodig om te wortelen. Het hoofddoel van de cannabisplant als zaailing is het ontwikkelen van een gezond wortelstelsel. Als zaailingen het in dit stadium al moeilijk hebben, komen ze dat waarschijnlijk niet meer te boven. Ook is het dan onwaarschijnlijker dat ze volledig kunnen volgroeien. In het ergste geval leggen de zaailingen zelfs het loodje en is de kweek al mislukt voordat je bent begonnen.

Video id: 275636482

DE OPTIMALE CONDITIES VOOR ZAAILINGEN

Cannabis zaailingen moet je met zorg behandelen. Verzorg ze alsof het je kinderen zijn. Wanneer zaailingen steun nodig hebben, kun je ze rechtop houden met een tandenstoker of een cocktailprikker en wat tuindraad.

Een lichtregime van 18-6 beschouwen de meeste kwekers als ideaal. De voorkeur gaat daarbij uit naar wit licht. Als lichtbron kun je CFL-, MH- of LED lampen gebruiken. Ook op een zonnige vensterbank kun je goede resultaten behalen.

Het wortelstelsel ontwikkelt zich tijdens de donkere uren. Daarom zijn we voorstander van een lichtregime van 18-6 of 20-4 en niet zozeer van 24 uur non-stop licht. Een hoge relatieve luchtvochtigheid van bij voorkeur rond de 70% en een temperatuur van 20-24°C zijn daarbij perfect als omgeving voor zaailingen. Met een propagator, thermo-hygrometer en een plantenspuit kom je al een heel eind.

Dat je zaailingen strekken of er slap bijhangen, kan aan de genetica liggen. Het is echter vaak een aanwijzing dat je kweeklamp te ver van de bladeren hangt. Een 250W CFL met koel, wit licht kun je gerust 15cm boven een twaalftal of meer zaailingen hangen zonder dat de blaadjes verschroeien.

DE OPTIMALE CONDITIES VOOR ZAAILINGEN

WAT IS HET BESTE STARTSUBSTRAAT?

Het medium moet flink vochtig zijn, maar niet sompig. Je moet een effectieve nat-droog cyclus bereiken. Geef niet toe aan de verleiding om te veel water te geven. Je kunt als je twijfelt de zaailingen ook benevelen. Met je vingers kun je makkelijk even voelen hoe droog het is. Houd de relatieve luchtvochtigheid daarbij hoog.

Voor we verder in detail treden, willen we je op het hart drukken dat het starten in het ene groeimedium en het verpotten naar het andere risico's met zich meebrengt. Houd het dus eenvoudig en consequent. Je kunt niet met aarde starten en de zaailing daarna in een netpot in een DWC hangen.

BLOKJES, BEKERTJES EN KLEINE BAKJES

Steenwolblokjes zijn perfect voor hydro. Zet je zaailing in een klein blokje en het is later heel eenvoudig te verpotten. Je kunt zelf een blokje steenwol op maat snijden en het zaadje erin doen. Dit proces kun je herhalen en je planten ondervinden minimale stress.

Helaas is steenwol helemaal niks als je aarde gebruikt. Ook niet als de blokjes steenwol kleiner zijn. De blokken houden namelijk van zichzelf meer water vast dan de aarde waarin ze geplaatst worden. Voor je het weet heb je daarbij een groen, slijmerig algenprobleem. Het lukt heus wel eens met kleine blokjes, maar waarom zou je het risico nemen?

Een goed afwaterend, zuurstofrijk medium is de ideale mix als je aarde en/of kokosvezel gebruikt. Deze twee kweektechnieken delen de meeste overeenkomsten wat de zaailingen betreft. Kokos- of veenblokjes zijn daarbij eenvoudig in gebruik en relatief goedkoop. Net als met steenwol kun je zien hoe de wortels zich ontwikkelen. De worteltjes piepen als het ware als spaghetti uit het blokje. Zowel organische- als hydro kwekers die met klonen werken, zouden het meeste succes boeken door te beginnen met dergelijke blokjes.

Veel aarde- en kokoskwekers gebruiken echter bekertjes of kleine plastic bakjes, variërend van 0,5-5l, om mee te starten. Licht bemeste aarde met perliet, of kokosvezel vermengd met 30-50% perliet wordt het meest gebruikt als samengesteld medium voor zaailingen. Zolang in de bodem van een bakje maar genoeg gaten zitten voor de afwatering en er voldoende ruimte is voor het kweekmedium kan het als startpot dienen. Improviseren mag. Prik met een scherp voorwerp een paar gaatjes in de bodem van een kartonnen koffiebeker en voilà, je hebt een potje.

Wanneer Moet U Cannabiszaailingen Transplanteren

WANNEER MOET JE ZAAILINGEN VERPOTTEN?

Het juiste moment om je zaailingen te verpotten, is net voordat ze te groot worden voor de huidige pot. Met blokjes kun je aan de tevoorschijn komende wortels zien dat het tijd is. Wanneer je in een beker of klein potje bent gestart, ben je echter afhankelijk van wat zich bovengronds afspeelt. Doorgaans is het moment om de verpotten hierbij aangebroken als je een of twee paar wietblaadjes ziet, waarvan de omtrek groter is dan die van het potje. Ook als de zaailing snel hoger wordt, is dat een duidelijk teken.

Wacht niet te lang met verpotten. Planten waarvan de wortels in elkaar verstrikt raken, hebben weer tijd nodig om te herstellen of stoppen zelfs met groeien. Vaak duurt het 7-10 dagen voor een zaailing om te wortelen en voordat ze te groot wordt voor een kleine startpot van 1l of minder.

HOE VERPOT JE EEN ZAAILING?

Blokjes werken het makkelijkst. Je kunt een gat in een groter blok snijden of met je vingers een gat maken zodat het blokje goed past. Verpotten vereist echter wat meer vakmanschap. Vul om te beginnen de grotere pot niet helemaal tot de rand. Doe je dat wel, dan wordt het later lastig om goed water te geven. Als je de pot tot de rand toe volpropt, loopt het water eraf en komt het niet bij de wortels.

Maak vervolgens met een andere kleine pot een afdruk in de grotere, of gebruik het potje waar de zaailing in staat, als je geen andere hebt. Doe dit nadat je het bewaterd hebt. Op deze manier heb je meteen de juiste maat voor de te verpotten zaailing.

Je kunt het best wachten tot het medium in de kleine pot is opgedroogd voordat je gaat verpotten. Natte aarde kan namelijk uiteenvallen. Houd het plantje vervolgens op de kop en geef een flinke tik op de bodem. Pak het steeltje van de plant aan de onderkant beet en haal het kluitje medium in een keer uit het potje. Van de bovenkant kan wat aarde brokkelen, maar dat geeft niks.

Tot slot manoeuvreer je het prille wortelstelsel netjes in de grotere pot. Vul de bovenste laag aarde of kokosvezel weer aan en geef wat water. Zo verpot je zaailingen zonder stress.

Cannabiszaailing Transplanteren

VERPOTTEN VERSUS STARTEN MET GROTE POTTEN

Wanneer je uiteindelijke pot groter is dan 11l kun je daarin direct je zaden laten ontkiemen. Dat kan echter alleen als je vanuit zaad kweekt. Klonen wortelen niet in een grotere pot. In het begin groeien zaailingen in grotere potten langzamer dan die in kleinere potjes. Na een paar weken in de groeiperiode is dat verschil echter verwaarloosbaar.

Als je niet verpot, voorkom je het risico op de shock van het verpotten. Je beperkt echter ook de potentie van je cannabisplanten. Wel is het vaak het beste om autoflowering soorten met een korte levenscyclus direct in de uiteindelijke pot te planten.

Hoewel kleinere planten voordeliger zijn in een beperkte kweekruimte, zijn grotere potten vaak beter. Verpotten is niet iets wat beginnende kwekers moeten vermijden. Alleen al doende leer je het. Als je gigantische cannabisplanten wilt kweken, moet je nu eenmaal de kunst van het verpotten van zaailingen beheersen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 36630 reviews