Inbegrepen GRATIS producten
Amount exceeded
Inhoud:
Het begrijpen van een de pH in je groeimedium lijkt een complex onderwerp. Toch is het de sleutel tot het kweken van gezonde wietplanten. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over de pH van je kweekmedium en hoe je deze kunt optimaliseren bij het kweken van wiet.
De pH-schaal is een simpele maatstaf voor de aciditeit of alkaliteit van een medium en varieert van 1–14. Een pH van 7 is neutraal (de pH van zuiver water). Als de pH lager is dan 7, beschouwen we een stof als zuur. Denk aan azijn of citroensap. Als de pH hoger is dan 7, is de stof alkalisch, zoals het geval is met zeep, bleekmiddel en ammoniak.
In meer wetenschappelijke termen heeft de pH-waarde te maken met de concentratie van waterstofionen, bijvoorbeeld in het water dat je aan je planten geeft. De pH-schaal is logaritmisch met grondtal 10, wat betekent dat water met een pH van 6 al tien keer zuurder is dan water met een pH van 7.
Hieronder vind je een overzicht met de verschillende pH-waardes van bekende producten:
1.0 - Accuzuur |
---|
2.0 - Citroensap en azijn |
---|
3.0 - Sinaasappelsap en frisdrank |
---|
4.0 - Tomatensap |
---|
5.0 - Zwarte koffie en bananen |
---|
6.0 - Urine en melk |
---|
7.0 - Zuiver water, geen kraanwater of flessenwater (de pH van stromend of flessenwater kan aanzienlijk variëren) |
---|
8.0 - Zeewater en eieren |
---|
9.0 - Zuiveringszout |
---|
10.0 - Milk of Magnesia en het water van Great Salt Lake, Utah |
---|
Dus je weet nu wat pH is. Maar hoe beïnvloedt de pH van je kweekmedium de groei en gezondheid van je planten?
Zoals je al weet, vereisen alle planten voedingsstoffen om gezond te groeien. Ze hebben naast macronutriënten, zoals stikstof, fosfor en kalium, ook micronutriënten en mineralen nodig. Voorbeelden hiervan zijn calcium, magnesium, ijzer, koper en nog veel meer. Als planten geen toegang hebben tot deze voedingsstoffen, leidt dit tot tekorten en andere ernstige gezondheidsproblemen.
Het probleem met wietplanten is dat ze alleen voedingsstoffen kunnen opnemen binnen een klein pH-venster. Als ze in de aarde groeien, schommelt dit tussen 6-7.
Bij een lagere of hogere pH kan de plant geen voedingsstoffen opnemen, ook niet als ze aanwezig zijn. Deze 'voedingsblokkade' leidt tot voedingstekorten.
Op plaatsen waar cannabis in het wild gedijt, is de grond normaal gesproken licht zuur. Daarom prefereren thuisgekweekte cannabisplanten ook een licht zure omgeving. De manier waarop je wiet kweekt, speelt echter ook een rol bij de optimale pH-waarde van je planten. Wietplanten gekweekt in hydrocultuur of zonder aarde vereisen een nog lagere pH dan op aarde gekweekte planten.
De voordelen van behouden van de juiste pH voor je planten zijn vrij voor de hand liggend. Je kweekt gezondere planten die een krachtigere groei laten zien. Het gevolg is een betere oogst. Bovendien verzeker je ook dat de tijd en het geld dat je hebt besteed aan het bemesten van je planten, vruchten af zal werpen.
Door regelmatig de pH van je groeimedium te controleren, kun je ervoor zorgen dat je planten alle toegediende voedingsstoffen daadwerkelijk kunnen opnemen. Je kunt eventuele pH-onbalans ook vroeg opsporen. Zo loop je later in je kweek minder risico op voedingstekorten (hierover later meer).
pH-onbalans is een van de meest voorkomende oorzaken van voedingstekorten bij wietplanten. We stipten het al even aan, maar cannabisplanten kunnen bepaalde voedingstoffen uitsluitend opnemen binnen een bepaalde pH-waarde. Als de pH van je medium buiten dit ideale venster verschuift, kunnen je planten de voedingsstoffen in de meststoffen niet opnemen. Je planten gaan dan tekenen vertonen van een tekort aan voedingsstoffen.
Voedingsuitsluiting wordt ook wel nutrient lockout genoemd. Dit fenomeen ontstaat wanneer je wietplanten geen voedingsstoffen uit de bodem of de meststoffen kunnen opnemen. Een van de belangrijkste oorzaken van voedingsuitsluiting is een onbalans in de pH. Soms is de oorzaak een zoutophoping in de wortelzone. Dit kan gebeuren wanneer je minerale meststoffen gebruikt aangezien die meestal een hoog zoutgehalte hebben.
We noemden het al, maar de beste pH voor het kweken van wietplanten bevindt zich binnen een smal venster. Maar is er binnen dat venster een optimale waarde die je moet proberen te bereiken? En verandert die waarde als je kiest voor een andere kweekmethode? Laten we dit eens uitzoeken.
Als je in aarde kweekt, ligt de optimale pH voor de wortelzone tussen 6,0 en 7,0. Er is echter geen vaste waarde binnen dit bereik die het beste is. Het kan zelfs goed zijn om wat natuurlijke fluctuaties binnen dit venster toe te staan. Zo bevorder je een optimale opname van voedingsstoffen.
Probeer dus tijdens het aanpassen van je pH elke keer een iets andere meting te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld je pH instellen op 6,2 voor de ene waterbeurt en 6,6 voor de volgende. Zolang je meting binnen 6,0-7,0 blijft, zou alles in orde moeten zijn. Aarde is ook meer vergevingsgezind voor wat betreft een onbalans in de pH. Toch moet je niet overdrijven.
Als je puur biologisch kweekt, waarbij je geen minerale voedingsstoffen toedient, is de pH niet zo'n probleem. Als je gecomposteerde aarde met organisch materiaal gebruikt, verbeteren de micro-organismen de beschikbaarheid van voedingstoffen voor de wortels. Kwekers die standaard potmixen en minerale voedingsstoffen gebruiken, moeten echter wel rekening houden met de pH.
Bij RQS zijn we grote voorstanders van biologische wietteelt. Dit levert niet alleen een veel beter eindproduct, maar neemt ook veel gedoe weg bij het kweken. Dit geldt vooral als het om de pH gaat.
Het gebruik van chemische voedingsstoffen lijkt misschien eenvoudig. Toch kost het tijd en oefening om je cannabisplanten te bemesten met vloeibare minerale meststoffen. Biologische voedingsstoffen bevorderen echter op natuurlijke wijze de gezondheid van je planten. Ze ondersteunen de ontwikkeling van een gezond microbieel leven in je medium.
Het gebruik van natuurlijke meststoffen zoals compost, wormenmest en beendermeel creëert een perfecte omgeving zodat gezonde bacteriën en schimmels zich kunnen vermenigvuldigen. Deze houden de conditie van je aarde optimaal. Hierdoor is het meestal niet nodig om de pH van je aarde zo nauwlettend in de gaten te houden als je anders zou doen.
Hydro en aardeloze kweek zijn echter een ander verhaal als het op pH aankomt. Als je bijvoorbeeld in kokos kweekt, is de optimale pH-waarde bij de wortelzone iets lager dan in aarde, tussen 5,5 en 6,5. Hetzelfde geldt voor alle hydromethoden.
Bij deze methoden is het net zo belangrijk dat je de pH binnen het acceptabele bereik laat fluctueren om de opname van voedingsstoffen te ondersteunen. In hydro worden calcium en magnesium bijvoorbeeld meestal geabsorbeerd bij pH-waarden boven de 6. Andere voedingsstoffen zoals mangaan geven echter de voorkeur aan een iets lagere pH.
Maar nogmaals, normaal gesproken is dit geen probleem. De pH in een hydrocultuuropstelling schommelt namelijk altijd een beetje bij elke voeding. Je hoeft alleen te corrigeren als de pH-waarde buiten het optimale bereik van 5,5-6,5 valt.
Wanneer je in kokos, perliet of hydrocultuur kweekt, ben je verantwoordelijk voor het toedienen van voedingsstoffen. Dit doe je rechtstreeks aan de wortelzone via het water. Dit betekent dat enorme pH-schommelingen een groter risico vormen dan in aarde. Een inert groeimedium, zoals je gebruikt voor een hydro- en aardeloze kweek, houdt uitsluitend water vast en ondersteunt de wortels. Let bij het toedienen van voedingsstoffen er dus op dat je je planten niet overbelast.
Het beheersen van de pH draait om het regelmatig testen van het water of de voedingsoplossing. Uiteraard doe je aanpassingen als dat nodig is. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het echt niet.
Om de pH te testen, kun je een digitale pH-meter of een pH-meetkit met druppels gebruiken. Over welke methode het beste is, lopen de meningen uiteen. Sommigen prefereren digitale pH-meters omdat ze nauwkeurig en gemakkelijk af te lezen zijn. Anderen vinden de druppels fijner vanwege het gebruiksgemak en omdat calibratie niet nodig is. Probeer ze allebei en kijk welke jouw voorkeur heeft.
Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende vragen over pH en wiet. Raadpleeg dit overzicht als je pH-gerelateerde problemen tegenkomt tijdens je kweek.
pH-meetkits bevatten meestal een reageerbuis, een flesje testoplossing en een kleurgecodeerde pH-kaart. Het testen van de pH van je aarde met deze kits is supereenvoudig:
1. Bereid je meststof voor zoals gewoonlijk en roer deze voorzichtig. Pas op dat je je meststof niet teveel van zuurstof voorziet, aangezien dit de pH kan beïnvloeden.
2. Vul het reageerbuisje voor de helft met je meststof en voeg er 3 druppels testvloeistof aan toe.
3. Schud de reageerbuis voorzichtig om de pH-testoplossing met je meststof te mengen.
4. Gebruik de kleurenkaart om de pH van je meststof af te lezen. Je kunt de pH verhogen of verlagen met speciale producten.
5. Herhaal dit proces met de voedingsoplossing die uit de potten vloeit. Ligt de pH ver onder of boven die van je meststof en zit je in de gevarenzone (onder 5 of boven 7)? Dan moet je mogelijk de pH van je aarde aanpassen.
Het meten van de pH met een digitale pH-meter (zoals onze **pH-tester) kan niet eenvoudiger. Nadat je je apparaat hebt gekalibreerd, steek je deze gewoon in je meststof, afvoer en aarde om een nauwkeurige aflezing van de pH te krijgen.
Als de pH van je kunstmest, aarde of water ver buiten het optimale bereik ligt, moet je deze snel aanpassen. Dit kan gedaan worden met "pH up" en "pH down”. Deze producten koop je in de growshop. Als je pH te hoog is, gebruik je pH down en andersom.
Gezien kraanwater over het algemeen alkalisch is, zul je gewoonlijk je pH moeten verlagen in plaats van deze te verhogen. Om dit te doen, voeg je kleine hoeveelheden pH down toe aan je water- of voedingsoplossing (er zijn veel verschillende merken op de markt). Roer het goed door en test de pH opnieuw. Herhaal het proces totdat je pH-waarden correct zijn.
Het proces van het verhogen van de pH van je water of voedingsoplossing is hetzelfde als het verlagen. Voeg simpelweg kleine hoeveelheden pH up toe aan je voedingsstoffen of water totdat de pH-waarden op het gewenste niveau zijn.
Naast het gebruik van pH-regelaars, kun je de pH ook verlagen of verhogen met diverse natuurlijke producten. Mest, compost, wormenmest, compostthee, dennennaalden en houtkrullen zijn enkele voorbeelden. Deze middelen helpen allemaal om de pH van je aarde geleidelijk te verlagen.
Het duurt langer voordat deze producten effect hebben. Maar ze helpen wel bij de creatie van een gezond milieu voor de micro-organismen bij de plantenwortels. Dit bevordert de gezonde groei van je planten en beschermt ze tegen ziekteverwekkers en ongedierte.
Citroensap en azijn zijn ook zeer effectief bij het verlagen van de pH. Vergeet niet om deze producten met water te verdunnen. Zo voorkom je een drastische verlaging van de pH of beschadiging van de wortels.
Het meest gebruikte product om de pH van de grond te verhogen, is kalk of kalksteen. Dit is vaak verkrijgbaar in poeder-, pellet- of gehydrateerde vorm. Als alternatief kun je houtas gebruiken. Dit helpt om de pH geleidelijk te verhogen en is ook een bron van kalium, calcium en andere micronutriënten.
Het monitoren en reguleren van de pH van je aarde of reservoir is een van de belangrijkste factoren bij het kweken van gezonde wietplanten en de productie van een geweldige oogst. Als je zelf tips hebt voor het reguleren van de pH in je cannabistuin, deel ze dan in de reacties hieronder!