De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds


By Steven Voser


Er zijn bij het kweken van wiet diverse manieren om de kwaliteit en het oogstgewicht ervan te verbeteren. Ontbladeren is een van deze methoden. Deze methode draait om het verwijderen van overtollige bladeren in een poging de lichtpenetratie en luchtstroom te verbeteren.

Ontbladeren is wel een controversiële methode. Toch geloven we echt dat je hiermee de kwaliteit en het oogstgewicht van je wietplanten kunt verbeteren.

Wat Houdt het Ontbladeren van Wiet in?

Het klinkt vrij simpel, maar aan ontbladeren kleven wel wat risico's. Zo pluk je een plant al snel te kaal, wat leidt tot vertraagde groei. Soms verwijder je daarbij onbedoeld ook knopen die anders waren uitgegroeid tot geweldige toppen.

Veel telers zetten hun vraagtekens bij ontbladering. Waarom zou een plant immers energie verspillen aan de ontwikkeling van onnodig gebladerte? Nou, in de natuur gebruiken wietplanten hun bladeren voor de opslag van voedingsstoffen. Die benutten ze vervolgens in stressvolle tijden, zoals in het geval van droogte, voedingstekorten en plagen.

Als je binnen kweekt, zijn veel van deze bladeren echter niet nodig. In tegenstelling tot de natuur, groeien binnenplanten namelijk in een zorgvuldig gecontroleerde omgeving. In het beste geval is daarbij sprake van een ideale temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Daarnaast is het risico op plagen klein. In deze omgeving is een dik bladerdak eerder een last.

En dat is waar ontbladering van pas komt. Door overtollige bladeren te verwijderen (maar genoeg te laten zitten om de plant in leven te houden), heeft de wietplant meer energie over voor de toppen. Daarnaast help je haar om beter gebruik te maken van de beperkte lichtbron. Tot slot verbetert ontbladering de luchtstroom rondom je planten. Dit vermindert problemen met de temperatuur/luchtvochtigheid en verkleint het risico op plagen/schimmel.

Let op: sommige telers verwarren ontbladeren met dieven (of lollipopping). Bij dieven draait het echter niet per se om het verwijderen van bladeren. Hierbij strip je namelijk het onderste gedeelte van de plant, inclusief de knopen (en haal je soms ook gehele takken weg). Hierdoor krijg je bijna kale stelen, die een beetje op een lolly lijken. Bij ontbladeren draait het echter om het strategisch verwijderen van bladeren, van verschillende delen van de plant. Het gaat hier dus niet direct om het verwijderen van toppenlocaties of takken.

Ontbladering - een manier met hoog risico om het rendement te verhogen

De Voordelen van het Ontbladeren van Cannabisplanten

Om meer inzicht te krijgen in de voordelen van ontbladering, moet je eerst weten dat wietplanten een beperkte hoeveelheid energie hebben om hun groei aan te drijven. Verschillende factoren liggen hieraan ten grondslag. Denk aan de hoeveelheid beschikbare aarde, het voedingsgehalte daarvan, de luchtvochtigheid, temperatuurniveaus en de hoeveelheid licht.

In een binnentuin heb je de mogelijkheid je planten de juiste voedingsstoffen op het juiste moment te geven. Daarnaast ben je in staat de temperatuur en luchtvochtigheid nauwkeurig aan te passen. Je planten hebben echter wel veel minder licht, aarde en ruimte tot hun beschikking dan in de vrije natuur.

Door bladeren te verwijderen die de ontwikkeling van toppen niet ondersteunen, help je de plant beter gebruik te maken van de beperkte hoeveelheid energie die ze kan produceren met de beperkte bronnen.

Ontbladeren vergemakkelijkt ook de luchtcirculatie rondom de planten. Dit biedt op zichzelf al veel voordelen. Zo is het hiermee mogelijk de temperatuur en luchtvochtigheid constant te houden. Daarnaast verminder je hiermee het risico op schimmels en plagen (die van nature floreren in warme, vochtige omstandigheden).

Voordelen van Ontbladeren
Helpt je plant bij het efficiënt gebruiken van de beperkte energie
Maakt ruimte voor luchtstroom en -circulatie
Helpt om het risico op schimmels en plagen te beperken

Het Selecteren van de Juiste Wietplanten om Te Ontbladeren

Het verwijderen van gezonde bladeren is stressvol voor planten. Je moet daarom uitsluitend wietplanten ontbladeren die 100% gezond zijn. Tekenen van een goede gezondheid zijn sterke planten met rechte stelen, groene bladeren, snelle groei en een goed drainerend, sneldrogend medium.

Ontblader geen planten die er kwetsbaar uitzien. Laat het ook achterwege als je symptomen ziet van een voedingstekort, over- of onderbewatering, voedings- of lichtverbranding, windschade of ongedierte/ziekte. Ontbladeren veroorzaakt alleen maar meer stress, waarvan ze in deze gevallen moeilijk kunnen herstellen.

Ook adviseren we alleen binnen te ontbladeren. Zoals vermeld, slaan wietplanten energie op in de bladeren, mochten ze te maken krijgen met stress. Buitenplanten kampen vaker met consistente omgevingsstress (zoals droogte, stormen, rukwinden of schommelingen in de luchtvochtigheid/temperatuur) en plagen, dus ontbladeren is in dat geval niet aan te raden.

Buiten dat, verandert de zon gedurende de dag van positie, in tegenstelling tot kweeklampen. De zon is daarbij in staat zelfs zeer struikachtige planten te doordringen. Dit houdt in dat buitenplanten profiteren van een betere blootstelling aan licht. Ontbladeren biedt voor deze planten dus niet zoveel voordelen als voor binnenplanten.

Kandidaten voor Ontbladeren
Sterke, rechtopstaande stelen
Groene bladeren
Snelle groei
Een goed afwaterend, sneldrogend medium

Hoe Ontblader Je Cannabisplanten?

Het geheim van goed ontbladeren, zit hem in weten welke bladeren je moet verwijderen. Ook is de timing van belang. We adviseren eenmaal te ontbladeren in het vegetatieve stadium en eenmaal tijdens de bloei.

Heb je nog niet veel ervaring met kweken? Ontblader dan alleen een keer in de vegetatieve fase. Meer ervaren telers kunnen vaker ontbladeren, mits er genoeg tijd is voor de planten om te herstellen.

Vegetatieve Stadium

We adviseren vegetatieve planten te ontbladeren vlak voordat je ze laat bloeien:

  1. Begin met het verwijderen van grote fan leaves ter grootte van je hand. Deze overschaduwen vaak de delen eronder, waardoor licht de lager gelegen delen niet goed kan bereiken.
  2. Verwijder nu alle bladeren die naar de hoofdsteel van je plant groeien. Ook deze beschaduwen vaak belangrijke toppenlocaties.
  3. Tot slot verwijder je oude, vergeelde bladeren.

Is dit je eerste poging? Ontblader dan uitsluitend de onderste helft van je plant. Twijfel je of je een bepaald blad moet verwijderen? Speel dan op veilig en laat het met rust. Verwijder niet meer dan 10-15% van het volledige bladerdak van een plant.

Als je meer ervaring hebt, kun je vanaf de onderkant van de plant tot 3-4 knopen vanaf de bovenkant ontbladeren. Gezonde planten kunnen best 20-25% van hun bladerdak missen (als je geen delen verwijdert die essentieel zijn voor de ontwikkeling).

Voor nog betere resultaten, kun je ontbladering combineren met dieven en snoeien. Zo help je de plant alles uit de beperkte hoeveelheid energie te halen. Als je klaar bent met het ontbladeren van je vegetatieve planten, laat ze dan 2-3 dagen herstellen. Hierna is het mogelijk over te gaan op een lichtcyclus van 12/12.

Ontbladering - een manier met hoog risico om het rendement te verhogen

Bloei

Voor de beste resultaten is het verstandig een tweede keer te ontbladeren, ongeveer na drie weken bloei. Volg dezelfde stappen als hierboven, maar wees wel wat voorzichtiger. Als je nog geen ervaring hiermee hebt, speel dan op veilig en verwijder uitsluitend grote fan leaves. Behandel je planten ook met meer beleid om de jonge toppen niet te beschadigen.

Na deze lichte vorm van ontbladering, volg je gewoon het reguliere voedings- en bewateringsschema. Zo geef je de planten genoeg tijd om toppen te ontwikkelen.

Defoliation Cannabis Plant in the Flowering Phase

Hoe Weet Je Welke Bladeren Je Moet Verwijderen (en Hoeveel)?

Ontbladeren is een hele kunst. Er bestaat dan ook niet echt een handleiding voor. Mettertijd kom je echter vanzelf te weten welke bladeren je kunt verwijderen en hoeveel knipwerk de planten aankunnen.

Als je nog nooit ontbladerd hebt, wees dan voorzichtig. Verwijder uitsluitend de bladeren die de productie van de toppen hinderen.

Focus je op de grote waaierbladeren en de blaadjes die toppenlocaties bedekken.

Praktische Tips voor het Ontbladeren

  • De sleutel tot een grote opbrengst zijn lage, platte, brede planten. Je wietplanten vereisen een stevig bladerdak om goed te kunnen groeien.
  • Begin laag. De onderste bladeren zijn vaak het veiligst om te verwijderen.
  • Begin voorzichtig. Het is makkelijk jezelf te verliezen in het ritme van ontbladeren. Voor je het weet, heb je een halve plant kaalgeplukt. Houd de aandacht erbij en verwijder niet te veel. Beginners zouden per keer niet meer dan 10-15% van het volledige bladerdak moeten verwijderen.
  • Gebruik een scherpe schaar. Onze gebogen snoeischaar is geweldig voor gedetailleerd knipwerk bij het ontbladeren, maar ook voor het knippen na de oogst. Houd ook altijd de schaar schoon. Zo verklein je het risico op ziektes en infecties.
  • De ene soort is de andere niet. Struikachtige indica's reageren bijvoorbeeld vaak goed op ontbladering. Sativa's hebben echter een kleinere hoeveelheid bladeren en kunnen dus minder behappen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37832 reviews