Voor veel kwekers is de oogsttijd het meest belonende en spannendste aspect van de cannabiskweek. Na maanden getuige geweest te zijn van hoe je planten zich langzaam hebben ontpopt van zaailingen tot bloeiende exemplaren, is het bijna tijd om je trimschaartje erbij te pakken en over te gaan tot het drogen en curen van je oogst. Het is echter belangrijk je geduld te bewaren en niet te gehaast te werk te gaan. Er zijn meerdere signalen die je zou moeten herkennen en beoordelen, op zowel macro- als microniveau, zodat je weet of je toppen werkelijk oogstklaar zijn.

Het oogsten van cannabis op precies het juiste moment garandeert optimale kwaliteit. Oogst je te vroeg, dan bestaat de kans dat zowel de opbrengst als de werkingskracht minder zijn. En te laat oogsten heeft soms tot gevolg dat de THC degradeert en een meer narcotiserende en slaperige roes veroorzaakt.

Er is een hoop discussie gaande over wanneer je precies je toppen zou moeten oogsten. Daarbij zijn er algemene richtlijnen voor elke cannabisvariëteit wat betreft de optimale tijd. Indica-variëteiten zijn doorgaans na 8 weken bloei klaar. Sativa-variëteiten pas na een 10-weekse bloeiperiode. Autoflowering-variëteiten doen er na de zaailingfase plusminus 10 weken over. Hoewel deze richtlijnen behulpzaam zijn bij het inschatten van wanneer je oogst plaats zou moeten vinden, zijn er ook meer gedetailleerde aandachtspunten om zeker te weten dat je timing onberispelijk is.

Enige kennis van de cannabis-anatomie is vereist om een accurate inschatting te maken van wanneer je toppen klaar zijn voor de oogst. Hieronder leggen we uit hoe verschillende onderdelen van de cannabisplant signalen vertonen die erop wijzen dat het drogen en curen bijna aan de orde zijn.

Video id: 540076385

DE FAN LEAVES KLEUREN GEEL

Je hebt niet veel anatomische plantenkennis nodig om deze verandering te constateren. De fan leaves zijn de grote en brede bladeren die dienen als een soort energieopwekkende zonnepanelen van je plant. Tijdens de groeiperiode zijn gele blaadjes een slechte zaak. Dit duidt meestal op een voedingsstoffentekort. Als je plant echter afgeladen is met toppen kleuren veel fan leaves ook geel, waarna ze doodgaan. Dat komt omdat veel voedingsstoffen naar de toppen gaan. Dit is een makkelijk waar te nemen en gegarandeerd signaal dat het oogstfeest op stapel staat.

DE FAN LEAVES KLEUREN GEEL

DE BLOEIHAREN KLEUREN ROOD

Vooral hierbij komt kennis van de cannabis-anatomie om de hoek kijken. Als je weet wat de bloeiharen van de cannabisplant zijn, ben je in staat eraan af te lezen of je toppen oogstrijp zijn. Bloeiharen, ook wel stampers genoemd, zijn de haartjes die uit de bloemkelk groeien. Ze zijn makkelijk met het blote oog te zien. De bloeiharen bevatten de vrouwelijke voortplantingsorganen van de cannabisplant. Bij bevruchting door een mannetjesplant, gaan ze zaadjes produceren. De bloeiharen zijn in het begin van de bloeiperiode wit van kleur. Naarmate de oogst nadert, nemen ze donkere tinten aan, zoals roodbruin of oranje.

Stel dat het overgrote deel van de bloeiharen nog wit van kleur is. Dan is het nog te vroeg om je wietplanten te oogsten. Je plantjes moeten nog wat langer rijpen. Kwekers zouden moeten wachten tot ten minste 50% van de bloeiharen donker gekleurd is. Dan weet je zeker dat het THC-gehalte bijna optimaal is. Het is het beste te beginnen met oogsten van je toppen als 60-70% van de bloeiharen donker is; dan bevatten ze het meeste THC. Kwekers die graag een fysieke stone ervaren, zouden moeten wachten tot 70-90% van de stampers verkleurd is. In dat stadium is er meer THC omgezet in CBN.

DE BLOEIHAREN KLEUREN ROOD

DE TRICHOMEN WORDEN MELKACHTIG WIT

Trichomen, ofwel klierharen, zijn belangrijke anatomische indicatoren voor de oogsttijd, maar dan wel op piepklein niveau. De trichomen scheiden hars uit en hebben wel iets weg van een champignon. Ze zijn waarneembaar op de toppen en suikerblaadjes en bevatten zowel cannabinoïden als terpenen. De klierhaartjes zijn te klein om met het blote oog te bekijken. Om ze goed te bestuderen, gebruik je een vergrootglas of een microscoop.

Een juweliersloep is een mini-loep en bijzonder geschikt om de klierharen aan een grondige inspectie te onderwerpen. Een digitale microscoop zorgt echter voor een duidelijker beeld van de trichomen. Maar er hangt wel een prijskaartje aan.

Door een loep bekeken, zijn de klierharen aan het begin van de bloeiperiode kristalhelder. Dit duidt erop dat je toppen nog niet erg krachtig zijn en onrijp.

Naarmate de bloeiperiode voortschrijdt, worden de klierharen doffer en melkachtiger. Als je "harsfabriekjes" waarneemt die voor 50% melkachtig wit zijn, dan zijn de toppen nog steeds niet rijp en hebben ze een zwak geurprofiel. Je moet nog wat geduld zien op te brengen.

Uiteindelijk worden de klierharen overwegend melkachtig wit. Op dit moment bevatten ze de hoogst mogelijke concentratie THC. Bovendien zijn de psychoactieve effecten dan op hun allerbest. Dit is het moment waarop de meeste kwekers oogsten.

Wacht je langer, dan worden de klierharen amberkleurig. Oogst je vervolgens, reken dan op een meer narcotiserende en fysieke roes.

Wanner-Cannabis-Te-Oogsten

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.