Inbegrepen GRATIS producten
Grow Guide Zoekmachine
- Stap voor stap wiet kweken
- Basisprincipes van het kweken van cannabis
- Je zaden uitkiezen
- Hoe moet je zaden ontkiemen?
- Het vegetatieve stadium van cannabis
- De bloeifase van cannabis
- Cannabis oogsten
- Knippen, drogen en uitharden
- Potten en aarde kiezen
-
Binnen kweken
- Een Compleet Overzicht Van Het Binnen Kweken Van Wiet
- Cannabis Kweek Tips: Hoe Binnen Kweeklampen Op Te Stellen
- Hoeveel Wietplanten Kun Je Per Vierkante Meter Kweken?
- Binnen cannabis kweken: Relatieve luchtvochtigheid en temperaturen
- Cannabis Hydroponics Kweken
- Microkweken van Wiet: Geweldige Toppen Kweken in Kleine Ruimtes
- Buiten kweken
- Hoe moet je autoflowering cannabis kweken?
- Cannabisnutriënten en pH
- Problemen met cannabis oplossen: voedingsstoffen
-
Problemen met cannabis oplossen: teelt
- Ontkieming Van Cannabiszaad - Handleiding Bij Problemen
- Hoe behandel je Pythium (wortelrot) bij wietplanten?
- Traag groeiende wietplanten: zo los je het op
- Wat Moet Je Doen Met Lange, Uitstrekkende Zaailingen Van Cannabis?
- Cannabis Water Geven: Wat Te Doen Als Je Te Veel Of Te Weinig Water Hebt Gegeven
- Inzicht In Mannelijke, Vrouwelijke En Hermafrodiete Wiet
- Het herkennen en behandelen van veel voorkomende Cannabiskwalen
- Hoe breng je een zieke wietplant weer tot leven?
- Hoe Voorkom Je Beschimmelde Wiet Tijdens het Drogen en Uitharden?
- Hoe Voorkom En Behandel Je Droge En Breekbare Cannabis Blaadjes?
- Wat Cannabis Bladeren Je Kunnen Vertellen
- Gele Cannabis Bladeren
-
Kweekverslag cannabissoorten
- HulkBerry Automatic Kweekverslag
- Kweekverslag Blue Cheese Auto
- Kweekverslag Purple Punch Automatic
- Kweekverslag Triple G Automatic
- Kweekverslag Do-Si-Dos Automatic
- Kweekverslag Green Gelato Automatic
- Kweekverslag Haze Berry Automatic
- Kweekverslag Purple Queen Automatic
- Kweekverslag Cookies Gelato Automatic
- Kweekverslag Sherbet Queen Automatic
- Kweekverslag Sweet Skunk Automatic
- Kweekverslag Medusa F1
- Het trainen van cannabisplanten
-
Tips voor het kweken van wiet
- Anatomie van de Cannabisplant: van de Onderkant tot de Top
- Bewaren van zaden
- Hoeveel Zonlicht Hebben Cannabisplanten Buiten Nodig Om Te Groeien?
- Hoe beheers en voorkom je strekken bij cannabisplanten?
- Hoe En Wanneer Moet Je Wietplanten Verpotten?
- Wat Te Doen Als Je Cannabis Planten Te Lang Worden
- Moet Je Je Zorgen Maken Over Paarse Of Rode Cannabisstengels?
- Wat Te Doen Als Wietplanten Binnen Niet Bloeien?
- Hoe Kun Je Je Cannabisplanten Tegen Hittestress Beschermen
- Waaraan Zie Je Dat Je Vrouwelijke Cannabisplant Is Bevrucht?
- Therapeutische wiet kweken
- Bud washing: hoe je wiettoppen reinigt
Wanneer moet je wietplanten oogsten?
De oogst is waar het voor veel wietkwekers om draait. Maar het is wel essentieel dat je dit op het juiste moment doet. Het oogstmoment heeft namelijk veel impact op de effecten van je wiet.
Inhoud:
- Hoe bepaal je of je wietplanten klaar zijn voor de oogst?
- Hoe oogst je wietplanten?
- Wat is het beste moment om je wietplanten te oogsten?
- Kun je wietplanten met meeldauw oogsten?
- Wanneer kun je wietzaadjes oogsten?
- Hoe kun je het pollen van wietplanten oogsten?
- Wat gebeurt er als je je wietplanten niet oogst?
- Ben jij klaar voor de oogst?
Hoe bepaal je of je wietplanten klaar zijn voor de oogst?
Als je wietzaadjes bij een zadenbank koopt, staat op de verpakking meestal de verwachte oogstdatum vermeld. Dit geeft je vaak al een goed idee van wanneer je je planten kunt oogsten.
De genen van de soort zijn ook een indicatie van hoelang het duurt voordat je wietplanten rijp zijn.
Sativa-soorten bloeien over het algemeen langer dan indicasoorten. Waarschijnlijk omdat ze oorspronkelijk uit een warm gebied komen, met lange zomers. De bloei van onze Shining Silver Haze duurt bijvoorbeeld elf weken (wat nog steeds vrij kort is voor een Haze), terwijl onze Special Kush 1 slechts zeven tot acht weken bloeit.
Maar de beste manier om te bepalen of je wietplanten rijp zijn voor de oogst, is door er simpelweg naar te kijken. Volwassen planten laten duidelijke tekenen zien, zoals:
1. Gele bladeren
Gele bladeren in de groeifase zijn meestal een teken van een gebrek aan voeding of ziektes of ongedierte. Maar tijdens de bloei is het vrij normaal dat wietplanten gele bladeren krijgen. De planten verbruiken dan namelijk de opgeslagen voedingsstoffen in hun bladeren en steken al hun energie in de ontwikkeling van grote, zware toppen. Het fenomeen begint vaak bij de waaierbladeren (de grote, brede bladeren onder de toppen richting de knopen) en verspreidt zich langzaam naar de kleinere blaadjes rond de toppen.
Bij gezonde, rijpende wietplanten zul je zien dat de oudere bladeren, aan de onderkant van de plant, als eerste vergelen. Vervolgens zijn de bladeren in het midden en de top aan de beurt. Als je niets doet, en de planten volledig laat volgroeien, kunnen ze zelfs gele suikerblaadjes en toppen ontwikkelen. Uiteraard wil je dit voorkomen. Oogst je wietplanten wanneer de toppen er nog levendig en groen uitzien!
Let op: afhankelijk van de strain, kun je ook roze, paarse en zelfs zwarte tinten zien tijdens het rijpen. Dit komt vooral door genetische en omgevingsfactoren (een koelere temperatuur tijdens de bloei kan de ontwikkeling van paarse toppen bevorderen).
2. Oranje stampers
Heb je gezien dat de toppen van je wietplanten witte haartjes kregen toen de bloei begon? Dat zijn stampers, of eigenlijk de geslachtsorganen van vrouwelijke wietplanten. In de natuur vangen ze het pollen dat door mannelijke planten aan de lucht wordt afgegeven. Naarmate de toppen rijpen, zullen de stampers van kleur veranderen. Ze kleuren daarbij van bleekwit naar oranje of amber. De meeste kwekers oogsten wanneer ongeveer 90% van de stampers oranje is verkleurd. Naar verluidt, is het THC-percentage op dat moment het hoogst.
3. Vette bloemkelken
De kelk is het deel van een top waar de stampers uit steken (bij vrouwelijke wietplanten). De kelken zijn de harsrijkste delen van de wietplant. Ze geven de wiettoppen structuur, maar laten ook zien hoe rijp je wietplanten zijn. Over het algemeen zwellen ze op naarmate de toppen rijpen en langere tijd onbestoven blijven.
Als de bloei aanbreekt bij je wietplanten, zie je dat de bloemkelken steeds 'vetter' worden. Zodra ze er goed gevormd uitzien en feloranje stampers hebben, is het tijd je microscoop erbij te pakken. Inspecteer de trichomen op je plant en beoordeel of het inderdaad tijd is om te oogsten.
4. Melkachtige / amberkleurige / heldere trichomen
De beste manier om te weten of je wietplanten oogstrijp zijn, is door met een microscoop of een juweliersloep de trichomen te bekijken. Trichomen zijn harsklieren en vormen het ijzige, kleverige laagje op wiettoppen. Afzonderlijk en onder een microscoop zien ze eruit als kleine glazen paddenstoelen, kralen of haren. Naarmate de toppen rijpen, verkleuren de trichomen van kristalhelder naar melkachtig wit en uiteindelijk krijgen ze een amberachtige kleur.
De meeste kwekers oogsten wanneer 70% van de trichomen melkachtig of troebel is, omdat de productie van THC dan maximaal is. 15% moet daarbij helder zijn en 15% moet het melkwitte stadium voorbij zijn en een amberkleur hebben.
Als je op dat moment oogst, wekken de toppen naar verluidt een sterkere cerebrale high op. Oogst je later, dan bevatten de toppen meer cannabinol (CBN), wat een meer ontspannende, fysieke stone opwekt. Toppen met overwegend helderkleurige trichomen zijn minder krachtig en hebben een meer heldere impact.
Hoe oogst je wietplanten?
Je weet nu waar je op moet letten om de rijpheid van je toppen te bepalen. Daarmee is het tijd om te kijken hoe je moet oogsten! Het kan per kweker iets verschillen, maar over het algemeen ziet het er als volgt uit:
- Knip je planten bij de basis af.
- Knip alle grote waaierbladeren en de suikerblaadjes bij de toppen weg (nat trimmen). Deze stap kun je overslaan als je je wietplanten liever droog knipt.
- Hang de planten in hun geheel ondersteboven in een droge, donkere ruimte op om te drogen. Je kunt de takken ook scheiden.
- Knip de waaierbladeren en suikerblaadjes weg (sla deze stap over als je je planten nat geknipt hebt). Leer hier meer over nat versus droog knippen.
- Om de smaak en sterkte te verbeteren, moet je je toppen in glazen potten curen.
Wat is het beste moment om je wietplanten te oogsten?
Je weet nu iets meer over de invloed van het oogstmoment op de sterkte en effecten van je toppen. Met deze kennis kun je bepalen wanneer je moet oogsten om te verzekeren dat ze het gewenste effect opwekken.
Onthoud dat hoe later je je toppen oogst, hoe relaxter de impact is.
Meer informatie over de invloed van het oogstmoment vind je hier.
Kun je wietplanten met meeldauw oogsten?
Meeldauw is een schimmel die vaak wietplanten, maar ook andere planten aantast. Zoals de naam al aangeeft, vormt het een wit, meelachtig poeder op de toppen en bladeren van wiet. Als je het op groeiende wietplanten ontdekt, kun je het nog behandelen, maar in latere stadia moet je alle toppen met meeldauw weggooien. De schimmelsporen kunnen namelijk heel gevaarlijk zijn als je ze binnenkrijgt.
Als je in de groeifase meeldauw ziet, behandel je planten dan snel met een combinatie van insecticide zeep en neemolie of Propolix Fungicide. Lees ook onze gids over het voorkomen en behandelen van schimmelinfecties bij wietplanten. Hier vind je een gedetailleerde uitleg over het bestrijden van meeldauw en andere schimmels. Houd er rekening mee dat de meeste schimmels ongelooflijk efficiënt zijn in de productie van sporen. Volg onze instructies dan ook nauwkeurig om schade te beperken!
Als je daarentegen meeldauw ziet op bloeiende wietplanten, kun je weinig anders doen dan ze verwijderen om verspreiding te voorkomen. Sommige kwekers bewaren de toppen die niet zichtbaar door de schimmel zijn aangetast. Wij raden dit echter af, omdat deze toppen waarschijnlijk ook schimmelsporen bevatten!
Wanneer kun je wietzaadjes oogsten?
De introductie van sinsemilla (zaadloze wiet) bracht een revolutie teweeg in de wereld van recreatief en holistisch gebruik. Toch worden niet alle wietplanten vanwege hun toppen gekweekt. Breeders, zadenbanken en producenten van hennepzaad hebben juist bestoven vrouwelijke cannabisplanten nodig. En net als onbestoven toppen, moeten ook planten die om hun zaden worden gekweekt op het juiste moment worden geoogst om goede wietzaadjes op te leveren.
Bestoven wiettoppen moeten wel langer rijpen dan onbestoven toppen. Ook kan er meer fout gaan bij het oogsten van wietzaadjes. Als ze namelijk onrijp worden geoogst, heeft dat impact op de kiemkracht. Vaak is het inspecteren van de zaden de beste manier om te testen of een bestoven vrouwelijke cannabisplant klaar is voor de oogst. Rijpe zaadjes hebben een grote, volle vorm en een donkerbruine tint met zwarte tijgerstrepen. Onrijpe zaden zijn daarentegen relatief klein en hebben een lichtgroene of beige kleur, zonder strepen.
Hoe kun je het pollen van wietplanten oogsten?
De meeste hobbykwekers zullen mannelijke of hermafrodiete wietplanten weggooien. Maar breeders zijn er dol op. Ze produceren namelijk pollen, wat mogelijk de juiste genen voor sterke, veerkrachtige kruisingen bevat. Om te verzekeren dat het pollen van de hoogste kwaliteit is, moeten breeders het oogsten zodra de stuifmeelzakjes van een mannelijke plant opengaan. Dit gebeurt meestal een paar weken nadat de plant is gaan bloeien. De gemakkelijkste manier om het pollen te oogsten, is door de mannelijke toppen in hun geheel te verwijderen. Vervolgens moeten ze enkele dagen in een afgesloten pot drogen. De toppen worden daarna op een microzeef geschud om het pollen van het plantenmateriaal te scheiden.
Veel breeders mixen het vervolgens met bloem om het te bewaren en tegen vocht te beschermen.
Wat gebeurt er als je je wietplanten niet oogst?
Als je wietplanten niet oogst, zullen ze over het algemeen hun levenscyclus voltooien en afsterven. Gebeurt dit in de natuur, dan geeft een bestoven vrouwelijke plant haar zaden aan de lucht en in de grond af. Dit leidt weer tot een nieuwe generatie wietplanten. Daarnaast hebben cannabisplanten van nature de drang om zich voort te planten. Als bestuiving door mannelijk pollen echter achterwege blijft, ervaren ze soms meer stress. Dit kan leiden tot hermafroditisme, een aandoening die maakt dat een plant zelf mannelijke toppen gaat aanmaken in een poging zichzelf te bestuiven. Hierdoor kan de wietplant inferieure toppen gaan ontwikkelen met een grote hoeveelheid zaadjes. Dit proces staat algemeen bekend als 'rodelisatie'.
Ben jij klaar voor de oogst?
Je weet nu hoe je wiettoppen, wietzaadjes en pollen moet oogsten. Daarmee is het tijd je tuin of kweekruimte in te duiken! Houd dit artikel bij de hand, zodat je altijd kunt teruglezen hoe je rijpe toppen herkent. Oogst je wiettoppen op het juiste moment en je verzekert jezelf van de gewenste sterkte en effecten. Vergeet ook niet onze blog te volgen voor meer kweektips.