CANNABIS - Aan de slag

Deel 1 / Intro

Je wilt graag thuis kweken, maar je weet niet waar je moet beginnen? Begin met lezen!

Als je voor het eerst wilt gaan kweken, kan je al een heel eind komen met deze kweekgids app, hoewel je misschien niet meteen alles even goed begrijpt wat hierin wordt besproken en dan vooral de technische termen die hierin worden gebruikt. Zoals met alle zaken is het nodig om eerst een goede theoretische basis te leggen. Dus ga op zoek naar boeken over indoor kweken, bekijk alle video's en media over cannabis die je kunt vinden en praat met andere kwekers op de vele cannabisforums die je op internet kunt vinden. Met name de forums zijn zeer geschikt om je kennis op peil te brengen. Je zult er kwekers van verschillende niveaus aantreffen, die allemaal bereid zijn om hun ervaringen met je te delen, van beginners en professionals tot aan commerciële kwekers. Ze doen dit graag en zullen snel antwoord geven op al je vragen. Dit is het voordeel van een forum boven het lezen van een boek, omdat een boek je vaak met onbeantwoorde vragen kan achterlaten.

Online kunnen deze vragen direct geplaatst en beantwoord worden, waardoor het hele leerproces wordt versneld. Toch moet je eerst een basisboek hebben gelezen over het indoor kweekproces. Op deze manier zul je 80% van je vragen over het kweken van je eigen cannabis beantwoord krijgen. Je zou het boek zo vaak mogelijk moeten lezen, ten minste drie keer van kaft tot kaft. Wat je niet begrijpt kun je navragen op een forum, of je kunt hier terecht voor extra informatie. Na een aantal maanden langs forums surfen, foto's van prachtige buds bekijken, kweekervaringen van anderen lezen en de overige 20% van je vragen beantwoord krijgen, kun je jezelf theoretisch gezien een volwaardig kweker noemen.

Maar zoals jullie allemaal wel weten, verloopt het in praktijk brengen van de theorie zelden zo soepel als je misschien zou verwachten. 

Deel 2 / Aarde

De volgende stap die je moet nemen, is het verzamelen van kweekbenodigdheden. Wat heb je nodig om cannabis te kweken? Potten om grond in te doen, wat geen problemen zou moeten opleveren. Met grond bedoel ik natuurlijk een mix van aarde, en hierin heb je enorm veel keuze. Goedkope zakken met aarde, zoals deze worden verkocht in een heleboel tuincentra, kunnen de klus op zich klaren, maar kunnen voor een hoop problemen zorgen voor beginners. Deze aarde bevat weinig voedingsstoffen en is niet luchtig genoeg. Goed luchtdoorlatende grond is belangrijk voor de ontwikkeling van de wortels van onze cannabisplant.

Door ervoor te zorgen dat je goed luchtdoorlatende grond hebt, zal de plant krachtiger, sterker, gezonder en beter groeien. Je kunt dit bereiken door perliet (kleine, witte en lichte steentjes) toe te voegen aan de aarde, waardoor het luchtiger wordt. Maar waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan? Dankzij de vele growshops die zich overal ter wereld bevinden, kun je simpelweg aarde kopen die van meet af aan bedoeld is voor het kweken van cannabis. Deze aardemixen van hoge kwaliteit bevatten genoeg van de benodigde voedingsstoffen voor de gehele kweekcyclus, nadat je de twee weken durende voorkweek hebt voltooid.

Cannabis bodem mix

Deze grond is ook luchtig, doordat er meestal perliet doorheen gemengd is. Het kost misschien iets meer, maar het is het zeker waard dankzij de toegevoegde waarde van deze grond. Aarde is belangrijk. Je planten laten hun wortels er tenslotte inzinken, dus waarom zou je hierop besparen? Als je geld wilt besparen, doe dit dan op alles, behalve op je grond. Een ander nadeel van het gebruiken van goedkope grond is dat deze snel hard wordt en uitdroogt. Als je echt geen ruimte hebt in je budget voor goede grond, kun je het beste stekgrond kopen. Dit is de duurste onder de goedkope aardemixen, maar wel met de beste kwaliteit. Gebruik in ieder geval geen compost dat wordt gebruikt voor het groeien van bloemen of iets dergelijks.

Deze composten worden gemaakt voor specifieke soorten bloemen en planten en zijn doorgaans zuurder, omdat deze bloemen en planten daar bij gedijen. Onze cannabisplanten zijn hier echter helemaal niet van gediend. Nu moet het wel gezegd worden dat cannabisplanten op ongeveer alles wel groeien; het is en blijft een onkruid. Maar probeer de plant zoveel mogelijk te verwennen en zij zal jou op haar beurt van haar beste kant laten zien met een grote opbrengst tijdens de oogst. Dus ga eens langs je lokale growshop als dit mogelijk is. Het grootste voordeel van het gebruiken van aarde van goede kwaliteit, is dat je weinig tot niets hoeft te doen. Je hoeft bijvoorbeeld geen extra voedingsstoffen toe te voegen. 

Deel 3 / Kies je zaden

We hebben onze potten gevuld met aarde, wat doen we nu? Marihuana kweken zonder cannabisplanten gaat uiteraard een beetje moeilijk en de makkelijkste manier om aan deze planten te komen is door zaadjes te kopen. Deze zaadjes mogen in de meeste landen worden verkocht en je kunt ze dan ook zonder problemen bestellen. Deze site beschikt zelfs over een geïntegreerde seed store! Klik hier om de seed store te betreden.

Nu je weet waar je de zaadjes kunt kopen, kan ik je volgende vraag al bijna over je lippen horen komen: welke soort zal ik kweken? Ik moet zeggen dat er veel teveel keuze is. Elke variëteit heeft zijn eigen kwaliteiten en zwakheden tijdens het kweken. Dus het goede nieuws is dat je eigenlijk geen foute keuze kunt maken.

Ga niet teveel op in het kiezen van een soort. Maak het jezelf gemakkelijk en ga voor een Indica variëteit. Waarom een Indica? Er zijn twee basissoorten cannabisplanten: Indica's en Sativa's. Indica's worden niet al te groot en hebben een korte bloeiperiode met sterke, brede stengels en brede bladeren. Sativa's zijn het tegenovergestelde, met een sterke groei die leidt tot grote planten met smalle bladeren en ze zijn, met name tijdens bloei, veel groter dan de Indica's.

Dan bestaan er ook nog hybriden van beide soorten, die voornamelijk uit Indica met een klein beetje Sativa bestaan of voor een groot deel Sativa zijn met een spoortje Indica erin. Beide soorten zijn uitstekend, maar een beginner heeft meer kans op slagen met een Indica. Sativa's kunnen onvoorspelbaar zijn en verdrievoudigen in grootte tijdens de bloei. Indica variëteiten verdubbelen hun grootte tijdens het bloeien, wat een hoop scheelt als de ruimte beperkt is. 

 

 • Indica leaf INDICA / kenmerken
 • Couch-lock
 • Chilling
 • eetlust
 • Body High
 • diepe ontspanning
 • helpt bij slaapproblemen
 • Pain + Nausea Relief
 • Stress + Anxiety Relief
 • Enkele van onze bekende indica strains zijn
  ICE, Northern Light, Blue Mystic, O.G. Kush
 

Indica's zijn daarom makkelijker om mee om te gaan en hebben minder kans op ongewenste verrassingen, en zijn bovendien beter bestand tegen stress (en dus ook minder stress voor de kweker). Ik raad de Indica's zeker aan voor de kweker die slechts een paar plantjes in de kast wil kweken.

Ik wil niet de indruk geven dat een Sativa moeilijk is om te kweken, maar als je je kans op een geslaagde eerste oogst wilt maximaliseren, kun je beter voor een Indica gaan. Je zult zien dat er veel Indica variëteiten zijn waaruit je kunt kiezen. Iedereen heeft een eigen mening over welke variëteit je zou moeten kiezen, dus kies de variëteit die jou het beste lijkt. Uiteindelijk gaat het om een persoonlijke voorkeur. Na een poosje wikken en wegen heb je nu eindelijk een keuze gemaakt. Goede keus! 

Deel 4 / Licht

Onze planten groeien niet zonder licht en dus hebben we een kweek-bloeilamp nodig (een lamp die voor beide fases van het bud-kweek proces gebruikt kan worden). De lamp zal uiteindelijk je oogst bepalen: hoe meer licht, hoe meer gewicht. Dus meer licht, betekent meer plantengroei en een grotere opbrengst. Je kunt zelfs met een gloeilamp cannabis kweken, maar je kunt beter met 'TL-lampen', ook wel bekend als fluorescentielampen, werken.

Voor een redelijke oogst van zeer goede kwaliteit is een 400W-600W natriumlamp vereist. Deze lampen hebben een gemiddelde sterkte; er zijn ook natriumlampen met een sterkte van 1000W en 2000W en een sterkte van 150W en 250W. De 400W-600W lamp is perfect voor ons, omdat het relatief weinig energie verbruikt voor de hoeveelheid cannabis die ermee kan worden geproduceerd. Het is zeker weten van een andere orde dan een simpele gloeilamp.

Er zijn verschillende soorten licht; neem echter geen genoegen met iets anders dan een natriumlamp. Begin eerst met het goedkoopste en eenvoudigste ontwerp. Lucht- of watergekoelde variëteiten kunnen beter worden uitgeprobeerd bij toekomstige oogsten. Een 400W lamp kan 200 gram aan buds opleveren en een 600W lamp tot wel 300 gram. Dit is een geschatte opbrengst, waar je als beginner op mag hopen.

Indoor marihuana kweken

Als je opbrengst groter is, behoor je tot de gelukkigen. Als je er, meestal na een aantal oogsten, goed in bent geworden, mag je hopen op 300 gram met een 400W lamp en 400 gram met een 600W lamp. Beide lampen zijn in staat om één vierkante meter goed te verlichten en om een redelijke hoeveelheid warmte af te geven. Houd dit in gedachten. 

Met dit inzicht zijn we aangekomen bij onze volgende aankoop: een afzuigpomp met een actief koolstoffilter. Cannabisplanten hebben koolstofdioxide (CO?) nodig om te groeien, die ze uit de lucht om hen heen halen. Als je niet zorgt voor een verse luchttoevoer naar de ruimte waarin de planten groeien, dan zullen ze vroeger of later alles verbruiken. Zodra dit het geval is, zal de groei van de plant vertraagd worden en zal de plant minder gezond zijn. 

Om dit te voorkomen zorgen we ervoor dat er frisse lucht de groeikamer binnenkomt, door een ontluchter te plaatsen. Deze zuigt de CO? arme lucht af naar buiten toe, waardoor er automatisch verse CO? rijke lucht in de ruimte vloeit. Met andere woorden, je hebt niet per se een pomp nodig om verse lucht terug te laten vloeien in je groeiruimte. Het is mogelijk, maar niet essentieel. 

Het voordeel van een ontluchter is dat we er ook de typische geurtjes die vrijkomen tijdens de bloeifase van de cannabisplanten mee kunnen verwijderen. Om er zeker van te zijn dat we geen aandacht van buitenaf trekken, gebruiken we een koolstoffilter op de ontluchter om de geur te verwijderen. Voor elke ontluchter bestaat er een passende koolstoffilter. 

Een koolstoffilter is een grote buis gevuld met koolstof. De zogenaamde actieve koolstof absorbeert de chemicaliën die geurtjes veroorzaken en neutraliseert deze. Dat een koolstoffilter niet eeuwig meegaat, is dus logisch. Als de filter vol is, kunnen de geurtjes weer hun vrije gang gaan. Een koolstoffilter gaat over het algemeen vijf oogsten mee, wat betekent dat deze na een jaar vervangen dient te worden. 

Een goede ontluchter met goede koolstoffilters is absoluut noodzakelijk als je cannabis wilt kweken. Het zal één van de duurdere aankopen zijn als je pas begint, maar proberen te kweken zonder is vragen om problemen. En zelfs al mocht je erin slagen om niet gesnapt te worden, zal de oogst van de planten zeer laag blijven door een tekort aan CO? in de lucht.

Cannabis kweektent

Om er zeker van te zijn dat er verse lucht wordt aangevoerd en gelijkmatig wordt verspreid in je groeiruimte, hebben we ook één of meerdere ventilators nodig voor een goede luchtcirculatie. Door de lucht in circulatie te houden, waardoor het zichzelf constant mengt, zorgt de ventilator voor een gelijkmatige verspreiding van de temperatuur, de luchtvochtigheid en de CO? in de ruimte. 

Zonder een ventilator is het mogelijk dat het aan de ene kant van je ruimte 25 graden is, terwijl het aan de andere kant 20 graden is. De warmte die van de lampen afkomt, wordt dankzij de ventilator door de ruimte verspreid, waardoor er een gelijkmatige temperatuur ontstaat. Een ander voordeel van een ventilator die over je planten blaast, is dat je planten dikkere en sterkere stengels zullen ontwikkelen, waardoor er later een betere oogst kan worden geproduceerd. 

Deel 5 / Voeding

Onze planten zullen niet uit zichzelf gaan groeien, wat betekent dat we ze moeten voorzien van voeding. Vloeibare organische voedingsstoffen genieten mijn voorkeur. Zoals ik al eerder zei, bevat goede grond voldoende voedingsstoffen voor de gehele groei. Alleen in de laatste weken is het een goed idee om de planten te voorzien van extra voeding en wij doen dit met vloeibare voeding. 

Bij indoor kweken hebben we uitsluitend bloeivoeding nodig, omdat zelfs de goedkoopste grond over voldoende voedingsstoffen beschikt om de groeifase te voltooien, zolang we niet teveel tijd besteden aan de voorgroei. Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, maar alle voedingen beschikken over een basis van stikstof, fosfor en potas (kalium). Stikstof en potas bevorderen de groei. Tijdens de bloeifase kun je het beste een mix van fosfor en potas gebruiken. Goede bloeivoeding beschikt dan ook over voldoende fosfor en potas en een kleine hoeveelheid stikstof. 

Kies wederom voor speciale cannabisvoeding. Elke plant is anders, en in het begin kun je je het beste houden aan één soort plantenvoeding. Door meteen met voeding voor cannabisplanten aan de slag te gaan, zul je een beter gevoel voor plantenvoeding ontwikkelen, dan dat je eerst met huis-tuin-en-keuken plantenvoeding of iets dergelijks begint om later vervolgens over te schakelen naar voeding voor cannabisplanten. 

Beste marihuana zaden

We hebben nu de belangrijkste onderwerpen besproken: goede grond, zaad, ventilatie en luchtcirculatie. Dit is alles wat we nodig hebben, of waar we ons zorgen om moeten maken, om cannabis te kweken. Het is niet veel en niet moeilijk. Het enige nadeel zijn de kosten voor de benodigdheden, een investering die je ongeveer 500 euro gaat kosten. Niet heel erg duur, maar ook niet echt goedkoop. De duurste aankopen zijn de lamp en de ontluchter. Wil je nog steeds je eigen cannabis kweken? Lees vlug verder. 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.