De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Autoflowers staan bekend als de snelste en meest robuuste soorten op de markt. Dankzij de inspanningen van breeders zijn ze inmiddels ook ongelooflijk sterk en smakelijk. Als je deze planten kweekt, kun je in enkele weken grote oogsten behalen, maar de resultaten hangen wel af van hoe goed je ze verzorgt. Er zijn namelijk een aantal variabelen waar je rekening mee moet houden bij het kweken van autoflowers, en de kwaliteit van de aarde is een van de belangrijkste. Maar wat is precies goede aarde voor autoflowers?

Deze vraag proberen we in dit artikel te beantwoorden. We bespreken namelijk alles wat je weten moet over het maken of kopen van het beste kweekmedium voor je autoflowers. Allereerst gaan we in op de verschillende behoeftes van fotoperiode en autoflowering planten. Daarna duiken we in kokos en andere additieven om je bodem te verrijken. Tot slot leer je hoe je de perfecte aarde voor autoflowers samenstelt en hoe je deze de gedurende de teelt in topconditie houdt. Met al deze kennis in je broekzak til je je oogsten gegarandeerd naar een hoger niveau!

Autoflowering cannabis soil


Kun je voor autoflowers en fotoperiode planten dezelfde aarde gebruiken?

Over het algemeen kunnen autoflowers en fotoperiode wietplanten in dezelfde aarde groeien. Toch passen de meeste telers hun kweekmedium aan als ze autoflowers kweken en daar hebben ze goede redenen voor. Allereerst hebben autoflowers een veel kortere levenscyclus dan hun fotoperiode tegenhangers. Daarmee heb je minder tijd om eventuele tekorten aan voedingsstoffen te corrigeren. Begin daarom met een gebalanceerd kweekmedium dat veel voeding bevat.

Ten tweede danken autoflowers hun automatisch bloeiende eigenschap aan Cannabis ruderalis, een subsoort die goed gedijt in arme, rotsachtige bodems en barre omstandigheden.

Autoflowers beter in aarde met een goede drainage, waar geen water ophoopt en de wortels een goede beluchting krijgen.

Tot slot zijn autoflowers gevoeliger voor synthetische ionische voeding dan fotoperiode planten. Dat maakt het belangrijk je kweekmedium niet te verzadigen met dit soort meststoffen. Je kunt beter vertrouwen op goed verteerd organisch materiaal, microben en biologische voeding om gezonde en gelukkige wietplanten te kweken.

Auto vs photoperiod soil

Wat is beter voor autoflowers: kokosvezel of aarde?

Veel telers van autoflowers halen geweldige resultaten met kokosvezel. Als je dit ook wilt proberen, heb je twee opties. Je kunt een kweekmedium kiezen dat bijna volledig uit kokosvezels bestaat en wat perliet toevoegen om de beluchting te verbeteren. Hoewel dit voor een betere drainage zorgt, bevat kokos bijna geen voedingsstoffen en daarom ben je aangewezen op synthetische zouten. We zeiden al dat autoflowers gevoelig zijn voor hoge concentraties van deze stoffen en dat betekent dat je zorgvuldig te werk moet gaan om overvoeding te voorkomen. Daarnaast bevat kokosvezel minder nuttige microben die de groeikracht en opbrengst van planten kunnen verbeteren dan aarde.

Er zijn ook kwekers die aarde met kokos aanvullen. Met de toevoeging van 20-30% kokosvezels kun je de drainage en beluchting van de aarde aanzienlijk verbeteren.

Omdat aarde nog steeds het hoofdbestanddeel is, hoef je niet op ionische zouten te vertrouwen en kun je ook gunstige microben gebruiken.

Coco coir for growing autoflowers

De bodem verrijken om de plantengroei te verbeteren

Kokosvezel is niet de enige aanvulling die kan bijdragen aan een vruchtbaar en goed gedraineerd medium voor autoflowers. Andere populaire en effectieve opties zijn onder andere:

 • Compost: rijpe compost bevat een schat aan macronutriënten en micronutriënten voor planten. Het is een bron van organisch materiaal en doet wonderen om voedingsstoffen in de bodem vast te houden. Compost dient ook als bio-inoculant en verrijkt je bodem met veel nuttige microben.
 • Mest: deze toevoeging bevat veel stikstof die autoflowers nodig hebben voor een weelderige groei. Wees echter wel spaarzaam met het gebruik ervan. Onrijpe of 'warme' mest kan je planten verbranden; gebruik daarom uitsluitend gerijpte en goed verrotte mest.
 • Wormenmest: deze mest bevat veel belangrijke voedingsstoffen voor planten. Het spijsverteringskanaal van wormen zorgt ervoor dat de uitwerpselen na de vertering zijn verrijkt met veel nuttige microben. Wormenmest draagt ook bij aan de beluchting en vochtigheid van de bodem.
Soil additives

Wat is de beste superaarde voor autoflowers?

Superaarde is anders dan andere kweekmedia; het bevat namelijk alles wat een plant nodig heeft om zich van zaad tot oogst goed te ontwikkelen. Je hoeft de hele groeicyclus niets te doen, behalve water geven. Als je voor deze aanpak kiest, raden we aan om voornamelijk biologische voedingsstoffen te gebruiken om verbranding van je autoflowers te voorkomen. Met het onderstaande recept voor superaarde kun je een pot van 24 liter vullen. Als je grotere potten gebruikt, kun je het recept natuurlijk aanpassen. Je hebt het volgende nodig:

 • 4kg hoogwaardige biologische aarde: dit is het hoofdbestanddeel van je superaarde. Hoogwaardige biologische aarde bevat veel macronutriënten en nuttige microben. Daarnaast verbetert het de beluchting en houdt het vocht vast.
 • 500g perliet: dit ingrediënt verbetert de bodemstructuur en stimuleert de groei van wortels. Het is een belangrijk bestanddeel van een goede aardemix voor autoflowers.
 • 1kg wormenmest: dit barst van de voedingsstoffen en nuttige microben. Met wormenmest verbeter je de bodemstructuur. Daarnaast heeft het een netto negatieve elektrische lading, waardoor je aarde de voedingsstoffen beter vasthoudt.
 • 200g beendermeel: levert fosfor, calcium en stikstof om de ontwikkeling van toppen, bladeren en wortels te stimuleren.
 • 200g bloedmeel: dit is rijk aan stikstof, wat de vegetatieve groei bevordert.
 • 150g bat guano: bevat veel fosfor en kalium om de bloei te bevorderen.
 • 100g rotsfosfaat: dit is een goede bron van sporenmineralen die talloze fysiologische plantenfuncties ondersteunen.
 • 40g bitterzout: een goede bron van de elementen magnesium en zwavel die tijdens de gehele groei nodig zijn.
 • 50g dolomiet: voegt calcium en magnesium toe aan de mix en helpt een evenwichtige pH te behouden.
 • 50g azomite: is ongelooflijk rijk aan sporenelementen die zorgen voor een optimale groei.
 • 10g humuszuur: deze natuurlijke stof verbetert de beschikbaarheid van voedingsstoffen.
Autoflowering cannabis recipe

Hoe creëer je de beste omgeving voor autoflowers?

Je weet nu wat de beste aarde is om autoflowers te kweken. Bovendien heb je de kennis om een eenvoudige, goed drainerende mix te maken waaraan je voedingsstoffen kunt toevoegen. En je kunt een superaarde samenstellen, waarin je autoflowers moeiteloos van zaad tot oogst kunnen groeien. Maar dan ben je er nog niet! Hieronder volgen wat tips om je planten tijdens hun leven zo gezond mogelijk te houden.

 • Beperk de hoeveelheid voeding

Autoflowers kunnen hoge concentraties synthetische meststoffen niet goed behappen. Als je ze toch wilt gebruiken, kies dan producten die speciaal voor autoflowers bedoeld zijn. Als alternatief kun je ook organische voeding gebruiken, zoals visemulsie en zeewier. Deze moeten eerst in de aarde worden afgebroken, wat de kans op verbranding van de wortels verkleint.

 • Let op de pH van de aarde

Net als fotoperiode wietplanten gedijen autoflowers het beste bij een lichtzure pH van 6,0. Gebruik een pH-tester om het afvoerwater te controleren. Gebruik pH-up en pH-down om de pH van het kweekmedium binnen het optimale bereik te behouden.

 • Vergeet de microben niet!

Microben spelen een belangrijke rol bij het samenstellen van de beste aardemix voor autoflowers. In een ideale wereld voeg je ze direct toe aan je medium, maar je kunt ze ook tijdens de groei toevoegen. De volgende microben helpen bij de kringloop van voedingsstoffen, de afbraak van organisch materiaal en de bestrijding van ziekteverwekkers:

De algemene vuistregel is om je planten pas water te geven als de bovenste 5cm van de aarde helemaal droog is. Als je te veel water geeft, kunnen de wortels verstikken en gaan rotten. Houd je daarom aan deze vuistregel om zonder problemen aan de waterbehoefte van je autoflowers te voldoen.

Cannabis soil wattering

Geef je autoflowers de best mogelijke aarde

Nou, dat was een hele kluif! Maar je hebt nu voldoende kennis in huis om je autoflowers van de allerbeste aarde te voorzien. Tijdens het lezen van dit artikel heb je ook veel geleerd over deze soorten wiet. Zo weet je dat ze profiteren van een iets andere bodemsamenstelling dan fotoperiode wietplanten en dat ze extra drainage waarderen. Daarnaast weet je hoe je een uitstekende superaarde maakt waardoor je tijdens de groei van je planten veel minder hard hoeft te werken. Bovendien heb je veel opgestoken over voeding, microben en water geven om je planten zo gezond mogelijk te houden.

Veel plezier met kweken!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37823 reviews