By Luke Sholl


Alles over de fotoperiode

Als je de woorden fotoperiode, fotoperiodiek en fotoperiodiciteit tegenkomt, denk dan aan het aantal uren licht in een periode van 24 uur. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn fotoperiodieke planten afhankelijk van de hoeveelheid uren daglicht om de bloeifase in te gaan. Cannabis die binnen bloeit in een standaard cyclus van 12-12 (licht-duisternis), doet dit omdat de langere donkere fase haar bloei aanmoedigt.

Buiten gaan de meeste fotoperiode soorten bloeien als er minder dan 15 uur daglicht is. Hierbij kun je dus een langere bloeiperiode verwachten. 12-12 is optimaal voor binnen. Daarom wordt op de verpakking van de meeste cannabis zaden vaak een bloeiperiode van 8-12 weken vermeld. Over het algemeen bloeien zware indica's, zoals Northern Light, het snelste. Sativa's zijn het traagst en indica/sativa hybriden zitten ertussenin.

Pas Op: Lichtvervuiling!

Fotoperiode wiet is afhankelijk van ongestoorde duisternis om tot bloei te komen. Lichtvervuiling (bijvoorbeeld van lantaarnpalen in de buurt) of een onderbreking van de donkere fase, zelfs wanneer dat maar tijdelijk is, leidt dan ook vaak tot problemen.

Als fotoperiode planten niet het aantal vereiste uren ongestoorde duisternis krijgen, kunnen ze terug in de vegetatieve fase schieten, hermafrodiet worden, inferieure opbrengsten opleveren of zelfs helemaal niet gaan bloeien.

Maar hoe weet je nu of jouw locatie last heeft van lichtvervuiling? Als je de grotere koppen in een tijdschrift 's nachts nog kunt lezen, is je kweeklocatie waarschijnlijk niet ideaal.

Zo Voorkom Je Lichtvervuiling bij het Kweken van Wiet

Gelukkig zijn er manieren om lichtvervuiling te vermijden wanneer je buiten fotoperiode cannabis kweekt:

 • Kies een kweeklocatie uit de buurt van lichtbronnen (straatverlichting, een drukke straat, etc.)
 • Kweek je in een kas? Verduister de ruiten dan 's nachts met een doek of zeil. Je kunt dit ook automatiseren om het schema zo consistent mogelijk te houden.
 • Als je "onder de sterren" kweekt, kun je een basisconstructie plaatsen om je dames 's nachts onder een verduisteringsdoek in het donker te houden.
 • Zelfs een korte onderbreking van de donkere fase kan een probleem vormen. Schijn dus ook niet met het licht van je telefoon op je planten als het donker is.
 • Wil je je planten toch 's nachts kunnen bekijken? Gebruik dan een speciale lamp voor in het donker met een groen licht. Hiermee bezorg je de planten niet te veel stress.
 • Overweeg om autoflowers te kweken. Autoflowering planten zijn ongevoelig voor lichtvervuiling of verstoring van de donkere fase.
Wat Is Fotoperiode Wiet en Hoe Kweek Je het Buiten?

Fotoperiode versus Autoflowering Soorten Wiet

De voornaamste eigenschap van fotoperiodieke wiet is dat de groeistadia (groei en bloei) beïnvloed worden door het aantal uren licht dat deze cannabisplanten krijgen. Daarentegen gaan autoflowering planten automatisch bloeien op basis van hun leeftijd, wat tevens hun groei beperkt.

Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen fotoperiode en autoflowering wiet:

Fotoperiode Wietplanten:

 • De vegetatieve ontwikkeling is niet beperkt. Met een 18/6-schema (lichten aan/uit) kunnen de planten "oneindig" in de vegetatieve fase blijven.
 • Training (knippen, toppen, etc.) is toegestaan. De planten zijn vergevingsgezinder, aangezien ze de tijd hebben om te herstellen.
 • Ze kunnen gebruikt worden als moederplanten.
 • Ze kunnen terug in groei worden gezet.
 • Ze kunnen gebruikt worden om nieuwe soorten te veredelen.
 • Ze bieden hogere gemiddelde opbrengsten dan autoflowers.

Autoflowering Wietplanten

 • De vegetatieve ontwikkeling is beperkt tot 3-4 weken, ongeacht het lichtschema.
 • Vanwege de beperkte vegetatieve groei, zijn de planten meestal een stuk kleiner.
 • Intensieve training, zoals snoeien en toppen, wordt afgeraden.
 • Je hebt geen controle over de groei- en bloeifase.
 • Ze zijn niet geschikt voor veredeling.
 • Ze bieden lagere opbrengsten dan fotoperiode planten.

Genetica van Fotoperiode Cultivars

Doorgaans is fotoperiode cannabis sterker dan autoflowering wiet. Dat komt doordat laatstgenoemde genen van ruderalis bevat. Dit is een ondersoort die van nature minder rijk is aan cannabinoïden. Om die reden hebben fotoperiode cultivars vaak een hoger gemiddeld THC-gehalte.

Het interessante is ook dat fotoperiode cannabis gemanipuleerd kan worden om hogere gehaltes CBG, CBN, THCV en andere minder bekende cannabinoïden te produceren. Dit zijn stoffen die op zichzelf ook potentieel hebben.

Pas sinds kort maken moderne autoflowers een inhaalslag op fotoperiode cultivars wat betreft de sterkte, maar het gat wordt wel steeds kleiner.

Reactie van Sativa Cultivars op de Fotoperiode

De oorsprong van sativawiet ligt in de tropen. Daarom reageren deze cultivars goed op veel zonlicht en lange teeltseizoenen. Sativa's zijn echter minder gevoelig voor veranderingen in het aantal daglichturen, aangezien dag en nacht rond de evenaar ongeveer even lang duren.

Veel pure sativa's, zoals Haze-soorten, kunnen vanaf het begin gekweekt worden onder een 12/12 dag/nachtschema. Zodra de vegetatieve groei is geëindigd (na een bepaald aantal weken), gaan ze zonder problemen onder ditzelfde lichtschema bloeien. Een nadeel is wel dat sativa's meestal langzamer groeien en langer over de bloei doen.

Wat Is Fotoperiode Wiet en Hoe Kweek Je het Buiten?

Reactie van Indica Cultivars op de Fotoperiode

In tegenstelling tot hun tropische tegenhangers komen indica's oorspronkelijk uit noordelijkere regio's. Deze planten reageren vlugger op een fotoperiode van twaalf uur en bloeien ook sneller. Dit komt doordat ze zich aangepast hebben aan klimaatzones waar de winter snel intreedt als het aantal lichturen afneemt.

Sommige indica's bloeien ook met een 14/10 of 13/11 dag/nachtschema, maar dit hangt echt af van de soort. Het heeft echter geen voordelen om fotoperiode indicasoorten minder dan twaalf uur duisternis te geven. De planten hebben dan namelijk langer nodig om hun toppen te ontwikkelen en het gaat ten koste van de opbrengst.

Belangrijke factoren bij het buitenkweken

 • De levenscyclus van de cannabisplant

Cannabis is een éénjarige plant. En als korte-dag-plant, kan ze pas in de herfst worden geoogst. Over het algemeen gaat een cannabisplant, die in de lente, na de equinox, wordt geplant, geleidelijk vanuit de vegetatieve fase over naar de bloeiperiode na de zomerzonnewende. Ergens in de herfst kan er dan uiteindelijk worden geoogst. De snelheid van de groei wordt bepaald door het aantal uren zonlicht dat de planten ontvangen.

Kaskwekers kunnen zeilen en lichtdicht plastic gebruiken om de uren zonlicht te verminderen en de bloeiperiode op te wekken. Het enige nadeel is wel dat de kweker verandert in een wandelende timer. Vergeet vooral niet het materiaal te verwijderen voor de zon opkomt.

Wat Is Fotoperiode Wiet en Hoe Kweek Je het Buiten?
 • Locatie, locatie, locatie

Op het noordelijk halfrond loopt het buitenkweek seizoen van april tot november. Hoe noordelijker je gaat, hoe korter de zomers en hoe kouder de winters. Op het zuidelijk halfrond is dit compleet het tegenovergestelde, met een kweekseizoen van augustus tot april. Natuurlijk zijn er regio's die buiten deze standaarden vallen. Maar tenzij je dichtbij de evenaar woont waar je het hele jaar door te maken hebt met een bijna constante, natuurlijke dag en nacht cyclus van 12-12, moet je wat onderzoek doen.

 • Zonsopgang en zonsondergang

Deze informatie is digitaal goud. Maak gebruik van een online zonsopkomst-zonsondergang calculator. Bestudeer de historische, maandelijkse gegevens van jouw regio. Dit is echt belangrijke informatie. De zon is immers jouw kweeklamp in de lucht. Je moet zeker weten hoeveel uren licht je planten ontvangen voordat je een zaadje ontkiemt.

Allereerst moet je bepalen wanneer er 18+ uur licht beschikbaar is voor de vegetatieve groei. Vervolgens moet je controleren wanneer er minder dan 12 uur zonlicht is om een schatting te kunnen maken van de oogst. Bijt je niet vast in een perfecte 12-12. Onthoud dat fotoperiode planten buiten langzaam maar zeker gaan bloeien als de nachten langer worden. Sommige laatbloeiende super sativa's, zoals Amnesia Haze, kunnen enorm worden. Deze kunnen soms de bloeiperiode niet voltooien totdat er maar 11 uur zonlicht per dag is, dus in de late herfst.

 • Weersverwachting

18+ uur zonlicht per dag is niet genoeg om planten te laten groeien. Je moet ook regelmatig de weersverwachting checken. Bestudeer daarbij de historische data van de laatste paar jaar. De lente is nog steeds vrij koud in Noord-Europa. Om haar volledige potentie te kunnen bereiken en dus de beste resultaten te behalen, heeft cannabis een temperatuur nodig van 20–28°C. De realiteit is echter dat je kampt met een zeer kort kweekseizoen als je ver noordelijk woont van de Middellandse Zee. Een taaie, autoflowering hybride, zoals Blue Cheese Automatic, kan geschikter zijn voor het koelere, noordelijke klimaat. Gelukkige continentale kwekers kunnen helemaal los gaan met exotische soorten. Denk aan Kali Dog en Chocolate Haze.

Wat Is Fotoperiode Wiet en Hoe Kweek Je het Buiten?
 • Inspectie van de kweeklocatie

Oké, je hebt de theorie achter de rug. Het is nu hoog tijd voor wat veldwerk, namelijk het inspecteren van je kweeklocatie. Zorg ervoor dat er geen obstakels zijn die het zonlicht kunnen blokkeren. En houd ook rekening met ongewenste bezoekers. De beste locatie voor buitenkweek is er een die privé is. Gebruik kippengaas en hekwerk om knaagdieren en wiet-etende herbivoren af te weren.

 • Genetica

Je selectie cannabis zaden moet geschikt zijn voor je microklimaat. Gebruik de RQS soorten filter om deze belangrijke beslissing te vergemakkelijken. Een van de grote voordelen van fotoperiode soorten in vergelijking met autoflowering cannabis, is dat je stekjes kunt nemen om de genetica te bewaren. Als je een geweldige moederplant hebt, die echt floreert in je tuin, neem dan een stekje om je succes te kunnen herhalen.

 • Klimaatverandering

Klimaatverandering zorgt al voor enorme schade bij outdoor cannabis farms. Kwekers in het noorden van Californië zagen in 2017 wiet in vlammen opgaan. Rook van de bosbranden tastte cannabisplanten aan over een enorm gebied. Dit is een extreem voorbeeld, maar extreem weer is een heuse dreiging als je cannabis kweekt. Het enige wat je kunt doen, is je bewust zijn van de huidige weerpatronen in je regio.

Gerelateerd Artikel

De Cannabiskweek-tijdlijn

 • Pro tips

Binnen starten is altijd een goed idee. Als het weer meezit, kan een zonnige vensterbank een perfect plekje zijn voor kwetsbare zaailingen. Mocht het buiten nog te koud en nat zijn, dan kun je met een koud witte spaarlamp van 200W je planten door de vegetatieve groei helpen. Een hybride binnen-buitenproject is zeker geen compromis. Je benut namelijk het beste van beide werelden.

Voor buitenkweek raden we speciale aarde aan voor cannabis en witte, plastic potten of Smart Pots. Haal wat goede grond bij je lokale tuincentrum. Als je gewoon in aarde kweekt, kun je niet veel meer doen dan de planten ondersteunen met wat bamboe stokken. Met potten heb je de optie ze te verplaatsen. Dit is vaak nodig als de seizoenen veranderen. De aarde draait rond de zon, dus misschien moet je je planten verplaatsen om ze in het zonnetje te houden. Vooral als je op een balkon of terras kweekt.

Goede Fotoperiode Soorten om Buiten te Kweken

Onze handleiding over fotoperiode cannabis zou niet volledig zijn zonder onze beste fotoperiodieke soorten. Onze selectie bestaat uit feminized cultivars (sativa en indica), CBD-rijke soorten (sativa en indica) en een reguliere cultivar.

We hebben zowel sativa-dominante als indica-dominante krachtpatsers geselecteerd. Soortkeuze is per slot van rekening zeer belangrijk, of je nu binnen of buiten wiet kweekt.

Fotoperiode Sativa: Chocolate Haze

Chocolate Haze is een bijna puur sativa fenotype (95% sativa) van de populaire Chocolope. Dit is een goede soort voor een mild klimaat met veel zonlicht. De plant kan wel 200cm hoog worden en in optimale buitenomstandigheden tot wel 500g/plant opleveren. Maar raak niet ongeduldig: ze is eind oktober soms pas klaar.

Chocolate Haze is vooral een favoriet onder old-schoolers. Zo combineert ze een sterke chocoladesmaak met zoete, fruitige en aardachtige tonen — een profiel dat enorm populair was in de jaren '80. Haar vrolijke en opbeurende high maakt haar geweldig voor overdag, mede dankzij een THC-gehalte van 20%.

Chocolate Haze

Chocolate Haze
23_genetic background_1 OG Chocolate Thai x Cannalope Haze
33_Yield indoors_1 475 - 525 gr/m2
31_plant height outdoor_1 90 - 160 cm
25_flowering time_1 9 - 11 Weken
29_THC_1 THC: 20
28_Type Blend_1 Sativa 95% Indica 5%
34_yield outdoor_1 450 - 500 gr/plant
32_plant height outdoors_1 150 - 200 cm
27_harvest period_1 Eind oktober
22_Effect_1 Zwaar

Koop Chocolate Haze

Fotoperiode Indica: Northern Light

Northern Light is een legendarische indica waarvan de genen in talloze prijswinnende cannabisklassiekers terugkomen. De genetische roots van de soort zijn echter niet volledig bekend. Waarschijnlijk ligt haar oorsprong aan de Amerikaanse West Coast, waar ze mogelijk uit Afghaanse, Thaise en andere cannabis-rassen is ontstaan.

Buiten doet Northern Light het goed in alle omgevingen en kan ze een hoogte van 200cm bereiken. Haar bloeitijd is kort en ze is eind september klaar voor de oogst. Bereid je voor op een monsterlijke opbrengst (tot wel 625g/plant) en sterke wiet met een zoete, fruitige en pittige smaak.

Northern Light

Northern Light
23_genetic background_1 Northern Light S1
33_Yield indoors_1 500 - 550 gr/m2
31_plant height outdoor_1 100 - 160 cm
25_flowering time_1 8 - 9 weken
29_THC_1 THC: 18%
28_Type Blend_1 Sativa 0% Indica 100%
34_yield outdoor_1 575 - 625 gr/plant
32_plant height outdoors_1 180 - 220 cm
27_harvest period_1 Eind September
22_Effect_1 Gebalanceerd, Helder, Stoned

Koop Northern Light

Fotoperiode CBD Sativa: Painkiller XL

Painkiller XL is een evenwichtige CBD-rijke soort met Juanita la Lagrimosa (Spaans voor "Juanita de Betraande") en onze Royal Highness als ouders. Ze bevat daarbij 9% THC en ongeveer hetzelfde gehalte CBD. Dat maakt haar uitstekend voor (niet alleen) therapeutische gebruikers die de voordelen van beide cannabinoïden willen ervaren.

Deze sativa-dominante cultivar (75% sativa) doet er niet lang over om te bloeien. Zo is ze eind september al klaar voor de oogst. De plant wordt bovendien niet al te hoog (buiten zo'n 150cm), maar brengt tot wel 550g/plant op. Naast de aangename smaken van citrus en Diesel produceren haar toppen een milde fysieke high waar je helder van blijft.

Painkiller XL

Painkiller XL
23_genetic background_1 Respect 13 x Juanita la Lagrimosa
33_Yield indoors_1 500 - 550 gr/m2
31_plant height outdoor_1 60 - 100 cm
25_flowering time_1 8 - 9 weken
29_THC_1 THC: 9%
28_Type Blend_1 Sativa 75% Indica 25%
34_yield outdoor_1 500 - 550 gr/plant
32_plant height outdoors_1 120 - 150 cm
27_harvest period_1 Eind September
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Helder

Koop Painkiller XL

Fotoperiode CBD-rijke Indica: Euphoria

Euphoria is onze favoriete indica-dominante CBD-rijke buitenwiet (75% indica). Ze is tot stand gekomen door een kruising tussen Royal Medic en Shark Shock en bevat ongeveer 9% THC en een flinke hoeveelheid CBD. Buiten bereikt Euphoria een hoogte van ongeveer 140cm en is ze begin oktober oogstrijp. Onder goede omstandigheden zijn oogsten van wel 500g/plant mogelijk.

Euphoria produceert een vrolijk en rustgevend effect dat niet al te sterk is. De cultivar is daarmee een goede all-rounder, waarvan je op elk moment van de dag kunt genieten.

Euphoria

Euphoria
23_genetic background_1 Great White Shark x CBD dominant plant
33_Yield indoors_1 450 - 500 gr/m2
31_plant height outdoor_1 60 - 100 cm
25_flowering time_1 8 - 9 weken
29_THC_1 THC: 9%
28_Type Blend_1 Sativa 20% Indica 80%
34_yield outdoor_1 450 - 500 gr/plant
32_plant height outdoors_1 120 - 150 cm
27_harvest period_1 Begin Oktober
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Gebalanceerd, Rustgevend

Koop Euphoria

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.