By Luke Sholl

ALLES OVER DE FOTOPERIODE

Als je de woorden fotoperiode, fotoperiodiek en fotoperiodiciteit tegenkomt, denk dan aan het aantal uren licht in een periode van 24 uur. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn fotoperiodieke planten afhankelijk van de hoeveelheid uren daglicht om de bloeifase in te gaan. Cannabis die binnen bloeit in een standaard cyclus van 12-12 (licht-duisternis), doet dit omdat de langere donkere fase haar bloei aanmoedigt.

Buiten gaan de meeste fotoperiode soorten bloeien als er minder dan 15 uur daglicht is. Hierbij kun je dus een langere bloeiperiode verwachten. 12-12 is optimaal voor binnen. Daarom wordt op de verpakking van de meeste cannabis zaden vaak een bloeiperiode van 8-12 weken vermeld. Over het algemeen bloeien zware indica's, zoals Northern Light, het snelste. Sativa's zijn het traagst en indica/sativa hybriden zitten ertussenin.

BELANGRIJKE FACTOREN BIJ HET BUITENKWEKEN

DE LEVENSCYCLUS VAN DE CANNABISPLANT

Cannabis is een éénjarige plant. En als korte-dag-plant, kan ze pas in de herfst worden geoogst. Over het algemeen gaat een cannabisplant, die in de lente, na de equinox, wordt geplant, geleidelijk vanuit de vegetatieve fase over naar de bloeiperiode na de zomerzonnewende. Ergens in de herfst kan er dan uiteindelijk worden geoogst. De snelheid van de groei wordt bepaald door het aantal uren zonlicht dat de planten ontvangen.

Kaskwekers kunnen zeilen en lichtdicht plastic gebruiken om de uren zonlicht te verminderen en de bloeiperiode op te wekken. Het enige nadeel is wel dat de kweker verandert in een wandelende timer. Vergeet vooral niet het materiaal te verwijderen voor de zon opkomt.

LOCATIE, LOCATIE, LOCATIE

Op het noordelijk halfrond loopt het buitenkweek seizoen van april tot november. Hoe noordelijker je gaat, hoe korter de zomers en hoe kouder de winters. Op het zuidelijk halfrond is dit compleet het tegenovergestelde, met een kweekseizoen van augustus tot april. Natuurlijk zijn er regio's die buiten deze standaarden vallen. Maar tenzij je dichtbij de evenaar woont waar je het hele jaar door te maken hebt met een bijna constante, natuurlijke dag en nacht cyclus van 12-12, moet je wat onderzoek doen.

ZONSOPGANG EN ZONSONDERGANG

Deze informatie is digitaal goud. Maak gebruik van een online zonsopkomst-zonsondergang calculator. Bestudeer de historische, maandelijkse gegevens van jouw regio. Dit is echt belangrijke informatie. De zon is immers jouw kweeklamp in de lucht. Je moet zeker weten hoeveel uren licht je planten ontvangen voordat je een zaadje ontkiemt.

Allereerst moet je bepalen wanneer er 18+ uur licht beschikbaar is voor de vegetatieve groei. Vervolgens moet je controleren wanneer er minder dan 12 uur zonlicht is om een schatting te kunnen maken van de oogst. Bijt je niet vast in een perfecte 12-12. Onthoud dat fotoperiode planten buiten langzaam maar zeker gaan bloeien als de nachten langer worden. Sommige laatbloeiende super sativa's, zoals Amnesia Haze, kunnen enorm worden. Deze kunnen soms de bloeiperiode niet voltooien totdat er maar 11 uur zonlicht per dag is, dus in de late herfst.

WEERSVERWACHTING

18+ uur zonlicht per dag is niet genoeg om planten te laten groeien. Je moet ook regelmatig de weersverwachting checken. Bestudeer daarbij de historische data van de laatste paar jaar. De lente is nog steeds vrij koud in Noord-Europa. Om haar volledige potentie te kunnen bereiken en dus de beste resultaten te behalen, heeft cannabis een temperatuur nodig van 20–28°C. De realiteit is echter dat je kampt met een zeer kort kweekseizoen als je ver noordelijk woont van de Middellandse Zee. Een taaie, autoflowering hybride, zoals Blue Cheese Automatic, kan geschikter zijn voor het koelere, noordelijke klimaat. Gelukkige continentale kwekers kunnen helemaal los gaan met exotische soorten. Denk aan Kali Dog en Chocolate Haze.

INSPECTIE VAN DE KWEEKLOCATIE

Oké, je hebt de theorie achter de rug. Het is nu hoog tijd voor wat veldwerk, namelijk het inspecteren van je kweeklocatie. Zorg ervoor dat er geen obstakels zijn die het zonlicht kunnen blokkeren. En houd ook rekening met ongewenste bezoekers. De beste locatie voor buitenkweek is er een die privé is. Gebruik kippengaas en hekwerk om knaagdieren en wiet-etende herbivoren af te weren.

Cannabisplanten Buitenshuis Terras

GENETICA

Je selectie cannabis zaden moet geschikt zijn voor je microklimaat. Gebruik de RQS soorten filter om deze belangrijke beslissing te vergemakkelijken. Een van de grote voordelen van fotoperiode soorten in vergelijking met autoflowering cannabis, is dat je stekjes kunt nemen om de genetica te bewaren. Als je een geweldige moederplant hebt, die echt floreert in je tuin, neem dan een stekje om je succes te kunnen herhalen.

KLIMAATVERANDERING

Klimaatverandering zorgt al voor enorme schade bij outdoor cannabis farms. Kwekers in het noorden van Californië zagen in 2017 wiet in vlammen opgaan. Rook van de bosbranden tastte cannabisplanten aan over een enorm gebied. Dit is een extreem voorbeeld, maar extreem weer is een heuse dreiging als je cannabis kweekt. Het enige wat je kunt doen, is je bewust zijn van de huidige weerpatronen in je regio.

PRO TIPS

Binnen starten is altijd een goed idee. Als het weer meezit, kan een zonnige vensterbank een perfect plekje zijn voor kwetsbare zaailingen. Mocht het buiten nog te koud en nat zijn, dan kun je met een koud witte spaarlamp van 200W je planten door de vegetatieve groei helpen. Een hybride binnen-buitenproject is zeker geen compromis. Je benut namelijk het beste van beide werelden.

Voor buitenkweek raden we speciale aarde aan voor cannabis en witte, plastic potten of Smart Pots. Haal wat goede grond bij je lokale tuincentrum. Als je gewoon in aarde kweekt, kun je niet veel meer doen dan de planten ondersteunen met wat bamboe stokken. Met potten heb je de optie ze te verplaatsen. Dit is vaak nodig als de seizoenen veranderen. De aarde draait rond de zon, dus misschien moet je je planten verplaatsen om ze in het zonnetje te houden. Vooral als je op een balkon of terras kweekt.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.