Inbegrepen GRATIS producten
Wat Is Lichtdeprivatie En Hoe Beïnvloedt Het Cannabis?
Lichtdeprivatie is een waardevolle techniek voor kwekers die het bloeiproces willen versnellen of die leven in natte, koudere klimaten. Ontdek de voor- en nadelen van lichtdeprivatie en lees hoe je het toe kunt passen om twee of meer oogsten per seizoen te halen!
De lichtdeprivatie techniek biedt je de mogelijkheid om de lichturen die je wietplanten buiten ontvangen te reguleren. Als je je planten laat geloven dat de kortere lichtperioden van de herfst zijn begonnen, versnellen ze het bloeiproces. Het voordeel hiervan is dat je ze naar eigen behoefte kunt laten bloeien. Dit stelt je in staat om twee of meer buitenoogsten per seizoen te bereiken! Als je planten in de zomer bloeien in plaats van de herfst, kan dit zelfs nog meer voordelen bieden. Laten we lichtdeprivatie voor cannabis bekijken en hoe je het kunt inzetten voor een betere oogst.
WANNEER KAN IK LICHTDEPRIVATIE INZETTEN?
Bij de meeste Europese kwekers ontvangen planten gemiddeld 12,5 uur aan licht in september. In de wintermaanden zijn de dagen echter vrij kort waarbij de planten slechts zo’n 7-9 uren licht krijgen. Meestal voltooien wietplanten buiten hun bloei in oktober, met sommige soorten die wachten tot november.
De koele temperaturen en het regenachtige weer in het grootste deel van noordelijk Europa in de late herfst betekenen een significant risico op toprot. Met de lichtdeprivatie techniek kun je je planten forceren om al in juli te bloeien. Het intense zonlicht en de hogere temperaturen van de zomer kunnen de kwaliteit van je toppen bevorderen en het risico op schimmel en rot minimaliseren. Vanaf juli, wanneer de natuurlijke zonlichturen af beginnen te nemen, hoef je de techniek niet langer te gebruiken. Je planten zijn dan namelijk al in bloei geschoten.
WAT IS DE JUISTE TIJD VOOR BLOEI VOORDAT HET WEER SLECHT WORDT?
Sommige kwekers verkiezen het gebruik van lichtdeprivatie bij hun planten rond begin juli. Als je ervoor zorgt dat je planten slechts twaalf uur zonlicht krijgen, beginnen ze te bloeien. Na drie weken met je verduisterde planten in bloei, hoef je ze niet langer te bedekken aangezien de dagen kort genoeg zijn. Vrijwel iedere variëteit die zo wordt gekweekt zou oogstrijp moeten zijn voordat het weer te belabberd wordt!
LICHTDEPRIVATIE TECHNIEK: HOE BEDEK JE JE PLANTEN?
Hoe je planten te bedekken, ligt er allereerst en bovenal aan hoeveel je er hebt. Maar of je er nu slechts een paar hebt, of een volledige kweekkas wilt afdekken, belangrijk is dat je scherm 100% lichtdicht is. Materiaal gebruiken dat licht doorlaat of met gaten zou de bloei van je planten kunnen belemmeren. Ook kan het leiden tot hermafrodieten.
De eenvoudigste manier om een scherm voor je planten te maken, is met een dik, lichtdicht plastic folie of zeil. Je zou geschikte materialen moeten kunnen vinden bij ieder tuincentrum. Met behulp van wat wasknijpers kun je gemakkelijk lichtdichte zakken maken die over je planten en hun bakken passen.
Zwarte plastic emmers van een passend formaat kunnen ook gebruikt worden voor de lichtdeprivatie techniek, zolang ze maar volledig lichtdicht zijn.
In plaats van je planten te bedekken, kun je ze ook verplaatsen naar een donkere ruimte met lichtonthouding als doel. Dit kan goed werken voor een klein aantal planten in potten, maar wordt wellicht een te grote klus in het geval van veel planten. Bovendien zou de benodigde verplaatsing naar binnen en buiten op dagelijkse basis meer moeite kunnen kosten dan wat het oplevert.
PLAN JE LICHTDEPRIVATIE PROJECT GOED
In theorie is het afdekken van je planten geen hogere wetenschap. Er is echter een aantal zaken om te overwegen voordat je start met je lichtdeprivatie project.
Ten eerste moet je weten dat cannabis zeer gevoelig is voor licht in de donkere/nacht cyclus tijdens de bloeifase. Je kostbare dames willen echt met rust gelaten worden, ongestoord en in volledige duisternis gedurende deze uren. Soms kunnen zelfs minimale verstoringen door accidentele lichtblootstelling voor zwakke groei zorgen, wat leidt tot allerlei problemen.
Je planten afdekken onder een bepaald soort bak of lichtdicht zeil met volle zonneschijn erop kan de temperaturen verhogen en een hoger risico op vochtophoping binnenin creëren. Houd deze zaken dus goed in de gaten. Als het kan, verplaats je bedekte planten dan uit de directe zon naar een schaduwrijk plekje.
ONDERSCHAT HET FORMAAT VAN JE PLANTEN NIET
Je planten kunnen nu wel klein zijn, maar ze blijven dat waarschijnlijk niet. Veel soorten, met name sativa’s, kunnen zich aanzienlijk uitstrekken als ze bloeien en nemen wellicht gigantische proporties aan. Het is relatief makkelijk om de uiteindelijke grootte van bepaalde variëteiten te onderschatten. Neem dit in beschouwing als je een effectieve wijze kiest om je planten af te dekken. Als je hoezen maakt of koopt die te klein zijn, loop je het risico dat de techniek niet werkt.
WANNEER IS HET DE BESTE TIJD OM JE PLANTEN AF TE DEKKEN?
Het maakt niet uit of je je planten in de ochtend of avond afdekt. Maar je dient consistent te zijn en dit iedere dag op hetzelfde moment doen, zodat je planten niet meer dan twaalf uur licht ontvangen. Wanneer je eenmaal begint, kun je je planning niet veranderen tijdens de lichtdeprivatie groeifase. Bedenk wat voor jou het beste werkt; of je het in de ochtend of avond wilt doen.
Tot slot, voordat je start met je “afdek activiteiten”, moet je je wellicht afvragen of het verplaatsen van je planten of er een “zak” overheen hebben, opvalt bij minder-dan-betrouwbare buren. Het kan een goed idee zijn om je tuinier taken te doen op een tijdstip waarbij ze de minste ongewenste aandacht trekken.
IN DE VENSTERBANK KWEKEN BINNEN KAN IDEAAL ZIJN VOOR LICHTDEPRIVATIE
Sommige telers gebruiken geen daarvoor bestemde tent of kweekruimte, ze kweken wiet simpelweg in de vensterbank. Dit kan redelijk goed werken, ervan uitgaande dat de planten voldoende zonlicht door het raam krijgen.
Een vensterbank kan een prima manier zijn om de lichtdeprivatie techniek toe te passen, aangezien het enige wat je nodig hebt verduisterende lamellen of gordijnen zijn. Nadat je planten de benodigde blootstelling aan licht op een dag hebben gehad, kun je simpelweg de gordijnen dichtdoen of de lamellen sluiten. Verplaatsing of afdekken is niet nodig! Sommige kwekers die op deze wijze kweken, zeggen dat ze er uitstekende resultaten mee behalen.
AUTOMATISEER JE LICHTDEPRIVATIE KWEEK
Zonder twijfel kan de noodzaak voor consistentie bij het afdekken en blootleggen van je planten op dagelijkse basis zo’n project best intensief maken. Je moet dit tenslotte iedere dag voor meerdere weken doen. En of dit al niet uitdagend genoeg is, kunnen de planten vergissingen of foutjes helaas niet goed aan. Gevorderde kwekers die lichtdeprivatie inzetten om hun oogsten te maximaliseren, automatiseren normaliter het proces.
De vensterbanktechniek is een goed voorbeeld waarbij je gemakkelijk zaken kunt automatiseren. Hiervoor heb je enkel een timer en elektrische gordijnrails nodig. Stel eenvoudigweg de timer in en al het lichtdeprivatie werk wordt voor je gedaan!
GEBRUIK LICHTDEPRIVATIE VOOR TWEE OOGSTEN PER SEIZOEN
Kwekers maken meestal gebruik van lichtdeprivatie als ze de opbrengst willen vergroten. De techniek kan helpen om twee en in sommige gevallen drie oogsten per buiten seizoen te faciliteren. Een populaire methode is om een aantal planten op de “normale” wijze te kweken en een aparte groep te telen met lichtdeprivatie. De licht gedepriveerde gewassen kunnen dan al in augustus geoogst worden, terwijl de overige planten in de herfst klaar zijn.
Onthoud dat cannabis lichtdeprivatie niet voor iedereen even goed werkt. De beste manier om het uit te voeren, hangt af van diverse factoren, waaronder je lokale klimaat en de omgeving van je plant. Vandaar dat het experimenteren met lichtdeprivatie de moeite waard kan zijn. Na een tijdje vind je dan een methode om optimale resultaten te bereiken met deze techniek.
HOE ZIT HET MET AUTOFLOWERING SOORTEN EN LICHTDEPRIVATIE?
Autoflowering cannabisvariëteiten hebben het voordeel dat ze niet van de natuurlijke daglichtcycli afhankelijk zijn om te floreren. De meeste auto’s doen het prima met 13-18 uren aan zonlicht, waarbij sommige kwekers zelfs een 24 uur lichtschema aanhouden. Aangezien autoflowering soorten niet reageren op veranderingen in lichturen, heeft het toepassen van welke lichtdeprivatie techniek dan ook weinig zin. Echter, het kweken van auto's, in het bijzonder “super auto’s” die groter worden en royalere opbrengsten leveren, kan een goed alternatief zijn als je buiten wilt kweken, maar niet afhankelijk wilt zijn van de natuurlijke daglicht uren.