Inbegrepen GRATIS producten
Hoe Verplaats Je Je Wietplanten van Binnen naar Buiten?
Wietplanten kun je zowel binnen als buiten kweken. Maar kun je planten die je binnenshuis kweekt ook naar buiten verplaatsen? Lees verder voor een uitgebreide handleiding over hoe je wietplanten tijdelijk of permanent van binnen naar buiten verplaatst.
Een complete handleiding voor het verplaatsen van wietplanten van binnen naar buiten.
Het klinkt misschien onlogisch, maar veel wietkwekers beginnen hun kweek binnenshuis en zetten hun wietplanten later buiten. In dit artikel leer je hoe je je planten tijdelijk of permanent naar buiten verplaatst.
Inhoud:
- Waarom zou je je wietplanten van binnen naar buiten verplaatsen?
- Wanneer moet je wietplanten naar buiten verplaatsen?
- Hoe verplaats je wietplanten van binnen naar buiten?
- Wat zijn de risico's van het verplaatsen van wiet naar buiten?
- De sleutel van het verplaatsen van wietplanten van binnen naar buiten
Waarom Zou Je Je Wietplanten van Binnen naar Buiten Verplaatsen?
⏩ Voor een voorsprong: Woon je in een gebied met een kort groeiseizoen? Dan is het opstarten van je kweek binnenshuis een ideale manier om je planten extra tijd te geven om te groeien.
🌼 Om de bloei op gang te brengen: Sommige kwekers laten hun planten binnenshuis bij een 18/6-lichtcyclus groeien, waarna ze de wietplanten buiten zetten om ervoor te zorgen dat ze gaan bloeien.
🏡 Voor extra ruimte: Staan er veel planten in je kweektent? Dan wil je misschien je planten naar buiten verplaatsen zodat ze meer ruimte hebben.
🐛 Om ongedierte te bestrijden: Heb je last van ongedierte? Ook dan kun je je planten naar buiten brengen. Zo kun je ze behandelen en tegelijkertijd je kweekruimte desinfecteren.
☀️ Voor beter licht: Geen kweeklamp kan op tegen natuurlijk zonlicht. Zet je planten buiten en laat ze verder groeien in de zon, als je merkt dat het licht binnen niet toereikend is.
🔧 Om technische storingen op te lossen: Gaat er apparatuur tijdens je kweek kapot? Ook dan heb je de mogelijkheid om je planten naar buiten te verplaatsen. In de tussentijd kun je de kapotte apparatuur repareren of vervangen.
Er zijn nog talloze andere scenario's waarbij je kunt overwegen om de planten in je kweekruimte of -tent naar buiten te verplaatsen. Omgekeerd kan natuurlijk ook. Wil je bijvoorbeeld voorkomen dat je planten buiten ongewenste aandacht trekken? Dan kun je de periode buiten zo kort mogelijk maken door ze voor de bloei naar binnen te brengen. Binnenshuis kun je met behulp van kweeklampen de bloei van je planten voortzetten.
Ben je van plan om je planten van binnen naar buiten te verplaatsen? Volg dan de onderstaande tips om te voorkomen dat ze last krijgen van stress.
Wanneer Moet Je Wietplanten naar Buiten Verplaatsen?
Het is belangrijk om je planten op het juiste moment naar buiten te verplaatsen. Inconsistente lichturen leiden namelijk tot stress bij je wietplanten. Hierdoor kunnen onvolwassen planten gaan bloeien of keren je bloeiende planten terug naar de groeifase. Ook kunnen ze last krijgen van andere problemen of symptomen die samenhangen met stress, zoals abnormale groei, hermafroditisme, groeiachterstanden en nog veel meer.
Als je wilt voorkomen dat je onvolwassen planten gaan bloeien, kun je het beste je planten net na de lente-equinox naar buiten brengen (rond maart in het noordelijk halfrond en september in het zuidelijk halfrond). Op dit moment in het jaar is namelijk sprake van de meeste daglichturen. Hierdoor loop je geen risico als je je planten buiten zet om verder te groeien.
Als je daarentegen je wietplanten buiten wilt zetten om ze te laten bloeien, dan kun je dat het beste na de herfst-equinox doen (rond juni in het noordelijk halfrond en december in het zuidelijk halfrond). Dit is namelijk het moment in het jaar dat de dagen van nature korter worden. Als je je planten ver na deze equinox naar buiten brengt vanwege het lagere aantal daglichturen, zorg dan dat je planten geleidelijk gewend zijn geraakt aan hun nieuwe fotoperiode.
Als voorbeeld: Je hebt je planten binnen gekweekt met een standaard 18/6-lichtcyclus. Wanneer je ze buiten wilt zetten zodat ze gaan bloeien, dan moet je ze geleidelijk laten wennen aan hun nieuwe cyclus. Dit kun je het beste doen door het aantal lichturen gedurende 1-2 weken langzaam te verminderen. Doe dit tot het punt waarop je planten binnen bijna evenveel licht krijgen als dat ze straks buiten krijgen. Zo voorkom je dat je wietplanten stress ervaren door plotselinge veranderingen in hun fotoperiode.
Hoe Verplaats Je Wietplanten van Binnen naar Buiten?
Hieronder vind je een aantal tips op basis van diverse scenario's over het veilig naar buiten verplaatsen van wietplanten.
Scenario 1: Hoe Verplaats Je Wiet naar Buiten voor Verdere Groei?
Bij het verplaatsen van je groeiende wietplanten naar buiten, is de grootste zorg dat je onvolwassen planten niet gaan bloeien. Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat ze buitenshuis niet plotseling aan minder lichturen blootgesteld worden.
Instructies
1. Kies het Juiste Moment
Voor de beste resultaten kun je je planten het beste net na de lente-equinox naar buiten brengen. Op dit moment is namelijk sprake van de meeste uren daglicht.
2. Controleer de Daglichturen
Houd het aantal uren daglicht in je omgeving in de gaten, zodra de lente-equinox achter de rug is. Dit kun je doen door bij te houden wanneer de zon opkomt en ondergaat. Zo vind je op de website Timeandate.com het tijdstip van zonsopgang en -ondergang op verschillende plaatsen. Zet je planten in ieder geval niet buiten als ze minder dan veertien uur daglicht krijgen.
3. Bereid Je Planten erop Voor
Maak je wietplanten binnen vertrouwd met de fotoperiode waarmee ze buiten te maken krijgen. Dit doe je door gedurende 1-2 weken dagelijks het aantal lichturen binnenshuis geleidelijk af te bouwen. Je kunt je planten buiten zetten zodra de lichtcyclus binnen vergelijkbaar is met de lichtcyclus buitenshuis.
Scenario 2: Hoe Verplaats Je Wiet naar Buiten om Te Gaan Bloeien?
Wil je je wietplanten buiten zetten om over te gaan op de bloeifase? Dan moet je ervoor zorgen dat je ze aan voldoende duisternis blootstelt. Tegelijkertijd moet je voorkomen dat je planten te maken krijgen met drastische veranderingen in de lichtcyclus.
Instructies
1. Check de Daglichturen
Houd de daglichturen in je omgeving in de gaten. Houd er rekening mee dat fotoperiodieke wietplanten van nature gaan bloeien zodra ze blootgesteld worden aan 12-14 uren daglicht.
2. Bereid Je Planten Voor op een Nieuwe Lichtcyclus
Laat je wietplanten binnen geleidelijk wennen aan de hoeveelheid licht waar ze buiten mee te maken krijgen. Dit doe je door het aantal daglichturen gedurende minimaal een week geleidelijk af te bouwen. Houd er rekening mee dat je planten in deze periode kunnen gaan bloeien.
3. Verplaats Je Planten naar Buiten
Verplaats je planten naar buiten zodra het aantal lichturen binnen gelijk is aan het aantal uren daglicht buiten.
4. Zorg voor het Juiste Aantal Daglichturen
Zet nooit bloeiende planten buiten als het aantal daglichturen in je omgeving hoger is dan het aantal lichturen in je kweekruimte. Dit zorgt er namelijk voor dat je bloeiende wietplanten teruggaan naar de groeifase.
Scenario 3: Hoe Verplaats Je Wietplanten Tijdelijk naar Buiten?
Soms wil je je wietplanten slechts voor een korte periode buiten zetten. Bijvoorbeeld als je je kweekruimte aan wilt passen. Als dat het geval is, voorkom dan dat je planten van slag raken door de sterke UV-straling van de zon. Hieronder lees je hoe je je wietplanten op de juiste manier naar buiten verplaatst.
Instructies
1. Laat Je Planten Wennen
Als je planten nog jong zijn, zet ze dan eerst 2-4 dagen in de halfschaduw. Houd ze goed in de gaten om er zeker van te zijn dat ze geen tekenen van hitte of lichtstress vertonen, zoals omhoog krullende bladeren.
2. Stel Ze Langzaam Bloot aan Meer Zon
In de daaropvolgende vijf dagen zet je je planten geleidelijk steeds meer in het directe zonlicht. Stel ze eerst 2-3 uren bloot aan het directe zonlicht. Vervolgens bouw je dit langzaam op. Als je ze een week hebt laten wennen, moeten ze 4-6 uur direct zonlicht kunnen verdragen.
3. Houd de Planten en Omstandigheden in de Gaten
Blijf je planten controleren om er zeker van te zijn dat ze geen tekenen van stress of ongedierte vertonen. Bescherm ze ook tegen wind of hevige regenval als dat nodig is. Zet planten met ongedierte, schimmels of bacteriële ziekteverwekkers nooit terug in je kweekruimte. Zo voorkom je dat een ziekte of plaag zich verder kan verspreiden.
4. Zorg voor Consistentie
Zorg ervoor dat je je planten altijd dezelfde hoeveelheid lichturen geeft. Zo voorkom je dat ze last krijgen van stress.
Wat Zijn de Risico's van het Verplaatsen van Wiet naar Buiten?
Als je de bovenstaande tips opvolgt, dan zou je geen problemen moeten krijgen met het verplaatsen van je planten van binnen naar buiten. Ongeacht of je ze buitenshuis wilt laten groeien, bloeien of ze gewoon tijdelijk in de zon wilt zetten. Houd echter wel rekening met de volgende risico's als je niet zorgvuldig bent:
🥀 Onvolwassen bloei: Fotoperiodieke planten gaan bloeien als ze buiten blootgesteld worden aan minder daglichturen.
🍃 Terugkeren naar de groeifase: Bloeiende fotoperiodieke soorten kunnen terugkeren naar de vegetatieve fase als het aantal daglichturen hoog genoeg is. Dit proces noemt men ook wel vegetatieve regeneratie. Het is een lang, stressvol proces waarbij de plant misvormde bladeren ontwikkelt.
🕷️ Ongedierte en plagen: Er is geen vaste manier om je planten buiten te beschermen tegen ongedierte en ziekteverwekkers. Als je je wietplanten buitenshuis kweekt, kun je dus last krijgen van plagen.
💨 Omgevingsstress: Sterke wind, hoge temperaturen, UV-straling en onweer zijn allemaal natuurlijke omstandigheden waar je planten buiten mee te maken kunnen krijgen. Hierdoor kunnen ze last krijgen van stress. Houd daarom altijd goed de weersvoorspelling in de gaten.
De Sleutel van het Verplaatsen van Wietplanten van Binnen naar Buiten
Zolang je de stappen in dit artikel opvolgt, kun je je wietplanten zonder problemen verplaatsen. Heb jij positieve of negatieve ervaringen met het binnen of buiten zetten van je planten? Deel ze hieronder met ons!