SUMMER SALE: Pak 25% korting op bepaalde producten!

By Steven Voser

HOEVEEL ZONLICHT HEEFT FOTOPERIODE CANNABIS NODIG?

Fotoperiode cannabis is van oorsprong marihuana die een 12-12 lichtcyclus nodig heeft. Dat betekent dat de plant het best tot haar recht komt als 12 uren licht worden afgewisseld met 12 uren duisternis. Indoor kwekers gebruiken een timer om tijdens de groeifase een standaard lichtschema van 18-6 in te stellen. Natuurlijk zijn er veel variaties mogelijk. Zo kiezen sommige kwekers ervoor om de planten 24 uur, dus voortdurend, in het licht te zetten. Cannabis kan overleven als het dagelijks ten minste 6 uren zonlicht krijgt. Maar wij vinden het fijn als onze wiet echt goed kan groeien. En daarom gaan we pas buiten  aan de slag als de dagen het langst zijn.

Buiten heeft moeder natuur het heft in handen. Maar door haar eigenschappen te bestuderen, hebben we ontdekt wanneer en waar de beste natuurlijke marihuana kan worden gekweekt. Na de voorjaarsequinox worden de dagen langer tot aan de zomerzonnewende. Hierna nemen de uren daglicht weer af. Fotoperiode cannabis gaat bloeien als ze merkt dat de nachten langer zijn. Buiten vindt er geen plotselinge verandering plaats naar 12-12. En daarom verloopt het proces buitenshuis veel vloeiender. Elke week neemt het aantal uren natuurlijk zonlicht met een paar minuten af.

HOEVEEL ZONLICHT HEEFT AUTOFLOWERING CANNABIS NODIG?

Niet alle soorten autoflowering cannabis zijn gelijk, maar een ding hebben ze gemeen: zodra een autoflower ontspruit, telt haar klok af tot de oogst. Dat betekent tegenwoordig dat je plant haar levenscyclus binnen 8–12 weken voltooit. In wezen begint een autoflowering soort te bloeien tussen dag 25 en 35 na de ontkieming.

In tegenstelling tot fotoperiode cannabis, die afhankelijk is van de zon, heeft autoflowering wiet geen ononderbroken donkere periodes nodig om te bloeien. De tegenwoordige autoflowering kruisingen geven de voorkeur aan langere dagen, maar kunnen beter dan de gemiddelde fotoperiode plant tegen zwakker zonlicht en onderbrekingen. Ook raken ze niet in de war van straatverlichting en van het sensorlicht van de buren. Een fotoperiode soort zou hierdoor weer overgaan tot de vegetatieve groei, maar daar heeft een autoflowering plant geen last van. Autoflowering soorten zijn flexibeler en biologisch geprogrammeerd om vanaf week 5 over te gaan naar de bloeifase.

Zomer Zonnewende En Winter Zonnewende

DE GROEISEIZOENEN UITGELEGD

We weten dat de aarde rond de zon draait. Maar het is niet de afstand tussen de aarde en de zon waardoor er een verandering in seizoenen plaatsvindt. De draaiing om de zon is ellipsvormig, dus de afstand tussen de aarde en de zon is niet altijd gelijk. De seizoenen veranderen omdat de aarde ronddraait met een bepaalde helling.

De as van de planeet is gekanteld tot een hoek van ongeveer 23,4 graden. En dit zorgt ervoor dat de Noordpool tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus op het noordelijk halfrond naar de zon kantelt. Tegelijkertijd is het in dezelfde periode op het zuidelijk halfrond winter.

LENTE

Iets na de voorjaarsequinox en voor het einde van april is het in het gebied rondom de Middellandse Zee de beste tijd om te beginnen met de kweek van fotoperiode cannabis. De dagen zijn dan lang en de temperaturen hoog genoeg voor de meeste soorten. Dat geldt voor zware indica’s, zoals Northern Lights, maar ook voor super sativa’s, zoals Amnesia Haze, en alles wat daartussenin zit. De planten groeien uit tot enorme proporties. Daarbij hebben ze een lange, natuurlijke vegetatieve groeifase. De meeste autoflowering varianten zijn ook geschikt als je vroeg wilt oogsten.

In het overgrote deel van Noord-Europa zijn de klimaatomstandigheden in de lente echter heel anders. Tenminste, nog wel. Extreem weer, zoals hagel en sneeuw, is niet ongewoon in maart. Lange, bewolkte dagen en ijskoude temperaturen zijn niet goed voor de kweek van cannabis buiten.

ZOMER

Zuid-Europese kwekers zien hun volwassen fotoperiode planten tijdens de zomermaanden overgaan naar de bloeifase. Aan het eind van augustus zijn de wietbomen van Critical en Shining Silver Haze afgeladen met toppen. Kweek je echter een geharde, penetrante autoflowering variant, zoals Royal Dwarf of Quick One? Dan kun je een tweede kweek met autoflowering soorten van topkwaliteit gaan inplannen. Denk bijvoorbeeld aan Royal Cookies Automatic of Royal Gorilla Automatic.

Verder naar het noorden kun je misschien pas van start in de zomerperiode. Na de zomerzonnewende worden de nachten langer en de dagen korter. Fotoperiode strains worden minder groot en gaan na dit punt sneller bloeien. Ook autoflowering soorten zijn meer gedrongen. De opbrengsten kunnen nog steeds hoog zijn. Tenminste, als de planten genoeg direct zonlicht krijgen en de temperaturen ’s nachts niet onder de 10°C zakken. Snel bloeiende strains, zoals Royal Cheese en Candy Kush Express, kunnen hun bloeifase voltooien in de kortere, noordelijke zomers. Royal Bluematic levert ook in korte tijd een smakelijke stash op als je haar op een zonnig balkon kweekt.

All'Aperto Cannabis Crescente Luce Solabuitenshuis Cannabis Groeit Zonlichtare
HERFST

"Rage, rage against the dying of the light" —Dylan Thomas

Niet voor niets staat oktober bij Amerikaanse ganja-boeren bekend als "croptober". Op het grootste deel van het noordelijk halfrond wordt er in de maanden september en oktober geoogst. De dagelijkse uren zonlicht nemen langzamerhand af. Daarbij krijgt het hoge noorden nog maar een paar zonuren per dag. En vergeet niet: de winter komt eraan. Door de regen hebben schimmels vrij spel, waardoor vette cola’s verloren gaan. Soms is het beter om aan de vroege kant te oogsten als je weet dat er minder goed weer op komst is. Oogst voordat het licht overgaat in lange winternachten.

WINTER

Halloween is zo ongeveer het officieuze moment waarop het doek op het noordelijk halfrond valt voor de kweek van cannabis. De eindeloze winter komt eraan!

GEEF JE CANNABIS BINNEN EEN SNELLERE START

Of je nu binnen of buiten wilt kweken en welk moment je daarvoor ook kiest, het is verstandig als je het zaad binnen laat ontkiemen en een klein beetje laat groeien. Heb je een overdekte plantage, of een koel witte spaarlamp van 200W? Dan kun je de kweek binnen beginnen met een optimale 18-6 vegetatieve cyclus voor een aantal weken. Als de zaailingen of stekjes eenmaal zijn geworteld, hebben ze veel meer kans om de elementen buiten te kunnen weerstaan.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.