De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds


By Steven Voser

Ontdek hoeveel zonlicht jouw cannabisplant nodig heeft en doe er je voordeel mee.

Hoe meer zonlicht, hoe beter. Dat is de gouden regel als je buiten wiet kweekt. Helaas beschikt niet iedereen over een terras, balkon of tuin waar de zon de hele dag schijnt. In dit artikel gaan we dieper in op de vurige relatie tussen wiet en de zon. Ook bespreken we hoeveel zonlicht jouw buitenplanten vereisen om een geweldige oogst te produceren.


Waarom heeft cannabis zonlicht nodig?

Door de kracht van fotosynthese zetten cannabisplanten lichtenergie van de zon om in chemische energie. Zo kunnen ze groeien. Je wietplanten benutten de zonne-energie om water, koolstofdioxide en mineralen uit de omgeving om te zetten in zuurstof en energierijke suikers. Hiermee ontwikkelen ze gezonde wortels, takken en bladeren.

Wat is het verschil tussen zonlicht en kunstlicht van kweeklampen?

Is zonlicht beter dan kunstlicht? Binnen de cannabiswereld wordt nog volop gedebatteerd en beide kanten kennen trotse, trouwe aanhangers. Bij RQS zijn we ervan overtuigd dat Moeder Natuur onvervangbaar is. Toch weten we dat kweken onder kunstlicht ook veel voordelen biedt.

Step 1

Persoonlijk zijn we dol op kweken onder de zon. Het is namelijk gratis en geen enkele industriële lamp is in staat de zonnekracht te imiteren. Maar voor de gemiddelde thuiskweker is het een hele uitdaging om wietplanten minimaal 10-12 uur bloot te stellen aan zonlicht. Dit geldt vooral als je je planten moet beschermen tegen nieuwsgierige buren.

Een binnenkweek biedt hier echt uitkomst! Je kunt absoluut discreet kweken. Daarnaast heb je met kweeklampen veel meer controle over de omgeving en de lichtcyclus voor je planten.

Step 1

Hoeveel zonlicht vereisen cannabisplanten in de buitenlucht?

Cannabisplanten zijn het meest gelukkig wanneer ze ongeveer 10-12 uur direct zonlicht per dag ontvangen. Je weet waarschijnlijk wel dat wietplanten ontzettend krachtig groeien. Ze vereisen daarom een hoop zonne-energie om deze groei te bewerkstelligen.

Het is echter mogelijk om buiten gezonde cannabisplanten te kweken met een minimum van 6 uur ononderbroken zonlicht. Onthoud wel dat deze planten langzamer groeien. Mogelijk is het oogstgewicht lager en van mindere kwaliteit dan dat van planten die wel optimale hoeveelheden zonlicht ontvangen.

Kun je buiten cannabis kweken met indirect zonlicht?

Lees eens wat kweekfora door en je vindt talloze kwekers die zweren succes te boeken met slechts 1 of 2 uur direct zonlicht per dag. De cannabisplant is tenslotte robuust. In het wild doorstaat ze behoorlijk extreme omstandigheden.

Bij thuisteelt is het juist de bedoeling dat je optimale omstandigheden creëert. Dit maximaliseert de omvang en kwaliteit van je opbrengst.

Als je in de schaduw kweekt, gaan je planten op zoek naar zonlicht. Ze ontwikkelen lange, slungelige takken, een beperkt aantal toplocaties en lichte, luchtige toppen met minder hars.

Wanneer bloeien cannabisplanten buiten?

Buiten bloeien fotoperiodieke cannabisplanten na de zomerzonnewende. Vanaf dit moment korten de dagen en lengen de nachten. Op het noordelijk halfrond gebeurt dit geleidelijk na de zonnewende in juni. Dit vindt meestal plaats rond 20 of 21 juni, afhankelijk van het jaar. Op het zuidelijk halfrond starten wietplanten de bloeitijd na de zonnewende in december, op 20 of 21 december.

Vergeet niet dat buitenplanten geleidelijk beginnen met bloeien. Het aantal daguren neemt namelijk trager af dan binnen, waar je jouw planten met een druk op de knop overschakelt van groei naar bloei.

Sunlight hours

Verschilt het zonlicht op de evenaar met dat op de hemisferen?

Ja, er is een heel groot verschil tussen zonlicht op de hemisferen en de evenaar (of intertropische zones tussen de Kreeftskeerkring en Steenbok).

Gezien de baan van de aarde, kantelen de polen in verschillende jaargetijden richting de zon. Het noordelijk halfrond is op de juni zonnewende het dichtst bij de zon. Het zuidelijk halfrond is het dichtst bij de zon tijdens de zonnewende in december. Hoe dichter een pool bij de zon is, hoe meer direct zonlicht deze ontvangt. Dit vertaalt zich in langere dagen in het betreffende halfrond.

De evenaar blijft echter voortdurend op dezelfde afstand van de zon. Dit gebied ontvangt het hele jaar door 12 uur zonlicht.

Celandar

Wanneer kun je cannabis kweken en oogsten op het noordelijk en zuidelijk halfrond?

Buitenkwekers op het noordelijk halfrond ontkiemen hun zaden meestal in de lente of vroege zomer, afhankelijk van hun locatie. Langs het Iberisch Schiereiland beginnen kwekers bijvoorbeeld begin maart. Tegen augustus oogsten ze hun tweede partij autoflowers. In meer noordelijke gebieden moeten kwekers wat later starten. Zo vermijden ze vorst, regen, hagel en andere ongewenste omstandigheden.

Kwekers op het zuidelijk halfrond starten daarentegen soms al in september. Het oogstmoment valt dan tussen maart en mei. Sommige sativa's zijn echter pas in juni oogstrijp (afhankelijk van de genen en het lokale klimaat).

Bij buitenteelt is het belangrijk om te weten met welke genetica je werkt en hoe deze zich ontwikkelen bij het zaaien op verschillende momenten in het seizoen. Kweek je bijvoorbeeld grote sativa's? Start dan wat later om te voorkomen dat de planten al te groot worden. Werk je echter met snelle autoflowers? Probeer de zaden dan zo vroeg mogelijk in de grond te krijgen om zo twee oogsten uit een enkel seizoen te behalen.

Hoe kweek je buiten wiet rond de evenaar en in tropische gebieden?

Zoals eerder vermeld, ontvangen gebieden rond de evenaar het hele jaar door 12 uur zonlicht. Heb je geluk en woon je in de buurt van de evenaar? Dan kun je wellicht het hele jaar door buiten wiet kweken (mits het weer dit uiteraard toelaat). In deze regio's gedragen fotoperiodieke soorten zich mogelijk op dezelfde manier als autoflowers. Ze bloeien dan automatisch zodra ze er klaar voor zijn.

De keerkring van Steenbok en Kreeft ontvangen daarentegen 10,5 en 13,5 uur zonlicht per dag na de zomer- en winterzonnewende (respectievelijk). Ook op deze plaatsen ben je in staat om het hele jaar door cannabis te kweken. Uiteraard is ook dit afhankelijk van het weer. En ook hier is het mogelijk dat je fotoperiodieke soorten bloeien op basis van leeftijd in plaats van een verandering in de lichtcyclus.

Inzicht in tropische cannabissoorten

De cannabisplant vindt haar oorsprong in Azië. Toch is de plant inmiddels wijdverspreid (met de hulp van de mens) en te vinden in vrijwel iedere uithoek van de wereld.

Verschillende soorten hebben zich afgestemd op het unieke klimaat en de lichtcyclus van de tropen en evenaar. Deze ontkiemen vaak veel eerder dan soorten die zich hebben aangepast op een meer noordelijk of zuidelijk klimaat.

Ook de vegetatieve fase duurt soms langer. Soms ontwikkelen ze nog steeds bladeren in de bloeitijd. Dit leidt tot de productie van langwerpige en luchtige toppen.

Sommige equatoriale fotoperiodieke soorten gedragen zich op dezelfde manier als autoflowers. Onthoud echter wel dat dit geen ware autoflowers zijn. Autoflowering strains bevatten specifieke genen van Cannabis ruderalis. Deze zorgen ervoor dat ze bloeien op basis van hormonale veranderingen, opgewekt door de leeftijd van de plant. Fotoperiodieke equatoriale soorten beschikken niet over dit gen. Veranderingen in het licht, hoe minimaal deze ook zijn rond de evenaar en in tropische gebieden, kunnen nog steeds de bloei opwekken.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37835 reviews