De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Alles wat je moet weten over de screen of green (ScrOG) techniek.


Met het trainen van cannabisplanten is het mogelijk de opbrengst te verbeteren. Daarnaast verminder je het risico op ziekten en verbetert de vitaliteit van je gewas. ScrOG, oftewel screen of green, is een trainingstechniek waarmee je een gelijkmatig en horizontaal bladerdak creëert. Het vormen van zo’n botanische structuur biedt talloze voordelen.

Wat is de ScrOG-Techniek?

Laat een cannabisplant haar gang gaan en ze groeit meer in de hoogte dan in de breedte. De ScrOG-techniek is bedoeld om de lagere takken meer omhoog te helpen, terwijl je de bovenste takken omlaag brengt. Zo verdeel je het bladerdak gelijkmatig. Als kweker hang je een scherm boven het medium. Nu kun je de takken door de mazen leiden terwijl de planten groeien en rijpen. Door afzonderlijke takken in de lengte door het scherm te weven, creëer je een vlak, horizontaal bladerdak.

Wat is de ScrOG-Techniek?
Wat is de ScrOG-Techniek?
Wat is de ScrOG-Techniek?

Voordelen van Wiet Kweken in een ScrOG

Waarom zou je de ScrOG-methode toepassen? Nou, de techniek biedt talloze voordelen, waaronder:

 • Lichtverdeling: Een ScrOG bladerdak krijgt gelijkmatige blootstelling aan licht. Ongetrainde cannabisplanten ontwikkelen een hoofdtop. Deze steekt uit boven de rest van de plant. De lamp moet daar ver boven hangen. Bij een ScrOG-setup kan de verlichting daarentegen direct boven elke top hangen.
 • Opbrengst: Aangezien alle toplocaties voldoende licht ontvangen, maximaliseren ze hun fotosynthetische capaciteit. Dit zorgt voor een toename in formaat en harsproductie. Deze mate van training verandert tevens de hoofdstam en centrale cola in een veelvoud van beiden.
 • Beluchting: Het horizontale screen of green ontvangt voldoende luchtstroom boven en onder het bladerdak. Met behulp van een ventilator versterk je dit voordeel. Daarnaast beperk je het risico op schimmels.
 • Ruimtewinner: De meeste kwekers behalen een hogere opbrengst van een enkele plant in een ScrOG dan meerdere kleine, ongetrainde planten. Discrete thuiskwekers maximaliseren hun oogstgewicht met deze methode. Het is zelfs mogelijk meerdere planten samen te trainen in een enkele ScrOG.

Wanneer Gebruik je ScrOG?

Je begint je planten door het net te leiden zodra ze er contact mee maken. We raden aan om het net ongeveer 20cm boven de basis van je wietplanten te hangen. Hun groeisnelheid bepaalt wanneer je precies moet beginnen met het scroggen.

Begin het proces van "instoppen" als de top van elke plant door het net begint te groeien. Wacht tot elk uiteinde zich 5cm boven het net bevindt. Plooi vervolgens elke scheut onder het net en leid ze naar het volgende vakje. Dit instoppen legt de basis voor het ScrOG-proces. Houd er dus rekening mee in welke richting je elke tak wilt laten groeien.

Zet dit proces voort tijdens de vegetatieve fase. Schakel over op een 12/12-lichtcyclus om de bloei op te wekken wanneer het net overwegend gevuld is.

Blijf de daaropvolgende 2-3 weken elke tak instoppen en weven, terwijl je planten beginnen te strekken. Deze groeitoename stelt je in staat om het net te vullen voordat je wietplanten het ware bloeistadium bereiken en minder snel gaan groeien.

Wanneer Vermijd Je ScrOG?

Begin niet te vroeg met het instoppen en weven van de takken. Het is verleidelijk om dit proces te bespoedigen, maar dan groeien ze juist ver boven het scherm. Je planten te vroeg door het net trainen, bijvoorbeeld in de vroege vegetatieve fase, zorgt voor extra werk. Mogelijk kom je zelfs ruimte tekort op je scherm.

Zo Gebruik je ScrOG: Belangrijke Overwegingen

Hoewel een ScrOG-opstelling er ingewikkeld uit kan zien, vereist de techniek niet zoveel werk. Zelfs als je kweekervaring beperkt is, kun je goede resultaten behalen als je deze techniek toepast. Volg onderstaande richtlijnen en verheug je op een overvloedige oogst.

Selecteer de Juiste Soorten

Als kweker moet je je soorten selecteren op je eigen voorkeuren, beschikbare ruimte en het klimaat. Dit geldt ook als je geen training toepast. Bepaalde genetica lenen zich veel beter voor de ScrOG-techniek dan andere. Bekijk hieronder de beste kenmerken.

 • Strekkende sativa’s: Sativa-dominante soorten zijn van nature slungelig, lang en stretchend. Het is gemakkelijk de takken van deze soorten te weven om een ScrOG uit te vullen. Uiteraard kun je ook kleinere en meer struikachtige indica’s kiezen. Gebruik dan simpelweg meer planten om je ruimte maximaal te benutten.
 • Strains matchen: Je kunt verschillende strains kweken in dezelfde ScrOG-opstelling voor een variatie aan toppen. Probeer soorten te kiezen die een vergelijkbare hoogte bereiken om jezelf werk te besparen.
Selecteer de Juiste Soorten

Kies de Juiste Potten

Voor een optimale kweek is het juiste formaat pot van belang. Dit aspect hangt af van hoeveel planten je in je ScrOG wilt plaatsen. Houd rekening met de volgende factoren:

 • Meerdere planten: Wil je meerdere planten in een kleinere ruimte kweken? Wees dan bewust van de plantafstand (meer daarover hieronder). In dit geval vereist elke plant een kleinere pot. Een 11l pot maakt maximaal gebruik van de ruimte en optimaliseert de plantengroei.
 • Een enkele plant: Je kunt een groter formaat pot kiezen wanneer je een enkele plant in jouw ScrOG zet. Een 25l pot geeft je plant genoeg ruimte om een omvangrijk wortelstelsel en groot bladerdak te ontwikkelen.
 • Textiel kweekpotten: De ScrOG-techniek verbetert de beluchting van het bladerdak aanzienlijk. Door een kweekpot van textiel te gebruiken, verbeter je ook de beluchting van het kweekmedium. De RQS Kweekpot Textiel bevat een gepatenteerde laag Aqua Breathe. Dit resulteert in een verhoogd zuurstofgehalte, terwijl ook meer vocht wordt vastgehouden.

Geef Planten Genoeg Ruimte

Als je meerdere planten kweekt in een ScrOG, oogst je een aantal van je favoriete soorten. Je kunt gelijktijdig THC-rijke en CBD-rijke soorten kweken. Je kunt ook planten koppelen op basis van hun terpeenprofielen.

De juiste plantafstand is een van de belangrijkste factoren als je meerdere planten kweekt. Zo minimaliseer je schimmelvorming terwijl je de opbrengst stimuleert. Het doel: Plaats voor de beste resultaten zoveel mogelijk planten, maar houd ze ver genoeg uit elkaar om de blootstelling aan licht en de beluchting te stimuleren.

Je kunt 4 kleine/middelgrote planten per m² kwijt in een maximale potmaat van 11l.

Scherm: Hoogte, Grootte en Materialen

Het bouwen van een ScrOG-scherm is een fluitje van een cent. Als je ooit een doe-het-zelf meubel in elkaar hebt geknutseld of een lijstje opgehangen, dan ben je meer dan gekwalificeerd. Haal de volgende materialen en apparatuur in huis en je kunt van start.

 • Grootte: Dit hangt af van hoeveel planten je wilt kweken en hun formaat. Het bladerdak moet volledig gelijkmatig zijn. Een extra groot scherm geeft minder problemen dan een te klein scherm. Als je twijfelt over de afmetingen, blijf dan aan de ruime kant. Wanneer je echt beperkt bent in de ruimte, bereken dan wat je kwijt kunt en pas je aan.
 • Scherm: Draad of henneptouw werkt perfect. Cannabistakken blijven bijna kleven aan de grove textuur van touw. Na de kweek kun je het materiaal gemakkelijk weggooien.
 • Frame: Maak een vierkant (of rechthoekig) frame van vier stukken hout, iets kleiner dan jouw kweekruimte. Zaag vier gelijke poten en schroef deze vast, vanaf de bovenkant van het frame. Je kunt ook dezelfde constructie vervaardigen uit PVC-buizen. Schroef ophangogen in de bovenkant van het frame met 6cm ertussen. Bevestig het koord.

Zo Pas je ScrOG toe: Werkwijze

Na een paar weken als zaailing bereiken jouw planten de vegetatieve fase. Vink de volgende taken af op je checklist om te verzekeren dat jouw planten volledig geschikt zijn voor de ScrOG-methode.

 • Toppen: Nadat elke plant 5 nodes (waar een tak samenkomt met de stam) heeft ontwikkeld, moet je jouw planten toppen bij de hoogste node. Reinig een scherpe schaar en knip de hoofdstam net boven het knooppunt af. Door te toppen, forceer je planten om hun groei te verdelen over meerdere hoofdstammen in tegenstelling tot een enkele. Dit bevordert zijwaartse groei die meer geschikt is voor de ScrOG-methode.
 • Opstelling: Plaats het scherm ongeveer 20-40cm (afhankelijk van het soort plant dat je kweekt) boven het kweekmedium. Positioneer jouw lampen op zo’n manier dat de lichtblootstelling boven het scherm gelijkmatig is verdeeld.
 • Weven: In tegenstelling tot bonen en hop, zijn cannabisplanten geen klimplanten. Je moet ze handmatig door het scherm vlechten. Probeer elk vakje op te vullen met een individuele tak om te voorkomen dat het overvol raakt. Wees voorzichtig maar wel effectief. Merk je dat een tak niet in een bepaalde richting gaat? Pas dan op dat je de tak niet breekt. Leid takken in verschillende richtingen om het scherm te vullen. Hiermee voorkom je ook overschaduwing en verdringing.
Zo Pas je ScrOG toe: Werkwijze

Blijf tot en met de vroege bloeifase weven zodat het scherm gevuld raakt. Zet de takken vast met zacht binddraad.

 • Snoeien: Verwijder de takken onder het punt waar je de plant hebt getopt. Zo forceer je de plant om alle beschikbare energie te richten op het bladerdak. Onnodige vertakkingen vereisen hun eigen aanvoer van voeding en water. Verwijder ze van de plant om deze bronnen vrij te maken.
 • Onderhoud: Cannabisplanten ervaren vaak stress door de ScrOG-techniek. Vergeet ze niet direct water te geven na iedere vlechtsessie. Later in de cyclus geef je pas water als de bovenste 3-4cm aarde volledig is uitgedroogd. Houd jouw planten goed gevoed met optimale voedingsstoffen om voedingstekorten te voorkomen.

Bevorder ScrOG met Andere Trainingstechnieken voor Cannabis

ScrOG produceert op zichzelf al fantastische resultaten. Door het te combineren met andere technieken, kun je de resultaten verder verbeteren. Hier zijn enkele van de meest effectieve opties.

LST

Low-stress training behelst het voorzichtig buigen en vastbinden van cannabistakken om de vorm van de plant te manipuleren. Je plant ervaart geen hevige stress, wat de groei belemmert. De hersteltijd voor planten is kort na dit proces.

Je kunt LST op meerdere manieren toepassen tijdens een ScrOG. Bind bijvoorbeeld het uiteinde van de plant vast en positioneer de hoofdstam evenwijdig aan de grond. Zo forceer je de zijtakken om omhoog te schieten en een veel productiever bladerdak te vormen. Je kunt LST ook gebruiken om de vier hoofdscheuten naar beneden te dwingen na het toppen zodat er een “X”-vorm ontstaat. Zo dwing je de planten om zijwaarts te groeien en het scherm te vullen.

Video id: 569373769

Lollipoppen

Lollipoppen is een vorm van ontbladering waarbij je lagere bladeren en topdelen verwijdert van de takken. Dit stimuleert de beluchting en de plant steekt energie in de grotere en productievere toppen elders in het bladerdak.

Deze techniek is ideaal voor de ScrOG-methode. Je stimuleert namelijk de toppen die door het scherm groeien. Tegelijk beperk je de aanwezigheid van inferieure “popcorn” topjes op de lagere delen van takken. Een win-winsituatie! Deze techniek voer je uit aan het eind van de vegetatieve fase met behulp van een schone, scherpe schaar. Bovendien gaat het goed samen met LST en mainlining.

Mainlining

Deze techniek draait om het achtereenvolgens toppen en vastbinden van planten om een bladerdak te creëren dat bol staat van gelijkmatige toppen. Mainlining gaat hand in hand met ScrOG. Je creëert een open, goed verdeeld bladerdak dat van onderaf door het net steekt.

Om het proces te voltooien:

 1. Top elke plant bij de derde node, zodat er twee uiteenlopende hoofdstammen ontstaan. Verwijder alle groei onder dit punt om groeihormonen en energie te richten op de resterende stelen.
 2. Gebruik zacht binddraad om de twee stammen haaks op de aarde te positioneren.
 3. Nadat je plant wat nieuwe groei heeft geproduceerd, top je alle hoofdscheuten nogmaals om het aantal hoofdstammen te verdubbelen.
 4. Bind de nieuwe hoofdstammen vast en verwijder alle nieuwe groei. Je zult zien dat er aan beide kanten van de plant een perfect symmetrisch bladerdak ontstaat.
 5. Ga door en top in totaal 5 keer aan elke kant van de plant. In totaal maak je 32 hoofdscheuten om de ScrOG-techniek op los te laten.
ENHANCE SCROG WITH OTHER CANNABIS TRAINING TECHNIQUES

Supercroppen

Maak de takken buigzamer en makkelijker vlechtbaar door te supercroppen. Bij deze high-stress methode knijp en druk je in takken. Je buigt ze omlaag tot het punt waarop ze bijna breken. Je verbetert niet alleen de penetratie van licht, maar maakt planten beter geschikt voor ScrOG.

Bij supercroppen beschadig je het binnenste plantenweefsel zodat planten makkelijker te manipuleren zijn. Je maakt echter geen open wond aan de buitenkant. Uiteraard is dit niet geheel zonder risico. Voer deze techniek uit tijdens de vegetatieve fase, voordat de planten het scherm bereiken. Volg deze stappen om jouw plant te supercroppen.

 1. Selecteer de takken die je wilt trainen. Kies een stuk van een ouder deel van de plant waar het weefsel flexibel en buigzaam aanvoelt.
 2. Pak de tak tussen duim en wijsvinger en knijp voorzichtig. Rol het plantenweefsel ongeveer 10 seconden tussen je vingers. Je voelt de binnenkant van de tak vanzelf zachter worden.
 3. Buig de tak in de gewenste richting. Verbind de tak met tape, indien je hem per ongeluk uit de structuur scheurt.

Door middel van supercroppen kun je jouw plant uiteindelijk vormen en prepareren om later in het proces door het scherm te laten groeien.

GESCHIKTE SOORTEN VOOR EEN SCROG

GREEN GELATO

Green Gelato is een van die soorten waar cannabiskwekers en - connaisseurs liefdevol over spreken. Ze is onderhoudsvriendelijk, wat vooral in de smaak valt bij kwekers. Ook is het een waar genot om de dichte toppen te zien ontwikkelen in de bloeiperiode. De kweekruimte vult zich met prachtig paarse en mauve tinten. De geuren bereiken daarbij langzaam maar zeker hun hoogtepunt en je bemerkt Kush, muntkoekjes en fruitige toetjes. Green Gelato is absoluut de smakelijkste manier om 25% THC of meer te introduceren in je systeem. In combinatie met het unieke terpenen-profiel, laat deze soort je hersenen en spieren smelten.

Omdat ze licht indica-dominant is, bezit Green Gelato een paar eigenschappen die goed uitpakken in een ScrOG. De hoge top-tot-bladverhouding betekent dat de toppen meer licht ontvangen. Er geldt daarbij minimale schaduw doordat er geen sprake is van een overmatige bladproductie. Dit betekent ook dat je minder tijd hoeft te besteden aan het buigen en weven van de takken. In plaats van lange cola's zie je vooral dichte clusters met toppen verschijnen. Hierdoor ontstaat een gelijkmatig bladerdak met homogene toppen. Lagere toppen, die op een ongetrainde plant klein blijven, krijgen de kans om zich maximaal te ontwikkelen.

Green Gelato

Green Gelato
23_genetic background_1 Sunset Sherbet x Thin Mint Girl Scout Cookies
33_Yield indoors_1 500 - 700 gr/m²
31_plant height outdoor_1 80 - 120 cm
25_flowering time_1 8 - 10 weken
29_THC_1 THC: 27%
28_Type Blend_1 Sativa 45% Indica 55%
34_yield outdoor_1 800 gr/plant
32_plant height outdoors_1 150 - 200 cm
27_harvest period_1 Begin Oktober
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Helder

Koop Green Gelato

OG KUSH

Na haar introductie in de VS werd OG Kush al snel een gewilde soort. Niet lang daarna bereikte ze een soortgelijke status in de wereldwijde cannabisscene. De geur, het uiterlijk, de kracht en de smaak van deze plant zijn ware sensaties voor cannabisliefhebbers op elk continent. Opvallende citrustonen overheersen de meer bescheiden zoete en zure geuren. En na het roken van een spliff, zindert de smaak nog lang na. Extracten zijn dan ook een ware smaaksensatie. De euforie en mentale helderheid gaan vergezeld van diepe lichamelijke effecten. Om deze reden is ze inzetbaar voor zowel recreatieve als therapeutische doeleinden.

OG Kush laat een gezonde afstand zien tussen de noden. Hierdoor is ze een geschikte kandidate voor een ScrOG. Top een aantal keren en verruil de apicale dominantie voor meer oppervlakte. Zo zijn de toppen in staat op alle locaties alles uit de kast te halen. Je ziet een heus tapijt met genoeg afstand tussen de toppen om schaduw te voorkomen en luchtstroom mogelijk te maken. Over het algemeen reageert cannabis krachtig op training. OG Kush is hier geen uitzondering op. Ze produceert daarbij gelijkmatige, dichte toppen. OG Kush levert geweldige oogsten op voor een plant die niet veeleisend is.

OG Kush

OG Kush
23_genetic background_1 Chemdawg x Lemon Thai x Pakistani Kush
33_Yield indoors_1 425 - 475 gr/m2
31_plant height outdoor_1 90 - 160 cm
25_flowering time_1 7 - 9 Weken
29_THC_1 THC: 19%
28_Type Blend_1 Sativa 25% Indica 75%
34_yield outdoor_1 500 - 550 gr/plant
32_plant height outdoors_1 180 - 220 cm
27_harvest period_1 Oktober
22_Effect_1 Rustgevend, Stimulerend

Koop OG Kush

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37806 reviews