By Miguel Ordoñez Reviewed by: Silvia Maroto


In het wild begint de levenscyclus van de cannabisplant wanneer het zaadje ontkiemt en zich met een wortel een weg in de bodem baant. Vervolgens ontwikkelt er een steeltje, waarna een kiemplant met een paar blaadjes verschijnt. Tijdens deze zaailing fase probeert de babyplant letterlijk op eigen worteltjes te staan. Pas als de babyplant transformeert naar de vegetatieve fase zal de cannabis kweker de afstanden opmerken tussen de noden en internoden. Dit wordt later in de vegetatieve fase nog duidelijker.

In standaard kweker termen zijn de nodes de kruispunten of de verbinding tussen takken en de hoofdsteel of tussen een tak en een nieuwe, secundaire scheuten. Een internode is de ruimte tussen de nodes. Simpel zat. Maar een grondig begrip van nodes en internodes en weten waar je naar moet zoeken, kan enorm voordelig uitpakken voor de cannabis kweker.

Nodes & Internodes

Wat Kunnen Nodes en Internodes De Kweker Vertellen?

Indica Vs Sativa

Indica cannabisplanten worden gekenmerkt door hun korte postuur en structuur met dicht opeengepakte takken. Dit komt omdat ze meer nodes ontwikkelen met kleinere ruimten tussen de internodes. Sativa cannabisplanten zijn daarentegen groter en minder vertakt. Stretchen is heel gewoon voor sativa soorten. Over het algemeen ontwikkelen planten minder nodes met flinke ruimtes tussen de internoden en de sets met takken. Uiteraard laten hybrides een mix van zowel indica als sativa kenmerken zien. Sommigen hellen over naar de indica kant, anderen weer naar de sativa kant.

Plantengeslacht Bepalen

Na ongeveer 3-6 weken vegetatieve groei, zullen cannabisplanten pre-bloemen vertonen. Voor de kweker met een scherp oog die weet waar hij op moet letten, is dit waardevolle informatie, zeker als er regular zaden worden gekweekt met 50% kans op mannelijke planten.

Pre-bloemen verschijnen vanuit de nodes van zowel mannelijke als vrouwelijke planten. Een goede inspectie met het blote oog van de hogere, aan de top gelegen nodes is de gemakkelijkste manier om pre-bloemen te identificeren. Je zoekt eigenlijk naar twee zeer fijne, witte haartjes die uitsteken vanuit een kleine uitgroei op de node. Deze haartjes zijn eigenlijk stampers, die vanuit een bloemkelk ontwikkelen, net als wat er in de bloeiperiode met de bloemen gebeurt.

Als je daarentegen een bult ziet, met het uiterlijk van een tros druiven, heb je waarschijnlijk een mannetje gespot. In zeldzame gevallen, of wanneer de planten gestrest zijn, kunnen sommige planten zowel mannelijke als vrouwelijke pre-bloemen ontwikkelen. Intersex planten worden door kwekers meestal "hermies" genoemd, wat een afkorting is voor een hermafrodiet. Net als de mannelijke planten moet je ook deze verwijderen om een zuivere oogst sinsemilla te verzekeren. De ijverige kweker controleert zelfs de ontwikkeling op de noden als hij/zij feminized zaden kweekt, voor het geval dat.

Pistils Example Cannabis Plant

Temperatuur en Licht

Een stretchende groei en grote ruimtes tussen de internoden hebben niet altijd te maken met genetica. Flinke schommelingen in de temperatuur en verlichting die te zwak is of te ver boven de planten hangt, kan ervoor zorgen dat planten stretchen. Koude nachten en hete dagen zorgen ook voor stretchende groei. Om de ruimtes tussen de internodes tot een minimum te beperken en te voorkomen dat takken later breken, is het belangrijk een consistente omgevingscontrole te hanteren in je kweekruimte. Buiten is dit een grotere uitdaging en soms moeten planten naar binnen worden verplaatst als de temperatuur sterk daalt 'snachts.

Het Toepassen Van Je Kennis

Trimmen en Snoeien

Als je snoeit om de opbrengst te verhogen of trimt om het uiterlijk te verbeteren, moet je de juiste takken selecteren, op de juiste plek en op het juiste moment. Een prachtige knip is er een die vlakbij de node wordt gemaakt, met een steriele schaar. De meestvoorkomende snoeitechnieken om de opbrengst te verhogen, zijn Toppen en Fimming; zorg ervoor dat je deze high-yield technieken inzet tijdens de vegetatieve fase. Tijdens de bloei moet het trimmen tot een minimum worden beperkt om stress bij de planten te voorkomen.

Zowel bij Toppen als Fimming draait het om het verwijderen van een gedeelte van de apicale top of hoofdsteel. Bij toppen knip je de top af, waarbij je deze in zijn geheel verwijdert. Fimming is niet zo ordelijk en het afknijpen is waarschijnlijk beter geschikt dan het gebruik van een schaar. Knijp 75% van de top af tussen je vingers. Ongeacht de door jou gekozen methode, zal het aantal cola's worden vermeerderd omdat de scheuten, die ontwikkelen uit de nodes onder de knip, de nieuwe hoofdcola's zullen worden.

Clone Royal Queen Seeds

Klonen

Het maken van een stekje of het klonen van je cannabis is de beste manier om de allerbeste genetica in je kweekruimte te bewaren. Over het algemeen maak je de beste klonen van de oudste, meest volwassen takken. Deze vind je eerder onderaan de plant dan bovenaan. Planten ontwikkelen zich op zo'n manier dat de nieuwste toppen zich bovenaan bevinden en deze wortelen maar zelden goed als je er klonen van maakt.

Stekjes worden meestal tijdens de vegetatieve fase gemaakt. Maar bij monster cropping worden nog stekjes genomen van planten die al 4 weken bloeien, waarna de stekjes weer naar de vegetatieve fase worden gedwongen. Desondanks is de methode gelijk en kwekers behalen de meeste successen als ze vanaf de onderkant van de plant klonen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.