By Steven Voser


Cannabisplanten klonen. Dat klinkt best futuristisch. Maar eigenlijk is het vrij eenvoudig. Je maakt simpelweg een stekje van een plant en gunt deze genoeg tijd om wortels te ontwikkelen. Cannabiskwekers maken klonen vaak van moederplanten die zich standaard in de vegetatieve fase bevinden. Ze gebruiken ook wel jonge vegeterende planten, die ze later omschakelen naar de bloei.

Er kleven veel voordelen aan het klonen van wietplanten. Het grootste voordeel is wel dat je de specifieke genen van een plant bijna oneindig kunt behouden. Een extra bonus is het feit dat klonen gratis is!

Wat Zijn Klonen?

Cannabisklonen zijn stekken, genomen van een vegeterende cannabisplant. Zodra stekken wortels ontwikkelen, groeien ze uit tot planten met dezelfde genen als de donorplant.

Als je zaden koopt bij een gerenommeerde zadenbank, bezit elk zaadje de genen van zowel de moeder- als de vaderplant. Na het ontkiemen, blijkt soms dat de individuele planten (of fenotypen) onderling van elkaar verschillen. Dit gebeurt omdat de genen van hun ouders op verschillende manieren tot uitdrukking komen. Jij ziet er waarschijnlijk ook anders uit dan je broers of zussen.

Als je een plant vindt met gewilde kenmerken (geur, smaak, opbrengst, formaat, etc.), kun je de genen keer op keer behouden met klonen. Heb je twijfels over klonen? Kijk dan eens naar de voordelen van het kweken met klonen ten opzichte van zaden.

De Selectie van de Juiste Moederplant

Klonen draait eigenlijk om het behouden van de beste eigenschappen van een bepaalde soort. Daarom is het verstandig erg selectief te zijn als het gaat om de moederplant.

In het beste geval kloon je een plant waar je zelf dol op bent. Als je zaden ontkiemt, let dan op welke plant haar zusjes overtreft. De plant die het snelst groeit, er het sterkste uitziet, het beste ruikt of het meeste oplevert. Dát is de plant die je wilt klonen.

Kwekers zoeken bijvoorbeeld naar de volgende eigenschappen: 

 • Exotische of prikkelende aroma's
 • Zoete, zachte en gewaagde smaken
 • Kracht en een hoge harsproductie
 • Hanteerbare hoogte bij binnenkweek en robuuste groei
 • Snelle bloeitijd
 • Bestand tegen ongedierte, schimmels en andere ziekteverwekkers
 • Hoogproductief

Sommige kwekers maken klonen van al hun planten in de vegetatieve fase. Na het oogsten en drogen van deze eerste planten, behouden ze uitsluitend de gezondste klonen van hun favoriete plant.

Het is uiteraard ook mogelijk uitsluitend stekken te maken van die vegeterende planten die uitspringen boven de rest. Helaas is het lastig om het aroma, de smaak en de kracht in zo'n vroeg stadium te bepalen. Het is dus verstandig al je planten te stekken. Na de oogst, ruim je de minder gewilde exemplaren.

De Selectie van de Juiste Moederplant

Wat Heb Je nodig voor het Klonen van Wiet?

 • Een gezonde 'moederplant' in de groeifase
 • Een schone scalpel, scheermes of een scherpe schaar
 • Startblokken (steenwol, enz.)
 • Kloongel of -poeder
 • 'Mild' licht voor je klonen: een CFL-lamp met een laag wattage of een speciale lamp voor klonen en zaailingen is ideaal
 • Alcohol met een hoog percentage om je gereedschap te desinfecteren
 • Propagator (optioneel), die alles bevat voor een ideaal microklimaat voor je klonen

Hoe Kloon Je een Wietplant?

Als je daadwerkelijk stekken gaat maken, houd dan rekening met de volgende factoren:

Kies het Juiste Wortelmedium

Om je klonen te helpen bij het ontwikkelen van een gezond wortelstelsel, is het verstandig ze in een luchtig medium te plaatsen dat veel vocht vasthoudt. Voor het beste resultaat raden we steenwol blokken aan. Deze zijn gemaakt van gesmolten gesteente dat tot een fijne draad is gesponnen. De luchtdoorlating is geweldig en ze houden veel vocht vast. Investeer ook in een plastic tray. Hier zet je de blokjes op en dit helpt ook vocht vasthouden. Schaf daarnaast ook een kleine kas of propagator aan om de luchtvochtigheid hoog te houden.

Bereid Je Gereedschap Voor

Hygiëne is essentieel bij het maken en opkweken van gezonde klonen. Was je handen en gebruik handschoenen voordat je je planten vastpakt. Steriliseer ook je scheermes, scalpel, schaar en je werkruimte met alcohol met een hoog percentage.

Als je stekken van een plant neemt, lopen zowel de moederplant als de stekken een hoger risico op infecties. Dit komt door de bacteriën in hun omgeving. Door je handen goed te wassen en je hulpmiddelen te steriliseren, verklein je het risico op problemen met je stekken (of erger nog, de moederplant).

Bereid Je Medium en Wortelgel Voor

Na het maken van een stek van de moederplant, moet je snel handelen. Stel de tak niet langer bloot aan de elementen dan absoluut noodzakelijk is. Om het proces te versnellen, kun je het beste je werkruimte voorbereiden. Houd je medium en je wortelgel bij de hand.

Het is ook raadzaam je medium licht te bevochtigen voordat je begint met klonen. Overdrijf niet. Klonen houden van een hoge luchtvochtigheid en een licht vochtig medium. Een doorweekt groeimedium leidt tot rot.

Selecteer een Stekje

Technisch gezien, kun je stekjes maken van zowel vegeterende als bloeiende planten. Maar stekjes van een bloeiende plant wortelen trager. Bovendien groeien ze langzamer. Je moet ze ook weer terugbrengen naar de vegetatieve fase. Na 2-3 weken kun je de bloei weer opstarten.

De beste klonen maak je van de top van een gezonde tak. Hoe gezonder het stekje, hoe sneller deze wortelt en groeit. Over het algemeen kun je het beste stekken nemen van de onderste takken van een plant. Deze ontvangen namelijk minder licht en produceren daarom kleinere toppen. Verzeker ook dat je stekken minimaal twee nodes hebben.

clones tutorial
NEEM EEN VERS STEKJE van de moederplant
clones tutorial
BRENG HET BLADOPPERVLAK TERUG omdat het moeilijk is om grote bladeren te onderhouden
clones tutorial
KLOONGEL KLOONGELabreng de gel aan en laat het 2-3 minuten intrekken
clones tutorial
MAAK EEN GAT IN EEN GEMIDDELD COMPACTE BODEM het gat moet vochtig zijn om je kloon te kunnen planten
clones tutorial
VOILÀ, JE KLOON! plaats je nieuwe plant in stabiele omstandigheden
 

Maak een Stekje

Om je wietplant te klonen, maak je een schone snede met een hoek van 45° onder de laatste node van de stek. Dit vergroot namelijk het oppervlaktegebied, waardoor de tak meer wortels kan ontwikkelen en sneller groeit.

Zodra je het stekje hebt afgesneden, doop je de tak in je wortel- of kloongel. Zet de stek recht in het medium. Nu verwijder je de onderste bladeren van je kloon. Laat daarbij alleen de bovenste fan leaves en de tip intact. Knip de puntjes van de vingers van de resterende bladeren. Hiermee stimuleer je de fotosynthese en de opname van water. Je verkleint ook het oppervlaktegebied van de resterende bladeren. Dit vertraagt verdamping. Zo kunnen je klonen meer water vasthouden terwijl de wortels zich ontwikkelen.

Als je een beginnende kweker bent, kun je het beste één kloon per keer nemen. Als je meer ervaring hebt, kun je meerdere stekken van een moederplant nemen. Houd deze stekken gehydrateerd in een glas met chloorvrij water, totdat je klaar bent om ze in je wortelmiddel te dopen en in hun medium te plaatsen.

Plaats je Kloon in een Kas

Na het planten en snoeien van je kloon, is het tijd haar in de kas te zetten. Hiermee houd je de luchtvochtigheid hoog. Klonen zijn er dol op, want ze absorberen vocht via de bladeren wanneer hun wortels nog in ontwikkeling zijn. Kies voor een lichtcyclus van 18/6 (18 uur aan, 6 uur uit) onder een TL- of metaalhalidelamp met een laag wattage.

Zoek je een complete kit waarin je gezonde zaailingen en klonen kunt kweken? Dan adviseren we je om een propagator aan te schaffen. Kwekers gebruiken ze vaak voor zaailingen, maar deze eenvoudige accessoire biedt ook een ideale omgeving voor je kwetsbare klonen.

Controleer je Klonen Dagelijks

Vanaf dit moment controleer je dagelijks je klonen. Let op hun gezondheid en zorg dat ze genoeg water hebben om de groei aan te sporen. Mocht de luchtvochtigheid in de kas of propagator dalen, besproei dan de bladeren van je klonen lichtjes met chloorvrij water. Mochten enkele klonen afsterven (wat regelmatig voorkomt), verwijder ze dan onmiddellijk. Rottende planten verspreiden schimmel naar de resterende klonen.

De ontwikkeling van wortels duurt ongeveer 10-14 dagen. Sommige planten vragen iets langer de tijd. Zodra een kloon wortels heeft van 3-5 cm lang, kun je ze verplanten.

Verpotten

Wil je je kloon verpotten in aarde? Zorg voor een steriele omgeving en vul je potten alvast met vochtige aarde. Gebruik vervolgens handschoenen om je klonen voorzichtig uit hun medium te halen en ze te verplanten. Let hierbij op dat je de wortels van je kloon volledig bedekt.

Hoe Kloon Je Cannabis in Steenwol?

 1. Week steenwolblokken 2-3 uur in licht zuur water. We adviseren water met een pH-waarde van 5,5.
 2. Maak kleine gaatjes in het midden van de blokken met een gesteriliseerde schaar.
 3. Maak je stekken aan de hand van bovenstaande instructies.
 4. Dompel je kloon in je wortelmiddel. Plaats je kloon in het gaatje van een geweekt blokje steenwol.
 5. Plaats je kloon in je propagator of kas. Besproei je kloon met water om de luchtvochtigheid te verhogen.

Hoe Kloon Je Cannabis in Steenwol?

Hoe Kloon Je Cannabis in Aarde?

 1. Bereid je aarde en potten voor. We raden een lichte potgrond aan met perliet (minstens 25-50% van het volume). Gebruik plastic drinkbekertjes als potten. Vermijd bemeste aarde om verbranding van je stekken te voorkomen.
 2. Doordrenk de aarde lichtjes met water en laat het uitlekken.
 3. Pak je stek, doop deze in een kloonmiddel en plant de stek rechtop in de aarde.
 4. Druk de aarde lichtjes aan rond de steel van je kloon om deze op haar plaats te houden.
 5. Zet je stek in een propagator of kas. Besproei je stekje vervolgens met water om de luchtvochtigheid te verhogen.

Let op: Wanneer je klonen in aarde zet, kun je je planten in hun potjes houden tot ze eruit groeien. Dit duurt soms 3-4 weken, afhankelijk van het formaat van je potten en de groeisnelheid van je plant. Gebruik je plastic bekertjes? Verpot je klonen dan als de planten de zijkanten van het bekertje bereiken.

Hoe Kloon Je Cannabis in Water?

Als je geen aarde of steenwol in huis hebt, kun je een cannabisstekje ook in water zetten. 

 1. Vul een bakje met chloorvrij water met een pH-waarde van ongeveer 5,8-6. Een hoge, smalle glazen of plastic fles is prima.
 2. Maak je stek, doop deze in de wortelgel en plaats haar in het water.
 3. Ververs het water om de 2-3 dagen. Zo voorkom je de vorming van bacteriën en/of algen.

Kun Je Cannabisplanten Klonen Zonder Wortelgel?

Zowel beginnende als ervaren kwekers stellen deze vraag regelmatig. Het antwoord is ja. Het is inderdaad mogelijk om stekken te maken van cannabisplanten zonder wortelgel of andere wortelmiddelen in te zetten. Sommige gevorderde kwekers prefereren zelfs hun planten te klonen zonder hormonen. In plaats daarvan laten ze hun planten op natuurlijke wijze hun wortelstelsel ontwikkelen.

Wil je zelf cannabisplanten klonen zonder wortelgel of -hormonen? Zo ga je te werk: 

 1. Vul een ondoorzichtig bakje met chloorvrij water.
 2. Maak een stekje en plaats deze onmiddellijk in het water. Verwijder de onderste bladeren zodat ze niet in aanraking komen met het water.
 3. Plaats de stek in de vensterbank, maar niet in direct zonlicht.

Voor het beste resultaat houd je de kamertemperatuur op 23-25°C. De wortels ontwikkelen zich binnen 8-10 dagen. Sommige klonen kun je na 2,5-3 weken verpotten, maar dit kan aanzienlijk verschillen. Je kunt je klonen verpotten als de wortels minimaal 3-5cm lang zijn. Bovendien kun je een vermalen aspirine of vitamine B1 toevoegen aan het water. Dit stimuleert de ontwikkeling van de wortels.

Kun Je Cannabisplanten Klonen Zonder Wortelgel?

De Verzorging van Je Klonen

Klonen zijn kwetsbaar en vragen de juiste zorg om te overleven. Het is belangrijk dat je klonen blootstelt aan de juiste temperatuur en luchtvochtigheid, zodat ze optimaal presteren.

De Ideale Omgeving voor Klonen

Klonen gedijen goed bij temperaturen tussen 23-25°C en een relatieve luchtvochtigheid van 75-85%. Het medium maakt hierbij niet uit. Er zijn een aantal manieren om de omgeving warm en vochtig te houden. Zo ondersteun je je klonen bij de snelle ontwikkeling van gezonde wortels: 

 • Gebruik een warmtematje onder je tray of propagator om de temperatuur optimaal te houden, ook als het in huis koeler is.
 • Voeg perliet toe aan je tray om vocht vast te houden.
 • Direct na het klonen, besproei je de bladeren van je kloon en de binnenkant van je tray of propagator. Zo verhoog je de luchtvochtigheid.
 • Gebruik een thermometer of hygrometer om de temperatuur en de vochtigheidsgraad te meten.
 • Controleer je klonen elke 24 uur om te verzekeren dat hun omgeving optimaal is.
 • Verwijder dode klonen onmiddellijk uit de bak of propagator. Rottend plantmateriaal trekt namelijk insecten aan. Daarnaast ontstaat er een broedplaats voor schimmels en andere vervelende ziekteverwekkers die al snel verwoestend zijn.

Hoe Bewater Je Jonge Klonen?

Vergeet niet dat jonge klonen nog geen wortels hebben. Het medium bewateren, haalt niet zoveel uit. Geef je jonge klonen water door de bladeren enkele keren per dag te benevelen. Geef je medium alleen water als deze uitdroogt. Doorweek je medium nooit en behandel je kloon niet als een normale plant.

Verlichting voor Klonen

Klonen verbranden onder sterke kweeklampen of direct zonlicht. Voor het beste resultaat kies je voor CFL-lampen. Hang ze ongeveer 10cm boven de top van de jonge planten. Je kunt ze ook op de vensterbank zetten, maar niet in direct zonlicht.

Onthoud dat planten ook duisternis nodig hebben om wortels te ontwikkelen. Sommige kwekers prefereren een alternatieve lichtcyclus voor hun klonen, maar wij adviseren een lichtcyclus van 18/6, bedoeld voor vegeterende planten.

Hoe Minimaliseer Je de Kans op Schimmel en Andere Plagen? 

Zoals vermeld, houden cannabisklonen van een warme en vochtige omgeving. Helaas zijn schimmels, bacteriën en ongedierte ook dol op warmte en vocht. Voorkom dat ziekteverwekkers schade aanrichten en gebruik altijd steriel gereedschap. Houd je ook aan de richtlijnen voor wat betreft de temperatuur en de luchtvochtigheid.

Extra Tips voor het Klonen van Wietplanten

Voordat we deze handleiding afsluiten, bespreken we nog een aantal van de meest gestelde vragen met betrekking tot het klonen van wietplanten. Gebruik deze tips om je slagingskans te vergroten! 

V: Waarom Vergelen Mijn Cannabisklonen?

Waarom Vergelen Mijn Cannabisklonen?

A: Klonen vergelen mettertijd vanzelf. Ze gebruiken namelijk de opgeslagen voedingsstoffen in de bladeren. Een lichte vergeling is meestal geen probleem, zolang je planten maar goed wortelen. Als een groot aantal klonen vergeelt voordat ze wortels ontwikkelen, dan komt dit mogelijk door een te hoge luchtvochtigheid en/of temperatuur. Als je temperatuur en luchtvochtigheid echter juist zijn, controleer dan de grootte van je klonen. Ze moeten namelijk maar 2-3 nodes hebben. Knip ook de onderste bladeren af!

Als vergeling echt een probleem blijkt, probeer dan eens een andere methode en beoordeel je resultaten. Sommige kwekers behalen meer succes met een bepaalde methode.

V: Waarom Verwelken Mijn Cannabisklonen? 

A: Er zijn talloze redenen waarom de klonen van je wietplanten verwelken. Als je tekenen van verwelking ziet bij een jonge kloon, moet je snel handelen. Je planten zijn namelijk erg kwetsbaar en verdragen niet veel stress. Vaak is een watertekort de oorzaak van verwelking.

Begin met het controleren van de temperatuur en de vochtigheidsgraad in de kas. Pas dit aan indien nodig. Je klonen werken hard aan de ontwikkeling van hun wortels. Net als zaailingen, nemen ze water op via de bladeren. Dit heet transpiratie. Het is daarom essentieel dat de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid op peil zijn zodat de planten goed kunnen transpireren. Als je de bladvingers trimt, help je je kloon ook bij het vasthouden van water.

Controleer ook je verlichting. Hang je lampen niet te hoog. Een slechte verlichting is van invloed op het proces van fotosynthese, waardoor je kloon kan verwelken (zie ook 'Verlichting Voor Klonen').

Waarom Verwelken Mijn Cannabisklonen?

V: Waarom Hangen Mijn Cannabisklonen?

A: Als je nieuwe stekjes maakt van een moederplant, hangen ze van nature. De plant reageert namelijk op de stress van het klonen. Na het ontwikkelen van wortels, moeten je klonen terugveren en naar het licht reiken.

Als je klonen blijven hangen, controleer dan de temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid in de kas en de verlichting. Zorg er ook voor dat je niet te veel bladeren op je klonen hebt laten zitten. Onze aanbeveling is uitsluitend de bovenste twee bladeren te laten zitten aan je kloon. Als je al deze variabelen hebt gecontroleerd en hebt goedgekeurd, ondersteun je klonen dan. Zo voorkom je dat ze op het medium hangen en drassig worden.

V: Kunnen Klonen Zich Ontwikkelen tot Mannelijke Planten? 

A: Nee, vrouwelijke cannabisklonen groeien niet uit tot mannelijke planten. Hermafroditisme is wel mogelijk. Dit komt mogelijk door stress of de genen. Als je moederplant bijvoorbeeld hermafrodiete eigenschappen bezit, worden die genen ook aan je klonen doorgegeven.

V: Wanneer Moet Je Klonen Verpotten?

A: We raden aan om je klonen te verpotten als ze sterke wortels bezitten met een lengte van 3-5cm. De ontwikkeling van de wortels duurt gemiddeld 10-14 dagen. Toch varieert dit per strain. 

V: Hoe Versnel Je het Wortelen?

Hoe Versnel Je het Wortelen?

A: Je klonen hebben tijd nodig om wortels te ontwikkelen. Dit proces is lastig te versnellen. Je kunt de gezondheid van je klonen wel maximaliseren. Creëer de ideale omgeving, werk hygiënisch en snel en gebruik wortelgel van goede kwaliteit. Zo ontwikkelen je klonen een sterk wortelsysteem. 

Aan de Slag met Klonen! 

Het klonen van cannabisplanten lijkt een ingewikkeld proces, vooral als je onervaren bent. Maar dat hoeft niet! Met een sterke moederplant, een goed kloonproces en schoon gereedschap kun je dezelfde planten, en dezelfde toppen, oneindig repliceren. Houd gewoon dit artikel bij de hand als je kloont om het proces te vergemakkelijken!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.