By Steven Voser Reviewed by: Mr José


Klonen is consistent inconsistent voor allerlei soorten kwekers, van beginners tot telers met decennia aan kweekervaring. Stekken nemen betekent erop of eronder vanwege een aantal redenen. Echter, om daar geen onduidelijkheid over te laten bestaan, de hoofdoorzaak van sterfte bij cannabisklonen is de cannabisteler. Kweekfouten zijn verantwoordelijk voor de meeste stekslachtoffers.

Om succesvol cannabisstekken wortel te laten schieten, moeten kwekers bereid zijn te experimenteren. Hiermee kun je namelijk ontdekken welke gebruiksformule werkt. Verwacht dat je verliezen moet nemen en stekken verliest voordat je weet wat werkt. Er is niet één manier om stekken te nemen en ze wortel te laten schieten. Maar ongeacht de methode die je kiest, zijn wortelhormonen de biologische brandstof voor de wortelontwikkeling.

Je kunt uiteraard scheuten afknippen op een hoek van 45 graden met een schaar, of zorgvuldig snijden met een scheermes, of ze precies afsnijden met een scalpel. Maar zonder een dosis wortelhormonen en een nieuw huisje in een propagator, is de kans groot dat een deel van je klonen sowieso verloren gaat.

Cannabis Snijden Klonen

WAT IS DE BESTE MANIER OM STEKKEN WORTEL TE LATEN SCHIETEN?

Oké, je hebt dus besloten welk schoon snijgereedschap je gaat gebruiken, geïnvesteerd in een propagator en wellicht heb je wat snoei-ervaring, alhoewel het verschillende resultaten geeft. Er zijn drie soorten wortelproducten waar je uit kunt kiezen; wortelhormonen zijn verkrijgbaar in gel, vloeistof en poedervorm. Het beste kun je het bij cannabisspecifieke merken houden. Sommige reguliere tuinproducten werken wel en andere niet. Waarom zou je het risico nemen?

Het gebruik van zelfgemaakte wortelproducten of die van het tuincentrum is amateuristisch en wordt niet aanbevolen. Hoogwaardige cannabis wortelhormonen zijn goedkoop en kosten je minder dan €20. Wil je de kans op succes vergroten en een proces dat je kunt herhalen? Dan dien je de juiste gereedschappen met de juiste technieken te combineren. Herhaal, herhaal en herhaal totdat je het helemaal onder de knie hebt. De beste manier om klonen wortel te laten schieten, is op de wijze die voor jou werkt, keer op keer weer.

WAT ZIJN WORTELHORMONEN?

In het algemeen zijn er vijf erkende planthormonen: auxine, abscisinezuur, cytokinine, ethyleen en gibberelline. Wat betreft het wortel schieten van cannabisstekken, draait het allemaal om de verhouding auxine:cytokinine. In gebruikelijke stonertermen, is auxine het wortelsap. De twee belangrijkste natuurlijke auxines zijn, zet je schrap voor de wetenschappelijke termen, indool-3-azijnzuur of IAA en IBA, ofwel indool-3-boterzuur.

HOE GEBRUIK JE WORTELHORMONEN?

Gewoonlijk zijn wortelhormoonproducten gebaseerd op ofwel IBA of een synthetische auxine, zoals NAA (1-naftaleenazijnzuur). Er zijn genoeg zeer effectieve cannabis wortelproducten verkrijgbaar, zowel bij de kweekzaak als online. Laten we de drie door thuiskwekers meestgebruikte vormen van wortelhormonen bespreken.

STEKPOEDER

Stekpoeder is geliefd onder de commerciële telers en degenen die veel planten willen kweken. Als poeder heeft het veruit de langste houdbaarheid van alle wortelproducten. Ook kun je een hoop klonen wortel laten schieten met maar weinig poeder. Nadat je een stek hebt genomen, dien je het uiteinde te bedekken met poeder. De meeste kwekers vullen een dop van een fles of klein kopje en tikken het overschot eraf. Daarna plaats je je stek in het gekozen medium.

STEKVLOEISTOF

Stekvloeistof is behoorlijk veelzijdig. Sommige telers kiezen ervoor om een paar ml op te lossen in water met een pH van 6,0. Hierin dompelen ze wortelmediums als kokosvezel, Jiffy pellets of steenwollen blokken onder om de ontwikkeling van de wortels te stimuleren. Gebruikelijker is het dat kwekers een verse stek gedurende vijf seconden bevochtigen in een deksel met stekvloeistof en het daarna in een wortelmedium plaatsen.

STEKGEL

Stekgel is waarschijnlijk vandaag de dag de populairste vorm van wortelhormonen onder thuiskwekers. Het gebruik van gel is min of meer hetzelfde als de vorige twee methodes. Je dompelt je stek in een klein kopje vol met gel. De gel heeft echter een kleverige consistentie en bedekt meer van de basis en het onderste deel van de stengel. Gel is eenvoudig te gebruiken en zeer effectief. Bevochtig je kloon en steek hem in een wortelblok.

Klonen Gel Cannabis

HOE STIMULEER JE DE WORTELONTWIKKELING BIJ ZAAILINGEN?

Sommige thuiskwekers mengen stekpoeder met potgrond voor zaailingen voor een auxine-rijkere basis. Dit is het meest effectief bij zaailingen in kleine potten of bakken. Gaan de planten definitief over op de vegetatieve groei? Dan moet je ze overplaatsen naar een medium met minder auxines, anders wordt de ontwikkeling van de stengels belemmerd.

Andere kwekers gebruiken een lichte oplossing om het schieten van de wortels te ondersteunen door een paar ml stekvloeistof toe te voegen aan het water, meteen na het verpotten. Dit is om de wortelontwikkeling te versterken zonder dat er te veel auxines op worden gebouwd in het medium. Dit laatste kan later de groei van de stengels verhinderen.

Het is echter altijd beter om de instructies van fabrikanten van stekproducten te volgen. Als je wilt experimenteren met iets anders dan aanbevolen, dan kun je het beste met een paar planten beginnen en kijken of het zin heeft en niet meer kwaad dan goed doet.

OMGEVINGSFACTOREN

De ideale habitat voor een stek is een propagator met een lichtcyclus van 18-6. CFL of LED lampen zijn daarbij het beste. Je hebt vooral blauw licht nodig, maar een behoorlijk deel van het rode kleurenspectrum helpt ook. Een PPFD met een lichtintensiteit van 60-250 mol/m²/s is optimaal. Laat je niet verleiden om de lampen 24 uur te laten branden om het proces te versnellen. Stekken ontwikkelen hun wortels namelijk vooral wanneer het donker is. Houd het dus bij een traditionele cyclus van 18/6. Het is ook mogelijk om de propagator in dezelfde ruimte te plaatsen als je moederplanten. Zo kun je van het licht van de kweeklampen gebruikmaken. Dit is echter een noodoplossing, aangezien de temperatuur meestal te hoog is voor optimale wortelgroei.

Het handhaven van optimale omstandigheden tijdens de groei is van cruciaal belang voor de overleving van de stek. Probeer de luchtvochtigheid op zo'n 70-90% en de temperatuur op maximaal 24°C te houden. De temperatuur van het kweekmedium mag echter niet hoger zijn dan 22°C. Je kunt de planten af en toe vernevelen met water als de relatieve luchtvochtigheid te veel daalt. Weet je dit allemaal te beheersen en heb je de methode eenmaal onder de knie, dan staat niets je meer in de weg om goede stekken op te kweken!

NATUURLIJKE, ZELFGEMAAKTE WORTELSTIMULATORS

Er zijn diverse commerciële wortelhormonen verkrijgbaar die een gezonde ontwikkeling van klonen aanmoedigen.

De vraag naar hoogwaardige, biologische wiet neemt nog altijd toe. Het is dus logisch om biologische, zelfgemaakte worteloplossingen te maken voor je planten. Hier zijn 6 natuurlijke DIY-oplossingen om stekjes te helpen bij de ontwikkeling van hun eerste worteltjes.

1. KANEEL

Jawel, kaneel. Het is niet echt een worteloplossing, maar werkt wel als natuurlijk schimmelwerend middel. Hiermee voorkom je dat ziektekiemen ontwikkelende wortels beschadigen.

In een goed samengesteld medium ontwikkelen stekken uiteindelijk wortels zonder noodzaak voor speciale worteloplossingen. Soms duurt het wel iets langer. De kaneel beschermt de jonge plant als deze actief wortels aanmaakt.

 1. Strooi wat kaneel in een klein bakje.
 2. Dip het stekje in de kaneel.
 3. Plant zoals je gewend bent.

Cinnamon

2. HONING

Honing is een old-school middel. Het antibacteriële goedje bevat meerdere nuttige enzymen en vitaminen en is van nature schimmelwerend. Net als kaneel staat honing niet echt te boek als wortelstimulator. Het werkt meer beschermend. Het spreekt voor zich dat je natuurlijke honing zou moeten gebruiken. Wees voorzichtig, want veel bekende merken bevatten aanzienlijke hoeveelheden suikerstroop. Gebruik uitsluitend zuivere honing.

 1. Giet wat honing in een bakje.
 2. Dip de kloon in de honing. Laat de overtollige honing afdruipen.
 3. Plant zoals je gewend bent.

Honey

3. WILGENWATER

Dit is absoluut de meest traditionele wortelstimulator. Tuinders gebruiken het al eeuwen. Wilgenwater bevat natuurlijk indolylboterzuur, een groeistimulator. Dit is waarom een wilgentak op de grond wortels aanmaakt en verder groeit.

 1. Zoek allereerst een wilg en snijd een kleine hoeveelheid jonge takken af, genoeg om twee mokken te vullen. Verzamel geen gevallen takken, want daarin is de belangrijke verbinding verdwenen. Houd je aan het formaat en de dikte van een potlood. Het is ook mogelijk de bast van de wilgenboom te gebruiken, maar dan heb je drie mokken vol nodig. De bast bevat namelijk minder indolylboterzuur.
 2. Hak de takken of de bast in kleinere stukjes. Doe deze in een bak waar minimaal 5 liter vloeistof in past.
 3. Kook 3,7 liter water in een grote pan.
 4. Giet het kokende water over de stukjes wilg. Laat dit mengsel minimaal 12 uur trekken, maar liever 24 uur.
 5. Je wortelhormoon is nu klaar. Zeef het mengsel in glazen potten. Zorg ervoor dat er geen stukjes in de mix eindigen. Label de potten met een datum en bewaar het mengsel in de koelkast. De houdbaarheid is ongeveer 2 maanden.
 6. Wanneer je klonen maakt, giet je wat van de mix in een bakje dat groot genoeg is voor je stekken. Laat dit een paar uur staan, terwijl het indolylboterzuur zijn magie verricht.
 7. Plant zoals je gewend bent.

Willow Water

4. ALOË VERA

Aloë Vera is een bekende vetplant met veel toepassingen. De plant is populair voor zonnebrand en het wegwerken van donkere kringen onder de ogen. Aloë komt ook goed van pas bij het natuurlijk wortelen van klonen. Het bevat salicylzuur, een groeistimulator. Ook is het mogelijk Aloë in het water voor volwassen planten te doen om een gezonde, algehele groei te bevorderen.

 1. Breek een takje af van de Aloë plant en knijp het kleverige sap in een schoon bakje met zuiver water. Roer totdat je een glad mengsel hebt. Het formaat van het bakje hangt af van de hoeveelheid stekken.
 2. Zet je stekken in de mix met Aloë en water. Laat ze 24 uur weken. Je ziet dat ze opzwellen.
 3. Na 24 uur breek je nieuwe takken Aloë af. Duw de stekje in de takken. Beweeg ze en verzeker dat er genoeg sap op het steeltje komt. De beweging werkt schurend. Dit is voordelig voor de ontwikkeling van de wortels.
 4. Plant zoals je gewend bent.

Aloe Vera

5. APPELAZIJN

Appelazijn is een handige worteltonic voor klonen. Je zou het wel moeten verdunnen, want anders is het te zuur. Dit beschadigt de klonen, terwijl je de pH in je medium verlaagt.

 1. Verdun de appelazijn met water. Gebruik 1 theelepel azijn voor 1,5 liter water. Roer goed. Sterkere mixen zijn te zuur.
 2. Doop de stekjes in de verdunde mix.
 3. Plant zoals je gewend bent.

Apple Cider Vinagre

6. ASPIRINE

Ook van niet omhulde aspirinetabletten is het mogelijk een wortelstimulator te maken. Deze bevatten salicylzuur. Dit is waarom een aspirine in een vaas bloemen de levensduur van je boeket verlengt. Aspirine is misschien niet helemaal biologisch, maar wel een goedkoop alternatief voor een dure wortelstimulator.

 1. Koop niet omhulde aspirine tabletten. Er is geen noodzaak voor additieven. Deze beschadigen mogelijk je jonge plantjes.
 2. Los een tablet op in een schoon glas water. Roer goed, zodat er geen kleine stukjes achterblijven.
 3. Doe de stekjes in de oplossing en laat ze een aantal uren weken.
 4. Plant zoals je gewend bent.

Aspirin

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.