USA DAYS — Tot 50% korting op USA strains Koop Nu

By Steven Voser

Klonen is consistent inconsistent voor allerlei soorten kwekers, van beginners tot telers met decennia aan kweekervaring. Stekken nemen betekent erop of eronder vanwege een aantal redenen. Echter, om daar geen onduidelijkheid over te laten bestaan, de hoofdoorzaak van sterfte bij cannabisklonen is de cannabisteler. Kweekfouten zijn verantwoordelijk voor de meeste stekslachtoffers.

Om succesvol cannabisstekken wortel te laten schieten, moeten kwekers bereid zijn te experimenteren. Hiermee kun je namelijk ontdekken welke gebruiksformule werkt. Verwacht dat je verliezen moet nemen en stekken verliest voordat je weet wat werkt. Er is niet één manier om stekken te nemen en ze wortel te laten schieten. Maar ongeacht de methode die je kiest, zijn wortelhormonen de biologische brandstof voor de wortelontwikkeling.

Je kunt uiteraard scheuten afknippen op een hoek van 45 graden met een schaar, of zorgvuldig snijden met een scheermes, of ze precies afsnijden met een scalpel. Maar zonder een dosis wortelhormonen en een nieuw huisje in een propagator, is de kans groot dat een deel van je klonen sowieso verloren gaat.

Cannabis Snijden Klonen

WAT IS DE BESTE MANIER OM STEKKEN WORTEL TE LATEN SCHIETEN?

Oké, je hebt dus besloten welk schoon snijgereedschap je gaat gebruiken, geïnvesteerd in een propagator en wellicht heb je wat snoei-ervaring, alhoewel het verschillende resultaten geeft. Er zijn drie soorten wortelproducten waar je uit kunt kiezen; wortelhormonen zijn verkrijgbaar in gel, vloeistof en poedervorm. Het beste kun je het bij cannabisspecifieke merken houden. Sommige reguliere tuinproducten werken wel en andere niet. Waarom zou je het risico nemen?

Het gebruik van zelfgemaakte wortelproducten of die van het tuincentrum is amateuristisch en wordt niet aanbevolen. Hoogwaardige cannabis wortelhormonen zijn goedkoop en kosten je minder dan €20. Wil je de kans op succes vergroten en een proces dat je kunt herhalen? Dan dien je de juiste gereedschappen met de juiste technieken te combineren. Herhaal, herhaal en herhaal totdat je het helemaal onder de knie hebt. De beste manier om klonen wortel te laten schieten, is op de wijze die voor jou werkt, keer op keer weer.

WAT ZIJN WORTELHORMONEN?

In het algemeen zijn er vijf erkende planthormonen: auxine, abscisinezuur, cytokinine, ethyleen en gibberelline. Wat betreft het wortel schieten van cannabisstekken, draait het allemaal om de verhouding auxine:cytokinine. In gebruikelijke stonertermen, is auxine het wortelsap. De twee belangrijkste natuurlijke auxines zijn, zet je schrap voor de wetenschappelijke termen, indool-3-azijnzuur of IAA en IBA, ofwel indool-3-boterzuur.

HOE GEBRUIK JE WORTELHORMONEN?

Gewoonlijk zijn wortelhormoonproducten gebaseerd op ofwel IBA of een synthetische auxine, zoals NAA (1-naftaleenazijnzuur). Er zijn genoeg zeer effectieve cannabis wortelproducten verkrijgbaar, zowel bij de kweekzaak als online. Laten we de drie door thuiskwekers meestgebruikte vormen van wortelhormonen bespreken.

STEKPOEDER

Stekpoeder is geliefd onder de commerciële telers en degenen die veel planten willen kweken. Als poeder heeft het veruit de langste houdbaarheid van alle wortelproducten. Ook kun je een hoop klonen wortel laten schieten met maar weinig poeder. Nadat je een stek hebt genomen, dien je het uiteinde te bedekken met poeder. De meeste kwekers vullen een dop van een fles of klein kopje en tikken het overschot eraf. Daarna plaats je je stek in het gekozen medium.

STEKVLOEISTOF

Stekvloeistof is behoorlijk veelzijdig. Sommige telers kiezen ervoor om een paar ml op te lossen in water met een pH van 6,0. Hierin dompelen ze wortelmediums als kokosvezel, Jiffy pellets of steenwollen blokken onder om de ontwikkeling van de wortels te stimuleren. Gebruikelijker is het dat kwekers een verse stek gedurende vijf seconden bevochtigen in een deksel met stekvloeistof en het daarna in een wortelmedium plaatsen.

STEKGEL

Stekgel is waarschijnlijk vandaag de dag de populairste vorm van wortelhormonen onder thuiskwekers. Het gebruik van gel is min of meer hetzelfde als de vorige twee methodes. Je dompelt je stek in een klein kopje vol met gel. De gel heeft echter een kleverige consistentie en bedekt meer van de basis en het onderste deel van de stengel. Gel is eenvoudig te gebruiken en zeer effectief. Bevochtig je kloon en steek hem in een wortelblok.

Klonen Gel Cannabis

HOE STIMULEER JE DE WORTELONTWIKKELING BIJ ZAAILINGEN?

Sommige thuiskwekers mengen stekpoeder met potgrond voor zaailingen voor een auxine-rijkere basis. Dit is het meest effectief bij zaailingen in kleine potten of bakken. Gaan de planten definitief over op de vegetatieve groei? Dan moet je ze overplaatsen naar een medium met minder auxines, anders wordt de ontwikkeling van de stengels belemmerd.

Andere kwekers gebruiken een lichte oplossing om het schieten van de wortels te ondersteunen door een paar ml stekvloeistof toe te voegen aan het water, meteen na het verpotten. Dit is om de wortelontwikkeling te versterken zonder dat er te veel auxines op worden gebouwd in het medium. Dit laatste kan later de groei van de stengels verhinderen.

OMGEVINGSFACTOREN

De ideale leefomgeving voor cannabisstekken is een propagator met een 18-6 lichtschema. Koele, witte CFL, MH of LED werkt prima. Krachtige lampen zijn te intens en niet nodig. 250W is zowat goed voor elk verlichtingssysteem. Laat je niet verleiden om de lichten 24 uur aan te zetten om het proces te versnellen. Klonen schieten namelijk het meest wortel in de donkere fase. Houd het dus bij de gebruikelijke 18-6 cyclus.

Het behouden van de optimale omgevingsfactoren als een kloon wortel schiet, is doorslaggevend voor zijn overlevingskansen. Probeer de relatieve luchtvochtigheid op 60%+ te houden en de temperatuur rond de 24°C. Je kunt af en toe de planten besproeien met zuiver water indien de relatieve luchtvochtigheid aan de lage kant is. Succesvol stekken wortel laten schieten kan een routine worden. Zolang je het klimaat kunt beheersen en je jouw methode onder de knie hebt.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.