By Luke Sumpter

Het klonen van een cannabisplant is een extreem interessant proces. Het draait om een stekje van een reeds ontwikkelde "moederplant". Vervolgens wordt het stekje gebruikt om een geheel nieuwe en onafhankelijke plant te genereren. De nieuwe plant deelt daarbij haar genetica met die van de moederplant.


Voor kwekers is het maken van klonen dus een geweldige manier om de genetica van een bepaalde, geliefde soort te behouden. De nieuwe kloon deelt alle originele kenmerken, van de smaak tot de opgewekte high.

Het klonen van cannabisplanten is ook economisch gezien aantrekkelijk voor veel kwekers. Ze hoeven namelijk geen zaden te kopen om exact dezelfde soort te kweken. In plaats daarvan kunnen ze gewoon een stekje nemen van de beste plant uit hun collectie en een homogene kopie maken. Met al deze voordelen, zou je denken dat klonen een techniek is die voortdurend door kwekers wordt ingezet. Maar er kleven ook beperkingen aan deze methode.

Een aanzienlijke beperking is dat het erg moeilijk is, zo niet onmogelijk, om succesvol een autoflowering plant te klonen. En omdat autoflowering varianten, in vergelijking met traditionele soorten, veel voordelen bieden, zoals het compacte formaat en de snelle groeitijd, worden veel kwekers ontmoedigd om te klonen.

Binnen de cannabis gemeenschap gaat het verhaal dat autoflowering soorten simpelweg niet kunnen worden gekloond. Het kan echter worden gedaan, maar vaak wordt de moeite niet beloond. Waarom is het lastiger om autoflowering soorten te klonen?

Cloning Preparations

Het Verschil Tussen Autoflowering en Fotoperiode Soorten

Om te ontdekken waarom kwekers geen indrukwekkende resultaten behalen als ze autoflowering soorten proberen te klonen, moeten we bepalen wat ze onderscheidt van de rest.

Autoflowering soorten doen eigenlijk precies wat hun naam al suggereert: ze bloeien automatisch als ze ouder worden. Hierbij zijn ze niet afhankelijk van omgevingsfactoren, zoals fotoperiode soorten. Om over te gaan van de vegetatieve fase naar de bloeiperiode, hebben fotoperiode soorten een verandering nodig in de hoeveelheid licht die ze elke dag ontvangen.

Dit onderscheid heeft voornamelijk te maken met evolutionaire verschillen. Het is bekend dat autoflowering soorten zijn geëvolueerd in de noordelijke regio's van de wereld, waar er veel minder zonuren zijn. Hierdoor hebben de planten het vermogen ontwikkeld om automatisch te gaan bloeien na een bepaalde periode.

Deze eigenschap maakt ze zeer aantrekkelijk voor beginnende kwekers, omdat de telers de lichtcyclus niet hoeven te veranderen om de bloei op te wekken. Wel kan er een succesvolle oogst worden verwacht met toppen van goede kwaliteit.

Fotoperiode soorten zijn dichter bij de evenaar geëvolueerd. Wanneer ze binnen worden gekweekt, is er een verandering in de lichtcyclus nodig om het aanbreken van de herfst te simuleren. Voordat het weer te koud wordt om te overleven, wordt de bloei en de ontwikkeling van zaden aangemoedigd.

Wat Betekent Dit Voor Klonen?

Wat betekent dit genetische verschil als het gaat om het klonen van cannabisplanten? Weet je nog dat we besproken hebben dat klonen resulteert in een exacte kopie van de moederplant? Dat betekent dat letterlijk elke eigenschap wordt overgedragen, zelfs de leeftijd van de plant toen het stekje werd genomen.

Het stekje volgt dezelfde genetische tijdlijn als de moeder en betreedt dus de bloeiperiode, ongeacht het formaat en de ontwikkeling. In het geval van autoflowering soorten, resulteert dat meestal in kleine en onderontwikkelde exemplaren die een minimale oogst produceren.

Fotoperiode soorten zijn superieur als het om klonen gaat. Wordt het stekje in de vegetatieve fase genomen en wordt de lichtcyclus niet veranderd? Dan heeft het stekje de kans om te groeien en floreren binnen de vegetatieve fase. Wanneer de plant een optimaal formaat heeft bereikt, verandert de kweker de lichtcyclus om de bloeiperiode op te wekken.

Is Het Mogelijk?

Sommige kwekers beweren dat ze met succes autoflowering soorten hebben gekloond. Het klonen van een autoflowering plant is zeker mogelijk, maar de resultaten zijn vaak verre van optimaal. Probeer je dit als kweker om de opbrengst te verhogen, in plaats van voor experimentele doeleinden? Dan zijn de resultaten teleurstellend.

Autoflower Clones

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.