Inbegrepen GRATIS producten

Wat zijn F1 hybride wietzaadjes?
Boeren gebruiken al tientallen jaren F1 hybride genen om meer uniforme, resistente en productieve groenten en fruit te telen. Nu kun je als wietteler ook van de techniek profiteren. F1 hybride zaden zijn super stabiel, produceren meer cannabinoïden en terpenen en leveren grotere oogsten op. Ontdek alles wat je moet weten over F1 hybrides.
Wat zijn F1 hybride wietzaadjes? Hoe verhouden ze zich tot andere soorten? En wat maakt ze zo revolutionair in de wonderlijke wereld van cannabis? Hieronder lees je hoe ze worden gemaakt, welke voordelen ze bieden en waarom de meeste kwekers nooit meer voor conventionele polyhybrides kiezen na het kweken van F1 hybride wietzaadjes.
Contents:
Wat zijn F1 hybride wietzaadjes?


F1 hybride zaden worden gecreëerd door twee sterk ingeteelde ouderlijnen te kruisen. Vergeleken met traditionele soorten, zijn deze hybrides beter bestand tegen ziekten, groeien uniform en produceren grotere oogsten.
De term 'F1' staat voor 'filial 1' en beschrijft de eerste generatie nakomelingen tussen twee ingeteelde ouders. Het inteeltproces genereert genetisch stabiele ouders. In tegenstelling tot het breeden van twee onstabiele ouders, resulteert inteelt in nakomelingen die in alle opzichten uitblinken. De drie onderstaande termen leggen het concept van F1 hybrides nog beter uit.


Heterozygositeit
Wietplanten erven de genen van hun 'ouders' en daarmee ook de biologische eigenschappen. Het is eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Heterozygositeit treedt op wanneer twee verschillende genen voor dezelfde eigenschap coderen.
Een voorbeeld: een breeder kruist een paarse wietplant met een groene plant. De heterozygote nakomelingen erven dan twee verschillende genen die coderen voor de kleur. Het ene gen codeert voor groen (hogere expressie van chlorofyl) en het andere gen codeert voor paars (hogere expressie van anthocyaan). Om deze reden zullen deze planten onstabiel zijn, in die zin dat sommige exemplaren het groene gen tot expressie brengen, terwijl andere het paarse gen tot expressie brengen.
Bovenstaand voorbeeld is wat gesimplificeerd, aangezien omgevingsfactoren ook een belangrijke rol spelen bij de kleur van een plant. Toch geeft het je een goed beeld van hoe standaard kruisen werkt.
Homozygositeit
Homozygositeit is precies het tegenovergestelde. In plaats van twee verschillende genen te erven die voor een andere eigenschap coderen, erven planten twee genen die voor dezelfde eigenschap coderen (één van elke ouder). Laten we ons bovenstaande voorbeeld hierop loslaten. Als de breeder een paarse kleur in het nageslacht wenst, moet het nageslacht twee genen erven die beide voor een hoge concentratie anthocyanen coderen. De nakomelingen zijn dan stabieler, in die zin dat ze consequent een paarse kleur vertonen.
Je kunt je vast wel voorstellen dat de productie van homozygote planten betekent dat breeders en kwekers van uniforme, stabiele gewassen profiteren. Hiermee kun je meer consistent de gewenste resultaten behalen.
Hybride kracht (heterosis)

.jpg)
Op korte termijn levert het inteeltproces zeer consistente en stabiele genen op, maar uiteindelijk resulteert het in een inteeltdepressie. Dit fenomeen vermindert de vitaliteit, prestaties en weerstand van een plant aanzienlijk. Maar je kunt de genen van de nakomeling revitaliseren door planten uit twee verschillende inteeltlijnen te kruisen. Dit noemen we hybride kracht (of heterosis) en verwijst naar de toename in biomassa, betere resistentie tegen ziektes en hogere productiviteit van F1 hybrides.
Hoe worden F1 hybride zaden gemaakt?
De eerste fase van F1 hybride breeding heeft enkele overeenkomsten met dat van traditionele soorten. Breeders beginnen met een algemeen idee van wat voor soort wiet ze willen ontwikkelen. Ze stellen bepaalde doelen en doen zorgvuldig hun huiswerk. Ze besteden veel tijd en moeite aan het uitpluizen en verfijnen van de gewenste eigenschappen in beide ouders.
Een breeder kan besluiten de hoogste prioriteit te geven aan een maximale concentratie cannabinoïden en terpenen. Een andere breeder probeert juist een kleine, compacte, maar productieve F1 te ontwikkelen, die ideaal is om onopvallend binnen te kweken. Uiteraard staat ook resistentie tegen bepaalde plagen en ziekten vaak hoog op de verlanglijst. Om deze gewenste eindresultaten te bereiken, moeten breeders echter beginnen met veelbelovende ouderstrains.


1. Selectie van de ouders
Nadat alle prioriteiten op een rijtje zijn gezet, is het zaak de juiste ouders te vinden. Deze moeten op zijn minst enkele van de eigenschappen vertonen die ze in de uiteindelijke F1 terug willen zien. Een supersterke wietsoort helpt bijvoorbeeld bij de creatie van een F1 cannabis hybride met een hoog THC-gehalte. Dezelfde regel is op elk kenmerk van toepassing. Denk aan een handig formaat, productiviteit, weerstand tegen ziekten en plagen, dichtheid van trichomen, kleur, structuur van de plant of een lage productie van suikerblaadjes. Met andere woorden, je kunt in de nakomeling uitsluitend eigenschappen optimaliseren die reeds in de ouders aanwezig zijn.
2. Inteeltlijnen (IBL’s) ontwikkelen
Natuurlijk zijn er twee ouders nodig om een nakomeling te creëren. Wanneer je twee soorten van twee verschillende inteeltlijnen kruist, ontstaat er een uniforme generatie F1 hybrides die een mix van eigenschappen van beide ouders vertonen. Om een F1 van hybride kracht te voorzien, moeten breeders twee genetisch verschillende inteeltlijnen kruisen om inteeltdepressie bij de nakomelingen te voorkomen. Daarom creëren breeders twee afzonderlijke inteeltlijnen en richten zich op het ontwikkelen van afzonderlijke eigenschappen in elke lijn. Ze kunnen bijvoorbeeld de kleur en het formaat van de ene IBL aanscherpen, terwijl ze de ziekteresistentie in de andere verdubbelen. Vervolgens kruisen ze een mannetje en een vrouwtje uit de verschillende IBL’s.
Waar liggen de grenzen van F1 hybride breeding?
F1 hybride soorten zijn de meest geavanceerde genen die er bestaan. Niets anders evenaart hun kracht, productiviteit en uniformiteit. Toch hebben ook F1 hybrides beperkingen. Breeders kunnen bijvoorbeeld geen F1 hybrides ontwikkelen met bizarre kleuren die momenteel niet in wiet bestaan. Ook absurde en buitensporig hoge hoeveelheden THC en terpenen zijn onmogelijk, omdat planten ze simpelweg niet kunnen biosynthetiseren. Daarnaast kunnen breeders planten niet genetisch manipuleren om nieuwe groeipatronen te ontwikkelen die kwekers met bepaalde trainingstechnieken, zoals toppen en LST, bereiken.
F1 hybride zaden versus traditionele hybride soorten
Als je wiet kweekt en je wietzaadjes bij zadenbanken koopt, heb je vast wel van de term ‘hybride’ gehoord. Je bent in dat geval waarschijnlijk ook wel eens breeders tegengekomen die hun soorten bestempelen als F1, F2, F3, etc. Deze soorten zijn technisch gezien inderdaad hybrides, maar ze verschillen behoorlijk van de daadwerkelijke F1 cannabis hybrides. Ze stammen vrijwel allemaal af van hybride ouders, wat ze polyhybrides maakt.
Vergeleken met echte F1 hybrides, hebben polyhybrides veel meer genetische variabiliteit, wat betekent dat de nakomelingen een relatief breed scala kenmerken kunnen vertonen. Omdat ze niet van inteeltlijnen afstammen, missen ze hybride kracht. Bekijk hieronder de belangrijkste verschillen tussen F1 hybride wietzaadjes en traditionele hybride soorten.
1. Prestatie
F1 hybride zaden garanderen uitmuntende prestaties. Vanwege de ongeëvenaarde uniformiteit kun je erop vertrouwen dat elk zaadje uitgroeit tot een bijna identiek fenotype. Je ziet planten met dezelfde grootte, structuur, kwaliteit, weerstand en fytochemisch profiel.
Met traditionele polyhybrides speel je eigenlijk een genetische roulette. Natuurlijk zie je bij elke plant een rode draad van genetische overeenkomsten, maar alle individuele fenotypes zijn uniek, zelfs als ze rechtstreeks van dezelfde ouders afstammen. Bovendien zijn polyhybride soorten meer vatbaar voor ziektes en de geproduceerde oogst is niet altijd consistent.
2. Het proces van breeding
Het proces van breeding dat ten grondslag ligt aan traditionele hybride soorten wiet, verschilt per breeder. Sommige breeders beginnen met relatief stabiele, heirloom genen. Anderen beginnen met genetisch zeer instabiele polyhybrides uit meerdere generaties. Sommige breeders doen aan 'feno-jagen' en terugkruisen om hun genen zoveel mogelijk te stabiliseren. Er zijn echter geen polyhybride soorten op de markt die de stabiliteit van echte F1 hybrides evenaren. Het intensieve inteeltproces maakt dat F1 hybrides lichtjaren verder zijn qua stabiliteit.


F1 hybrides in traditionele tuinbouw
Professionele tuinders, boeren en hobbykwekers gebruiken al tientallen jaren F1 hybride gewassen. Het is ook makkelijk te zien als je boodschappen gaat doen. Is het je opgevallen hoe uniform appels, wortels, peren en pompoenen eruit zien? Hoe kan dat? Nou, het zijn allemaal F1 hybrides! Het is voor kwekers namelijk financieel voordeliger om de meest uniforme, resistente en productieve planten te kweken. Voor de komst van F1 hybrides moesten tuinders genoegen nemen met onstabiele, minder productieve polyhybrides, of kiezen voor genetisch stabiele heirloom soorten die vanwege inteeltdepressie minder sterk zijn.
✅ De voordelen van F1 hybrides
De meeste boeren en tuinders zweren bij F1 hybride genen. Ze vallen minder snel ten prooi aan ziekten en plagen en produceren meer biomassa. Vanwege de consistentie hebben ze niet te maken met slecht presterende individuele planten die de totale opbrengst beïnvloeden.
❎ De nadelen van F1 hybrides
Commercieel gezien, zijn F1 hybride gewassen superieur, maar nadelen zijn er ook. Veel thuiskwekers en boeren in een niche markt kweken graag heirloom gewassen. Ze kunnen namelijk de zaden van hun oogst bewaren om het volgende jaar opnieuw te zaaien. Deze zaden ontwikkelen zich rastypisch en passen zich uiteindelijk aan het plaatselijke klimaat aan. De zaden van F1 hybrides kun je daarentegen niet bewaren. Ze ontwikkelen zich simpelweg niet rastypisch en de F2 generatie zal meer genetische variabiliteit gaan vertonen.
Het uiterlijk van F1-hybride zaden
Het fysieke uiterlijk van F1-hybride zaden kan beïnvloed worden door inteeltdepressie van de ingeteelde ouderlijnen. Soms zien ze er daardoor klein, open of gebarsten uit. Het is echter belangrijk om op te merken dat dit geen impact heeft op het kiemen of de ontwikkeling van de planten!
F1 hybride wietzaadjes: de ultieme uitvinding
Boeren en tuinders gebruiken al vele jaren F1 hybride genen om betere oogsten te produceren. Dat deze techniek nu ook in de cannabiswereld zijn intrede heeft gedaan, betekent dat je nu een geheel nieuwe reeks met soorten hebt om uit te kiezen. Denk aan fotoperiode soorten, autoflowering F1 soorten, feminized soorten en meer. Probeer ze zelf te kweken en ontdek hoe F1 hybrides zich tot traditionele soorten verhouden. Het resultaat zal je verrassen.